Kis adalék:
Nyugat-Európában hosszú évtizedeken keresztül az volt a "leosztás":
-Jobboldali kormányok gondoskodnak a gazdaság hatékonyabbá (versenyképesebbé) tételéről, (ha kell válságból való kivezetésről) mig
- a baloldali kormányok gondoskodnak 4-8 évvel később arról, hogy a megteremtett javak igazságosabban legyenek elosztva.
Ma már ez nem igy van.
Természetesen vannak különbségek (részben ideológiai alapon is) a két tábor szempontjai, hangsúlyai között, de egy sikeres ország, mint pld. Németország mindkét nagy pártjának a ma már az első és legfontosabb célja az ország nemzetközi versenyképességének növelése.
Nem használták ki az alkalmat államositásra. (Pld.: az Opelt állami garanciavállalással mentették meg és annak ellenére nem "használták ki" a lehetőséget és nem államositották, hogy az a GM leányvállalata, tehát mintegy német nemzeti vagyont lehetett volna gyarapitani.)
„Valami elszabadult, lázad a szoborpark – mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök a Kossuth térre hirdetett Magyar Szolidaritás Napján. – A múlt szobrai, amiket a rendszerváltozáskor eltávolítottunk, akiket a város szélére költöztettünk, most megpróbálnak visszalopakodni” – mondta Gyurcsány zuglói, egy egész toronyházat beborító óriásplakátjára utalva.
„Innen üzenjük minden magyar embernek, ébredjünk fel, vegyük észre mi folyik itt már megint, ébresztő Magyarország” – mondta Orbán, aki szerint többen voltak, mint négy évvel ezelőtt. Később Deutsch-Für Tamás azt írta, jóval többen voltak a másfélmilliónál.
A nemzet orvosa másról beszélt. „Tessék mosolyogni!” Mert a mosolygástól endorfin szabadul fel, ami megvédi a szív koszorúsereit a betegségtől. És akire rámosolyognak, annak is megvédi a koszorúsereit a betegségtől, és mindez teljesen ingyen van, mondta Mikola István, a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje.
Szerintem az az igazi baloldali, aki először megpróbálja a gazdasági alapot megteremteni.
Én is egy igazságosabb elosztás hive vagyok. De a semmit nem lehet tartósan igazságosan elosztani. A Medgyesi féle hitelből megvalósitott 100 pontos program többet ártott az országnak (és hosszú távon a rászorulóknak,) mint a Fideszes demagóg alulra hülyitő, felülre jövedelmet átcsoportositó politika 1998-2002 között és most.
Hitelt csak akkor szabad felvenni, ha avval hosszú távon többlet értéket lehet előállitani vagy közvetlenül:
termelő, szolgáltató kapacitások, vagy közvetve:
infrastrukturális, oktatás+szakképzés beruházás eredményeképpen.
Minden egyéb hitelfelvétel katasztrófához vezet!
Magyarországon nem lenne semmi probléma, ha már 10 éve:
- csak 400ezer közalkalmazott lenne (most már meg is tudnánk őket fizetni, ha nem is német de szlovén szinvonalon,)
- 1.000.000 analfabéta helyett max. 500ezer lenne. (+ 500 ezer szakmunkás adófizető, jólfogyasztó)
- ha az elmúlt 7 év úniós pénzeit a fenti módon költöttük volna el (ezek többsége ma már több %-os GDP növekedést hozott volna.)
- ezek után már nem a GDP 50%-át hanem csak kb. 35%-át osztanánk ujra, igy tényleg esélyünk lenne a fekete gazdaság visszaszoritására, a munkára rakódó költségek radikális csökkentésére, és ezáltal komolyabb GDP növekedésre.
Most már fenntartható módon lenne pénzünk minden rászorulóra, nyugdijasra.
Ameddig ennek a logikáját - még ezen a fórumon sem - értjük meg, ameddig Bokrost nem mint országmentőt ismeri el a többség, ameddig 10 millió magyarból közel ugyanannyi elhiszi (jobb és baloldalon egyaránt) , hogy a gazdaságba egyre erősebben beleavatkozó , gondoskodó állam az igazán sikeres....nos addig mi egyre inkább a lesajnált szegény rokon szerepébe ragadunk be és a lesajnált románok is elhúznak majd mellettünk.
Szerinted ott miért nem vezették be a mi drasztikus bankadónkat?
Nem lett volna mire elkölteni?
A természetbeni ellátással én is egyetértek, de ez alapvetően csak egy részkérdés. Én baloldali vagyok ezért támogatom az alsó ötven százalékot, de szigorúan racionális keretek között. Romániában meg mondom őszintén nem élnék szívesen én egy emberarcúbb kapitalizmust képzelek el, ezért is örültem, amikor az SZDSZ elkergették. Ha Kóka Jánoson múlna itt is román és balti viszonyok lennének. Lehet szép gazdasági növekedést felmutatni, csak az a kérdés milyen áron jutunk oda.
Csak az utolsó mondattal ne értek egyet. Abba döglünk bele ha erőnkön felül költünk a szociálisellátó rendszerekre. Ezzel hosszabb távon nem teszünk szivességet ezeknek az elesett embereknek sem:
A II. világháború után egy egész ország élt kajajegyen. Túlélték. Kérdezlek:
miért nem lehet a támogatást természetben kiadni? Én nem vagyok hajlandó egyetlen rászoruló (kispénzű nyugdijjas, munkanélküli stb.) cigarettázását és italozását támogatni, de türhetetlennek tartom hogy ugyanezen családokban éheznek a gyerekek és nem járnaK ISKOLÁBA. A szlovákoknál 10 évvel ezelőtt az átlag nyugdij a magyarországi fele volt!!! A GDP 10%-t költötték ezekre a rendszerekre mig nálunk akkor ennek a mértéke közel 20% volt.
