Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi 2025. 07. 02. 07:42
Előzmény: #8319  oldrider
Jól írtad. A lényeg, hogy megérje építeni kiadásra. 3600€-ra 15€ bérketi díjat számítanak ez 20 éves megtérülést azaz évi 5% hozamot jelent.
Ha a hagyományos tachnológiával 5000€/nm lenne akkor 21€ bérleti díj kellene ugyanehhez a negtérüléshez.
oldrider 2025. 07. 02. 07:16
Előzmény: #8315  todi
A földalatti mélygarázsok elhagyása valóban csökkenti bármely épület tervezési, kivitelezési költségeit. Én úgy láttam, hogy Németországban az utóbbi években az új kivitelezésű épületek (családi-, sor-, társasházak, földszintes-, emeletes épületek döntő többsége ugyanolyan technológiával készült, mint ahogyan anno a szocializmusban a lakótelepeket építették. A lényege, hogy "házgyárakban" legyártják a megtervezett méretpontos blokkokat, falakat, elemeket. Ezeket speciális kamionokkal éjszaka a helyszínre szállítják, daruval beemelik, rögzítik. Csak pár ember kell hozzá. Utána jöttek az ablakosok, stb. Nagyon látványosan, gyorsan haladtak. A különbség, hogy mostanában nem 8-12 emeletes 300m hosszú egyforma háztömböket csinálnak, hanem jóval kisebbeket, fantázia dúsabban (mediterrán stílusban) sorolják az elemeket és a nagy üvegfelületek jellemzőek. Szóval nem sok újat látok ebben a Vonovia programban, hisz már jópár éve ezt csinálják. Téglát szinte csak régebbi épületek felújításánál használnak. Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy amennyiben valóban ilyen nagy a kereslet az új lakásokra, akkor a házgyárak kapacitását növelni kell, mivel azt is láttam, hogy az ilyen gyárilag előre készített betonfalak, elemek elkészítési ideje bizony nem néhány óra. Persze én, csupán mint laikus írogatok arról amit láttam vagy tapasztaltam.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 07. 01. 23:30
Előzmény: #8311  thinkpositive
Ó Milyen jó ötlet ez a szavazás! :) S tkp jogos és nehéz kérdés (számomra mindenképp!) :D 
Nos amit most látok több EU-s autóipariban a trumpi vámkáosz 2025 április első harmada) utáni felpatt után szépen lefelé trendet látok. (Ennek az alját lehet nem lenne rossz elkapni). Korábbi elemzésből valahonnan lejegyzeteltem h 2025 második felétől lehet EU -s autószektorban illetve a németeknél emelkedés (szerintem rv árfolyamra gondoltak inkább mint bevételnövekedésre...de ez az infó már több hónapos) Nem zárom ki h ősszel valami alj és felpatt lehet (amúgy nekem ez köd és rulett) :D de hogy 26 Q 2 re mi lesz? Az a baj h én sem vagyok túl derűlátó a kínai dömping miatt És h tud -e eladni több autót a Merci BMW s társak global összesítve. Todi kolléga jogos kérdése engem is állandóan foglalkoztat. :) S van -e ezen felül bármi ami ezt felülírhatja (elég ha átmenetileg) az sztem továbbra is a hipe! HA belehisznek v beleszerelmesednek a befektetők egy cégbe v szektorba az úgy vélem legalábbis torzíthatja a profitabilitással való igen szoros(nak vélt)? korrelációt. (Nálam ilyen a Tesla s tkp kisebb mértékben talán az év első felében épp az EU-s autószektor VOLT?)   NE DE:  A ritkaföldfémes szorítóhurokban . tkp Kína markában lenni...Ha jól sugallják a cikkek... irtó nagy rizikótényező mindezeken felül. Így most őszi felpatt után mondok egy óvatos lefelé irányt a mostanihoz képest 26 Q2 re...mindezt úgy h Kína nem int be a ritkaföldfémeivel...de a dömping áru marad. Apropó!!! Milyen gazdasági ciklusban vagyunk, s melyből merre tartunk??? Ciklikus iparág (cipőrucidivat is az ám az meg  épp ma ment nagyot) így sztem ez még egy irtó fontos kérdés amire nekem Dr Google nem tudott választ adni!!! (bár tény hamar feladtam) :D 
thinkpositive
thinkpositive 2025. 07. 01. 21:55
Előzmény: #8293  thinkpositive
todi 2025. 07. 01. 21:31
Der Druck auf dem deutschen Wohnungsmarkt wächst spürbar. Steigende Nachfrage, begrenztes Angebot und hohe Baukosten stellen die Branche vor komplexe Herausforderungen. Gleichzeitig eröffnen sich daraus auch neue Chancen – insbesondere für Investoren, die auf nachhaltige und flexible Wohnkonzepte setzen. Ein führendes Unternehmen der Branche zeigt nun, wie durch Innovationen und strategische Anpassungen auch unter schwierigen Rahmenbedingungen rentable Lösungen möglich werden.

Wohnungsmarkt unter Druck
Heute findet in Bochum der Analyst & Investor Day 2025 von Vonovia statt – im Mittelpunkt stehen die drängenden Herausforderungen des deutschen Wohnungsmarkts. Rund 320.000 neue Wohneinheiten werden laut aktuellen Prognosen jährlich benötigt, um der wachsenden Nachfrage gerecht zu werden. Ursachen sind die steigende Bevölkerungszahl, immer kleinere Haushaltsgrößen sowie der Sanierungsbedarf im Bestand. Besonders angespannt zeigt sich die Lage in Metropolregionen – eine Entwicklung, die sich zwischen 2021 und 2024 sichtbar zugespitzt hat.
Fokus auf Ballungsräume
Vonovia begegnet dieser Marktlage mit einem klaren Fokus auf Wachstumsregionen. Die aktuelle Baupipeline von rund 70.000 Einheiten konzentriert sich auf Nachfrage-Hotspots wie Berlin, Frankfurt oder Düsseldorf. Rund 45.000 davon entfallen auf besonders gefragte Lagen. Hinzu kommen Potenziale wie Dachausbauten und Umnutzungen bestehender Flächen.
Kostenexplosion bremst Neubau
Trotz des hohen Bedarfs stockt der Neubau. Zwischen 2020 und 2024 sind die Baukosten laut amtlichem Index um rund 40 Prozent gestiegen. Gründe dafür sind unter anderem steigende Materialpreise, höhere energetische Anforderungen und der Fachkräftemangel. Zusätzlich erschweren komplexe Regulierungen und langwierige Genehmigungsprozesse die Projektentwicklung – die Bauleitplanung dauert im Schnitt vier Jahre, einzelne Genehmigungen oft über ein Jahr.
Standardisierung als Schlüssel zur Kostenkontrolle
Um bezahlbares Bauen wieder rentabel zu machen, setzt Vonovia auf standardisierte Konzepte. Mit dem Basishaus verfolgt das Unternehmen einen „Design to Budget“-Ansatz: kompakte Gebäude, reduzierte Technik, modulare Planung. Auf Tiefgaragen und aufwändige Ausstattungsdetails wird gezielt verzichtet. Ziel ist eine Reduktion der Baukosten von durchschnittlich 5.000 auf rund 3.600 Euro pro Quadratmeter, was Mietpreise von etwa 15 Euro pro Quadratmeter ermöglichen soll.
Einfacher bauen mit Gebäudetyp E
Ergänzend dazu testet Vonovia den „Gebäudetyp E“ – ein vereinfachter Gebäudestandard, der sich auf das Wesentliche konzentriert, ohne Sicherheitsstandards zu verletzen. Die Abkehr von überkomplexen Normen könnte eine neue Effizienz im Wohnungsbau eröffnen. Eine erste Umsetzung ist in Bochum geplant.
Serielles Bauen: Tempo und Qualität
Auch serielle Bauweisen gewinnen an Bedeutung. Durch die Vorfertigung in Werkhallen kann nicht nur Zeit, sondern auch Kosten gespart werden. Dabei werden klassische und Holzbauweisen kombiniert, ohne Kompromisse bei Qualität oder Nachhaltigkeit.
Flexibilität als Wettbewerbsvorteil
Ein entscheidender Vorteil liegt in der strategischen Flexibilität von Vonovia: Projekte können als Eigentumswohnungen, Mietobjekte oder für institutionelle Investoren entwickelt werden. Diese Anpassungsfähigkeit erlaubt es, auf Marktentwicklungen individuell zu reagieren und wirtschaftlich optimale Exit-Strategien zu wählen.
todi 2025. 07. 01. 21:23
NEW YORK (dpa-AFX Analyser) - Die US-Bank JPMorgan hat die Einstufung für Vonovia nach einer Investorenveranstaltung auf "Overweight" mit einem Kursziel von 35,50 Euro belassen. Bei dem größten deutschen Wohnungskonzern liefen hinter den Kulissen zahlreiche Initiativen und Aktivitäten, um das Unternehmen wieder voranzubringen, schrieb Analyst Neil Green in einer am Dienstag vorliegenden Studie. Kapitalengpässe seien auch mehrfach erwähnt worden. Besonders interessant sei die Diskussion um das Programm "Vonovia 2.0" gewesen, mit dem der Konzern sein Dienstleistungsangebot für Eigentümer monetarisieren möchte. Dies könnte auch die aktuelle mittelfristige Prognose ergänzen./rob/ck
Benzedrine
Benzedrine 2025. 07. 01. 15:14
Előzmény: #8309  simonzoli13
Lehet csak valami nagyhal akart olcsón bevásárolni ezért gondoskodott rossz hírekről.
einstein 2025. 07. 01. 11:59
Előzmény: #8310  einstein
az év végi mikulás rally-ban pedig a 38-40es rés is tesztelésre kerül(het)
....ez az optimista scenárió nálam
thinkpositive
thinkpositive 2025. 07. 01. 11:39
Előzmény: #8306  Zoltanovitsch
Konkrét számokat én nem tippelnék, mert ahhoz több idő kellene. De ha gondoljátok nézzük meg ki mit gondol az irányról.
Nyomjon egy felfelét erre a hozzászólásra az, aki azt gondolja, hogy a jelenlegi szinttől fentebb lesznek az autóipari részvényárak 2026 Q2 végén, és lefelét aki épp ellenkezőleg vélekedik.
Előfordulhat, hogy egyes papíroknál emelkedésre másoknál inkább csökkenésre tippelnétek, ilyen esetben az inkább jellemző irányt jelöljétek meg, vagy fejtsétek ki külön kommentben a részleteket.
Saját hozzászólásra nem tudok szavazni, de én lefelé várom.
Referenciaként összegyűjtöttem a 2025 Q2 záró árait:
Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (XETRA :BMWG_P) - 75,460
Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG (XETRA (CFD):P911_P) - 41,94
Mercedes-Benz Group AG (XETRA (CFD):MBGN) - 49,690
Porsche Automobil Holding SE (XETRA (CFD):PSHG_P) - 33,690
Renault SA (XETRA :RENA) - 39,16
Stellantis N.V. (XETRA :8TI) - 8.52
Volkswagen AG (XETRA (CFD):VOWG) - 91,70
einstein 2025. 07. 01. 11:38
Előzmény: #8309  simonzoli13
ha követi az elvártat augusztus vége, szeptember eleje 31-et fogja csapkodni
a tegnapi beleadás, nagyban hajaz a 2025.05.14-es szintén peres üggyel kapcsolatos leverésre, ha a mintázat és a reakció is ugyan az lesz akkor adott az irány
Egy ami biztos, glifozát nélkül nincs gabona (legalább is nem hatékony), ha usa sokat b@szakszik, leállítják a gyártást (na az nagyon rossz hír lenne, csúnya beleadásokkal), de ha nem a németek gyárják, akkor a kínaikatól kéne venni, az meg talán jobban fáj, mint a jelen szitu. Vagyis ha csak halovány pozitív elmozdulás van a peres ügyben, durva rakéta lesz. A dupla a minimum éves szinten, de még az se lenne kirívónak túlzó.
Nálam ugyanolyan STRONG BUY mint januárban, ugyan úgy veszem havonta mint eddig.
simonzoli13 2025. 07. 01. 11:27
A Bayer újra 26 euró felett, megy tovább a csatornában !!! Köszönöm! Szeretlek Bayer!
todi 2025. 07. 01. 10:31
Preise für Wohnimmobilien im ersten Quartal gestiegen
01.07.2025 / 08:19 Uhr
DOW JONES--Die Preise für Wohnimmobilien in Deutschland sind im ersten Quartal 2025 um durchschnittlich 3,8 Prozent gegenüber dem ersten Quartal 2024 gestiegen. Gegenüber dem Vorquartal erhöhten sich die Preise um 1,4 Prozent, wie das Statistische Bundesamt (Destatis) mitteilte. Damit stiegen die Wohnimmobilienpreise bereits zum zweiten Mal in Folge gegenüber dem jeweiligen Vorjahresquartal, nachdem sie zuvor seit dem vierten Quartal 2022 durchgängig gesunken waren.
simonzoli13 2025. 07. 01. 09:50
Előzmény: #8299  stansmith
A Bayer talán 2027-től fizethet normális osztalékot!
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 07. 01. 09:46
Előzmény: #8305  thinkpositive
Igen épp írni akartam az EU-s autósok ma merülőben. (Ha jól látom kivétel sincs) Köszönöm a cikkeket elolvasom majd! :) 
Tippelünk aljakat? :))) Hova várjuk idén a dip-et? 
BMW?
Merci? Renault? Stellantis? VW? Porsche? (Holding, és gyár) 
(Aston Martin talán külön életet él..) 
Karvalytokes
Karvalytokes 2025. 07. 01. 08:53
Előzmény: #8303  Karvalytokes
Úgy làtom Brüsszelben erős az elektronika lobby:)
Goldstein17 2025. 07. 01. 08:22
Előzmény: #8300  todi
Nálam is ez történt.
todi 2025. 07. 01. 08:12
BARCLAYS senkt das Kursziel für MERCEDES-BENZ von 57,50 EUR auf 52,50 EUR. Equal-Weight.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek