https://telex.hu/gazdasag/2025/06/07/balatonfured-tihany-orvenyes-balaton-foszezon-nyitanya-punkosd-riport
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?
Nagyon jó barátom meghívott a nyaralójukba, aztán egy picit szétnéztünk a környéken. Megkóstoltuk az év fagyiját.....abból a pénzből bőségesen megebédeltünk volna, persze nem a Balcsinál. Régebben volt a cápák között az a fagyi készítő, aki pacalos, káposztás tészta, meg kolbászos fagyit árult. Nem lepett meg, mikor azt mondta, 300%-os haszna van. Nem kell csodát elképzelni, megfőzi a kaját, pépesíti, ad hozzá adalékokat, hogy fagyi legyen belőle, aztán kiméri. Míg egy tányérnyi pacal majdnem fél liter, a fagyi 4 dkg. Az elfogyasztási idő viszont azonos, így legalább az élvezet ugyanaddig tart. :-) A kevert italokról, szörpökről nem beszélve.
Engem a Balaton soha nem vonzott, de mit is lehet várni egy olyan embertől, aki nem szereti a tömegnyomort, a tűző napot, a mocsaras hűs vizet, a pokrócon való hentergést. Nem beszélve a csillagászati árakról. Megengedhetném magamnak, de miért? Hogy aztán felrakhassam a facera? - hogy luxusárakon szórakoztunk? Régebben volt bennem balatoni fíling, olyan jó érzés, de ez elmúlt. A fiataloknál ez már nincs. Nekik a Balaton már nem a Riviéra. Van egy rokonom, sokszor partival mennek és akkor van eszem iszom, dínom dánom. Lássák a nyugdíjasok, milyen jól élnek. Gin-tonikban úsznak, tízesével rendelik a palacsintát, lángost, ha megmelegszik a sör, ki kell önteni. Játsszák az urat, itthon meg düledezik a házuk.
Időkép kamerák alapján cudar a helyzet a Balatonon. Tömeg nincs a strandonon, kezd beérni a magyaros lehúzás és a NER tóparti beépítés, nádirtás. Meglepne, ha zöld alga trutyi nem térne vissza jövő héten a 34-38 fokban.
Instahuszárok fotozzák a somlóit és kompenzálják a nyomorult életüket. Kiragadsz egy példát. Egyre többen nem fizetik meg a balatoni felárat...rablás megy az árakban.
Balaton-Balaton mi lesz veled?
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?