sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Hacsak nincs 2 nagy vevő, akik egymással versengenének, hogy ki szerzi meg a PE- többségi tulajdonát akkor kevéssé hihető, hogy 3000-nél nem fogunk lecövekelni. Anno a Rábában láttam ilyet, akkor az árfolyam gyakorlatilag kb 650-ről felment kb 2900-ig. (Lehet, hogy még oldrider-nek is megremeg a keze és eladja a maradék pakkját.)
Üdv! Szerintem a 3000-en sok részvény cserél még gazdát. Egy hete még korrekcióra számítottam, de épp azóta eladóin 2990-3000 ft ill. 2500-6000 db-ok látszanak. Kötve hiszem, hogy ez csak egy 25M forintos ellenállás szerintrm sokkal több az, de ha 3000 fölé érünk akkor is csak egy komoly hír, bejelentés tarthat a korrekció ellen. De pesze nem bánnám, ha holnap kilőne... 😁
Kimaradt: szerintem a szeptemberi osztalékot megkapjuk, a márciusi pedig az új projektre fog menni. A vezetés adott pár százalék esélyt arra, hogy sikerül elindítani egy nagyobb beruházást.
Teljesen egyetértek az árfolyam mozgás szokatlanságával, de lehet, hogy csak 4-5 hatás találkozott: 1.) Tavaly az MVM csomag megvétele utáni esést kihasználva spekulatív vételek (én is sokat vettem ,és ismerőseim is), hogy majd a Januári speka ralit kihasználva eladom. 2.) Szokásos vételek és emelkedés a januári ralira, majd a januári rali, és visszaesés. 3.) Április 1. - BUX kosárba visszakerülés, ami hoz egy kis vételi erőt. 4.) Április 12. - Választások és rendszerváltás. (Remény, hogy más lesz a geotermia megítélése és támogatása.) 5.) .. és itt érkezünk meg a +1-hez, ami szerintem azzal van összefüggésben, hogy MP-ék gyorsan letárgyalták, hogy hazahozzák az uniós pénzeket. - Az EUs pénzeknél fontos szempont lett a transzparencia. A PE transzparens. - Kell referencia: PE-nek van. - A gyorsaság is szempont lesz: PE-nek van Bp-en előkészített projektje. - +1 más magáncégnek nincs Mo.-on 2000 m, vagy mélyebb geotermikus kútja. Pest bizonyos részein szükség lesz ilyen megoldásra. (A Bayernek 1300-as a Zuglói kútja.) - EUs pénzek felhasználásával budapesti projektet is el lehetne indítani. - Nekem a Bayer és a MOL tűnik olyan szereplőnek a geotermikus piacon, akiknek jól jönne egy komolyabb tulajdonrész a PE-ben, de a MOL-t kizárnám, nem így venné. (Nekem a Bayer gyanús.) . Két budapesti projektre számítok a PE-től. Az egyiknek a tervei már megvannak. Ha az EU-s támogatást is megítélik, akkor talán belevágnak. Ha az első fúrásai sikeresek lesznek, akkor elindulhat a második tervezése. Egyetértek User01-gyel, hogy a PE kicsi egy teljes Budapestet lefedő geotermikus fűtési rendszer kiépítéséhez. Szerintem, csak üzemeltetésben lenne értelme. Mindenképpen több telephely kellene, mert drága és bonyolúlt lenne a melegvizet szállítani a város egyik végéből a másikba.
A geotermia szövetgésnek, de akár a Panny vezetőségének ezeket a problémákat jeleznie kell a döntéshozok felé. Úgy gondolom,hogy most sokkal nagyobb a nyitottság az érvek meghallgatására, mint korábban (amikor ugye ez kb. 0 volt). Ha a döntéshozok megértik, hogy milyen problémákra kell megoldást találni, akkor az szerintem nem lesz lesöpörve, mint orbánék alatt.
Ez "csak" a korábbi szabályozás módosításáról szól!!! Bemásolom a címét: "Társadalmi egyeztetés az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében szükséges egyes energetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról". . Ebben miért is szerepelnének az egyes területek/ágazatok élénkítésével, támogatásával kapcsolatos konkrét intézkedések? És ez valóban könnyítés a geotermikus projektek indításával kacsolatban (PE számára is jó), mert egyszerűbbé teszi az engedélyeztetést. . Azaz több intézkedés lesz az "európai uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében". Ez volt az első. . Megjegyzés: Olyan mintha a gyerekednek most megengednéd, hogy elmenjen focizni a haverokkal (amit korábban nem engedtél), majd később adsz neki pénzt is labdára, meg cipőre ...
hat ezt atfutva geotermia megint le van fosva. Amit az elözö kommentemben irtam....ha a bürokraciat azonositotta a kormany mint elsö szamu problema, akkor ezt jol beneztek. "Bezzeg" a villamosenergiatarolokkal kapcsolatban röpködnek ilyen kifejezesek - erre irom, hogy alteo -, hogy "bevételkompenzációja
finanszírozásához szükséges pénzeszköz mértékének megállapítási módjáról és a megfizetésre
vonatkozó részletes szabályokról" Majd mikor papirtologatas helyett a geotermia vegre PENZZEL lesz dotalva, majd akkor törtenik valami. Addig a szokasos.
hat ettöl inkabb az alteonak kene mennie....ez megint kb semennyire nem konkret geotermival kapcsolatban. Illetve itt eleve nem feltetlenül a koncesszioval meg banyajogokkal volt a gond, hanem a megterülessel. Ha mindenki ott furna akkor es amikor akar, akkor sem vag bele joforman senki, ha belathato idön belül nem terül meg. Oriasi az elsö beruhazas költsege a hatosagi aras lutrihoz kepest. Vagy sokkal piacközelibb arazas kell a höenergiara vagy az allam finanszirozza meg nagyon nagy aranyban a kezdeti beruhazast. (inkabb az utobbi, az a jövöre nezve megiscsak kevesebb kockazatot araz)
egyre magasabban megy a kereskedés, 2980 vétel, 2990 eladás, valószinűleg ha 3000 átlépjük akkor azt nem kicsivel fogja átlépni.... :) kérdés csupán, ma vagy a jövő héten :)
PANNERGY - moderalt