Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Ne tessék itt izgatni a kedélyeinket! A franciák pedig aszondták tavaly, hogy a HUF erősödhet akár 20-30%-ot is, a választások miatt. . Nem elnek azok itt, ennyit nem engedhet a jegybank, mert 500-as hufnál, még a takarító néni is euróba menekülne és akkor lenne államcsőd. Ami lehet így is lesz, de jelen állás szereint még arrébb van. Pár hónap, félév, egy év. De reméljük soha! . Török útnak viszont adok 70%esélyt, szépen lassan....
Forbes lassan 500-as EUR-t vár.https://www.linkedin.com/posts/forbes-magyarorsz%C3%A1g_forbes-forbeshungary-forbesmagazin-activity-6985960172456165376-V8tz?utm_source=share&utm_medium=member_android
Balázskának.Itt van egy pár másodperces rész Hont Libsi Anrástól (őt történetesen szívesen hallgatom, szóval a libsi nem negatív jelző): https://youtu.be/ZIh6V3EMHbk?t=240 Tessék meghallgatni, és önvizsgáltatot tartani, mielőtt Lacit, meg engem kezdesz farigcsálni.
Ja, igen a hitelválság ideje alatt lesz defláció, meg rövid ideig alatta is. Persze. De utána újra lángra lobban az infla. Ez egy hosszútávú trend lesz.
http://keptarhely.eu/images/2022/10/16/v01/20221016v01x4b855.png Csináltam az érdekesség kedvéért egy ilyen grafikont. Szerintem az olvasható le róla, hogy akkor tud tombolni az infláció huzamosabb ideig, ha a mögöttes gazdaság is "dübörög" ezzel párhuzamosan (lásd: 1970-1980). Na már most lehet látni, hogy a GDP növekedés 2022-ben letört, sőt csökkenni fog (láttuk a negatív adatokat már), ezért szerintem hasonló meredekséggel fog összeomlani a 8-9%-os CPI is 2023-ban. Van egy olyan érzésem, hogy jövő ősszel nem fognak az amcsik aggódni a rekord magas infláció miatt.
Ugyanez a tapasztalat más területen velük. Komoly mellény, igen sekély tudás. Inkább azt mondanám, hogy ilyen szélhámos-típus szerencselovagok, akikkel én találkoztam. A viselekdési problémákról nem is beszélek. A jobbik eset az volt, amikor akadémiai szféra, s házalóügynöknek kezdte a vendégprofesszor képzelni magát, a nyalókáit kezdte el árulgatni a kollégáknak. Meg volt olyan is, akit azért kellett gyorsan repülőre rakni, mert elkezdett a kolléganők alá nyúlkálni. Ezt addig csinálta, amíg egy ilyen kézibeálló- méretű kolléganő, (aki a kettes ekét is elhúzta) pofán nem találta b@szarintani... Na utána gyorsan hazarepült a muksó.
Vagy 2 éve számolgattam ki az FF-ben, amikor valaki emlegette kajli érvelését, hogy milyen marha jó a részvényeknek az infláció. Pont Argentína volt a példában, ahol sokkal jobban jártál mit tudom én 10 év alatt, ha a tőzsde helyett aranyba fektettél. A pontos számokra nem emlékszem, de nagyságrendekkel jobb volt a hozamod arannyal, mint tőzsdeindexszel. (nyilván a peso árfolyamváltozásából fakadt) Ilyen nagy inflációnál annyira szétrothad a gazdaság, hogy a tőzsdét el lehet felejteni. De kisebbnél sem jó a tőzsdének az infláció. Még nominálisan sem biztos, hogy jó, ahogy írtad, meg reál értelemben jó nagy bukó... Pláne ha egy tőzsde túlértékelt...
Múltkor azért beszólt az indiai elnök Putyinnak, hogy nem most kéne háborúzni. Én úgy látom, hogy ha valaki a BRICS-ből USA fele hajlik az pont India. Kínával sem túl jó a kapcsolatuk, ha olvasol "helyi" sajtót.
"Gyakori tévedés, hogy az infláció pozitívan hat a részvények árazására." ...és ezt támasztja alá az argentín Merval index idei kb. 60%-os emelkedése kb. 100%-os infláció mellett - ezzel idén világ első - és a venezuelai IBVC index idei szintén kb. 60%-os emelkedése több száz %-os infláció mellett. ....ja, nem...
😉 Még csak egy helyre sem kell tenned. Biztosítsd a menekülési útvonalat is. Lánc is lehet a nyakadba, egy érme medállal :)) . Jó kis derékszíj, pici hasítékkal, meg egy kis chf, eur, dollár mix Mert lehet benzin se lesz ha vészhelyzetben menni kell. Vagy mindent is zárolnak...:((
Van benne némi igazság. Valamiért egy igen szűk IT/SSC tevékenység lokalizálódott Inidában. Mellesleg nem lehet rá fogadást kötni, hogy India USA szövetésges lesz. Érdekes módon az USA-Russia háborúban India nem USA oldalon áll.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen