Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2025. 01. 17. 07:43
Előzmény: #199  slash

Én azt gondolom, a FIRE az, mikor már a gyerekek boldogulását nem a nyugdíjas állja. Lehet picit segíteni, vagy inkább korábban pályára állítani, de eltartani, azt nem.
Ha valaki ezt így látja, szerintem sokkal kisebb költséggel is eléldegél az ember. Igaz, igényeiktől függően, mert ha elég neki egy vityilló a Balatonhoz közel, hogy kiélhesse munka utáni vágyát és rabszolgája legyen, akkor az utazás meg van oldva.
A vállalkozó Ismerőseim közül a legtöbb életcélja olyan céget fejleszteni, ami csak úgy magától megy , hozza  a pénzt és ő meg majd utazgathat. Aztán mikor oda kerülne, már nincs kedve utazgatni, mert megöregedett.
Fiatal koromban beültük az autóba és csak úgy mentünk. Ez több mint 1 millió kilométer levezetése után már nem is annyira szórakozás. Nem fáraszt, de nem is élvezem. Még szerencse, hogy a fiam van ebben a fázisban, hogy imád vezetni.
Én az utazással is így vagyok, a készülődés, herce hurca, pakolás, cipekedés......eléggé unalmas és macera. Eleve az idegen ágy, idegen környezet, mire megszokom, már jöhetsz is haza. Amit meg közben látok, az már nem tud annyira elvarázsolni.
Itthon minden a kényelmemet szolgálja, elvégre jóideje ehhez alakítgatjuk. A természet járás meg teljesen kielégíti a látnivalót, semmivel sem tud jobban feldobni valamilyen öreg rom, vagy hegy, tenger.
slash
slash 2025. 01. 17. 05:57
Előzmény: #195  Spiller
Mennyi pénz a Fire?  Mindenkinek más. Az én családom elkarcol havi 1500-2000 euró nettóból. Hitel és  lakbér nélkül.  Tehát ha ennyi befolyna munkán kívüli jövedelemből akkor nem kéne már dolgoznom. Sajnos ettől messze vagyok még.  Mi a minimum? 
-Egy ház a családnak lakni . olyan 100-150M között
-Második otthon a FIRE-hoz (balaton, tenger stb) olyan min 50M körül. ami kényelmes 80M körül van
-kiadott ingatlanok. pl 3db panel ami termel havi 150/hó/db lakbért annak összértéke kb 120-150M 
ami ebből bejön az kell a napi élethez. 450 alatt semmi nincs
-értékpapírok stb. ehhez nem értek. :-) 
-nulla hitel
Tehát min: 150+80+120% olyan 3-400M kell szétosztva ingatlanban ami kellhet . Fele lakhatás fele termel. 
Zanza2 2025. 01. 16. 23:02
Előzmény: #197  Spiller
Természetesen nem, de érdekelne, hol hallottad?
Spiller 2025. 01. 16. 22:03
Előzmény: #196  Zanza2
Nem. Kellene? 
Zanza2 2025. 01. 15. 21:26
Előzmény: #195  Spiller
Nem válaszoltál a kérdésemre:
az idézett szerb közmondást tudod szerbül is?
Spiller 2025. 01. 15. 21:23
akkor ide is berakom. 
Mit jelent az anyagi függetlenség? Szamomra azt, hogy a szabadon választott eletvitelednel tobbet keresel. Mindezt olyan munkaval befektetessel, gazdalkodassal amit szeretsz.
Mennyi penz ez Forintban? 
Összeadod a tételeket . Ingatlanok, autok, gyerekekre szant összeg. Ez mennyi? 4-500millio? 
Ezeknek a fenntartása havi koltesed 1-2 millio?  Evi 3 nyaralas 10millio? 
Atobbi az szoveges pelda. Melyik az a szam ami hozza az evi 22-30 milliót +  tokere a 4% novekmenyt mondjuk rendszeresen. 
Freszelés 2025. 01. 15. 18:55
Előzmény: #193  short_circuit
Azzal egyetértek hogy mindenki hozza ki azt a helyzetéből, amit tud.
Alulról indulva pedig - ha pár generációval tovább gondolkodik - akkor a legjobb döntést az lehet hogy ő elmegy egy nyugati országba és ott lesz a piramis alja. Válasszon olyan országot, ahol a társadalmi mobilitás a legnagyobb és akkor az unokája akár már a középligába is belenyalhat. Aztán még 100 év, és akár a közép tetején is lehet az ükunokája. :D
short_circuit 2025. 01. 15. 18:47
Előzmény: #191  Freszelés
Oké, persze, kit érdekel a sokaság, mi érdekeljük magunkat. De ha döntési helyzetben vagy, hogy milyen utat is kéne járnod, akkor megnézed a sokaság esélyeit, levonod a konzekvenciákat, és nem négylevelű lóherét gyűjtesz, hanem fejleszted magad. Biztos elég lesz? Lópikulát. Lesz akinek enélkül is sikerül? Persze hogy lesz. Mégis ez a legesélyesebb út? Nanáhogyigen.
Freszelés 2025. 01. 15. 18:32
Előzmény: #190  short_circuit
Szerintem rosszabbul is járhat az, aki örököl gyöngyösön 2 lepukkant lakást, mert lehet nem fogja magát és nem megy világgá szerencsétpróbálni, mert van már valamilye. Annak, akinek semmije sincs, az felül egy kisbőrönddel a repülőre és világgá megy-szerencsét próbál, mert hát nincs mi visszafogja.
Freszelés 2025. 01. 15. 18:30
Előzmény: #190  short_circuit
A politikust érdekelje a közgazdaság meg számítson neki a sokaság, engem csak az érdekel hogy én egyénileg boldoguljak. Ha érdekelne a többség, akkor elmennék egy (köznevetség tárgyát képező) politikusnak.
Vajon egyéni szinten mennyit számít a szorgalom? Számít valamit biztos.
Hasra csapok: az élet 70% szerencse, 30% akarat, kitartás, tudás, jellem, stb.Sőt. Legyél szerencsétlen: szüless egy nyomorult családba, ahol azon kívül hogy pálinkával kussoltattak félévesen, még esetleg abúzáltak és vertek is. Na? Legyél kitartó, akaratos, ezzel a csomaggal. stb... és tudod mi van ha egy ilyen elvégez mondjuk egy akármilyen főiskolát? Csodaszámba megy és állva megtapsolják - és kb ennél nagyobb sikert az életében nem fog már elérni.../ kalandozok
A nagy számokban persze igazad van. Csak az nem vígasztalja az egyént. Tough titties :)
short_circuit 2025. 01. 15. 18:20
Előzmény: #182  N0MAD
Részben teljesen igazad abban amit mondasz. Elsőként írom alá, hogy egyrészt szerencse is kell - jókor lenni jó helyen. De önmagában az ugyan úgy nem elég, ha nincs képességed a szerencse adta lehetőséget kihasználni. A két példa is igaz persze, de mondhatom azt is, hogy én, aki nem örököl nagyszülőktől semmit a fővárosban rosszabbul járok mint a gyöngyösi 2-ágon nagyszülős aki örököl kétszer 10 millát. Viszont a lényeg azért nem ott van, hogy mindig valamit ellenpárba lehet állítani valamivel. Közgazdaságilag nem az egyének, hanem a sokaságok számítanak. Szóval épp ahogy a diplomásnak valószínűleg jóval magasabb fizetése lesz egy 8elemit végzettnél, úgy egy okos+szorgalmas embernek sokkal jobb esélyei vannak egy nagyon kellemes éltere. 
short_circuit 2025. 01. 15. 18:12
Előzmény: #177  Freszelés
A tőzsdén ritka állat a bátor öregember :)
short_circuit 2025. 01. 15. 18:10
Előzmény: #173  N0MAD
nem, de anyánk verhetett a faklumpával addig amíg nem tudtuk kívülről a könyvet :) szépre verni ritkán sikerült a gondos szülőknek (e sorok írásakor egyetlen gyermek sem sérült meg - a szerk.)
short_circuit 2025. 01. 15. 18:09
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
Őszintén szólva én a FIRE-t úgy képzelem el, hogy:
- aki szorgos munkával gyűjtögetett és megpróbálta befektetési döntésekből saját maga felduzzasztani, az nagyjából 75-80%-ban bukik, nem kis részük nem is keveset.
- aki szorgos munkával indítva, önálló vállalkozásra áttérve (egy idő után félaktív/tulajdonosi szerepbe húzódva), alapkezelőnek a pénzét odaadva hátradől, az 75-80%-ban jól jár.
