Topiknyitó: DavidCamp 2025. 03. 22. 05:39

Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik  

Ide jöhetnek a hadiipari infok, érdekességek. Tanuljunk, informálódjunk egymástól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Borisz ma, 13:14
Előzmény: #880  Borisz
A Merz kormány válságának hatása a haderőfejlesztésre - AI elemzés:
A hadseregfejlesztés (a Zeitenwende és a védelmi képességek megerősítése) alapvetően nem áll útjában Friedrich Merz kancellár gazdasági és strukturális reformjainak, hanem azoktól elkülönített, de strukturálisan és költségvetésileg egyre inkább azokkal versengő prioritás.
A német védelmi részvények szempontjából Merz esetleges bukása vagy egy elhúzódó kormányválság rövid távú piaci bizonytalanságot és negatív korrekciót okozhat, de hosszú távon nem változtatna a védelmi szektor strukturális növekedési pályáján, mivel a fegyverkezési és modernizációs programok mögött konszenzusos nemzeti és nemzetközi (NATO) kényszer áll. [1]
🔎 A hadseregfejlesztés és a Merz-féle reformok kapcsolata
Friedrich Merz kancellár a megkezdett reformjai – elsősorban az adórendszer, a vitatott nyugdíjreform és a bevándorlási szigorítások – révén egy átfogó gazdasági fordulatot (Wirtschaftswende) próbál végrehajtani a válságban lévő német gazdaságban. [1, 2]
  • Nem része a klasszikus reformoknak: A Bundeswehr fejlesztése és a védelmi kiadások növelése nem a Merz-féle gazdasági struktúraváltás része, hanem egy ettől független geopolitikai kényszer és nemzetközi kötelezettségvállalás.
  • Útjában áll-e a reformoknak? (Költségvetési feszültség): Bizonyos értelemben igen. Németország komoly költségvetési szigorral (a német alkotmányban rögzített adósságfékkel) küzd. A hadsereg milliárdos modernizációs igényei elszívják a forrásokat a jóléti kiadások, az infrastrukturális beruházások és a Merz által tervezett adócsökkentések elől. A koalíciós partner SPD és a CDU között folyamatos a feszültség amiatt, hogy a védelmi kiadások növelése ne a szociális háló és a nyugdíjrendszer rovására történjen. [1]
📊 Hogyan hatna Merz bukása a védelmi részvényekre?
Ha a közelmúltbeli történelmi tartományi választási kudarcok (különösen a mecklenburg-elő-pomerániai és berlini drámai visszaesés) végül Merz bukásához és a fekete-vörös (CDU/SPD) kormánykoalíció széteséséhez vezetnének, a védelmi szektorra (pl. Rheinmetall, Hensoldt, Renk) gyakorolt hatás két idősíkra bontható: [1, 2, 3]
IdőtávPiaci reakció és hatás a védelmi részvényekreRészletek
Rövid táv📉 Enyhén negatív / volatilisA politikai válság és az esetleges előrehozott választások megbéníthatják a szövetségi költségvetés elfogadását. Az új hadibeszerzési szerződések aláírása és a védelmi büdzsé bővítése átmenetileg lelassulhat, ami profitrealizálást válthat ki a befektetőkből.
Közép- és hosszú táv📈 Semleges vagy pozitívA védelmi megrendelések ciklusai több évre (akár évtizedre) szólnak. Bárki is követné Merzet (legyen az egy mérsékeltebb CDU-s utód, mint Hendrik Wüst, vagy egy új koalíció), a NATO felé vállalt 2%-os GDP-arányos védelmi költést és a haderőfejlesztést egyik fősodorbeli német párt sem tudja vagy akarja visszavonni a jelenlegi európai biztonságpolitikai helyzetben.
⚠️ Kockázati tényező: A szélsőségek előretörése
A védelmi szektor számára az egyetlen valódi hosszú távú politikai kockázatot az jelenti, hogy a Merz-kormány meggyengüléséből a hadseregfejlesztést és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást mereven elutasító erők (a tartományi választásokon győztes, radikális AfD és az érintett baloldali formációk) profitálnak a leginkább. Ha a kormányválság tartósan az ő politikai befolyásuk növekedéséhez vezetne szövetségi szinten, az már strukturális nyomást helyezhetne a védelmi részvények árazására.
Borisz hétfő, 22:16
Rheinmetall: 
A CDU és személyesen Merz körüli válság rövid távon várhatóan nem lesz jó a RHM árfolyamnak. Hetekig eltarthat, mire a CDU illetve a koalíciós pártjai és Merz maga eldönti, hogy mi legyen. Addig én RHM-ban jó esetben 1000 - 1050 közötti oldalazó pilinckázást valószínűsítek, rosszabb esetben viszont akár 950 alá is simán beeshet. A német nagypolitika mellett két fontos dátumra kell majd figyelni:
November 5: RHM Q3 számok
November 26: RHM frissített stratégia publikálása
Seri 2026. 09. 12. 17:49
Előzmény: #875  Borisz
Na, én most pont így vagyok a Novo Nordiskkal. Nálam jött az érzés, hogy lépjek ki belőle, de gondoltam jó lesz ez, egy kis korrekció aztán go fel. Innen már csak felfelé lehet az irány...Hát nem😅 A pénteki nap után viszont lehet realizálom a még kicsi veszteséget, mert nem igazán néz ki jól a helyzet körülötte.
Seri 2026. 09. 12. 17:45
Előzmény: #866  Valiz
Nem azért nem válaszoltam mert nem figyeltem írásodat, vagy mert neked nem akarok, hanem mert azóta is "elemzem" az uránt, mint befektetés. Persze a magam módján😄 Azonban amint eredményre jutottam, megosztom, kíváncsi vagyok a véleményekre.
Borisz 2026. 09. 11. 19:08
Előzmény: #876  Bpali2
megtisztelő
Bpali2 2026. 09. 11. 19:06
Na benézek ide is mit sír Borisz barátunk
Borisz 2026. 09. 11. 18:47
Előzmény: #874  Seri
Nem. Mindig mondtam magamnak, hogy ez már az alja, innen már fordulnia kell. Oszt néztem. Karibi voodoo.
Monnyuk ez ilyen tipikus kisbefektetői mentális hülye hiba, hogy az ember akarja megmondani a piacnak, hogy de most már aztán tuttira merre menjen, nem pedig a piaci mozgás alapján döntéseket hoz. Félek, sose fogom kinőni.
Seri 2026. 09. 11. 18:28
Előzmény: #872  Borisz
Egyszer sem csökkentetted a kitettségedet (még ha veszteséggel is)?
Én eladtam a CSG-t, nincs jó érzésem vele kapcsolatban sem. Sajnos későn döntöttem az eladás mellett, de még így is lett rajta hasznom.
Valiz
Valiz 2026. 09. 11. 16:55
Előzmény: #872  Borisz
Én vettem 3 részvényt még. Certit nem merek, pedig valahol vissza kellene szállnom abba is. 
Borisz 2026. 09. 11. 16:26
Előzmény: #871  Valiz
Rheinmetall:
Vettem még 1100 alatt valamivel TL certifikátot, mondván, hogy csuhaj, egyszer élünk, meg már úgyis minden mindegy. Hát azóta azért még volt mit veszteni azzal is :-)
Az a baj, hogy a RHM a német központi költségvetési huzavonától függ, meg az AfD+BSW fegyverkezésellenes és oroszbarát szélsőjobb befolyásának erősödésétől. A kettő együtt teljesen bizonytalanná tesz mindenkit.
Pedig nem is kell bizonytalankodni, elég ránézni a zárfolyamgörbére. Semmi bizonytalanság nem látszik rajta. Egyenesen megy a pincébe.
Piszkosul elmértem a RHM kilátásait, és elméreteztem a pozíciómat, és rosszul kezeltem a veszteséget, és minden, amit egy ember el tud követni. Úgy kell nekem.
Valiz
Valiz 2026. 09. 11. 15:30
Rhein 1000 alatt. Megint szétverik.
kiegyezo 2026. 09. 11. 13:23
Előzmény: #867  Borisz
Én elég régóta tartok Global X Uranium etf-et. Hosszabb távon szerintem továbbra is perspektivikus, mert energia kell. Azon töprengtem, hogy a témához köthető, de kicsit más fókuszú vállalatot/etf-et veszek még, akár az URA pozi kis csökkentésével. Vállaltok terén a Rolls Royce-ot néztem, k. drága, a GE Vernova is. ETF több is horogra akadt, pl. NUUR, de nekem az általad említett Wisdom Tree-s NCLR (vagy NCLP) is tetszik.
Valiz
Valiz 2026. 09. 09. 17:01
Előzmény: #867  Borisz
Igazad van. Ha jól tudom a GE Vernova az egyedüli, aki valóban közeledik a cél felé. Kínát én is megvettem volna a szektorban, de sajnos nem tudom, vagy nem találtam rá terméket. Ettől függetlenül az USA cégek bármikor kitörnek, vagy összeomlanak :-) Játszani jó velük. 
Borisz 2026. 09. 06. 20:18
Előzmény: #866  Valiz
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy ETF-et tartok, elég méretes pozícióm van, elég méretes bukóban. 
Töprengek, hogy realizáljam-e a veszteséget, próbáljam-e másban megkeresni életem hatalmas nyerőjét, mert itt nem fogom.
1) Töpször irkáltam már: SMR reaktorok nem érettek, kábé fél évtizedre tehető, mire produktív termelésbe kezdhetnek állni. Addig az olyan SMR cégek, mint az Oklo, NuScale, stb., égetik a pénzt. És nehezen tudom azt is elképzelni, hogy komolyabb rendelésállományuk lenne már legalább, mert ki merne fél évtizedre leszerződni velük olyasmire, ami vagy lesz, vagy nem. 
2) Kínában jelenleg 36 atomreaktor áll közvetlen megvalósítás (építés) alatt, míg a közelebbi és távolabbi jövőre tervezett, valamint már kormányzatilag jóváhagyott reaktorok száma meghaladja a 150-200 darabot. Maga a 36 reaktor már önmagában 39 GW (Gigawatt!) teljesítménynövekedést jelent a kinai energiahálózat számára, igaz ez is ilyen öt-tíz éves időszak alatt lesz üzembe állítva. És további iszonyat darab- és GW- szám követi majd. Ez azonban az ETF-emben nem fog meglátszani, mert abban Kína mindössze 4%-kal van reprezentálva. Nyugati uránistákkal van megtöltve, ahol viszont ilyen dinamikáról szó sincs. A nyugati világban egy szolid keresleti emelkedést valószínűnek tartok (kis számú új belépő atomerőmű, meglevő atomerőművek fűtőelem-cseréi, hadseregek urán-kereslete), de ez nem lesz annyi, amennyit én ettől az ETF-től a vételkor reméltem. 
A fentiek szerint én úgy gondolom, hogy a nagy (rendes hagyományos) atomreaktorokra meg a hadseregekre alapozva az uránpiacba nem igazán érdemes nagy tőkét befektetnem. az SMR-ek meg jelenleg sehol sincsenek. Mondjuk 2030 után lehet hogy érdemes lesz SMR cégek részvényeibe rakni rendesebben pénzt, lehet, hogy akkortájt aztán rakétaszerűen elindulnak majd. Dehát hol van az még :-(
A fentiek saját vélemény, a valósággal való bármilyen hasonlóság kizárólag a véletlen műve.
Valiz
Valiz 2026. 09. 04. 08:50
Ide ie beteszem:  Az uránbányász vállalatok részvényei történelmi mélypontok közelében forognak az urán nyersanyagárához képest.Ahhoz, hogy elérjék az előző ciklus csúcsait, a bányászrészvényeknek durván 5:1 arányban kellene felülteljesíteniük magát az uránt.Az urán kilátásai pedig ritkán voltak ennyire erősek.2035-re az uránkínálat az előrejelzések szerint közel 20%-kal fog csökkenni.Ugyanezen időszak alatt a kereslet várhatóan közel 20%-kal fog növekedni.Ez évente nagyjából 50 millió font-os (lbs) hiányt jelent majd!Másképp fogalmazva: A piacnak a következő évtizedben a világ nagyjából 3 legnagyobb uránbányájának megfelelő kapacitást kellene üzembe helyeznie!A probléma ugyanakkor az, hogy a kutatástól az első kitermelésig körülbelül 20 év telik el.Ezek a bányák nem léteznek, és még ha holnap fel is fedeznék őket, akkor sem készülnének el időben.$UEC $NXE Megjegyzés:Léteznek olyan alapok, amelyek kizárólag fizikai uránt vásárolnak és tárolnak be:- Sprott Physical Uranium Trust (TSX: U.UN): A legnagyobb alap, amely közvetlenül fizikai urán-oxidot (U₃O₈) vásárol a spot piacon. Ha az urán ára emelkedik, az alap nettó eszközértéke is azonnal nő.- Yellow Cake plc (LSE: YCA): Hasonló, Londonban jegyzett alternatíva, amely fizikai uránkészletet halmoz fel bányászati tevékenység nélkül.
oxylant
oxylant 2026. 09. 03. 12:27
1,85
oxylant
oxylant 2026. 09. 02. 17:39
Előzmény: #863  oxylant
Z:1,78
oxylant
oxylant 2026. 09. 02. 17:04
Előzmény: #862  oxylant
1,76
oxylant