Ne hallgass megmondóemberekre (rám se feltétlen). Senki se fog neked itt tuti tippet mondani, ha lenne is neki, megtartja magának.Itt van egy hasznos link, ha még csak állampapírod volt eddig. Dumbinyo(TM) | lustaport (wordpress.com) A lényeg, hogy ne bonyolítsd! Az USA államkötvényhez se értesz, azt is hagyd ki, az arra allokált pénzt oszd meg a többi között. Max 10%-ot tegyél adrenalinfüggő eszközökbe, pl egyedi részvény, bitcoin, hasonlók, de az a jobb, ha semmit se. Vedd meg az ETF-et amit ajánl abban a mértékben amit ajánl, dőlj hátra, és felejtsd el, mintha állampapír lenne, valószínűleg akkor jársz majd a legjobban. Nem, nem móka és kacagás az egyedi részvény, az elmúlt 2 hét jól megmutatta az össze magyar nagyobb cégnél.
"Mindenesetre ne tolj bele mindent csak egy valamibe" - szerintem is ez fontos. . a kerdesed azert sem megvalaszolhato, mert sok egyeb tenyezö, amiket csak Te ismersz, befolyasolja: . - mennyied resze a teljes befektetett összegednek, aminek helyet keresel ? (ez altalaban is erdekelne, kinek hany %-a a befektetett összegnek van OTP-ben ? nekem 3-5%, egyedi reszvenybe nem is tennek 6-8-10%-ot sem, semilyenbe sem) . - van-e es mennyi globalis piaci befektetesed, pl. isin: IE00BL25JM42, IE00BK5BQT80, IE00BMVB5R75, IE00BJRCLL96,... . - idötav ? . - kockazattüres ? (nem zavar, ha papiron, idölegesen 10%-ot, 20%-ot, ..50%-ot esik ?) . - cel ? (szolidan nöjön, vagy riziko, de komolyabban nöjön) ..ezeket elsösorban nem nekem vagy a forum szamara, hanem magad szamara kell megvalaszolni
Erdogan ámokfutása okozta líra szétesés új mélypontra lökte a török részvények relatív teljesítményét a világ többi részéhez képest. Az elmúlt 5 évben a harmadára, 10 évben pedig a hatodára(!!!) esett a török piac dollárértéke az MSCI Worldhöz képest. Az egyedi részvények árazását nézve bőven lehet találni nagyon olcsó török eszközöket. Ha Erdogan bukna, nagyon nagy tér lehet a török eszközök átárazódására, jelentős mértékben a líra felértékelődése által vezérelve.
Sajnos igaz, na meg tegyük hozzá hogy az egész függőséget okoz, kiszállni nem nagyon lehet, hiába van elszántság, mindig látsz egy tuti befektetést, ami vagy tényleg az vagy marhára benézted és nincs szerencséd. Lehet tőzsde nélkül boldogabb napjaim voltak, nem járt az agyam minden nap végén, hogy mit kellett volna másképp csinálni, mire figyelni stb. Meg persze minden reggel a hírekkel indul... Szóval ha bekap a gép, nincs kiszállás :D
Csak a hangulat miatt néztem be és láttam, hogy ilyesmiben gondolkozol. Ha belefogsz el fog vinni a hév, tőkeáttétel, certi és hasonló okosságok. Tök mind1 mit csinálsz, úgy sem fogsz más hibáiból tanulni, legfeljebb a sajátodból. Ha van rá 10 éved, akkor a rákövetkezőkben már lesz nyereséged is. Egy bölcsességet szültem meg az elmúlt 20 évben, pedig alig múltam 40. Tanulj meg veszíteni, nyerni mindenki tud!
Ha el akarod kezdeni, akkor Andre Kosztolany :Tozsdepszichológia. Arra vigyázz, itt a fórumon sokan az álmaikat írják le. Ha ez alapján kereskedsz akkor biztos csőd.
OTP részvényesek ide!