Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 07. 18. 18:13
Előzmény: #8578  stansmith
Az alapkezelők kb. kétharmada, de van kutatás, ami szerint 80%-a a piaci átlaghozam alatt teljesít. A tőzsdén, pusztán nagyobb tudás, több infó, magasabb képzettség alapján még nem lesz nagyobb az elért hozam. Ugyanez van a privátbanki szolgáltatással is. 
Benzedrine
Benzedrine 2025. 07. 18. 16:26
Előzmény: #8578  stansmith
Jó kérdés. Nekem is van egy német smallcap alapból, tízéves távon skierült évesített fél százalékot ráverniük az SDAX-ra de az elmúlt öt évben sokkal rosszabbul teljesítettek. Képzett, intelligens jófej emberek, ismerem őket.
stansmith
stansmith 2025. 07. 18. 16:18
Előzmény: #8577  Benzedrine
Köszi! Azt amúgy nem értem, miért nem tudják hozni az alapkezelők ezt a szintet (amivel amúgy szembesülök is, mert - igaz, kis részben, de - tartok bef. alapokat is), hisz elvileg ott képzettebb emberek, több információ alapján hozzák a döntéseket. 
Benzedrine
Benzedrine 2025. 07. 18. 16:11
Előzmény: #8564  stansmith
Ha 2022 óta dupláztál akkor annyit hozott a portfólód mint a piac, a DAX is kb duplázott azóta, ott is belerülnek az osztalékok az indexbe. Gratula, a legtöbb alapkezelőnek ez nem sikerül. 
stansmith
stansmith 2025. 07. 18. 13:33
Előzmény: #8575  LG7
Deutsche Telekomot én is sokáig tartottam, de a 3% alatti osztalék engem már arra szokott sarkallni, hogy ha találok jó kiszállót, akkor lépjek, így léptem. 
.
Mondjuk volt már (kétszer is), hogy nagyon megnyaltam a kiszállást. A GME-ből közvetlenül a Reddites sztori előtt szálltam ki, a Freesoft-ból pedig épp mielőtt megvette a nemzet mészárosa. :D
LG7 2025. 07. 18. 12:45
Előzmény: #8574  stansmith
AMD, NVIDIA, ASML - ezek vannak egyediben + SOXL (3x turbó etf) -de igazából most éppen a kiszállást keresem, mert azért historikusan nem az augusztus, szeptember a legjobban teljesítő hónapok az évben.
Deutsche Telekomot vettem a napokban, sztem itt 30 EUR közelében jó beszállási lehetőség van/volt
stansmith
stansmith 2025. 07. 18. 12:28
Előzmény: #8572  LG7
A félvezetőbe én csak nagyon óvatosan, egyszer-kétszer nyúltam bele, de most jó ideje inkább hanyagolom. Sajnos iszonyú nagyok a kockázatok. 
.
Pl. az Intelnek nagyjából egyszerre ütöttek be az LGA 1700 architektúra technikai gyengeségei azzal, hogy az Apple kijött az M-es architektúrával. 
stansmith
stansmith 2025. 07. 18. 12:22
Előzmény: #8572  LG7
Kb. én is így gondolkodom, és igazából a szektorok is hasonlóak. Mondjuk nálam nagyon ritka, hogy elengedjem az osztalékot, mint szempontot, csak akkor fordul elő, ha menet közben szüneteltetik -> ilyenkor komoly dilemma nálam, hogy megváljak-e a részvénytől (most épp az Alteo és a Pannergy kapcsán agyalok ezen). 
.
Másrészt az viszont kevésbé zavar, ha nem szigorúan monoton növekvő az osztalékfizetés mértéke. Ha van egy-egy gyenge év, akkor elfogadom, ha ebből a szempontból konzervatívabb a vezetés (ld. MTelekom). 
LG7 2025. 07. 18. 11:45
Előzmény: #8571  stansmith
maguk a szektorok: ingatlan, közmű, pénzügy, gyógyszer, olaj,  telekommunikációs, napi fogyasztási cikkek 
a kiválasztás már picit bonyolultabb, ott különböző kritériumoknak kell megfelelnie az adott cégnek a szektoron belül. hasonló az elv, mint a pl. egy dividend aristocrats kiválasztási folyamatnál. pl egyik szempont, hogy x éve emeljen osztalékot az adott cég, stb.
