Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 27. 14:27
Előzmény: #81679  Murdoch
Nekem nem gond, hogy eldöntötted magadról, hogy az igazság letéteményese vagy.
Az a bajod, hogy nem szomjúhozzuk az igazságaidat.
Ha propagandista lennék én nem csodálkoznék, hogy az orosz propaganda nem hat pusztán attól, hogy hangoztatják.
the Soviet Union—had disappeared , de itt maradt utódjaként Oroszország ugyanazzal a birodalmi lelkülettel, ám kisebb területen és kevesebb erőforrással.
Az enszben is Oroszország örökölte a Szovjetunió helyét.
A hozzászólásokba csöpögtetett személyeskedésekre azt szoktam mondani, hogy
- nekem hiába hízelegnek
- én is fenn szoktam tartani a kognitív disszonanciámat egy darabig
Murdoch 2026. 04. 27. 13:47
Előzmény: #81678  Dehogynincs
Veled is az a gond, hogy az ember nem tudja eldönteni, valóban érdekel-e a háttér, az igazság, foglalkozol a tényekkel, vagy már egy kialakult elképzelésed, amit nem tűrsz el megbolygatni.A CCCP felbomlásával okafogyott lett a nato, volt egy eufória, mind a nyugat, mind a szovjet részről, ez gyakorlatilag minden fotón, videón, filmben stb. látszik. A probléma viszont az, hogy az amerikai érdek ezen gyorsan átlépett és ezerrel tolta a hegemón politikáját.
https://monthlyreview.org/articles/u-s-hegemony-continuing-decline-enduring-danger/
"At the same time the United States was searching for ways to keep the North Atlantic Treaty Organization (NATO) alliance alive, even though the official rationale for its founding in 1949—the Soviet Union—had disappeared. According to a 1992 Pentagon Defense Planning document, “It is of fundamental importance to preserve NATO as the primary instrument of Western defense and security, as well as the channel for U.S. influence and participation in European security affairs [and] we must seek to prevent the emergence of Europe-only security arrangements…."
Nem az oroszoktól tartott itt bárki is, az a mese habbal kategória, amit ti nagykanállal faltok. Itt a nato szinte kizárólagos szerepe az usa szuperhatalmi szerepének fenntartása világszerte, szvsz. És szépen meg is indult keletnek, fokozatosan beléptetve az országokat. Ez egy agresszió, még a Pápa is kimondta. Ti még akkor is orosz birodalmi terjeszkedésről beszélnétek, amikor Oroszország le lenne rohanva és fel lenne darabolva. Az egészet megfűszerezte, hogy európa is szembeszállt az usával és szépen építkezik a kontinensen, hát itt Svájcban is megjelent minap egy cikk, hogy már megy a fenyegetőzés, hogy azért be kéne lépnie, vagy... 
Ráadásul leírsz olyat, hogy az egzisztenciális biztonságra ott az atomarzenál, végig sem gondolod. Azért itt nem mindegy, hogy 5, vagy 8 perc alatt ér el vhova egy rakéta, ezért is lett majdnem nukleáris háború, amikor a szovjetek elkezdtek telepíteni ilyen-olyan állásokat Kubában. Nektek teljesen racionális, hogy Ukrajna Nato tag legyen, gigantikus flegmasággal legyintve az orosz aggályokra. Na ezért nem lesz béke, mert ezt csinálja az eu is, Trump már jóval pragmatikusabb, de ő még három évig van, aztán ki tudja, ezért ezt az oroszok immáron véglegesen fogják megoldani. Csak vagy 15+ éve könyörögtek minden fórumon, lásd Putyin müncheni beszéde 2007-ben, hogy ne tegye a nyugat azt amit. Lexarták, a következő évben máris bedobta Bush az erőszakos nato bővítést, Ukrajna, Grúzia tekintetében. Most ennek fogja meginni Ukrajna a levét, de majd a nyugati potentátok el fogják játszni a hattyú halálát és rendkívüli együttérzésükről fognak mindenkit is biztosítani. 
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 27. 13:01
Előzmény: #81675  tom122
Utánanéztem.
AI-alapú áttekintés
Finnország és Svédország 2022-ben, az orosz-ukrán háborúra válaszul döntött a NATO-csatlakozás mellett, feladva évtizedes katonai semlegességüket. Finnország 2023 áprilisában lett a szövetség 31. tagja, míg Svédország ratifikációja – a török és magyar halogatás miatt – 2024 elejére fejeződött be, jelentősen erősítve a NATO északi szárnyát.
Várom a szemenszedett igazságodat!
Az nem érv, hogy a svédek és a finnek azért csatlakoztak, mert a nato-bak is fel kellett volna bomlania, de abban igazad lehet, hogy egy felbomlott nato-hoz ugyanolyan nehéz csatlakozni, mint egy felbomlott varsói szerződéshez.
Elkerülte a figyelmedet, hogy a mi hazánk a felbomló varsói szerződésből csatlakozott a nato-hoz. Én is erre szavaztam a népszavazáson, amikor a ti hazátok még pajkos gondolat sem volt. A többiek indokait nem ismerem, de én a ruszofóbiámmal már akkor is az orosz birodalmi terjeszkedéstől tartottam. 
Shortelek 2026. 04. 27. 12:23
https://www.portfolio.hu/global/20260427/varatlan-fordulat-nyiltan-nekimentek-a-katonai-vezetesnek-oroszorszagban-amiert-nem-soportek-meg-el-ukrajnat-833048
Oszt a mocsok országod hány vörös vonalat szakított már át, így van ez amikor csak tessék lássék támogatják Ukrajnát, minden mocsok faszfej megszólalhat.
Shortelek 2026. 04. 27. 11:59
Előzmény: #81675  tom122
Nem szántam rá az idôt, hogy végig szenvedjem, de az eleje is egy nagy faszság.
tom122 2026. 04. 27. 11:54
Előzmény: #81672  Dehogynincs
Háát nem erősséged az objektivitás, amikor azt írod,hogy  aNATO az orosz agresszió miatt terjeszkedett nyugatra,az szemen szedett hazugság !!!!
A NATO amit szerettek elfelejteni a Szovjetunió ellen jött létre így értelemszerűen a felbomlása után pont úgy ahogyan a Varsói Szerződésnek a NATO nak is felkellett volna bomlania,de nem ezt tette hanem elkezdett az oroszok irányába terjeszkedni,vagyis továbbra is ellenségként tekintettek az oroszokra,ezért sem engedték be őket a szövetségbe.Az,hogy az ukrán háború után még belépett pár ország a szomszédjában már csak a jéghegy csúcsa volt,öket akár még meg is lehetne érteni habár ha háborúra kerül a sor,a NATO-és az Oroszok között ,mivel egyik sem atomhatalom,így értelemszerűen ök lesznek az első áldozatok.
.
Maga az ukrán -orosz háborút egyértelműen a nyugat provokálta ki erőszakos katonai terjeszkedésével Oroszország irányába,és az orosz befolyási övezet erőszakos lebontásával Ukrajnában..
.
Putyin ott cseszte el,hogy a háború elején megpróbálta elfoglalni Ukrajnát,ha csak bemegy Ukrajnába addig ameddig most akar területeket,akkor simán megmaradt volna a hadserege,mert nem lett volna háború. Óriási stratégiai hibát vétett,pocsék stratéga.
.
Nem mint ha Trump jobb stratéga lenne Irán megtámadásával,mondjuk ott a hormuzi szoros blokádja a részéről nem rossz taktika,mert így az Irán barát országoknak sem megy semmi :))
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 27. 09:31
Oroszországnak ilyen arca is van.
https://www.youtube.com/watch?v=lk1MtvWncuI
Everyone Ignored Him… Until He Played
Akstar eng 1.08M subscribers
3.3M views  1 month ago
Egy magamfajta ruszofóbnak ez még az agresszorkodásnál is jobban tetszik.
Shortelek 2026. 04. 27. 08:04
Előzmény: #81667  Murdoch
"hanem valami kapitulációt akarnak kikényszeríteni az oroszok."
Aha arra várhat a muszka, akár tõbb százezer is lehet a muszka halott ha putyler tovább folytatja az agresszióját. Még az is lehet, hogy ez lesz az uralkodásának vége.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 27. 06:47
Előzmény: #81667  Murdoch
"Hacsak nem akarnak atomhoz nyúlni."
Az edzisztenciális biztonságot garantálja az atomarzenál. 
Nem véletlen, hogy az oroszok mindenfélét (még a határok épségét is) megígértek azért, hogy az ukránok leszereljék a területükön maradt atomfegyvereket. Az ukránok ezt meg is bánták azóta.
Oroszországot nem támadta meg senki, mivel atomhatalom.
Ukrajna valóban visszatámadott, de eddig még ez sem vezetett nukleáris háborúhoz.
A nato épp az orosz agresszió miatt terjeszkedett nyugatra (svéd, finn), de ezt a szolgálatkész derék lótolvajunk csak késleltetni tudta.
Az orosz nép híres a tűrőképességéről. Nem vagyok biztos abban, hogy csak a pillanatnyi cárjuk halála után váltanak új cárra. 
Hruscsov és Gorbacsov is látta az utána következő cárt.
Istvan78 2026. 04. 26. 21:55
Előzmény: #81670  tom122
Ha te mondod... az érvelés megint kimaradt a repertoárodból. 
tom122 2026. 04. 26. 21:52
Előzmény: #81668  Istvan78
Persze István te mindenkinél okosabb vagy aki mást gondol mint te és mindenkinél szerényebb ,pont úgy mint bástya elvtárs :))Ami meg az érveidet illeti azt mifelénk magyarázkodásnak hívják és nem érvelésnek,de ne fáradj azzal,hogy megértsd,hogy mi a kettő között a különbség,mert valószínűleg úgy sem fogsz rájönni :)
Istvan78 2026. 04. 26. 21:34
Előzmény: #81664  Murdoch
Ha nincsenek érvek, jön a személyeskedés és a figyelmenkívül hagyás. Igaz, azt írtam, hogy kamuzó propagandista vagy, de megtoldhattam volna ezt még pár olyan jelzővel, hogy gyengécske, tompa és hasonlók.
Istvan78 2026. 04. 26. 21:32
Előzmény: #81666  tom122
A legélesebb kés vonatkozásban már megbocsássatok, de bármelyikőtöktől onnan az orsz oldalról élesebb vagyok. Tőled és Murdochtól is. Ezt az USA-Irán olajár ügyet megint felhozod, ezek szerint csöppet se értetted meg a múltkori érvemet.
.
Nyilvánvalóan az EU vezetésére vonatkoztatva állítottam, hogy csökkent az ukránellenesség, nem a népekre. Ott van a következő mondatban, hogy a jövőben nem "lesz aki keresztbe tesz egy megtámadott ország támogatásában".   Ehhez viszont élesebb késnek kellett volna lenned a fiókban, dehát neked ilyen tompaság adatott.
Murdoch 2026. 04. 26. 21:10
Előzmény: #81665  Dehogynincs
Mert a Kreml számára egzisztenciális biztonságpolitikai kérdés, szvsz. Ha a nato megveti magát a semlegesnek indult Ukrajnában, akkor az oroszoknak annyi volt, hacsak nem akarnak atomhoz nyúlni. Lásd kubai válság, az meg az usának volt fájó, pedig az is válaszreakció volt a szovjetek részéről.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cuban_Missile_Crisis
És már nem egyszer belinkeltem, hogy verték át az oroszokat a natoval. Az szerintem egyértelműen látszott sok Putyin beszéden, hogy háta közepére kívánta ez az eszkalálódó háborút, de most már úgy tesz pontot az egészre, hogy az végleges legyen. Azért ők egy venezuelai ügyre készültek, amiből pofáraesés lett. Most meg már felkészültek mindenre is, ebből kell kiindulni. Az meg egy dolog, hogy mit egyeztet Trumppal, bármikor jöhet a következő yenki adminisztráció és minden borul. Ezért gondolnám azt, hogy nem pusztán területi hacacáré megy, hanem valami kapitulációt akarnak kikényszeríteni az oroszok. Az ukrán nép ellenállóképessége meg mesés, az nem kérdés, de azért elképesztő módon van a sztoriban a brit, német, francia csapat, meg persze a komplett nato hírszerzés. És akkor még ott van Kína is, aki ki fogja húzni a xarból az oroszokat, ha úgy alakul, mert pontosan tudják, hogy ők a főfogás.
tom122 2026. 04. 26. 20:52
Előzmény: #81663  Istvan78
Hááát István ha jól sejtem nem te vagy a legélesebb kés az ukrán trollok között,mondjuk ezt már azzal is bebizonyitottad,amikor egy lehetséges USA-Iráni háborúval kapcsolatban kifejtetted a nagyon szakszerű véleményed,hogy ez mit is jelent majd az olaj árra nézve,szerinted ugye semmi jelentőset :))
Most meg azzal jössz,hogy Orbán kiktatásával csökkent az EU-n belüli ,ukrán ellenesség :))Ember mióta szavaznak a magyarországi magyarok a német,francia vagy más EU-s országokban ?Az ukrán ellenességet nem Orbán tartotta fent az EU-ban ,az max kis hazánkban lehetett érvényes,hanem a brüszeli politika,vagy gondolod,hogy most majd a németek,franciák ...stb elkezdik imádni Zelenszkijt és az ukrán háborút pénzelő politikusaikat ? Csak azért mert Orbán,már nem miniszter elnök.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 26. 20:43
Előzmény: #81664  Murdoch
Mi ez a többes szám? Idáig is magányos farkas voltam. Ez nem változott.
Az orosz jelenlétet értem ukrán területeken, az orosz katonai jelenlétet is értem, de elítélem.
A "békepárti" Trump háborúit is értem, de azokat is ellenzem. Az amerikaiak jó része is ellenzi az usá-ban.
Az usa-orosz proxy-t is értem. Azt nem értem, hogy a Kreml miért ment bele ebbe a játékba. Az az (alaptalan?) érzésem, hogy ha a Kreml öt évvel visszatekerhetné az időt, akkor nem indítana háborút (ilyen korán, ilyen kicsi erővel, ilyen rossz tervvel és ilyen gyenge hátországgal és szervezettséggel).
