Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KrisztinaI 2022. 10. 16. 12:52
Előzmény: #15054  KrisztinaI
Ez az olcsó verzió szerintem (kár, hogy akkor Afrikában nem csináltam meg, már lehetne Mauritius-on akár névtelen bankszámlám is) :-)
A drága verzió a másik állampolgárság vétele: lsd ez pl nem olyan drága, és EU-ban is szabad mozgást biztosít, akinek van 150.000 USD-je személyenként (itt is van családos kedvezmény :-))
https://www.henleyglobal.com/citizenship-investment/grenada
Bambamacska 2022. 10. 16. 12:43
Előzmény: #15058  emerald
Nem is rossz ötlet. Fél kiló aranyban szerintem elfér az összes vagyonom. :)
emerald 2022. 10. 16. 12:37
Előzmény: #15055  Bambamacska
Széf...?! Külföldön.....?!
Azt csak bűncselekmény gyanuja esetén nyithatják ki.
Bambamacska 2022. 10. 16. 12:35
Előzmény: #15056  Törölt felhasználó
Én ilyen indiai IT-sekkel is dolgozok. A cégünk kiválasztási procedúrája rendkívül szigorú, általában 200-ból vesznek fel 1-et. Sajnos aki átmegy a rostán, arra sem lehet rábízni semmilyen feladatot. Igazából akkor örülünk ha nem csinál semmit, mert amikor igen, akkor komoly károkat okoz. Amit írtál, hogy beszélnek angolul, nagyjából az egyetlen pozitívumuk.
Indiában az IT egy kitörési lehetőség a szegénységből, de azok, akiket a családjuk elküld IT-snek, hogy ne otthon egye a kenyeret, nem tekintik ezt karriernek, nem fejlődnek. Gyorstalpaló, aztán irány valamelyik nagy outsourcing cég, ahol a "shadowing"-nak nevezett technikával sózzák rá őket a gyanútlan ügyfélre. Ennek lényege, hogy az első tárgyalásokon mindig a jó programozóik vesznek részt, megteremtik a hozzáértő összképet, aztán a projekten meg jönnek a 2 hetes tapasztalattal rendelkezők.
Dolgoznak nálunk tehetséges, igazi egyetemet végzett indiaiak is, de azok már rég átköltöztek az USA-ba. Egyébként ők is folyton a menedzsment felé tekingetnek, a programozó szakmát csak ugródeszkaként tekintik.
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 12:20
Előzmény: #15036  Törölt felhasználó

@Humanoid #15036:
Infláció azért volt alcsony, mert a kínai munkaerő olcsó volt, és elárasztotta a világ munkaerőpiacát.
Egyszerűen többszáz millió fő alacsony béren munkapiacra lépett.
---
Kinarol alkotott velemenyednek van 2 gyenge pontja:
1) a nyugat-europai es USA szolgaltatoszektor(elsosorban IT, de egyeb overhead admin tevekenysegek is) költsegeket nem Kina, hanem India nyomta le az elmult 20 evben. Indiaban van sok millio angolul beszelo emberke. Keress ra, hogy mennyi az indiai STEM egyetemekrol evente kikerülö angolul beszelo vegzettek szama, es probald meg megsaccolni, hogy mennyi dolgozik ezekbol indiai offshore IT központokban.
2) Indiaban van annyi (nem STEM, nem IT, hanem manufacturing) szabad munkaerö kapacitas, hogy Kinabol Indiaba vigyek at a termelest. Legjobb pelda erre az Apple termelesathelyezese Kinabol Indiaba, keress ra, egy csomo cikk foglalkozik ezzel. A többi multi ceg követ(het)i az Apple peldajat, gondolom az Applenek "segitett" az USA kormany az uj telephely kivalasztasaban. Szoval nem az USA-ba viszik haza a termelest Kinabol, hanem Kinabol egy masik Azsiai orszagba. A globalizacio folytatodhat, elörelathatolag nem lesz deglobalizacio.
---
Investment szempontbol a zsetonokat nem a kinai, hanem az indiai tozsdere celszerü atsulyozni.
Bambamacska 2022. 10. 16. 12:12
Előzmény: #15054  KrisztinaI
Nekem úgy tűnik, hogy egy Tastyworks számla esetén az adózási feltételek teljesíthetők lennének, de a pénzhez a kormány nem fér hozzá, ha mondjuk kifogy a devizából és korlátozza a lakossági átváltást. Vagy esetleg békekölcsön és hasonlók lennének.
Más kérdés, hogy az USA nemrég mondta fel velünk a kettős adóztatási egyezményt, így magas lesz az adója.
KrisztinaI 2022. 10. 16. 12:02
Előzmény: #15046  Bambamacska
Én nem értek a pénzintézetek szabályozásához, de amíg te magyar természetes személyként nyitsz bármilyen ilyen szolgáltatónál számlát, addig feltételezem, hogy ők kötelesek a magyar szabályozóknak engedelmeskedni (lsd Wise vagy Revolut a múltkor elismerte, hogy azért emelik a díjakat, hogy továbbhárítsák a  tranzakciós illetéket), vagyis ha az állam elrendeli a számlák zárolását, akkor zárolni fogják a számládat.
Akkor van külföldön a pénzed, ha neked ténylegesen ottani bankszámlád van, ezt általában nem tudod megtenni, csak ha resident vagy (lakcím kell hozzá), ezért szokták non-trading offshore cégeken keresztül nyitni számlákat Svájcban. Te nem tudsz resident lenni, de a céged igen. 
Én még ezzel a céggel találkoztam Dél-Afrikában, Orangefield, akiket most felvásároltak, nem tudom, hogy foglalkoznak-e még ilyen offshore bankszámlák nyitásával.
https://www.vistra.com/acquisitions/orangefield
Bambamacska 2022. 10. 16. 11:52
Előzmény: #15051  Törölt felhasználó
Nem ez az egyetlen okom. Erősen gondolkodom, hogy magam is elindulok előbb-utóbb a pénz után. Könnyebb lenne, ha a pénzügyi alapok már ki lennének építve. Mivel 50 elmúltam (és minden nap verem a fejem a falba, hogy ostoba lassan főzött békaként viselkedtem, ahelyett, hogy 15-20 évvel ezelőtt hallgattam volna a rossz érzéseimre), ezért az is lehet, hogy csendben, depressziósan lehúzom a hátralévő éveimet itt és megvárom, amíg kinyír az egészségügyi rendszer, mint a többi magyart. Attól függ a dolog, mekkorákat rúgnak még belénk. Nyilván egy huxit vagy egy orosz bevonulás egyértelmű helyzet, néha kicsit irigylem az ukrán és belorusz kollégáimat, hogy nekik a döntés egyértelmű volt.
emerald 2022. 10. 16. 11:45
Előzmény: #15051  Törölt felhasználó
Majd bejelentik az államcsődöt egy nem várt pillanatban Brüsszel miatt. Így két legyet egy csapásra, nem ők a hibásak semmiért, léphetünk ki az unióból. :(
.
Ez a rémálmom. De sajna legalább akkora esélyét látom ennek, mint azt h az európát az USA behúzza a háborúba. :(((
.
Pedig én alapvetően optimista vagyok. De realista is. Eddig mindaz amit Orbánról feltételeztem, vártam, a kezdetek óta, bizony bejött.
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 11:23
Előzmény: #15050  Bambamacska
Én ezt nem érzem veszélyesnek.
Ahogy azt sem tudom elképzelni, hogy bármely deviza magántulajdonra rá merné tenni a kezét orbán.
Valaki linkelt egy videot valamelyik nap, ami pedzegette ennek lehetőségét.
Végiggondoltam, és gyakorlatilag lehetetlen hogy bármilyen szolgáltatónál rátegyék a mancsukat a devizádra.
Amint ezt megteszik, az tényleg azonnali államcsődöt jelentene, annak minden következményével. Kizárt hogy ilyen megtörténjen. Azonnal megszűnne a forint konvertibilitása, összeomlana az árfolyam, stb.
Szóval ettől ne tarts. Ennek 0% esélyt adok, pedig van egy pesszimista hírem itt. :) 
Bambamacska 2022. 10. 16. 11:11
Előzmény: #15047  Törölt felhasználó
Próbálom megfejteni, hogy az, hogy áthozták a magyar ügyfelek pénzét a közép-európai leányvállalatukhoz mit is jelent pontosan, hol is tartják a pénzt, de gondosan titkolják. De már az sem túl vonzó benne, hogy 20000 euróra csökkent a betétbiztosítás.
feketemelos
feketemelos 2022. 10. 16. 11:08
Előzmény: #15043  Törölt felhasználó
Kipcsakok vagyunk nem kínaiak....DDD))
https://coub.com/view/22wmd3
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 11:04
Előzmény: #15044  Törölt felhasználó
Nem, a technológia csak egy komponens. Szerinted melyik komponens hatása nullázza ki a technológiát?
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 11:04
Előzmény: #15046  Bambamacska
Az interactive borkers nem lett magyar. Az egy amerikai tőzsdei cég. Az más kérdés, hogy van asszem regionális irodája Bp.-n.
Amerikai jogi személynél tartod a pénzed, magyarán, ha orbán meg akarná zabrálni a devizakészletedet, akkor sem fogja tudni. Ettől én nem aggódnék.
Bambamacska 2022. 10. 16. 11:00
Most regisztráltam, ezért nem nyithatok topikot. Valaki nyitna egyet "Vagyon külföldre menekítése" címmel?Nézegetem a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne biztonságosabb országban tartani a pénzem egy részét és egyelőre nem találok jó megoldást. Az EU bankok nem szeretik a magyarokat vagy nagyon magas a számlavezetési díj. A Wise/Revolut és társai nem valók nagyobb összegre. Talán a Tastyworks eddig az egyetlen, ami használhatónak tűnik, de annak nincs itt fóruma, csak az Interactive Brokersnek, ami közben magyar lett.
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 10:58
Előzmény: #15043  Törölt felhasználó
Te egészen biztos 🤣
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 10:56
Előzmény: #15042  Törölt felhasználó
Mielőtt írsz, javaslaom guuglizz.
A termelékenységnövekedés nem azonos a technológiai fejlettséggel.
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 10:52
Előzmény: #15036  Törölt felhasználó
Azzal tisztában vagy hogy Kínában olyan bérek vannak ma már mint Kelet Európában? Milyen alacsony bérekről beszélsz?
Mi is kínaik vagyunk, csak mi Európában.
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 10:50
Előzmény: #15040  Törölt felhasználó
Nézz meg egy random terméket ma és 10 évvel ezelőtt. Szerinted nem volt fejlődés? Más mozit nézünk.
Törölt felhasználó 2022. 10. 16. 10:48
Előzmény: #15040  Törölt felhasználó
A jegybankok miatt nyilván. DIE matolcsy! Mikor rohanod már le az MNB-t human? 

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek