Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 05. 09. 10:58

KONZUM story  

A Konzum-story



A társaság bemutatása, áttekintése

..



A Konzum Rt. jelenleg két fő tevékenységre koncentrál: az egyik az építőanyag-kereskedelem, a másik pedig az ingatlan-hasznosítás (a gépjármű-kereskedelmet leválasztották a csoportról). Az első, vagyis az építőanyag-kereskedelem terén főleg Nyugat-Dunántúlon rendelkezik kiemelkedő pozíciókkal, valamint Kecskemét környékén. Mintegy 30 TÜZÉP-telepen folyik kereskedelem.

..



A SZTORI:

..

Az építőanyag-kereskedelem az éles árverseny miatt jelenleg kevésbé jövedelmező, ezért a TÜZÉP telepeket racionalizálják: a kevésbé nyereségeseket bezárják, és AZ IPARTELEPKÉNT MŰKÖDTETHETŐ INGATLANOKAT ÉRTÉKESÍTIK. Több száz hektárnyi ilyen terület vár értékesítésre országszerte.

..



A Konzum LEGNAGYOBB ÉRTÉKE azonban mégsem ez, hanem a Pécs szívében található NÉGY SZINTES ÁRUHÁZ ÉS a hozzá kapcsolódó IRODAHÁZ (ezt nem birtokolja száz százalékban, de a tulajdonában nem lévő két irodaszintet meg szeretné vásárolni.)

..



A KONZUM ÁRUHÁZ FORGALMI ÉRTÉKE minimum 1,5, de reálisan inkább 2 milliárd forint (a mérlegben alig 500 millió forint könyv szerinti értéken tartják nyilván).

..



A gigantikus ingatlan hasznosítása: jelenleg 100%-ban bérbe van adva, az éves bérleti díj 2-300 millió forintos nagyságrendű.

Hamarosan egy bank költözhet az épület egy teljes szintjére: ingatlanpiaci pletykák szerint horribilis, 5500 Ft/négyzetméter körüli áron adják ki a pénzintézetnek.

..



A RÉSZVÉNY FAIR ÉRTÉKE az ingatlanvagyon alapján kb. 500-700 Ft, óvatos becslések szerint is.

..



De miért volt az árfolyam gyalázatosan alacsony?

..



Az ok a múltban keresendő. A társaság korábban szövetkezetként működött, rengeteg veszteséges üzletággal (bútorgyártástól a fémiparig mindennel foglalkozott). A folyamatosan erodálódó vagyont többször próbálták tőkeemelésekkel pótolgatni, ezért sok befektető (befektetési alapok, tőketársaságok) beszorultak a cégbe – befektetésüket gyakorlatilag leírták. Őket próbálta meg kivásárolni F. úr, a főtulajdonos, aki 90 forinton néhány felszámolás sorsára jutott alapból ki is szedett elég sok részvényt.

..



A főtulaj F. úr nem érdekelt a magas árfolyamban, azonban egyre kevésbé tudja megfékezni a piaci folyamatokat: alacsony áron történő eladásokkal fékezni próbálhatja az árfolyamot (bele-beleadogat), ám ekkor saját vagyonát tékozolja ötödáron. A piaci szereplők szívesen szívnak fel ilyen alacsony áron tőle papírokat – a jelenlegi árfolyamon két-három nagyobb spekuláns lenyelhetné a főtulajnál lévő 4 millió részvényt.

..



Gondoljuk csak meg: a Konzum jelenlegi kapitalizációja 750 millió Ft – kb. a négyszintes áruház alsó szintjéért lehetne ennyit kapni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KNZilium 2018. 09. 24. 11:38
Előzmény: #67883  kimi99
#67900
Az egy kis fityfasz cég. Mi értelme volna a Nordtelekomot megvásárolniuk?
Metwolf
Metwolf 2018. 09. 24. 11:38
Előzmény: #67894  Törölt felhasználó
#67899
"A Konzum menedzsmentjének célkitűzése szerint a jövőben kevesebb számú, de a méretüknél fogva sokkal jelentősebb akvizíciókat valósítsunk meg. Léptéket váltunk ezen a területen is."
Jöhetnek a nagy halak! Telenor, MKB stb.!
Törölt felhasználó 2018. 09. 24. 11:36
Előzmény: #67897  Sanci101
#67898
opus fúzió szerintem nem lesz.
Sanci101
Sanci101 2018. 09. 24. 11:36
Előzmény: #67896  Törölt felhasználó
#67897
 Természetesen, ha egy ilyen akvizíció megvalósulna, az nem lenne idegen a rendszertől, hiszen több tőzsdei társaság is van a körünkben, jelentős tranzakciókkal, potenciális kötvény- és részvény-kibocsátásokkal a jövőben, ebben akár jelentős segítséget biztosítana ((((((egy pénzügyi szolgáltató felvásárlása is)))))!!!!!! 😁
Törölt felhasználó 2018. 09. 24. 11:32
Előzmény: #67894  Törölt felhasználó
#67896

mielőtt fizetős tartalommá válik.
Kizárólag nagyvadakra lőne a Konzum - Négy szektor a célkeresztben
Szandányi Levente
2018. szeptember 24. 11:00   
   
 Ma reggel publikálásra került az az összevont tájékoztató, amelyet a Konzumnál végrehajtott tőkeemelés miatt kellett elkészítenie a vállalatnak. Ennek az anyagnak köszönhetően végre teljes, átfogó képet kaphatnak a Konzum tevékenységéről és a közelmúlt gazdasági változásairól a piaci szereplők. Az összevont tájékoztatóról és a vállalat jövőbeli terveiről is beszélgettünk Fekete Péter vezérigazgató-helyettessel, aki többek között elárulta, az alapozás időszakának vége, kizárólag nagyvadakra lőnének a jövőben. 
Ma reggel jelent meg a Konzum Nyrt. összevont tájékoztatója, ami végre teljes, átfogó képet ad a Konzum tevékenységéről és a közelmúlt dinamikus gazdasági változásairól. Mit emelne ki ebből?
A társaság pro forma saját tőkéje, figyelembe véve a bejelentett tőkeemelések hatásait, a 2016. december végi 600 millió forintról 2017 decemberében 68 milliárd forintra nőtt. Ezzel együtt a Konzum profittermelő képessége is dinamikusan bővült. A 2017-es pro forma EBITDA mintegy 5,8 milliárd forint, és a tőkeemelésekkel, illetve akvizíciókkal elértük, hogy a Konzum-csoport mára olyan stabil működési eredménnyel rendelkezik, ami egyszeri tételektől tisztított és a jövőben a várakozásaink szerint dinamikusan növekszik majd.
A Konzum EBITDA-ja az elkövetkező 2-3 évben akár akvizíciók nélkül is elérheti évente a 10 milliárd forintot elsősorban a Hunguest Hotels és az Appeninn ambíciózus növekedésének köszönhetően.
Az elmúlt időszakban a magyar tőkepiacon nem láthattunk sok tőzsdei kibocsátást, így összevont tájékoztatót sem. Mi idén hármat is készítünk és nagy örömünkre szolgál, hogy ily módon is támogathatjuk a magyar tőkepiac fejlődését. A Konzum összevont tájékoztatója a befektetők számára teljes körűen és transzparensen mutatja be a társaság és a konszolidációs körbe bevont vállalatok tevékenységét, stratégiáját, piacait, menedzsmentjét, a tőkeszerkezetét, illetve az elmúlt időszak gazdasági tranzakcióit, amelyek mind a Konzum transzparenciáját erősítik.
Legutóbb Jászai Gellérttel, a Konzum elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk, akinek felvetettük, sokan a mesebeli kis gömböchöz hasonlítják a Konzumot. Azóta egy sor új tranzakciót és tőkeemelést hajtott végre a cégcsoport. Hol tartunk most a növekedési sztoriban?
Tény, hogy mintegy másfél év alatt egy nagyon dinamikus növekedés zajlott a Konzum életében, de ennek az is oka volt, hogy a tulajdonosok egy platformcégbe szálltak be. A növekedési stratégiának megfelelően átalakítottuk a társaság szervezetét és jelentősen megnöveltük a méretét, valamint exponenciálisan javítottuk az eredménytermelő képességét. Jelenleg négy terület van, ahol a Konzum befektetéseket hajt végre: turizmus, ingatlanbefektetés, pénz- és tőkepiac - biztosítás valamint vagyonkezelés. Az idegenforgalom területén a Hunguest Hotelsnek és a Balatontouristnak vannak komoly érdekeltségei - ez a szegmens az egyébként, amely a Konzum-csoport zászlóshajója -, innen származott az EBITDA jelentős része is 2017-ben. Az elmúlt 18 hónapban kialakítottuk a négy szegmensből álló holding struktúrát, valamint megtörténtek a korábban bejelentett apportok, kivéve a Balatontourist folyamatban lévő apportját. Ez hatalmas előrelépés a cég újkori történelmében.
Miért volt szükség ezeknek az apportoknak a végrehajtására?
