Az is lehet, hogy meg kellene mostmár az eladással várni a felminősítési időpontját vagy legalábbis előtte picivel eladni, tekintettel a
Figyelő meglátásaira.
Nem tudom, hogy jól tettem-e kollégák, de nekem sikerült ma vennem 5507 ft-on 1100 db-ot.
Na majd meglátjuk, az idő eldönti majd.
Ezúton is köszönöm én is Macibear hozzászólásait, nagyon jókat ír, többnyire bejönnek a meglátásai.
ŐSZ VÉGÉN JÖHET A FELMINŐSÍTÉS
Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.10.22 09:00
mailnyomtatás
A kormány optimista jelzéseket kapott a Fitch nemzetközi hitelminősítőtől, tehát nem kizárt, hogy még idén, november második felében megkapjuk a felminősítést, ezzel végre megint a befektetésre ajánlott kategóriába kerül Magyarország - értesült a Figyelő.
Hol is zártad le a shortjaidat? Longot mikor nyitottál? No de nem gonoszkodom ... :)
Nincs még vége az esésnek. Ha holnap benéznénk 5490 alá akkor újratervezés van.
Míg ez nem nyer megerősítést addig szvsz láttuk az aljat 5492-őn néhány napra, kb jövő hét szerdáig vonatkozóan. Addig várható egy kis fel, de inkább oldalazó mozgás. Csúcsa talán 5650 környéke. Benne van az 5700-as szint teljesítése is, de az már csak erős idegzetűeknek javallott. Elvileg 5736 környékéig fel kellene menni. Álmodhatunk persze nagyokat ... :)
Középhosszú távon - kb 7 nap - mindenképpen várható új alj, 5491 alatt. No és hol? Ezzel várjuk meg a jövő hét pénteket. Nem mintha akkor történne valami, de tisztábban lehet majd látni.
No és akkor a kétirányú trédelésről.
Lehetne most hókuszpókuszkodni, sejtelmes, zengzetes szakszavakkal operálni, hogy most milyen gyertyaminta, milyen alakzat, melyik indikátor lúdlábcsirkemájbél miatt várom fel. Megtehetném, de nem ez a lényeg. Megy föl. Tippem sincs meddig. Utána viszont lejjebb várom. Miért zárjam le a shortjaimat? Nyitok inkább egy néhány pakkból álló long "portfóliót". Ha úgy látom eleget ment, lezárom azokat. A shortok meg dolgoznak szépen tovább, mikor újra lefele fordul. Aztán mikor úgy gondolom elérte az igazi aljat, majd shorttalanítom magam. Akkor már csak longok lesznek.
Lehet, hogy nem teljes tőkével játszok meg így egy-egy irányt, de nem érhet meglepetés egy hirtelen kitörés, elmozdulás esetén sem. Mindig lesz nyerő pakk ami fedezi a vesztő bukóját. Ezekből a "kisméretű" pakkokból alakítom ki egyébként az egyik illetve másik irány "portfólióját". Kb 10-20 pakk/portfólióig szoktam gyűjtögetni a várt trend itrányába. Ellentétesen 5-6 szok lenni. Kritikus, fene se tudja merre megy helyzetekben, 1:1 az arány, lehetőleg magasabb short és alacsonyabb long átlagáron. Ilyen esetekben nem teheti ki a teljes tőkém 50%-át a két portfólió. Ha indulás van legyen miből reagálni.
Egyetlen egy dologra kell csak odafigyelni. Időnként meg kell szabadulni az egyik iránytól. Lehetőleg a vélt csúcson (aljon). :)
No ezt a technikát nem lehet csinálni sem a határidős termékekkel, sem a tShort-tLonggal. +500 még elmenne, de nehéz lezárni a teljes portfóliót a csúcson. A beragadt rossz helyen felvett ellenirányú pakkok mögé iszonyatos fedezet kell. A certi viszont tökéletes ehhez a technikához. Nyugodtan zárhatom valamennyi longomat, nem kell fedezet a shortok mögé, tarthatom a vesztő pakkot "időtlen-időkig". Persze a kiütésre figyelni kell. De az egy külön dolog.
Azért három évig nem szeretném otikába fektetni a tőkémet. 1800 pontot DAX certiben durván egy-két hét alatt össze lehet szedni - közepesen jó trédeléssel.
No meg egy jó beszállót?
Itt vegyek 5500-on, vagy netán 5200-őn? Esetleg 4800-on?
Bocs, hogy ilyen apró részletkérdésekkel zaklatlak... :)
Beálltunk bizony, de valami ilyesféle mozgás olvasható ki abból a fraktál összehasonlításból. Jó néhány 4 órás gyertyát itt fogunk megrajzolni 500 körül billegve.
Azért tegyük hozzá, hogy ezek a fraktálok nem sokáig szoktak együtt mozogni.
No de csak még most tértem meg melóhelyről, ki kell még vetnem kavicsaimat, hogy valami pontosabbat is tudjak mondani.
OTP részvényesek ide!