Az ördög a részletekben rejlik, de ha saját bevallás szerint sem ért semmihez, akkor ebben semmi követendőt nem vélek felfedezni. Persze, hogy lehet nyerni így is, ahogy lottón és kaparós sorsjegyen is. Mit bizonyít ez?
Novo "Július vége előtt 60 felett, akkori tudással miért nem volt jó vétel?" Természtesen nem tudom a választ! :D De értem a kérdést. Igen...tekinthetjük magunkat szerencsésnek is ebből a szempontból (aki nem vett bele akkor) Jó a párhuzam szerintem... ezért jutott eszembe a Puma... ott is a 2 giga gyomros után óó ez már 22 ólcsó! Aha! A többit tudjuk. .. :D Jogos a giga forgalom s amit abból kihoztál! :) Jó akkor üljek a kezemen? :))) Mit tudhatnak a nagyok? A merketbítet néztem ott nincsenek nagy insider trédek...de lehet az az oldal USA részvényekre spec?
Hidd el, hogy van olyan akinek ilyen egyszerű, ha neked nem is. Ismerek egy hölgyet. Már vagy 20 éve mondta, hogy ő csak OTP-t vesz, mindíg csak OTP-je volt és van. Sem fundához, sem technikához nem ért, nem befolyásolja semmiféle bróker vagy fórum. Gondolom a bizalom az ami motiválja. Persze nem azt akarom ezzel mondani, hogy az itteni elemzések, figyelések, kommentek fölöslegesek, hanem azt, hogy azok nélkül, mondhatni laikusként is lehet a tőzsdén pénzt keresni.
26,2 nel visszaszalltam VNA ba. Sajnos a poziti TA behalni látszik, de higgyünk Todinak. A jelentésre inkább a felben reménykedek . 2x megjarattam remélem nem megy vissza 20 alá. Ha az eves gyertya fekete lesz, akkor baj van. Sajnos akkor sanszos, hogy látunk 20 alatti szintet is..
Novo elemzést láttam, nagyon meggyőző. De egyet mondj meg nekem. Július vége előtt 60 felett, akkori tudással miért nem volt jó vétel? Engem nem is a legutóbbi esés vagy annak mértéke ami igazán zavar, hanem az a brutális forgalom, amivel történt. Azok nem a Mari nénik voltak, akik megijedtek egy kicsit alacsonyabb profit növekedés előrejelzéstől, aki pedig nem Mari néni, az nem dobja el 30%-al lentebb (egy évvel egy felezés után), ha pár hónappal később úgyis visszamegy. Szóval nekem továbbra sem úgy tűnik, hogy itt a vége. Szerdán kicsit talán okosabbak leszünk.
Najóó akkor térjünk is a tárgyra! :D Ezekből én a Hellofresh-t nézem... köszi akkor 6,9 igen erős támasz. Ha töri akkor ejj... S természtesen a NOVO-t (ezt most az FF ben elemztük ki bővebben ..illetve elemezték ..mert kértem) :) Most csak annyit fűzök hozzá h már nagyon lesem hol kéne beszéllni az első pakkal 300 már nagyon nincs messze és kerek lélektani szám. Consensus 2.0 gondolom ez enyhe buy. PEG nem rossz: 0,5 12,7 P/E könyörgöm!! :D Egy ilyen cégért?Nov 5 jelent. Fogyi sztori a fő mozgató... arra figyel a piac igazán ..épp további rossz hírekre "várok" ELI beelőz USA leáraz stb. de a cég egésze nagyon jónak tűnik már ezeken az árszinteken sacc per tipp. hosszúra és nem rakéta! Ez nem fog 6 x ozni 2 év alatt ezt nem ezért venném...:D Két legrosszabb célár a frissek közül avagy kik és mennyire büntetik legjobban: Jefferies 290 és Morgan Stanley 300 SELL ajánlásokkal! A többi optimista. Ám jelentés után jön megint a célárcunami... így én is akkor frissítem a saját (kicsit módosított) elemzői átlagom. :) Ha jelentés előtt tovább esik lehet jeli előtt beleveszek ..."félve" a felpatt tól, akkor már menjek vele. :D Ha valami warning v pesszimista jövőkép festés lesz (a vélhetően már eleve alacsony várakozások alatti) és további esés akkor rávenni készülök (A tévedés ÉS a véleményem megváltoztatásanának jogával) Egy gondolat ami még foglalkoztat. A legutóbbi 2 esés dinamikája amit írsz: Most lassabb... Ha a korábbira gondolunk -juli vége- ott volt asszem a leutolsó profit warn. Most ugyanoda tér vissza lassabban kisebb forgalommal de rémhír nélkül... ez is egy jelzés sztem csak nem tudom biztosan mit jelez... TALÁN azt h lassabb kitárazás van s tkp a 2024 es csúcsokról további (fogyi)piacvesztést áraznak? Vagy bennfenntesek adják jelentés előtt? Vagy Ez továbbra is maga a nagy csökkenő trend a csúcsról?
Ó Perszee! :)) Nem kell ilyen hosszan! :) Itt nincs olyan hogy "KELL" (tudom hogy tudod csak megerősítem ezzel ez egyetértésünket ebben is) itt is minden csak szabdon ahogy kedvünk tartja! :))) Öröm ha tudok újat mutatni (Jellemzően ez sem tőzsdés taralom volt) :D Én mondom h kez.... :D Köszönök én is minden magvas gondolatot bölcseletet. :)))
Én is inkább egyetértek mindennel, csak ne kelljen ilyen hosszan reagálnom. :D De komolyan, az 5-ös ponttal különösen. A jelenséget/elméletet ismertem, de azt nem tudtam, hogy ennek neve is van. Úgyhogy ma is tanultam valamit, kösz. ;) Itt hagyok én is egy magvas gondolatot cserébe: "There’s no failure, only feedback!"
Félreérthettél, nem hibáztattam senkit. Azt mondtam, hogy a múlt sikerei soha nem garancia a jövőbeni sikerre. 2007-ben is ugyanúgy csúcson volt mint most, szerintem mégsem volt őszinte a mosolya annak aki a tizes éves közepén is tartotta még. Könnyen lehet mondani olyan papírokat, amik néhány év alatt akár tízszereztek is (és nem a mémrészvényekre gondolok), ebből a mezőnyből az OTP nem emelkedik ki. "OTP! Ilyen egyszerű! Semmi eurós, semmi amerikai, semmi külföldi, semmi elemzés, semmi okoskodás! OTP! " - Szóval nem, nem ilyen egyszerű, csak utólag tűnik annak. ;)
Egyetértek több dologban is! :) 1 Már tav. is ezen gondolkoztam mikor jöttek a kripto pajtik kriptózni kéne mert a BTC a top, az OTP meg xar...:D néztem a csártokat és láttam tudok olyan időszeletet venni, ahol az OTP rommá verte a BTC-t és ők is bizti támutattak volna elmélyülő vita esetén h: - na nézd meg itt a BTC mekkorát ment az OTP vel szemben... így én is tartózkodom a pozitív szelektálásoktól. Nem elengás ..és különsen etikátlan ha bankárok nyomják ezt ügyfeleknek. 1,2 Nagyon fontosnak tartom elköníteni azokat az "utólagos megmondóembereket" akik ugye utólag rámutatnak egy csárt aljára: Na ott kellett volna venni! (Egy ilyenért már 2008 ban nagyon kiröhögtünk egy ilyen arcot aki nem is tőzsédett, azzal aki eléggé benne volt már...házhoz jött a lóf...ért az átgondolatlan okosnak akarok látszani fiú) azoktól az emberektől akik bármily tudászinten legyenek is de ELŐRE tesznek akár igen komoly tétet ..életük magtakarítésainak egy részét .. az jóval több mint üres véleméynpuffogtatás, az kockázatvállalás és bizony az a vélemény igazi felvállalása a pozició felvétele vagy adása. S ha a pozíció végén sikerrel cseng a kassza, akkor bizony igaza volt előre. Lehet szerencse is benne volt tudjuk, meg vesztőben jó tét jó gondolat volt csak balszerencse történt: Beúszik a Black Swan a pozinkba... (Fontos kiegészítés: itt is fontosnak tartom a szerénységet, a kérkedés hiányát, és a valós tájékoztatást (nem mondok akármit mert messzről jöttem és leellenőrizhetetlen)). :) 2 Csányiékat csak megemlítettem mint egy, de NEM kizárólagos, nem egyetlen okot, hogy jól megy a cég ..van profit terjeszkedés és funda háború kiárazódás stb. Ezeket mind figyeljük olvassuk (Természtesen bárkinek szabad nem olvasni, csak tartani is hinnii benne infók elemzések követése nélkül is) :) 3 Természtesen most már én NEM vennék (Pont leépíteni szándékszom ) Tartanám még de egyedi sztorik miatt eledaás nyomás alatt vagyok :D 4 Nem mondtam h az OTP nél ninbcs jobb...hanem azt mondtam h én a TUDATLANSÁGOM miatt csak azt mertem venni.. korábban és biza ha mást veszek akkor tuti elrontottam volna ... másba vettem volna bele rosszabb pozi nem ismerem még annyira sem stb. tehát ez a gondolat NEM az OTP verhetetlenségről szólt hanem arról a tudatlansági szintről ahol én akkor voltam (És úgy látszik most is itt vagyok) :D számomra NEM volt más opció akkor. 5 Az önbecsapás! Ennek elkerülésével is egyetértek!!! Aki ismeri a Dunning Kruger hatást az érteni fog: SZÁNÉKOSAN sulykolom magamnak is: Nem értek hozzá!!! Ezt a kognitív torzítást visszatorzítom a valóságba.. különben VÉGEM!!! (a tőzsdén) 6 A Belenyúlok a xarba élmény és őszinte utólagos vallomás és izgulás élménye megvan a Pumával és Merck-kel is (Most a Ferrarim is hála az égnek):D tehát amint kiléptem külföldi prondra egyből a pofámbavágódtak a RED flagek! :D Melyek jelentése: Zoli! Te nem értesz hozzá! :D EZ volt a hozzászólásom fő mondanivalója, az OTP csak a tárgya... ami nagyban segíette a kedzőt... szerény személyem :)
A részvény persze, hogy kockázatosabb, mint mondjuk a sima takarékbetét (ha egyáltalán van még ilyen) vagy az állampapír. De egy olyan részvény esetében amely itt és most (perpillanat) történelmi csúcson van a vezetést hibáztatni nem illik. Az hibázott, aki eladta! Eddig bárki, bármilyen áron vette, az pluszban van - ez tény. A jövőt meg csak találgatja mindenki.
DAX harmadik napja csökkent. Még nem sokat, csak az oldalazó sáv közepén tart, de mégis látszik a hatása. Sok papír napi/heti/havi minimumon zárt. Vonovia: Óráson jól láthatóan volt egy megálló 26,20-nál, ami csütörtök déltől egy kis korrekciót is beiktatva péntek kora délutánig tartotta. Ez volt az első szint 28 óta, ahol komolyabban elgondolkoztam a vételen, de végül nem vettem, próbálok türelmes lenni. Nordex: A kitörés napján +23%-ban zárt. Azóta pedig napi néhány százelék mínusszal adja vissza, de még a rés tetejéig sem ért el. Lesz-e vajon réstöltés, és megérné-e ott visszaszállni? Formycon: A hó elejei kiugrástól kezdve egész hónapban viszonylag egyenletesen csökkent, így ismét 21,x-en. Q3 11.13-án. Medios: A 12 tartja, de fordulónak egyelőre nincs jele. Hírek nincsenek. Q3 11.11-én. HelloFresh: Gyorsan elmúlt a jelentés utáni színlelt öröm. Idén 5-ödszörre nézte meg a 6,9-et, egyelőre még mindig felette van. Novo: Mostanra már biztosan letörte a nyakvonalat, de a csökkenés közel sem olyan intenzív, mint legutóbb. Nucera: Befektetés tekintetében inkább csak hosszú távra, de az elmúlt évben már 6 alkalommal lehetett úgy venni 9 alján (vagy még lentebb), hogy röviddel azután volt kiszálló 10 vagy 11 felett. Ez alkalmanként 10-30% hasznon. Most ismét 9 alatt, RSI idén a legalacsonyabb, de nincs garancia arra, hogy lesz 7-dik alkalom is.
Mindig könnyű kiválasztani egy papírt és egy időszakot, amiben az átlagon felül teljesített. Utólag! Ráadásul egyetlen okot (adott esetben a cégvezetés hozzáértését) megjelölni arra, hogy mi okozta ezt a teljesítményt pusztán önbecsapás. Az OTP-nek is voltak elég nehéz időszakai, amikor szintén Csányi volt a vezér. 2007 után kettő évig tartott, hogy tizedét érje és tíz évig (!), hogy ismét nullán legyen. Gazdasági válság ide vagy oda, voltak részvények, amik ezen időszak alatt sokkal jobban teljesítettek. Ha most vásárolnátok be és ismét 10 évig lenne pirosban, akkor is így vélekednétek? Minden részvény birtoklása kockázatos. ;)
Pontosan! S Csányiék nagyon úgy tűnik értenek hozzá. :) (Amúgy én is kontár vagyok... 2022 ben megvettem és tart. Akkor a portfolióm úgy nézett ki h OTP :D tehát igen 100 % megtakarításom csak ebben. Tudtam akkor is hogy: ójjajj diverzifikálás meg minden, igen ám de akkor semmi máshoz nem értettem (Most sem amúgy) :D de ha diverzifikáltam volna tudás nélkül SOKKAL kevesebb lenne mint ALL IN OTP. :) Amióta meg külföldet szaglászom csak a piros számokat nézem... :D)
Elég, ha Csányi Sándor ért hozzá! A kontár meg csak kontárkodik és szerintem a tőzsdézők ~ 80%-a kontár! Attól, hogy befektetőnek vagy tradernek hívja valaki magát, még kontár marad!
Eurós részvények vitasarok