#81607-ban rákérdeztem az oroszok stratégiai céljaikra. Mik ezek? Az ukrán nép ellenálló erejének megtörésén kívül.
Murdoch 2026. 04. 26. 20:13
Előzmény: #81659  Dehogynincs
Elhiszem, illetve még hozzáteszem, hogy a Pityukát fejben végleg elhelyeztem a progpagandista hülyegyerek kategóriába, úgyhogy nem szálazom szét a dolgot, vele többé nem foglalkozok. Amúgy elhiszem, hogy neked ez nem vénnek való vidék, de a történetet itt keresd:
https://smsp.nc/en/a-land-of-nickel/
Ehhez rakd hozzá, hogy mivel a franciák atomerőműveznek, már az is fájó volt, hogy az afrikai uránból kirakták őket. A jólétük részben ezen múlik, elhiszem, hogy messze van Párizstól a térség őslakossága, de most erre mondjam azt, hogy ti még az orosz jelenlétet sem értitek az oroszlakta ukrán területeken.
Most Trump még terítette a kártyát még néhány agresszióval, úgyhogy teljesen felesleges rugózni az oroszokén. 
A venezuelai olaj már az usába megy, Iránnal törököt fogtak a yenkik, ott szívás van. De ott is az olaj lenyúlása a cél, ezt valahol az usa adminisztráció konkrétan meg is fogalmazta. Most már csak az a kérdés, hogy európa meddig megy el az ukrán ügyben, beváll-é egy tényleges világháborút vagy sem. Nálam ez most fifty-fifty, elnézve többek közt a hörgő német fegyverkezést. Azért ha felpörgetik a hadigazdaságot, akkor a béke az köbö a fokhagymafüzérrel visszeverendő valami lesz, még ha Ukrajna bele is pusztul, szvsz. Amúgy elhiszem, hogy usa messze van, meg kína, de mégis usa-orosz proxy van viszont a szomszédunkban, csak elég ennyit megértened.

Istvan78 2026. 04. 26. 15:31
Mi a helyzet oroszbarát trollok, nem gondoljátok, hogy az oroszbarátság/ukránellenesség az EU-n belül komoly vereséget szenvedett Orbán eltűnésével a képből? Megy a 90 milliárd, nem lesz, aki folyton keresztbe tegyen az EU-nak egy megtámadott ország támogatásában. Fájdalom ez nektek...
Istvan78 2026. 04. 26. 15:25
Előzmény: #81656  Murdoch
Sokadszor hozod elő ezt az Új_kaledónia dolgot, remélve, hogy úgyse tudnak erről semmit az emberek, elhiszik, amit állítasz, sugallsz a zavargásokról. Hosszú lesz, de muszáj egyszer bekerüljön ide, talán egy ideig nem fogod újra beírni ezt.
.
"Az Új-Kaledóniában 2024 májusában kitört zavargások elsődleges oka egy tervezett francia választási reform volt, amely megváltoztatta volna a helyi tartományi választásokon való részvétel feltételeit.
A konfliktus hátterében álló legfontosabb tényezők:
  • Választójogi reform: A párizsi törvényhozás olyan alkotmánymódosítást hagyott jóvá, amely szavazati jogot adott volna azoknak a francia állampolgároknak is, akik legalább 10 éve élnek a szigeten.
  • Az őslakosok félelmei: Az őshonos kanak nép és a függetlenségpárti vezetők attól tartottak, hogy az új szavazók megjelenése „felhígítja” az őslakosok politikai erejét, és végleg ellehetetleníti a függetlenségi törekvéseket.
  • Függetlenségi törekvések: A területen évtizedek óta feszültséget okoz a Franciaországhoz való tartozás kérdése. Bár korábban három népszavazást is tartottak (2018, 2020, 2021), az utolsót a függetlenségpártiak bojkottálták, így az eredményt nem ismerték el legitimnek.
  • Gazdasági és szociális egyenlőtlenség: Az őslakos kanakok körében magasabb a munkanélküliség és nagyobb a szegénység a betelepült európai lakossághoz képest, ami tovább fokozta az elégedetlenséget. "
    .
    A szigetek lakosainak 40%-a őshonos, t biiek európaiak, főleg franciák.
    .
    A skótokat is időnként előhozod, hiába írom le ismétlődően, hogy 14-ben volt  népszavazás, ahol a függetlenségpártiak alulmaradtak.
    Kamuzó propagandista vagy...
GrizzlyG
GrizzlyG 2026. 04. 26. 14:01
Előzmény: #81656  Murdoch
Azonnali szankciók és elhatárolódás. Ja nem, szűnni nem akaró taps és éljenzés 😎 

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek