Nem vagyok zsidó, de szimpatizálok velük... Azért vagyok kockázat kerülő, főleg az otp-vel kapcsolatban, mert 7800-ig lement 19 ezerről, ezt megszívtam, korábban volt még egy szívás, amikor 11 ezerről ment le 1200 Ft-ig. Most várom a harmadik szívatást, de azt már nem én fogom elszenvedni, hanem kb a fórum 90%-a.
Nem. az IFRS alapú adózott eredmény 96 milliârd. Az orosz leány saját tőkéje forintban 32 milliárddal csökkent, de időközben kifizetett 39,7 milliárd osztalékot. Vagyis ha nem fizetett volna az orosz leány osztalékot, akkor kb. 8 milliárddal nőtt volna a saját tőkéje. A 8 milliárd és a 96 milliárd forintnyi adózott eredmény közötti különbséget az orosz leány saját tőkejének a gyengülő rubel miatti negatív átértékelődése okozta. A lényeg, hogy a tavalyi orosz eredményt 90%-át elvesztette a bank a saját tőke leértékelődése miatt
Vagyis ha az orosz leány megatartotta volna magának azt a 40 md-ot (nem fizeti ki az anyának), akkor nálad ennyivel jobb lett volna az eredménye. Nálam egyébként 96-32-40, az +24 md.
Az analysta táblában lévő leányvállalati számokat korrigálni kell az anyabank felé fizetett osztalékkal vagy onnan kapott tőkeemeléssel. Az orosz leány tavaly 39,7 MFt osztalékot fizetett. Vagyis ezt figyelembe véve, az orosz leány forintban számolt, osztalékkal korrigált sajáttőke változása kevesebb, mint 10 milliárd Ft volt. Mivel az tárgyévi pénzügyi eredménynek nagyrészét elvitte a rubelben nyilván tartott saját tőke negatív átértékelési hatása (rubel gyengülés miatt)
Igen, de volt közben egy 39,7 milliárd forintos osztalékfizetés is. Vagyis a teljes tavalyi orosz eredményt elvitte a rubel gyengülése. Általában inkább a forint gyengül a régiós devizákhoz képest és emiatt pozitív a leányvállalatoknál (helyi devizában nyilvántartott) saját tőke átértékelődési hatása. Az oroszoknál tavaly erősen mínuszos volt.
Jól sejtettem a vallásod. Akkor ez az oka, hogy az áltagosnál lényegesen körültekintőbb és kockázatkerülőbb vagy. Ismerve a zsidóság történetét ez egy evolùciós előnyt jelentett. Nem bántó szándékkal írtam, remélem nem érted félre.
Még a 2029-re érdemes odafigyelni. Az ún szombatévek vagy sabbath évek mindig nagy változásokkal és felfordulásokkal jártak eddig: 1973, 1987, 2001, 2008, 2015, 2022. 2029 is rendkívüli év lesz a felsoroltak alapján. Ajánlott olvasmány: Jonathan Cahn: Semita rejtély
Ez inkább azért van, mert a gyj előtt nem kereskedhet sem a menedzsment, sem az OTP alapkezelő... A saját tőke változása soron látható, a analyst table-ben.
OTP részvényesek ide!