A bérszinvonal drasztikusan alacsony volt, Most viszont a (jogosan) lesajnált szlovák nyugdijasok beérték a magyar nyugdijakat és amig magyarországi társaik a következő években nem számolhatnak csak (jó esetben) stagnálásra, ott van esély javulásra.
Miért?
Mert ott jövőre akkor is növekedés lesz (2-3%) ha nálunk már csak a statisztikai hivatal elnökének leváltásával lehet majd egy 0,5%-os növekedést kimutatni. Abból pedig semmit nem lehet elkölteni, mert ez a szinte stagnálás még a GDP-arányos országadóságot sem fogja szinten tartani tudni. Az EU-Bizottság ezért jósolt már szeptemberben eladósodottság növekedést (ellentétben a hivatalos kormánypropagandával.)
Bürokrácia:
Felhivom a figyelmet egy (most még) ugyancsak lesajnált országra:
Románia!
Nálunk egy főre dupla annyi közszolgálati alkalmazott jut mint ott. Ennek ellenére Románia jövőre lecsökkenti az 1,1 millió közalkalmazotti létszámot 700 ezerre. Talán rájöttek arra, hogy 400 ezer irástudó magánszektorbeli foglakoztatása (nem lesz egyszerű), de több sikerrel kecsegtet mint az ott is meglévő milliós analfabéta rétegé.
Csak nem mindegy, hogy növeljük a bevételi oldalt, az én javaslataim társadalmilag igazságosak és a gazdaságot és belső fogyasztást nem fogják vissza, a szegényeket kevéssé terhelik.
A kiadáscsökkentésre is adtam javaslatot. A legnagyobb alrendszer az önkormányzati alrendszer rengeteg párhuzamossággal, fenntarthatatlan. Csak ha ezt önmagában racionalizálják a többi alrendszert már csak toldozni foltozni kellene.
A bürokráciát elsősorban az uniós elvárások határozzák meg. Régóta megy az a parasztvakítás nálunk, hogy sok a bürokrata, holott minden hazugsággal ellentétben a középmezőnyben vagyunk eu összehasonlításban. Szlovákia és Csehország hozzák fel példaképen, csak, hogy ott nincs szociális ellátórendszer. Itt is meg lehet csinálni, de sokan szó szerint beledöglenének a maradék jóléti rendszerek leépítésébe.
Ebben egyetértek az Orbánnal, a parlamentben többször megpróbálta elmagyarázni a jobbikosoknak, hogy ez mekkora katasztrófa lenne....de lepereg róluk, ugyanaz a demagók szöveg jön tőlük, amivel egyre népszerűbbek lesznek. (Amúgy meg Orbán megérdemli, mert ő sem hallgatott az okos szóra, még a haverjától Csányitól sem fogadta el, amikor az szeptemberben figyelmeztette:
"Ha a kormány legyőzi a bankokat, önmagát győzi le",
tovább folyik a propaganda és a pénzügyi rendszer gyengitése, anélkül hogy a ténylegesen rászoruló devizahiteleseken segitenének.
Rajtunk már tényleg csak egy IMF-EU gyámság segit. Szvsz nem fog több megszoritást hozni. Vissza kell hozni az "adóajándékokat" (700 milliárd) és olyan banki adót bevezetni, ami progressziven csökkenne, egy erősen meginduló banki hitelezésnél a KKV szektorban.
NEM LESZ FELLENDÜLÉS ERŐSEN MEGINDULÓ HITELEZÉS NÉLKÜL.
A bevételi oldal növelésére vannak ötleteitek jokerrel, ahogy vannak a kormánynak is, ÁFA 27, EVA 37, tervezett útdíj, "nem második kulcs". Írnátok kiadáscsökkentő lépéseket is, az elmaszatolódó korkedvezményes nyugdíj, rokkantnyugdíjon kívül? Lehetetlen méretű bürokrácia, lassan az engedélykéréshez is engedélyt kell kérni egy külön hivatalban. Pazarló, és eltúlzott, (a saját, a hozzánk hasonló, sőt a nálunk fejlettebb országokhoz viszonyított) szociális ellátórendszerek átalakítása. Struktúrális reformok, nemcsak kommunikációban, és nem negyedúton kifarolva.
Kedves Nati. Nagyon jól leírtad, hogy hogyan működött a népi demokrácia gazdasági rendszere. A pénzjegynyomdában mindig annyi pénzt nyomtattak, amire szükség volt. Csak árú nem volt mögötte. A 80-as években, amikor az új gazdasági mechanizmus is működött, még az exportot is tudtuk teljesíteni, mivel decemberben kamionok hada szállította a jobbnál jobb magyar árúkat egy alsó Ausztriai raktárba. Az árú kiment nyugatra, így ki lehetett pipálni a sikeres exportot. Utána azért februárban és etleg a jobb időkben márciusban egy részét haza is hozták, ha kellett. Ha nagyon utána néznénk, még mindig lehet ott néhány raktárnyi elfekvő Lehel hűtő vagy ilyesmi.
OTP részvényesek ide!