Hat sajnos a kamatemeles nem jo hir nekunk se. De csak mondom , amint az emberei elmagyarazzak neki hogy az inflaciot a vam gerjeszti , el fog belole torolni. Ugye Trump nem szereti az inflaciot , bar a magas kanatot se.
"Trumpi nagy játékos, ebből Ő fog kijönni jól". . Erre majd térjünk vissza akkor, amikor az USÁ-ban, ahol már 3-4%-os inflációtól is haldokolnak az emberek 8-10% lesz az infla.
1 vám 2 nem, nem lesz vám 3 lesznek vámok Eddig így állunk Trumpnál...... Valószínűleg közölték vele hogy a bevételek szarul állnak, kellenek a vámok. Ez egy barom. De költségvetés ott is szarul áll.
Tehát akkor Trump "végre" Európát is célba vette, s most vajon hitelt ad a piac, vagy legyint megint? Legjobban az EU-s exportőröket érinti (élén autóiparral) s egyéb világgazdasági utóhatással. S tartós lesz? Kérdés ezek milyen hatással lehetnek egy közép kelet európai bankcsoportra? (Én kimagasló különbséget sejtek az OTP és pl. VW e heti érfolyama között). Aki szavazna: 24 000 ig nem megy le ezen a héten (feb. 3.-7.) : fel 24 000 nél vagy ez alatt is lesz kötés: le
"Szerintem azért nem említette senki, mert nem új hír. Legfeljebb az a része az új, hogy tényleg aláírta az erről szóló rendeletet." . Azért annak mégis van hírértéke. Mert más hogy bekövetkezhet vagy sem egy esemény vagy be is következett. 1 hete is lehetet azt mondani hogy mondjuk 80% hogy tényleg bevezeti és 20% hogy végül kihátrál és csak zsarolási potenciálnak szánta. . Előző kommentem vissza is vonom ilyen gyorsan mert a tarifák bejelentése nem 31-én volt hanem 02.01-én azaz a kanadai tőzsde már zárva volt így nem reagálhatta azt le.
Azért ha maga Canada 1%-ot esett a vámok bevezetésére 31-én, akkor kicsit merész hétfőn 3% feletti esést várni egy bankpapírtól egy olyan tarifára amit még csak igérgetnek és ha bekövetkezik is közvetve fogja érinteni. . Abban igazat adok hogy sajna egyre valószinűbb hogy tényleg lesznek EU-s vámok is. Én eddig azt hittem a szakemberek az elnök mögött engedik a fenyegetőzést mert ez Trump imidzse hogy valami keménykedő üzletember aki ezzel azzal zsarolgat hogy elérje amit akar de olyan mint a kutya aki sokat ugat de nem harap. Hát a Canada és Mexikói vámmal úgy néz ki nem tudták visszafogni. . Mondjuk ha más szemszögből nézed az EU számára abban javul a helyzet hogy a Canadai olajat és gázt így érdemesebb EU-ba eladni. Ahogy acélt és más terméket is. Az Usa és EU gazdaságára amúgy biztos hogy negatívan fognak hatni ezek a vámok. Nem is azért mert vámokat vetnek ki mert lehetne azt tényleg specifikusan egy egy területre és előkészítve időt hagyva a piacnak a reagálásra. Hanem mert általánosan vezetik be Mindenre és hirtelen egyik napról a másikra ( most az hogy fenyegetőzött Trump a beszédeiben ne tekintsük "felkészítésnek"). . Azért én továbbra is úgy hiszem Trumpnak egyszer azért szólni fognak hogy már nem 1900 van. Most már nincs olcsó munkaerő Amerikában ( pont ezért szervezték ki a cégek Ázsiába és mexikóba meg máshova a munkaigényes gyártásokat ), az ellátási láncok és termékek sokkal bonyolultabbak lettek. És az emberek hozzászoktak hogy olcsón tudnak beszerezni dolgokat. Nem fogja őket vigasztalni 10-20 ezer visszahozott munkahely ha 10-20%-al fog drágulni minden ott ahol 2%-os inflációhoz szoktak.
Szerintem azért nem említette senki, mert nem új hír. Legfeljebb az a része az új, hogy tényleg aláírta az erről szóló rendeletet. Trump már január közepe óta fenyegette ezzel Kanadát és Mexikót. Nem hiszem, hogy a piacokat nagyon meglepi a dolog. Kriptókból ne induljunk ki, azok arra is képesek 10%-ot esni, ha odakint rossz idő van.
"Akárhogy variálod meg elemezgeted mondatonként amit írok, 10k-nál jóval kevesebb ember mondta azt, hogy akkor gyerünk buy, mint az aki vakarózott h meddig mehet még le. Ez a része részemről lezárva. " . Rendben. Nem ebbe "kötöttem bele" mondjuk hanem abba hogy ebbe a kevésbe kötöttél te bele hogy ők utólag voltak okosak nem azokba akik akkor esést mondtak most meg emelkedést de oké lezárva. . "Másik, mekkora esély van rá: én 60-70%-ra mondom. " . Az elég komoly. Akkora esélyt én kb annak se adnék hogy 2000-et emelkedik fél év alatt pedig én arra játszok. 5000 esésnek én 2% esélyt se adnék. . "Két támasz szintet tartok említésre méltónak csak, a 22k-t meg alatta a 21-et. Alatta nincs semmi 19.5-ig, de ez mindegy is. Ettől függetlenül mehet 29-re, 30-ra, benne van. De az is, hogy lesz benne -4000-5000. Emelkedő csati-csökkenő csati-emelkedő-csökkenő. Ez a világ rendje. " . Én kb 2 opciót látok 5000 esésre. . 1. Lassú csökkenés. Ehhez valami olyasmi kell hogy enyhén romoljon a nyereség és valami tartós okból ( nem céltartalékolás, egyszeri leírás ). Feltehetőleg több negyedéven át. Ezt lehet majd látni és lesz nyoma és akkor lehet long pozikat zárni ( short pozikat nyitni ) akik ezt tényleg tartósnak látják majd. De ez inkább csorgás lenne nem esés és fél-1 év is lenne. . 2. Hirtelen zuhanás 1-2 héten belül több ezret. Oka valami váratlan nagyon hirtelen és súlyos esemény amit nem várt előre senki és ez okoz pánikot. Erre lehet játszani de ezt meg megfogni kb lehetetlen. Sose fogod látni a csúcsot ahonnan elindul és az aljat ami megfogja. Pont azért mert a piac se számít rá ( ezért is fog pánikolni és ezért is fog gyorsan zuhanni az árfolyam ) De az ilyen események pont ebből kifolyólag ritkák. Nem fél évente következnek be. . Ezért se látom értelmét akkor beszélni 5000 esésről amikor még nyoma sincs. Ha lesznek nyomok a csökkenő csatornára majd akkor lehet jelezni hogy tessék itt van és akkor fel is lehet venni a poziciót. Minden egyéb esetben az ilyen "Eshet 5000-et is" kijelentés szerintem felesleges. El lehet mondani kb minden héten de megjátszani úgyse lehet. Ha meg valaki megpróbálja csak csődbe megy különsen ilyen long trend mellett. . Más lenne a helyzet ha a papír messze funda felett volna valami irtózatos pozitív várakozás miatt. De ez nem egy NVDIA. . Az meg hogy a menet közben lesznek 1-2-3 hónapok oldalzással meg 500-1000 pont eséssel is benne van. De jelen helyzetben én kb azt mondom legesélyesebb hogy 25-27 között zárjuk az évet és egyszer se nézzük meg 21.000-es szintet. A következő valószinűbb a 27-30 közötti sáv bár ez nálam a nagyon optimista verzió. A kettőre együtt adok olyan 40-50% esélyt.
Lövésem sincs hogy meddig fog esni, de meglep hogy a fórumon eddig senki sem említette Trump vámjait. :D A kanadai és mexikói árutermékekre 25%-os vámot hirdetett (a kanadai energiahordozókra "csak" 10-et) + EU-val szemben is hasonlót ígért. Az EU exportjának 20%-a megy az USA-ba. Kár érte, így nehezen tudok elképzelni további emelkedést egy kereskedelmi háború árnyékában (a hét első felében legalábbis). Jöhetnek a jó beszállók akik eddig lemaradtak. . https://www.politico.eu/article/donald-trump-trade-war-eu-tariffs-mexico-canada/
Sziasztok! Kérdezném a forumtársakat ,h az Erste amit kiküldött 01.31 ig a 2024 es adóigazolást abba benne van e a részvényre v certifikátra vonatkozó költség? Csak azért kérdezem ,mert a Random nál kölön jelölték a részvényre forditott ktsg t amit még le tudtál vonni az befizetendő adódból és itt nemigazán látom .találom.Köszönöm.
Sziasztok! Kérdezném a forumtársakat ,h az Erste amit kiküldött 01.31 ig a 2024 es adóigazolást abba benne van e a részvényre v certifikátra vonatkozó költség? Csak azért kérdezem ,mert a Random nál kölön jelölték a részvényre forditott ktsg t amit még le tudtál vonni az befizetendő adódból és itt nemigazán látom .találom.Köszönöm.
OTP részvényesek ide!