így van. mikor 8000 alatt belevettem akkor mindenki írta még a nagy csártrajzolók is hogy 7000 meg 6000, de kolléga konkrétan mondta hogy 3200, 2700 majd megint 3000 felett fog venni.
A shortzáráson kívül ne feledkezzünk meg azokról, akik a partvonalon várják-várták az 1200 Ft-os OTP-t. Egy részük most piacra lépett, mert könnyen lehet, hogy már megvolt az alj.
Józan hangvételű hozzászólás, örülök hogy azért "hallatod a hangod"! TA témában nem sokat tudok hozzá tenni, de hangulati oldalról egyetértek. Várhatóan, akár több hetes pozitív folytatás is lehet. A kockázatok persze továbbra is megvannak, csak ez most nem nagyon fogja érdekelni az opimista tábort. Mi lehet ebből, azt majd meglátjuk. Én valamikor május közepe-vége között számítok leghamarabb, egy komolyabb kijózanodásra. Addig ha lesz is lefordulás, az inkább az eddigi emelkedések korrekciója lesz - az első nagy zuhanás korrekciójának a korrekciója :) Szeretném, ha nem így lenne, és újra jöhetne a tartós emelkedések időszaka, de sajnos én is szkeptikus vagyok ezen a téren.
Az alapkezelők figyeltek a minapi - tegnapelőtti - leminősítésre is. Aztán... a nap során először az olaj ugrását és a gazdaságok beindulásának reményét emelték ki felhajtóerőnek, aztán a Gilead anti-koronás csodaszerét és a FED támogató nyilatkozatát. Vajon mikor fognak "hatni" a gyenge Q-eredmények?
Ez így van. Viszont akkor a forgalom is nagyobb volt. Mindazonáltal az állomány nem nagy, de ha még nyitva van 500k, akkor ha egy részét zárják, hirtelen 10.000ft lesz az árfolyam. Viszont az is látható, hogy a legendákkal ellentétben nem a "gonosz shortosok" nyomták le az árfolyamot. Az alapkezelők elmeneküktek a papírból. És ennek nem fundamentális vagy technikai okai vannak. Tehát a lakossággal kell bikapiacot csináltatni. Meg a megmaradt shortosokkal.
Igen.Igen:Ritkán mondom,de most egyetértek veled :-) ,mert ebben van logika amit mondasz,visszatekintve mindegy 30 éves tőzsdei múltra itt M-on.Érthető,hogy oda megy a pénz,ahol kiszámíthatóbb a befektetés,még egy ilyen spekulatív "termékben"is mint a tőzsdei kereskedés.Én is arra számítok,ha USA-ban lenyugszanak a kedélyek,akkor jöhet az a változat,hogy a mi piacocskánk jobban fog teljesíteni, felzárkozunk valamennyire hozzájuk....DE....tudni kell hozzá,hogy a májusban,május után nagy pangás szokott lenni a pénzpiacokon: sell in may and go away...adj el májusban és menj pihenni :-)
No és akkor a mai napra mi várható? Tegnap longos napunk volt. Napi minimumon (8790) nyitottunk és napi maximumon zártunk. (Jó, volt 7 kötés összesen 1587 db 8785-ön.) Jellemző, hogy ilyenkor már az előző nap megindul az emelkedés és a következő nap közepén ér véget. Ma tehát csúcsot kellene fognunk és egy néhány száz forintos lejtmenetbe kell kezdenünk. Hol lehet a teteje? 9300-nál kezdődött az utolsó lejtmenet. Boli tető 9410 környéke. Szokás viszont három hasonló nagyságú gyertyát rajzolni egymás után. Az előző két napi egyaránt 425 forintos volt. Ha a mai alja bele is lóg a tegnapiba még akkor el kellene érni a 9450-et. . Mára tehát longos a kép. Hó végi zárás. Én mégis kételkedem. Lefelé kellene ma mennünk és nem fel. De ez csak olyan érzés. Az adatok mást mutatnak.
Természetesen álláspontod is egyfajta megközelítés. Jobb? Rosszabb? Szerintem így feltenni egy a kérdést marhaság. Egyszerűen más. Én ebből a feltételezésből indulok ki: Az OTP-nek de magának a BÉT-nek is a mozgását alapvetően az usákok generálják. Számtalanszor láttuk már ennek tanújelét. Nagy ritkán szól ebbe csak bele a hazai "befektetői" társadalom. Az alapkezelők jellemzően "kosarat" adnak, vagy vesznek. Időnként pedig (folyamatosan) felülvizsgálják a kosaruk tartalmát. Kivágnak belőle egyes termékeket, csökkentik a súlyát a másiknak, újat emelnek be, vagy növelik a már meglévőét. Az együtt futás ennek a "kosár" vásárlásnak köszönhető. Ha vesznek, akkor veszik az OTP-t is. Napon belüli együtt-rezdülések a robotalgokra utalnak. Vesznek persze azért is, mert van pénz és az keresi a helyét. Ha van. Ha nincs, akkor a kisebb potenciálú termékből átcsoportosítják a magasabb emelkedési potenciálúba. Szerintem most ezt látjuk. Akármilyen indoknál fogva most pénzt vontak ki a térségből és benyomták az SP-be. Lesz még ennek fordítottja is.
Mindenhol a világon szivesen tartják az emberek a pénzüket dollárban, válság idején meg különösen. Ez lényegében azt jelenti, hogy hitelezik az USÁ-t. De ez kicsit sem érdekli őket. Egyszerűen nincs hová tenni a pénzüket! Nem vehet mindenki aranyat! Vegyenek Forintot? :) Szóval ez így is marad még akár évszázadokig.
Kinek a pap, kinek a papné ... Én szeretem a kötés alapú chartokat. (Persze ehhez adatok is kellenek.) Kétségtelen igényel egy másik látásmódot, de tf váltás nélkül mutatja a piac szereplőinek ténykedését, egy-egy hullám belső szerkezetét. . Nem szép ugyan a vége, de valamiféle ED-nek lehet beazonosítani az ötödik hullámot, ami 10 200-ról jött le 8000 alá. (Aki akarja beszámozza azt az ED-t. Próbáltam már több verziót. Bármelyik számozásba bele lehet kötni. Nem egy tankönyvi szerkezet.) A lényege, hogy ha ED, akkor annak kiinduló pontjáig, meg egy kicsivel tovább megy az árfolyam folytatásként. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy az emelkedés elvileg 10 240 fölött ér véget. Hullámozva persze, időnként vissza-vissza jőve. Csak ne láttam már ez alól is kivételt .... Egybe cseng ez valahol azzal a várakozással, hogy az árfolyamnak találkozni illene az MA50-nel mielőtt újból lejtmenetbe kezdene.
Azt írtad,hogy az ellentétes mozgás elején járunk az S&P-vel.....mivel abban az index-ben a bankokon kívül más cégek is vannak,így az természetes,nem?Inkább a bank index-hez képest vagyunk lemaradva, a külön adó miatt vagy más politikai "nézet" stb.
Ha már ez az időtáv, akkor nézzük meg hogyan alakul az OTP és sz SP500 mozgása. https://invst.ly/qml3m Az jól látszik, hogy a 2008-as válságot követően egyszerre kezdtek emelkedni, majd egyszerre értek fel a COVID előtti csúcsra. Vannak időszakok amikor tök ellentétesen mozognak. Ilyen a mostani is. Ennek még az elején járunk.
Ez a short mennyiség smafu 2009-hez képest. Akkor 12 milliós nagyságrendet ért el az esés végére ugyanennek a cégnek a nyilvántartásában. Néhány százezer az esés indulásakor volt még 2007 őszén. Ennek a 12 millió darabos short állománynak a "leépítése" okozta az OTP chartjában a rángatózást 2009-2013 között. https://invst.ly/qml0t
OTP részvényesek ide!