- aki lottón, BTC-n, startup-on hirtelen megüti a pinata-t az fifti-fifti, hogy coke&bitches vagy boldog öregkor.
Azt, hogy valaki rászán egy életet, 20-30-40 éven keresztül fegyelmezett, majd egyszer csak úgy dönt, hogy basszus, valszeg hamarabb meghalok, mint hogy elfogyjon a tőke - na szerintem ez teljesen jellemidegen, főleg ennyire hosszú és sikeres ön-kondicionálás után
N0MAD 2025. 01. 15. 12:04
Előzmény: #185  Zanza2
Akkor ok, én ertettem félre a komolyabb kezdőlökés fogalmát.
Zanza2 2025. 01. 15. 12:00
Előzmény: #183  N0MAD
Senki nem mondta hogy "add oda, jobb helyen lesz", a könyv sem ezt írja, ez az egyik véglet. A "várd ki, amíg megdöglök" a másik véglet.
Lehet a kettő között is, fokozatosan, kezdetben segíteni a befetketésben. Talán - mint mindenben - ez a legjobb. Az arányok meg ízlés szerint
N0MAD 2025. 01. 15. 11:44
Előzmény: #183  N0MAD
Persze mindenki felteheti a kezet higy 20-25 évesen a részvénypakkot többre értékeltem volna mint a csajozási lehetőséget egy menő autőval, csak ne mondjuk hogy minden fiatal ilyen. Pláne ne hogy jobban is forgatja a tőzsdén mint a papa.
N0MAD 2025. 01. 15. 11:42
Előzmény: #181  Zanza2
“ Induláshoz kell egy komolyabb kezdőlökést adni, ne a "nagy örökségre" várjon sok-sok évtizedig.”
Gyanítm a kezdőlökés az az oktatás, (nem csak iskolai), meg indulótőke, aztán ott a világ, hajrá.
Azt nem tudom miért alapfeltételezés hogy a pályakezdő fital jobban tudja hsznosítani a résztőkét mint az aki összehozta. Persze jó segíteni a startvonalnál, nem kérdés. Meg menet közben is ha lehetőségek nyílnak amire érdemes. De azért ingatag alaptétel hogy “add oda ott jobb helyen lesz” 
Persze lehet igaz. Kiveve amikor nem.
N0MAD 2025. 01. 15. 11:37
Előzmény: #177  Freszelés
“Bátorság”
A pesti ingatlanár robbanás mellett talán nem az volt a hangsúlyos elem. Egy jó ütemben lakáscserekor megtartott régi, vagy plusz lakás a mélyponton, egy megörökölt/ megörökölendő bp-i családi ház(vagy kettő) és hopp fire. 
ha meg valaki salgőtarjánban volt okos és szorgalmas (mondjuk tényleg jó pénzt keresve, nemcsak helyi szinten) az meg ugyanilyen elvek és esemenyek mentén birtokol vagy két öt-tízmilliós panelt meg örököl egy (nemtom) 10-20 millás házat. 
Az egyiknek csak ebből 200-300 milla, a másiknak 20-30(tipp)
Es vegyük azt hogy mindkettő keresett egy millát okosan, szorgalmasan. Húsz év alatt az mondjuk 200, minusz a megélhetés. Tőzsdén egyformán lehettek okosak. (Azt se írom hogy két jól kereső is lehet egy családban meg egy is, meg nulla is)
És nem extrém sarkosított példa, full azonos családi helyzet, kiindulópont, csak a lokáció más. Nem a zsákfalu vályog munkanélküli közmunkás volt az összehasonlított.
Csak az okos és szorgalmas voltam az szebben hangzik. 
Lehettem volna okosabb és szorgalmasabb is, sokkal. Meg az ellentéte is, persze.
Aztán most mégis fire tervezése megy, a salgótarjáni meg alighanem ennyivel hátrébb. Van is ismerősöm aki pestre jött es az eletemunkája családi ház meg marék mogyoró, pesti panel beugró.
 Mi ebből a tanulság? Ne egyél mosatlan gyümölcsöt.
Zanza2 2025. 01. 15. 11:36
Előzmény: #180  FR73
Igen, ez a lényeg.
Induláshoz kell egy komolyabb kezdőlökést adni, ne a "nagy örökségre" várjon sok-sok évtizedig.
A szemlélet átadása persze ugyanilyen fontos.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek