Azért nem árt időben tanulmányozni az adózás szabályait. Ha valaki először csinálja, épp ideje hozzálátni.
Kiindulásként ez: link
Aztán érdemes a navtól letölteni az összes programot, nyomtatványt, és telepíteni a nyomtatvány kitöltő apparátust. Az jól működik és a súgója kiváló.
Ügyfélkapuba bejelentkezni, hogy mindent elektronikusan tudj tolni. Papíron egy katasztrófa, a program viszont számol is helyetted egy csomó mindent, valamint sok hibát kijelez, és nem is hagyja, hogy ezek bent maradjanak.
Ha egyszer megtanulod, nincs több függőség a "szakemberektől".
A fórumokról szerzett infókkal vigyázni kell, mert sok szamárságot írnak akár régi motorosok is. Én az RC-nél vagyok, ott felkészültek a cégnél, tőlük is lehet kérdezni. Viszont sok könyvelő sincs tisztában a szabályokkal, pedig azért nem kell hozzá agysebésznek lenni.
Nem, ez nagyon nem jó!
Tegyük fel, hogy nincs TBSZ számlád.
Ebben az esetben az árfolamnyereségből le kell vonni az árfolyamveszteséget, a számlavezetési díj éves összegét (lsd, banki igazolás) és ezt kell beírni a sokadik lapra (fejből nem tudom.)mint adóköteles jövedelem. Mindegy, hogy shortból - longből jött-e össze.
Az osztalékból a kifizető már levonta az SZJA-t, tehát nettot kaptál, azután egint nem kell adózni. (De lehet, hogy valahol fel kell tüntetni.)
EHO-t nem kell fizetni.
Javaslom, hogy várjál az ódóbevallással pár hetet, a szezonban működik egy ilyen topic!
ha ez alapján csinálom az adóbevallást rendben van? (sose csináltam még).
pl tegyük fel ezek az adatok:
árfolyam nyereségből: +100 ft.
árfolyam veszteség: -50ft
Osztalék : +10 ft
(short osztalék) -30 ft.
Akkor csak a 10 ft osztalékot valjam be nemigaz? mármint ami után fizetem a 16+14% adót.
Veszteségnek meg bevallok: -80 ft-ot.
Nyereségnek meg: 100 ft.
Mennyi meglátás :)
Szerintem meg nem, ha innen fordul le.... Nagyon érik már az a zuhé nálam. Én más csónakban evezek most, nem is próbálkoztam longal utóbbi időben, nem gondoltam hogy így fog pattangatni, tovább tartja magát mint vártam.
OTP részvényesek ide!