Ferrari nem tagja ennek a csoprotnak, de írtam is, hogy egy két növekedési storyval megfűszerezve. Pl. a félvezető szektor szerelemtől nem tudok szabadulni :)
stansmith
stansmith 2025. 07. 18. 10:32
Előzmény: #8565  LG7
Ezzel most kíváncsivá tettél… milyen szektorokban, mely cégek azok, amikbe szerinted hosszú távon is érdemes befektetni? 
.
Már csak azért is érdekelne, mert osztalékos stratégiát (is) emlegettél, de pl. a Ferrari nem épp egy osztalékfókuszú cég. 
Spiller 2025. 07. 18. 10:21
Előzmény: #8567  Törölt felhasználó
Autóknál az elsődleges az eladás,  a felesleget nem könnyű tárolni, a mostani vám és szankciós ijesztegetések komoly kockázat az autós részvényeknél. Csak gondoljunk bele, ha egy nagy autós cég 3műszakban ontja az autókat viszi a kikötőkbe a vonatokra az autókat és így is alacsony a nyeresége  akkor mi van ha 1-2 műszakot visszavesznek.  Ok csökken a költség is de a munkán megkeresett nyereség is hiányozni fog.  Ráadásul EUs autók jelentős technikai lemaradásban vannak Kínától vagy akár a Teslatól. Ez csak egy elmélkedés de kb ez. Egy egy jelentés  gazdasági bejelentés után vannak mozgások ezeket le lehet kereskedni magas kockázattal. 
Törölt felhasználó 2025. 07. 18. 10:17
Előzmény: #8568  LG7
Szívesen, legközelebb jobban figyelek a megfogalmazásra.
LG7 2025. 07. 18. 10:16
Előzmény: #8567  Törölt felhasználó
sztem most írtad először normálisan, érthetően vagy fogalmazzunk úgy számomra érthetően. köszönöm!
Törölt felhasználó 2025. 07. 18. 10:02
Előzmény: #8565  LG7
Már többször válaszoltam, de újrafogalmazom. A számviteli adatok alapján az adott részvényre számolható egy mögöttes érték. A mögöttes értékhez képest irreálisan alacsony szintre szokták lenyomni az árfolyamot, ha az iparágat temetik, mint most az autósokat. Ilyen esetben megveszem a részvényt. Ha a következő években az árfolyam jelentősen emelkedik, és meghaladja, vagy megközelíti a mögöttes értéket, eladom. Erre írtam, hogy mivel neked nem ez a stratégiád, ezért a válasz sem fog tetszeni. Ezért tűnik sablonosnak a válasz.
Spiller 2025. 07. 18. 09:56
Előzmény: #8562  buythedip
Tőzsde pszicho mozgatja a világot meg persze az ezt kihasználó robotok. Maribácsik nézik rettegve az árfolyamokat pánikolnak adnak el "ellenállások" alatt és vesznek valami guru vagy bróker vagy valami színes vonalak alapján.  A másik oldalon ott vannak azok akiknek robotok kereskednek akik 200adatot elemezve generálnak mozgást egy egy papírban.  Olyan mint a temus robotporszívó, elengedik és este tele van, csak nekik pénzzel. Minden ATH-n van. Ingatlanok részvények nyersanyagok indexek arany kripto...  Ha van papírod beraksz egy stopot, nem ellenállásra hanem a beker árad -5%  ha nyerőben vagy akkor ehhez képest teszel be -5% (tetszőleges%)  stopot. (legmagasabb vízállás elve)    Ha bukod a -5% ot jobban jársz mint nézed a bukót..ááá itt már biztos nem adom el.. lemegy 50%ot akkor onnan100%ot kell felmenni, hogy nullában legyél. És persze utána "higítasz"  beleveszel a hulló késekbe.  Ha vennél akkor várod lejjebb megy ha vettél akkor biztos ki fog törni mondogatod.   Mivel minden ATH-n van az emberek jól keresnek és már nagy az arcuk  ezért vélhetően lesz egy válság vagy valami összeomlás.  Sok módszer van pánikban kell venni és amikor szólnak a hárfák akkor eladni.      Elvileg mindig van egy-egy téma amibe bele lehet fektetni.  Sok jó  tőzsdei könyv van. De nem valami magyar zsebgurut érdemes olvasni hanem a nagyoktól.  BEFEKTETÉSEK KLASSZIKUSAI: Könyvek & további művek vagy a Bodo Schaffer Út az anyagi függetlenséghez a királyok útja rész.  
LG7 2025. 07. 18. 09:49
Előzmény: #8561  Törölt felhasználó
Úgy látom te nagyon szeretsz kiragadni egy egy szót és azon lovagolni vagy én magyarázom rosszul, ez is benne van. Ahogy olvastam van aki rövid távon kereskedni van aki hosszútávon.Kinek mi a hosszútáv és rövid táv. Nekem a hosszútáv 5-10 év, vkinek 2-3 év.  A hosszútávú stratégiába fektetőknek nem egy ciklikus autós cég a megoldás. Hosszútávú befektetésre azok a szektorok valók, amiket leírtam. Ezt már többször is bebizonyították nálam okosabb emberek, még némelyik Nobel díjat is kapott érte...
 Mercedes: 2000-ben ugyanezen az áron kaptad meg, mint most.Volkswagen 4 éve esik, hasonló áron 2010-ben is megkaptad.BMW 10 éve szintén.Ha Stellantist vettél 10 éve, az is bukta.nyilván ezek kiragadott 10 éves intervallum, de nagyon jól ábrázolja, hogy nincs meg a hosszútávú növekvő trend.
Ezek a számok sem statisztikailag, sem piaci/logika alapján nem igazolják, hogy jó döntés hosszútávra autósokba fektetni. Rövid távon lehetett velük pénzt keresni, de ezért is ciklikus papírok.
Nekem is vannak rosszul teljesítő papírjaim, de mivel stabilan 10-20 éve folyamatosan osztalékot emelő cégekről beszélünk, így itt a statisztika, üzleti logika valóban ki fog jönni a végén.
Szóval én továbbra is arra a kérdésre várom a választ, nem ezeket a sablonos válaszokat, hogy olcsó, ez astratégiám, stb. miért gondolkodik vki autós részvényekben?mert erre még értelmes választ nem kaptam tőled sem. egyelőre ez vagy piros vagy fekete játék nekem...
stansmith
stansmith 2025. 07. 18. 09:42
Én rendszerint 50-60 közötti számú részvényt tartok és hiába válogattam - különösen az elején - aránylag gondosan, simán belefutottam pl. egy Bayerbe (amit meg se merek nézni, mennyiért vettem), egy Vonoviába (szintén elég magasan gyűjtögetve), valamint IPO után nem sokkal Waberersbe is, stb… Szerintem épp azért érdemes szélesen diverzifikálni, mert mindig benne van a pakliban a pofára esés lehetősége. 
.
Másrészt ha _túlnyomó többségben_ sikeresen válogat az ember, akkor elég szépen lehet teljesíteni. Épp tegnap néztem, hogy 2022 óta megduplázódott a portfolióm értéke. Úgy, hogy új tőkét azóta nem tettem bele, csak az osztalékokat forgattam vissza. 
buythedip 2025. 07. 18. 09:20
SMA Solar picit lehűlt ma. Nem süt a nap. :)
17 alatt szerintem beszállok, csak el kell adjak valamit.
Bayer tegnap kitört, de észre se vettétek :) Jöhet a 30!
buythedip 2025. 07. 18. 09:18
Ugyanez a kérdés jutott eszembe, hogy milyen időtávra vették?
Renault is fel fog pattanni, kérdés, honnan és meddig.
Nekem nem erősségem az ilyesmi.
Másnak persze lehet az.
Törölt felhasználó 2025. 07. 18. 08:30
Előzmény: #8559  LG7
Írod, hogy itt többen is hosszútávra veszik, és bull piacon több hónapja ugyanott tartanak vele. A nevükben nem tudok nyilatkozni, de a sajátoméban igen: Ha valaki részvényeket tart, egészen biztosan vannak rosszul teljesítő részvényei. Csak 5-10 év múlva derül ki, hogy ezekbe a cégekbe tényleg rossz döntés volt-e fektetni. Lehet, hogy igen. A statisztika, illetve a piaci/üzleti logika alapján azonban valószínűbb, hogy a döntés jónak fog bizonyulni. 

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek