https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260206/orban-viktor-jovore-is-maradhat-az-5-koruli-hiany-816236 Szerintem a magyar gazdaság tavaly is, idén is és jövőre is 5% körüli
költségvetési hiánnyal számolhat - mondta péntek reggel a Kossuth
Rádiónak adott interjúban Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai alapján
az eddig tervezett 4%-nál magasabban alakulhat a 2027-es deficitcél. A miniszterelnök mai bejelentése a 2027-es várható
költségvetési hiányról új elem, az 5%-os GDP-arányos szám érdemben
magasabb deficitet jelent a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly év végi
4%-os előrejelzésénél. Ez alapján egy teljesen új hiánypálya rajzolódik
ki, amelyben negyedik egymás követő évben ragad be 5%-on a költségvetési
hiány. Ez azért meglepő, mert az elemzők a választási logika alapján
2026 második felétől kiigazító lépéseket várnak a hosszú évek óta
megbomlott államháztartási egyensúly helyreállítására. Az ellentmondás
két lehetséges feloldása: 1) az idén a választási osztogatás
miatt valójában már 5%-nál magasabb hiány adódik, ezért kiigazító
lépések szükségesek már az 5%-hoz való visszatéréshez is 2)
Orbán Viktor február 14-i évértékelőjétől sokan várnak további
népszerűségnövelő bejelentéseket, ami hatással lehet a hiánypályára.
szerintem kezdd a nezetközi jog átolvasásával, abban. meg a vállalt kötelezettségekben és egyezményekben, abban. meg az uniós alapjogban, abban. miben nem? ami sehol sincs érintve, ott csak a józan ész és a következmények mérlegelése korlátoz(na). Meg vannak a kis kiszolgáltatott országok akikre a nagyok rászólnak hogy ezt fogod csinálni. Ha az szuverenitás akkor ki lehet lépni mindenhonnan. Csak szóljatok előre. Még van vagy két hónap rá.
"Ahogy kicsit terhes , úgy kicsit szuverén sincs. Vagy szuverén vagy nem, vagy terhes vagy nem." Nos nem tudom, talán elfelejtettek téged tájékoztatni de beléptünk egy ilyen eu nevű dologba, meg egy nato nevűbe is. Ez biza szuverenitáskorlátokkal jár együtt. Meg az összes nemzetközi tagság, meg a nemzetközi jog is korlátozza a diktátorok szabdságát. Meg a következmény bácsitól való aggódás is. Annál jobban tudod mi korlátozza a szuverenitást? Különálló kis országnak lenni. Tudod, nézd a valóságot.
Mértékkel, de határozottan ma is vettem egy komolyabb fixmáp packot: 2031Q1-et.
21,7%
FIXMÁP
21,1%
BMÁP
57,1%
PMÁP
kb. 10-12%-os FIXMÁP arányom lehetett még tavaly ősszel, ami már 21-22%, haladok. 2028Q12 "kiváltója" ma lett megvéve. 2030Q2-Q3 következik február 14-én. Ha kitart a Fixmáp 7% még legalább 1-1.5 hónapot, akkor a 2027Q1-et is megújítom 2031Q1/Q2-re.
Ez megint mit jelent? felkészülsz mind a kettőre .... Befektetésekben egyszerre két variáns nincs. Pl vagy rövid vagy hosszú kötvény. Vagy veszek , vagy shortolok a tőzsdén. Deviza ügyletekben színtén, olyan nincs ,hogy mindkét oldalon állok. Én kamatcsökentést várok, ezért hosszú kötványbe mentem mert hozamemelkedést várok tölúk . És te?
Magyar Állampapír tulajok