Az iraki háború következményei sajnos sokkal súlyosabbak voltak, mint amennyi haszon származott belőlük.Ott lényegében a hadügyminiszter, CIA? behazudták, hogy tömegpusztító fegyvereket állított elő Szaddám, ez szolgált okként-ürügyként a támadásra.
"Finnország hamarosan csatlakozik a NATO-hoz. Ma újabb nagy lépés történt a tagság felé. A Centrumpárt vezetője bejelentette, hogy a párt meggondolta magát, és támogatni fogja a NATO-tagságot. Ez az egyik legnagyobb párt, és hagyományosan semlegességpárti volt." A tagsági kérelem beadását májusra várják. https://twitter.com/visegrad24/status/1512790160852893713
Talán félreértettél. Nem igaz, hogy az amerikai hadiipari nagytőke az USA kormányán keresztül addig mesterkedett az ukrán-orosz vita során, hogy belesodorta az oroszokat a háborúba, s így nyer nagy profitot. Egyesek szerint ez lett volna lényegében a háború oka, magyarázata. Már csak az elért profit nagysága miatt is hülyeség ez a konteó.
Törölt felhasználó2022. 04. 09. 16:02
Előzmény:
törölt hozzászólás
nem igazán értem, mire gondolsz. Az ukránok nem fenyegettek más országokat. Ami felróható nekik az a kisebbségek kezelése. Ebből viszont nem következik, hogy a háború jogos, mivel aránytalan szenvedést okoz. mostanra azonban látszik,hogy az oroszok a náci Németországhoz hasonló hozzáállással támadtak Ukrajnára, tehát egy tudatosan felépített forgatókönyv szerint aljas indítékból és a civil lakosságot megcélozva. Irak a térség stabilitását veszélyeztette és egy a saját népét is rámuralom alatt tartó diktátor megdöntése volt az egyik cél, valamint a terrorista szervezetek gyengítése, amit a 2001es WTC tornyok elleni támadás után az amerikaiak komolyna vettek. Afganisztán is ezért volt, mivel ott is voltak terrorista központok. Ezek nem adott népek ellen és nem területszerzési motívációból történtek. A hatékonyságukat lehet vitatni és talán azt is,hogy sok polgár áldozat is volt, de ezek az országok alap esetben elnyomó rendszerek voltak,akik a saját állampolgáraikat is terrorrban tartották.
Amit írtam az kb csak az amit nyilvánosan bejelentettek, a valóság meg ki tudja mennyi a háttérben. A hadicégeknek is jó a háború de a valódi ok nem ez.
És mégis hogyan csinálták ? Fegyvert fogtak Putyinra,jogy agyon lövik ha nem támadja meg Ukrajnát ? Ez baromság , a háborút Putyin inditotta el ,ővé a teljes felelösség.
Amiatt érdekel, hogy elhangzott, az amerkai nagytőkések milyen irtózatos profitot vágnak zsebre a fegyvereladásból. Ha csak azt nézem, hogy az USA katonai éves költségvetése kb. 700 milliárd dollár, ill. még azt, hogy az amerikai fegyvereladás eddig 10%-os profittal számolva pár száz millió dollár hasznot hozott a hadi cégeknek, akkor gyanús, hogy nem amiatt tört ki a háború, mert ők erőszakolták ki a háborút.
Én csak azt kérdeztem, hogy honnan veszed azt, hogy a palagáz 3-4szer drágább lenne (a mostani többszörösére emelkedett) árhoz képest is? Olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy ha újra elkezdik jobban bányászni a palagázt és emellett azt látja Putyin, hogy emiatt ill. amiatt, hogy más országokból szerzi be a gázt a nyugat, csökken a kereslet az orosz gáz iránt, még csökkenhet is a gáz világpiaci ára.
Követem, nagyjából. Összegszerű pontos összeget nem tudok mondani, de a bejelentésekből nagyjából 4-5Mrd euró jön ki eddig, de be van már jelentve több nagy értékű további támogatás is. Ugye van egy része a támogatásnak amit a szövetséges országok küldenek x értékében és van pénz, amit odaadnak az Ukrán védelmi minisztériumnak vagy simán a hadseregnek, hogy vegyenek ami kell. Arról, hogy ők mit vesznek nincs információ, egyet kivéve: "Eduard Heger szlovák miniszterelnök tegnap Kijevben találkozott Zelenszkij elnökkel. A hírek szerint már csak a formalitások vannak hátra, mielőtt Ukrajna bejelenti, hogy 16 darabot vásárol a szlovák Zuzana 155/152 mm-es önjáró tüzérségi rendszerből." https://twitter.com/visegrad24/status/1512749396236062722
Jelentősen lefog épülni a fosszilis energiahordozók szerepe. Nagy lökést kapnak ...nap ..szél atom....és akár valami új is képbe kerülhet. Mint mindig, minden "kataklizma" nagy változást eredményez akár a jelen helyzet is. Költői a kérdés. Lehet, hogy a háború menti meg az emberiséget ?
Úgy tűnik, te nagyon követed a háború fejleményeit. Szerinted milyen értékben küldtek már fegyvereket nyugatról Ukrajnának, lehet ezt tudni vagy becsülni, ill. ebből mennyi az, amit esetleg megvettek az ukránok és nem támogatás?
Nyilván nem erre céloztam, hanem arra, hogy 3-4szeres lesz a palagáz ára. Amúgy én úgy tudom, hogy a gáz ára már a hoború előtt felment, nem kicsit, részben Putyin machinációi miatt.
"Észtország 10 tonna elektromos terméket küldött Ukrajnának, hogy segítsen helyreállítani a felsővezetékeket és támogassa az ország villamosenergia-rendszerét. Az ország emellett több mint 220 millió euró értékben fegyvereket és 12 millió euró értékben humanitárius segélyt is szállított Ukrajnának." https://twitter.com/visegrad24/status/1512781277434462212
Nyilván ez csak egy elhamarkodott kijelentés volt tőled a vita hevében.... Onnan, hogy a házadban a rablót lelőheted (megjegyzem, ez sem ennyire evidens a világon mindenhol), elég távol van az, hogy "mindent" megtehetsz. Ha mondjuk a koponyájába növényt ültetsz, nem biztos, hogy nem fognak rákérdezni. És el tudom képzelni, hogy sokan nem elégszenek meg azzal a válasszal, hogy de hiszen betörő volt és tetten érted... Ezt csak azért jegyeztem meg, hogy véletlenül se süllyedjünk a folyton relativizáló, minden szörnyűségre egy a múltban mások által elkövetett hasonló esetet egy wikis linkkel megtámogatva idézők szintjére...
"A fegyverek irtózatos árát az EU lakosságának kell megfizetnie a palagáz 3-4 szeres árában. Az USA tőkéseinek extra profitot hoz a hatalmas fegyverüzlet." Tudnál hozni hiteles információt e két állításod bizonyítására? (A feltételezésem az, őszintén szólva, hogy nagyjából légbőlkapott vagdalkozás.)
"Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján is azt mondta: ez egy háború, amit az oroszok indítottak, megtámadták Ukrajnát, és ez egy agresszió." A miniszterelnök természetesen elítéli a bucsai tömegmészárlást –
tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.
OROSZ-UKRÁN háború