https://telex.hu/gazdasag/2025/06/07/balatonfured-tihany-orvenyes-balaton-foszezon-nyitanya-punkosd-riport
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?
ha ilyen szárazság lesz mint mostanában akkor leapad és tócsa lesz.és az gáz.mert igaz hogy az országot is elcseszték de a természetet is tönkreteték-teszik.
4 éve nem voltam a Balatonnál. Kicsit hiányzik ott megyek el folyton mellette de nincs idő megállni. Siófokon jártunk a Beszédes József sétány (vagy mi) melletti partszakaszra egynaposra meg Örvényesre az északi parton. Meséljetek! De most komolyan! Jó?
Tihany helyzetjelentés. Tegnap lent voltam a parton, beszéltem az egyik vendéglátóssal aki tőlem bérel ingatlant a dolgozóinak. Már tavayl is ippeghogymegérte....idén meg rosszabb lesz álltása szerint és jó ha kis plusszban lesz. Strandolók, nyaralók sehol. Lézengés van csak.
Fizetek érte a belépőért, ezzel semmi baj. A bajom az volt, hogy egy undorító, full madárszaros strandot kaptam ezért cserében. Ettől biztos sokak kedve jön meg a Velencei-tóhoz.
Kivéve azok akik Baranya, Tolna megyében laknak. Ők 1-2-3 napra is lemennek. Persze ők vannak kevesebben. Adok ki házakat és lakásokat a Balaton északi partjánál a felkapott városokban. Legfőképpen cégeknek. Alkalmazottakat szállásolnak el. Többségük a vendéglátásban dolgozik. Nagyon panaszkodnak, hogy nincs fizetőképes kereslet. Vannak vannak de költeni nem akarnak. Szóval nagy a córesz! Alkalmazottak meg olyan fizetéseket kérnek, hogy csak pislognak. Hasítunk, emelkedünk...na ez a 2025.év.
Ne is mondd! Május elsején elmentünk a Szalajka-völgybe túrázni. Még jó, hogy korán indultunk, mert visszafele folyamatosan óriási tömeg jött szembe. Gyakorlatilag alig fértünk el az úton, Zaj, tömeg. Ez az, amit el akartunk kerülni, ezért mentünk Egerből a természetbe.
A kereslethez számítsd hozzá az egynapos-pár napos turistákat, akik Bp-ről indulnak meg Balatonra. Ezt egy szezonon kívüli hosszú hétvégén vagy egy május 1.-én lehet a legjobban észrevenni. Nincs is szezon, a víz hideg, és ezrek tolonganak a sétányon. Szerintem a forgalom felét a vendéglátásban ők okozzák. Ennek nem alternatívája Horvátország, Olaszország, oda nem megy el senki úgy, hogy reggeli közben kitalálja és utána start.
Az egyik ismerősöm nemrég jött haza horvátországi nyaralásukról. Azt mondta 30% kal olcsóbban laktak, mint tavaly. Mivel elszálltak az árak, csak a közkedvelt helyek vannak dugig, egy utcával arrébb meg minden üres. Kaját vitték magukkal, szállást meg ott kerestek. Állítólag három éve voltak úgy, hogy a szomszéd szállásoltató éppen kint állt az utcán és kedvezménnyel átcsalta őket, míg ők már egy órája várták a másik panzió tulajdonost. Nagyon szeretik a tengerpartot, havonta többször is leugornak, akár 3 napra is csak megmártózni. Nagyon ritkán mennek ugyan oda, így nincs elkötelezettségük. Már nagyon rég óta nem foglalnak előre, eddig még csak egyszer kellett egy napot autóban aludniuk
A politikusok szeretnek az infláció megtörőjeként fellépni. Az árakat a kereslet-kínálat határozza meg. A keresletet úgy lehet megtörni, hogy megtörik a munkaerőpiac, csökken a gazdasági aktivitás. Ha nem mennek az emberek fagyizni 750Ft/gombóc áron, akkor lesz olcsóbb majd. Jelenleg sorban állnak.
A turisztika nem arról szól, hogy valami ingyen van. A szórakozást meg kell fizetni! Az embereknek tudatosítani kell, hogy mindenért fizetünk. Ha valami ingyen van, azt valaki más fizeti. A kapitalizmus erről szól. Sokkal nagyobb a gond azzal, hogy az ember a bére 70%-át az államnak fizeti el, azt meg szépen széttalicskázzák a csókosok. A nép meg ezért szinte semmit szolgáltatást nem kap. Lásd egészségügy, oktatás, utak, ......egyszóval a közpénz úgy veszti el közpénz jellegét, hogy az a közösséget nem szolgálja. Egyszerűen ellopják.
Biztosan a költség is fontos, de a kapzsiság még nagyobb árfelhajtó hatású. Miért is adná valaki a fagyit olcsón, ha drágán is megveszik? Az év elején voltunk kirándulni, a szállásoltató azt mondta, fagyizót nyitnak. Állítólag az 1000 forintos fagyi alapanyag ára nincs 100 forint. Baromi nagy árrés van az ilyen luxuscikkeken, mint a fagyi, lángos , langalló stb. De a téli vásárok sem a spórolásról szólnak, elég meginni egy forraltbort, vagy teát. A kürtőskalácsról nem beszélve.
Fertő-tavat is tönkre vàgta a Fidesz. Velencei-tó Agárdnál.fizetős strandon dugig van madárszarral. Nem tudod a pokrócot leteríteni. Ha nem láttál még gusztustalant, akkor érdemes megnézni a. Napsugár strandot, végig tele a platz madárszarral, de brutális mennyiségben. Soha többet nem megyek oda emiatt.
Négy költségfaktora van a vendéglátásnak: -energiaárak -munkaerő -ingatlan -élelmiszer Ezek egyben vezetik is az elmúlt 5 év inflációs toplistáját. Ezek után nem csoda, hogy magasak az árak. A négy faktorból kettő korlátos is, mert ingatlant nem lehet máshonnan hozni. Munkaerő vándorol ugyan ide, de annak meg nehéz szállást biztosítani egy olyan településen, ahol 70 ezerért adnak ki egy éjszakára egy 1+2 félszobás lakást. Egyébként aki az építkezéseken dolgozik Balaton körül, de a vendéglátásban is nagyon sokan, az mind kelet-Magyarországi.
Balaton-Balaton mi lesz veled?
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?