Egyrészt, hogy megvalósuljon a tulajdonosi kontroll, az 50 százalék feletti részesedés elérése, amelyet a CIG Pannónia kivételével sikerült is mindenhol elérnünk. A másik cél a portfóliótisztítás volt, korábban ugyanis többször érték olyan kritikák a társaságot, hogy nehezen átlátható a cégcsoport szerkezete. Most már elmondhatjuk, hogy az MKB Bank kivételével - amely a METIS és a METIS 2 magántőkealapok tulajdonában van - minden jelentősebb eszköz közvetlenül a Konzum Nyrt.-ben található. Az eddig elmondottak összefoglalásaként megállapítható, hogy kialakult egy átlátható holdingstruktúra, amely megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a növekedés következő fázisába lépjünk, amely ezt követően jóval nagyobb mértékű lesz.
A zártkörű tőkeemelés során kicsivel több, mint 8,4 millió új részvény került kibocsátásra, amelyek a korábban kibocsátott részvényekkel mindenben azonos jogokat biztosítanak a tulajdonosaiknak, egyúttal részt vesznek a közgyűlés által június 14-én jóváhagyott 1:10 arányú részvényfelaprózásban is. Erre pontosan mikor kerülhet sor?
A Konzum közgyűlési döntését követően azonnal megindítottuk a splithez szükséges felügyeleti eljárást, és folyamatosan együttműködünk a KELER-rel annak érdekében, hogy a részvényfelosztás minél hamarabb megvalósulhasson. Ahogy a ma reggeli közleményben jeleztük, erre várhatóan - az új részvények BÉT-re történő bevezetését követően - 2018 szeptemberében, október elején sor fog kerülni.
A menedzsment kiemelt célja, hogy növeljék az intézményi befektetők részarányát a Konzumban, legutóbb ép az OTP Csoportban kezelt értékpapír alapok és portfóliók vásároltak nagyobb tételt a vállalat papírjaiból tőzsdén kívüli ügylet keretében. A részvényfelaprózás és a részletes Összevont Tájékoztató elkészítése mögött is van egy olyan elgondolás, hogy ezekkel a lépésekkel újabb intézményi befektetőket lehet megnyerni?
A splittel a Konzum forgalom növekedését, a likviditást szeretnénk erősíteni, hogy ezzel is vonzóbbá tegyük a vállalat papírjait az intézményi- és a kisbefektetők számára.
A most publikált Összevont Tájékoztató elkészítését több hónapos munka és komoly, átfogó jogi átvilágítás előzte meg, amelynek eredményeként a befektetők teljes képet kaphatnak a vállalatról. Az anyag összeállítása egyébiránt a hazai és uniós direktíváknak megfelelően törvényi kötelezettségünk is volt. A tájékoztató egyaránt szól a kisbefektetőknek és az intézményi befektetőknek, miközben nagyobb segítséget jelent a társaság működésének megismerésében is.
Az OTP Csoport megjelenése fontos lépés a Konzum életében és úgy gondolom, hogy a közeljövőben további hazai és nemzetközi befektetőt üdvözölhetünk a befektetőink sorában. Egy éve állandó résztvevői vagyunk hazai és nemzetközi befektetői roadshow-nak, és megnövekedett befektetői érdeklődést tapasztalunk.
A kisbefektetőknek jelentene nagy segítséget az is, hogyha végre megkezdődne a Konzum követése, illetve jelennének meg elemzések a céggel kapcsolatban, ahogy például az Appeninnről most már rendszeresen közöl anyagokat a Concorde. A BÉT nemrég elindított programjából viszont sajnos kimaradt a vállalat.
Ez a munka már elkezdődött, több elemzőházzal is folytattunk megbeszéléseket az elmúlt fél évben. Konkrét neveket még nem említhetek, de azt elárulhatom, hogy a közeljövőben régiós szereplők kezdhetik meg a Konzum követését.
A törvényi előírásnak megfelelően a ma megjelent tájékoztatóban hosszasan sorolják azokat a kockázatokat, amelyekkel a befektetőknek tisztában kell lenniük, ha Konzum-részvényt vásárolnak. Ezek közül a kamatkörnyezet változása, illetve a makrogazdasági környezet változása jelenthetne nagyobb problémát a működésre nézve.
Ha egy erőteljesebb kamatemelkedés indulna meg, az természetesen érintene bennünket is, a Konzum-csoport hitelein keresztül. Ugyanakkor rendszeresen végzünk stressz-teszteket arra vonatkozóan, hogy a kamatok emelkedése hogyan érintené a társaságot. Ezek alapján elmondhatom, hogy nem olyan a tőkeszerkezetünk, hogy azt a kamatok megugrása negatívan érintené. Természetesen az általános makrogazdasági környezet hatással van a hazai vállalatokra, így a Konzum működésére is. Bízunk abban, hogy a jelenlegi gazdasági környezet még hosszú évekig fenntartható fejlődést biztosít a hazai vállalatok számára.
A kisbefektetők egyik legnagyobb félelme a kihígulás, tényleg kell ettől tartaniuk?
Nem. Ha a korábbi tőkeemeléseket nézzük, akkor elmondható, hogy több lett a részvények darabszáma, de ugyanakkor a társaság saját tőkéje is jelentősen növekedett. Ha a mostani példát vesszük és megvizsgáljuk, hogy az új részvények bevezetésével pro forma szerint a 2017-es egy részvényre jutó saját tőke hogyan változott, akkor látható, hogy 1958 forintról 2114 forintra nőtt. Ehhez hozzá kell még tenni azt is, hogy mi mindig a bejelentéskori piaci árfolyamon emeltünk tőkét, és ez a jövőben sem változik.
A 2017-es remek teljesítmény és a tavaszi felpattanás után a Konzum-részvények árfolyama az elmúlt három hónapban több mint 20 százalékot korrigált vissza. Hogyan látja a Konzum értékeltségét, mi a véleménye a jelenlegi tőzsdei árfolyamról?
A tőkeemelések hatásait figyelembe véve a Konzum 1,1 - 1,2 P/BV-n forog, ami alacsonyabb, mint a régiós holding vállalatok hasonló értéke. Figyelembe véve a Konzum növekedési kilátásait, véleményem szerint a 2x P/BV esetén sem tekinthetőek a Konzum-részvények túlárazottnak.
Sokak félelme, hogy bár a tervek szerint a Konzum hatalmas cégbirodalommá nőhet, a kisbefektetők ebből aligha fognak profitálni, hogyha csak a jövőbeli osztalékot nézzük. Hogyan kategorizálná magát a vállalat, a befektetőknek csak az árfolyam-nyereségért érdemes megvenni a részvényeket, vagy várhatnak osztalékkifizetésekre is a jövőben?
Alaptalan ez a félelem. Most valóban erőteljes növekedési szakaszban vagyunk, de egy-két éven belül, tehát akár már a 2019-es eredménye után is fizethet osztalékot a Konzum a részvényeseinek.
A jövőre vonatkozóan csak nagyon kevés információt tartalmaz a mostani összevont tájékoztató. Az viszont kiderül belőle, hogy a Hunguest Hotels 45 milliárd forintot tervez elkölteni a következő 10 évben a meglévő portfóliójának felújítására és érdemben növelné EBITDA-ját a jelenlegi 5 milliárd forintos szintről, organikus növekedés és akvizíciók útján. Hogyha újabb felvásárlásokról beszélünk a Hunguest Hotels esetében, akkor milyen típusú szállodák, illetve szállodaláncok jöhetnek szóba?
Nem feltétlenül hotelláncok felvásárlásában gondolkozunk, hiszen van már egy jelentős portfóliónk, inkább egyéni akvizíciók fordulhatnak elő a jövőben. Folyamatosan keressük a jó lehetőségeket. Amiben fejlődni szeretnénk, az a budapesti jelenlét, ahol a "city hotel" kategóriában tartok elképzelhetőnek bővülést. Ahogy az összefoglalóban is rámutattunk: a stratégiánk része a már meglévő portfólió felújítása, az akvizíciók Budapesten és a magyar nagyvárosokban, továbbá a lehetőségektől függően elképzelhető a régiós növekedés is.
Tételesen felsorolják, hogy mely hitelintézetek, milyen összegben és milyen kamat mellett voltak hajlandóak finanszírozni az egyes ügyleteiket az elmúlt hónapokban. Korábban miért nem kommunikálták ezeket az információkat, illetve várható-e változás ezen a téren?
Sok esetben üzleti titokról van szó, ugyanakkor ezek az információk a féléves, éves beszámolókban, illetve a mostani összevont tájékoztatóban bárki számára elérhetők, teljes körűen megismerhetők.
Az összevont tájékoztató pro-forma szerinti kimutatását is tartalmaz a 2017-es üzleti évre vonatkozóan, amelynek lényege, hogy feltételezi, hogy a korábban felsorolt tranzakciók 2017. január 1-el megtörténtek. Az ily módon kimutatott eszközök és források esetében érdemi növekedés látható a tényleges 2017-es számokhoz képest. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a vállalatcsoport nagyon messze van még a menedzsment által kitűzött céloktól. Mikor és mitől válhat a Konzum regionálisan is meghatározó méretű holdinggá?
Természetesen minden vállalatnak vannak növekedési korlátai. Mi durván 18 hónap alatt jutottunk el a mostani holdingméretig, amelyet nagyon erőteljes növekedésnek tartok ahhoz képest, ahonnan indultunk. A magyar gazdaság stratégiailag fontos ágazataiba fektetünk, ez a folyamat a jövőben is folytatódik majd. A befektetői tájékoztató alapján meghatározhatók azok a szegmensek, amelyekben további növekedést tervezünk. A Konzum jövőbeli akvizícióiban az intézményi befektetők lehetnek a támogatóink.
A Konzum menedzsmentjének célkitűzése szerint a jövőben kevesebb számú, de a méretüknél fogva sokkal jelentősebb akvizíciókat valósítsunk meg. Léptéket váltunk ezen a területen is.
Ezek szerint a jövőben kizárólag nagyvadakra lő majd a Konzum. Vannak olyan területek, amelyekre kiemelt célpontként tekint a holding menedzsmentje?
Stratégiánk szerint négy nagy területet látunk: a bank- és pénzügyi szektor, az informatika, az ingatlanszektor, valamint a telekommunikációs szektor mind fókuszban van. Úgy gondoljuk, hogy ezeken a területeken jelentős növekedés áll előttünk az elkövetkezendő időszakban.
Bár az utóbbi időben kevesebbszer lehet hallani róla, a piacon makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a Konzum nem mondott le a Telenor felvásárlásáról. Ezt a vélekedést erősíti, hogy a cégcsoport sem adott egyértelmű választ arra vonatkozóan, hogy elengedte-e ezt a történetet.
A telekommunikációs szektor a növekedési stratégiánk egyik fő iránya, és mindenképpen szeretnénk ezen a területen megjelenni. A célvállalatokat a tőzsdei jogszabályok miatt nem nevezhetem meg, de azt kijelenthetjük, hogy ennek a szektornak rövid időn belül szeretnénk stratégiai, pénzügyi szereplőként részesei lenni.
Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója korábban tett arra vonatkozóan kijelentést, hogy ha a Budapest Bank eladóvá válik, akkor érdekelődnének a kínálkozó lehetőség iránt. Számíthatunk-e arra, hogy a cégcsoport portfóliója újabb bankkal bővüljön a jövőben?
Az MKB menedzsmentjének mind a tőzsdei törekvéseit, mind pedig a bankszektorban tervezett akvizíciós törekvéseit a kezdetek óta támogatja a Konzum igazgatósága, illetve nagytulajdonosai.
Hallani lehetett arról is, hogy a Konzum pénzügyi szolgáltatót vásárolna.
Szereplői vagyunk a tőkepiacnak minden oldalról nézve. Természetesen, ha egy ilyen akvizíció megvalósulna, az nem lenne idegen a rendszertől, hiszen több tőzsdei társaság is van a körünkben, jelentős tranzakciókkal, potenciális kötvény- és részvény-kibocsátásokkal a jövőben, ebben akár jelentős segítséget biztosítana egy pénzügyi szolgáltató felvásárlása is. 
KNZilium 2018. 09. 24. 11:30
Előzmény: #67891  MadamDeAnn
#67895
Szerintem ez részben számukra szóló felkérés a keringőre:
"A tőkeemelések hatásait figyelembe a Konzum 1,1 - 1,2 P/BV-n forog, ami alacsonyabb, mint a régiós holding vállalatok hasonló értéke. Figyelembe véve a Konzum növekedési kilátásait, véleményem szerint a 2x P/BV esetén sem tekinthetőek a Konzum-részvények túlárazottnak."
Törölt felhasználó 2018. 09. 24. 11:29
Előzmény: #67886  HoStrucc
#67894
erre mozdulni kéne 2700 fölé. 18.000 db eladó van 2700ig, ráadásul a 15% korlát 2850, úgyhogy a 2700 nem elrugaszkodott up lenne ilyen hírek, és igazgatói nyilatkozat után
feel
feel 2018. 09. 24. 11:28
Előzmény: #67891  MadamDeAnn
#67893
Viszont tisztul a kep es a mai nyilatkozat mar mutatja az iranyt.
Hamarosan jonnek a bejelentesek az intezmenyi befektetokrol.Kovetkezo par honap izgalmas lesz.
kimpaa
kimpaa 2018. 09. 24. 11:26
Előzmény: #67889  Metwolf
#67892
remélem :)
 
11:00 | Kizárólag nagyvadakra lőne a Konzum - Négy szektor a célkeresztben
 
"A Konzum EBITDA-ja az elkövetkező 2-3 évben akár akvizíciók nélkül is elérheti évente a 10 milliárd forintot elsősorban a Hunguest Hotels és az Appeninn ambíciózus növekedésének köszönhetően."
MadamDeAnn 2018. 09. 24. 11:24
Előzmény: #67881  Törölt felhasználó
#67891
Mert hiányoznak a nagy befektetők, alapkezelők a Kozum mögül. Amíg ők nem látják meg a potenciált/stabilitást a papírban, addig nagyon volatilis lesz az árfolyam, és törthénhet meg az elmúlt félévhez hasonló lefelé irányuló csorgás. 
KNZilium 2018. 09. 24. 11:24
Előzmény: #67876  Lujoska
#67890
Márpedig a piac mindig a jövőt árazza :))
Metwolf
Metwolf 2018. 09. 24. 11:22
Előzmény: #67887  NyeretlenKeteves
#67889
Karácsonyra minden részvényes mosolyogni fog? :-)
Metwolf
Metwolf 2018. 09. 24. 11:21
Előzmény: #67884  Törölt felhasználó
#67888
Az jó lenne, árazva a növekedést és ha tényleg nagy fogásokat jelentenek be...márpedig nyilván nem a levegőbe beszélnek akkor a cikk alapján várhatjuk a Telenort és az MKB-t is....meg még ki tudja mit. Egy biztos, eladni nem kell a papírt.
NyeretlenKeteves
NyeretlenKeteves 2018. 09. 24. 11:20
Előzmény: #67876  Lujoska
#67887
"Stratégiánk szerint négy nagy területet látunk: a bank- és pénzügyi szektor, az informatika, az ingatlanszektor, valamint a telekommunikációs szektor mind fókuszban van. Úgy gondoljuk, hogy ezeken a területeken jelentős növekedés áll előttünk az elkövetkezendő időszakban."
HoStrucc
HoStrucc 2018. 09. 24. 11:18
#67886
Hát elég erős mondatok! :)
Lujoska 2018. 09. 24. 11:18
Előzmény: #67881  Törölt felhasználó
#67885
Nem sokáig!
Törölt felhasználó 2018. 09. 24. 11:17
Előzmény: #67882  Metwolf
#67884
split után 1000?
kimi99
kimi99 2018. 09. 24. 11:17
Előzmény: #67879  Törölt felhasználó
#67883
Megveszik a Nordt? Bar ott alig van nehány zsinór.Igaz sok bentragadt kiolvadna!
Metwolf
Metwolf 2018. 09. 24. 11:16
Előzmény: #67875  Törölt felhasználó
#67882
Nem semmi ha tényleg ezután jön csak a TGV! :O
Törölt felhasználó 2018. 09. 24. 11:16
Előzmény: #67880  Törölt felhasználó
#67881
ezek után miért vagyunk 3000 alatt?

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek