Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2025. 10. 27. 10:27
Előzmény: #1297  HZsooolt

Ha ez ilyen egyszerű lenne, már mindenki milliárdos lenne. Utólag mindenki tudja, mi lett volna a nagy dobás, de jövőbe senki nem lát.
Van egy ismerősöm, aki az opusba szállt be  a csúcson, abban bízva, hogy újra  a fidesz nyer és tovább fog többszöröződni az árfolyam. Úgy gondolta, nem fog kölcsönért kuncsorogni a banknál, a házvásárlásra összekuporgatott pénzét megsokszorozza  a tőzsdén. 
A fidesz nyert, az ár meg elkezdett csökkenni. Folyamatosan azzal vigasztalta magát, csak ki kell ülni a zuhanást.Napi szinten gyomorideggel nézegette, hogyan olvad a pénze. A kiszemelt ház ára meg kúszik felfele.
Háromszáz forintnál szakadt el a cérna, mikor már az asszony válással fenyegetőzött, mert neki elege volt a szülőkkel közös együttlétből. Csak az volt a baj, hogy a megmaradt pénzecske még a minimális önerőre sem volt már elég, így meg kellett kérni az apóst, vegyenek fel ők is hitelt. Mert a kiszemelt ház ára közben duplázódott. Szerencséjükre a ház tulajoknak nem volt sürgős az eladás, így mindig a piaci árhoz igazították a ház árát, így nem kelt el.
Úgy vették meg a házat, hogy még festékre sem maradt pénzük, úgy költöztek bele, hogy majd fokozatosan fogják rendberakni, amennyi pénz marad a hónap végén. Most a szülők a nyugdíjukból törlesztik a saját kölcsönüket, ami elég tetemes, mert nekik semmi kedvezményes nem járt. A fiatalok kapcsolata meg a sok huzavona miatt egy picit megkopott, lehet ezért sem jön a baba, a babaváró miatt.
Na ez van mikor az ember azt mondja...."Ha tudtam volna!"
HZsooolt 2025. 10. 27. 09:21
Előzmény: #1298  Freszelés
Én csak pont olyan nemes egyszerűséggel írtam meg, mint Fatfire aki megírta hogy 8 év alatt 3X - ztak az ingatlan árak. :) és ezért jobb buli mint az állampapír jelenleg...
Azért - az OTP úgy fest "mindig" magára talált sokszorosan, nem keverném össze sok más részvénnyel. Persze vannak még OTP "stabilitású" hosszú távon csak emelkedő részvények még..
Freszelés 2025. 10. 27. 08:16
Előzmény: #1297  HZsooolt
Vagy még értékpapírszámlát se kell nyitni csak jól kiválasztani 5 számot.
Szóval hiába van rengeteg jó részvény, egyrészt ki tudta hogy rally lesz, másrészt bőven akadnak részvények, amik meg mentek a levesbe. Aztán eladtad a lakást, jól beleválasztottál és lenegyedelted a pénzt miközben az ingatlanok mentek felfelé és nincs már visszaszállás. 50-100M bukó után meg esetleg - ha nem vagy kellően erős - költhetsz orvosra is, mert esetleg lelkileg megzuhantál. Meg nem csak a jó részvényt, jó beszállópontot kell kitalálni, hanem tudni hogy hol a csúcs ÉS tartani is addig. Nem korábban eldobni és eltenni ("de kvra jó, nyertem 20/50/100 milliót"), hanem tartani a triplázásig.
Hát ez minden, csak nem sima.
HZsooolt 2025. 10. 27. 07:39
Ha belegondolok hogy ha 200 milliót betolok OTP-be 2022-ben 10 000-es árfolyamon, akkor most lenne 600 millióm, akkor elfog az idegbaj.
Vajon hányan merték ezt anno meglépni?
Nem is értem, ekkora budapesti ingatlan árak mellett annyi a teendő hogy eladod 100 millióért, beszállsz jókor mondjuk az OTP-be 80 millióval, a maradék 15-20 millióért veszel másfél órára Bp-től egy kecót, és még lett is 240 milliód. 
Nem is értem miért jó több ingatlannal baszkodni ahogy pl. izoman javasolta, amikor csak ennyi is elég akár egy fire-höz. 
U.i.: OTP csak egy példa volt a sok közül 
szieszta 2025. 10. 27. 07:23
Előzmény: #1295  szieszta

Mivel vannak utódjaim, így az sem baj, ha marad a vagyonomból, nem veszik el. Ezért a határ lehetne  a csillagos ég is. Megismétlem, ha nem esik nehezemre.
Szerintem FATFIRE barátunk is inkább a kihívást kereste, mérlegelve a sikerélmény és gondok hányadosát.
Ha megnézed az igazán gazdagokat, nekik a vagyon nem mérvadó, szeretik amit csinálnak, a pénz csak eszköz hozzá.
Az FF topikban János is óriási vagyonnal rendelkezhet, a játszós pakkja is egy millió dolláros. Mégis hajlandó napi szinten kutatni a nyugdíja mellett, elemezgetni. Ráadásul a gyerkőcei is már saját lábon állnak.
szieszta 2025. 10. 27. 07:15
Előzmény: #1294  Placi82

Értem én is, amit jelent ez  a mondat, csak az a kérdés, hol van az a határ, mikor a vagyon már teher. 
Ezért írtam én is, nem arra törekedtem, ne kelljen semmit csinálnom, de ne essen nehezemre. Legyen egy biztonság, egy olyan biztonsági tőke mögöttem, ami kitarthat az öregségi nyugdíjig, ha nekiállok felélni.
Ebben viszont az  a baj, hogy ami úgy látszott 20 éve, elég lenne, annak most kb a duplája sem elég.
Arról nem beszélve, hogy a csemetéknek az életét is egyengetni kell, míg nincsenek sínen, és ezt sem tudom, mikor jön el.
A nagyobbak most csinálják a mester fokozatot, a kicsi még az általánosban. Így még egy darabig marad a bizonytalanság. Igaz, ugródeszkaként ott vannak az ingatlanok, ha kell, értékesítik, vagy akár fel is használhatják. Van egy kis szántónk is, legrosszabb esetben megtermelhetik maguknak az elemózsiát is.
Rajtuk múlik, mibe vágnak bele. Lányomnak mondtam, diplomával is lehet sikeres fodrász, de a papír legyen a kezében. Fiam is programozói mérnök, de még hátra van a mester. Aztán nyithat akár büfét is, ha az érdekli.
Nem öndícséretnek szánom, de nálunk az a  baj a családban, hogy túl sok mindenhez értünk. Nincs EGY dolog, amiben kiemelkednénk, de mindent megoldunk. Így én sem tudtam sokáig, mit akarok csinálni, de ami jött, azt úgy érzem sikeresen teljesítettem. Fiam is és lányom is ilyen, suliban ugyan olyan jók voltak mindenből, így nehéz a választás.
Egyik gimis osztálytársam volt így, ha küldték, ment matek versenyre, fizikaversenyre, aztán elküldték szavalóversenyre is. Mindenhol jól szerepelt, menjen földrajz versenyre is, ott is megállta   a helyét. Már a papírjai le voltak adva, hogy gépészmérnöknek megy, mikor az anyukája odaszólt, "az orvos az mindig úr volt", a mérnök meg csak elvtárs. Így elvégezte az orvosit. Most is olyan, ha megkérded tőle, ki a súlyemelésben a világbajnok, visszakérdez, milyen súlycsoportban, aztán meg is mondja. Hihetetlen memóriája van.
Placi82 2025. 10. 27. 00:11
Előzmény: #1293  szieszta
Ez a filozófia idézet azt jelenti, hogy egy bizonyos vagyonhatar felett már nem jó, hanem kontra produktív lesz az eletminosegedre a többlet vagyon. 
Egyszerűsített példa: nem.kell már dolgoznod csak,  ha akarsz, olyan autód van amilyet akartál, tudsz minőségi ételeket enni utazni, és ez biztosítva mert van 500 milliód például. De ha lenne 50 milliárdod akkor nem lennel 100 szor boldogabb sőt , a vagyon teher súlya  alatt, csak depisebb lennél. Mert rettegsz hogy elveszited vagy ebukod a felét etc...Azt már kezelni kell, ott nincs FIRE....
Lehet van yachtod, de FIRE nuku....
Mert te is fuggsz valakitől és tőled is függnek. Ergo teher. 
.
szieszta 2025. 10. 26. 21:40
Előzmény: #1292  Placi82

Arthur nagyon bölcs ember, volt.
A jómódú emberkék mindig azt mondják, a pénz nem  boldogít, mert nem tudják, milyen pénz nélkül boldogtalannak lenni. :-)
A pesszimista emberke általában  a családjából hozza nézeteit.
Placi82 2025. 10. 26. 21:10
Előzmény: #1278  Törölt felhasználó
"" Amit a gazdagság a valóságos és természetes szükségletek kielégítésén felül nyújtani képes, csak csekély befolyást gyakorol voltaképpi jó érzésünkre. Ellenkezőleg, a nagy vagyon fenntartásának sok és elkerülhetetlen gondja csak zavarhatja azt.""
A. S
Ezt arra, hogy írtad, gondolkodtal, hogy feladod a FIREt egy valami új  uzlet befutattasaert.... 
Egy bölcs ember tanácsa . 😉
szieszta 2025. 10. 26. 19:22
Előzmény: #1289  szieszta
Most néztem, János az FF topikban már elemezte a LAC kilátásokat. Velem ellentétben ő ért hozzá. :-)
Spiller 2025. 10. 26. 19:22
Előzmény: #1284  szieszta
ja ja onnan. de te bőven merítesz a világból. :)  de legalább nem vágod el senki kezét a fiókban, max a kanalak közé tesznek. :DD
szieszta 2025. 10. 26. 19:19
Előzmény: #1288  HZsooolt

A LAC azért jó cég, mert még közel 2 évig egyetlen gramm lítiumot sem fog termelni, így nem érinti a lítium árának mélyrepülése.
Azért hájpolják, mert trump bejelentette, állami támogatást kap, hogy ne függjenek Kínától. Nem kell az olcsó kínai, majd bányásznak maguknak drágán. Aztán meg nem tudják, miért szárnyal az infláció.
Senki nem tudja, mi lesz 2 év múlva. Sorra fedeznek fel bazi nagy lítium lelőhelyeket, ráadásul már csomó raktár teli van újrahasznosításra várón akksikkal.
Természetesen lehet az évszázad biznisze is, én nem értek hozzá.
HZsooolt 2025. 10. 26. 18:18
rájöttem miért parázik ennyire a kormányváltástól izom. Elképzelhető hogy a végrehajtói Schadl féle maffia nyomán szerezte az ingatlanait...
HZsooolt 2025. 10. 26. 17:44
Előzmény: #1281  HZsooolt
és ezzel nem is lenne akkora gond, ha közben nem engem néznének hülyének hogy hajtok
HZsooolt 2025. 10. 26. 17:39
Előzmény: #1285  izommanvagyok
miért nem lesz az?
izommanvagyok 2025. 10. 26. 17:29
Előzmény: #1277  DavidCamp

Nem szándékozom szétoffolni a topicot csak megválaszoltam szieszta politikai indíttatású korrupciós vádjait.
Sajnos a FIRE lét szorosan összefügg a politikával is , mert befolyásolja és befolyásolni fogja az életünket FIRE es dédelgetett álmokat . Sajnos ami mostani rendszerben FIRE lehetőség azt lehet egy következő rendszerben nem lesz az!
DE én befejeztem a politikai témát ezennel.
szieszta 2025. 10. 26. 17:18
Előzmény: #1263  Spiller

Ezt látom a hír tévéből szépen összecsipegetted. A fideszes agymosás, mennyire kell félni MP-től.
Azt még le sem írtad, hogy születés után a fiúkat lánnyá, a lányokat fiúvá kell majd átoperálni. Tizennyolc éveseket meg kivétel nélkül másfél évre háborúba kell küldeni a születésnapján.
Amikor azt mondta egy tiszás, hogy most nem szabad semmiről beszélni, azt azért mondta, mert a fidesz média kiforgatja   a mondanivalót, minden egyes beszédet úgy megvágva, hogy lehessen vele ijesztgetni.
Ha német nyugdíjak lennének Magyarországon, nem lenne szükség a 13. ra. Erről beszéltek, hogy rendes nyugdíj kell és nem könyöradomány. Nagyon érdekes, aki milliós nyugdíjat szed, az is kapja  a 13.ikat. Aztán a többinek meg nem jut.
Azt mindenki látja, hogy az EU-ban Magyarország az utolsó helyen tanyázik. Keleti fizetések, nyugati árak, hát persze, hogy nincs fogyasztás. Hiányoznak a százmilliárdok, ami a NER zsebében tornyosul, kisöpörve az államkasszát.
szieszta 2025. 10. 26. 16:57
Előzmény: #1264  izommanvagyok

Akkor miért izgulsz, ha tudod, hogy 2 millió ember tudja hova kell rakni a X-et.
Nagyon érdekes, hogy ti azt is pontosan tudjátok, hogy MP mit fog csinálni. Ja, a hír tv megmondta.
Azt viszont pontosan látjuk, orbán mit csinált eddig. Már olyan maffiahálót kiépítettek, hogy már csak fideszesként lehetsz sikeres. Mint a kommunizmusban. De hát mindegyik ott nevelkedett, ezt náluk a normális. Már egymilliárd alatt le sem hajolnak a nokiásdobozért.
Elhangzott megint fletó. Nem unjátok még? Tizenöt éve  a börtönben ülhetne, fidesz 2/3 dal még bitófára is kerülhetett volna.  De nemhogy rá tudtak volna valamit bizonyítani, de még a vagyonát is tudta növelni. Hát persze, a holló holló szemét nem vájja ki.
szieszta 2025. 10. 26. 16:44
Előzmény: #1250  Törölt felhasználó

Nem rád gondoltam, mikor azt írtam, hogy minden lopást lepapíroznak. Azt egy másik topikban  írta egy állítólag jogászi végzettségű fideszes propagátor.
Mikor arról volt szó, hogy a lopott vagont visszaveszik, erre az volt a válasza, bármennyire is úgy tűnik ez lopott vagyon, le van papírozva. Így jogilag jogos. Már kérdés, hogy morálisan  minek néz ki. Mert ugye amíg valakit nem ítélnek el, addig nem bűnös. Legyen az csaló, rabló, vagy gyilkos.
HZsooolt 2025. 10. 26. 16:21
Előzmény: #1280  HZsooolt
kényelmesen éldegélnek közepes diplomás bérért, hajtás nuku

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek