Amúgy ahogy hallom, azért a hitelek összegére folyósításkor korrekt arányú fedezetet nyújtottak a jelzáloggal terhet ingatlanok.
A gond az, hogy az árfolyamkockázatot és az ingatlan-ármozgási pályát nem úgy számították, hogy ekkora, évszázadonként ritka válságot kezelhetővé tett volna.
Ehhez jöttek a túlkapzsi átváltási & költségtrükkök, stb.
Szerintem a bankoknak is jó, ha az állam belenyúl a dologba - feltéve, hogy elfogadhatóan egyeztetik a szakmával a legkisebb közös többszöröst.
Igen. Talán a bankoknak sem kellett volna évekkel ezelőtt boldog-boldogtalannak ész nélkül adni a hitelt, mindenféle kockázatra való felhívás nélkül, sőt a devizánál szinte győzködték az ügyfeleket, hogy ez 20 évig állandó lesz. Teljes volt a félre tájékoztatás, most meg szívás mindenkinek.
Szerintem nagy gáz akkor lenne, ha a hitelesek tömegesen hagynák bedőlni azokat az ingatlanokat, amelyek értéke lényegesen alacsonyabb, mint a rajta lévő hitel összege. Ez elég gáz lenne a bankokra nézve is.
(Likvid blue chip, nemzetközi összehasonlításokban sok éve kimagaslónak bizonyuló funda, régió & szektortársakhoz képest diszkont ár, nyomott árfolyamú pénznemben.)
Nem a bankok ellen beszélek, de az is hajmeresztő, hogy a szakértőjük által felbecsült ingatlan értékénél több hitelt adtak (tudom, hogy beestek az ingatlan árak, de talán nekik sem kellett volna úgy kifeszíteni a hitelt). Ez már legyen az ő kockázatuk, mint ahogy az árfolyamváltozás a hitelfelvevőé. Én ezt teljesen jogosnak tartom.
Nem a bankok ellen beszélek, de az is hajmeresztő, hogy a szakértőjük által felbecsült ingatlan értékénél több hitelt adtak (tudom, hogy beestek az ingatlan árak, de talán nekik sem kellett volna úgy kifeszíteni a hitelt). Ez már legyen az ő kockázatuk, mint ahogy az árfolyamváltozás a hitelfelvevőé. Én ezt teljesen jogosnak tartom.
OTP részvényesek ide!