Megtaláltam a hibát. Egy 1000-es szorzót elvétettem. Mivel az arány a maximális tőkeemelésnél 30/1060 = 2.83%, így minden forint változás 28.3m forint értékáramlást jelent a kisrészvényesek felé. Ez már olyan összeg, amiért én VT helyében lehajolnék, de MNB büntetést nem kockáztatnék, szóval az öntőmesteres vádak még szerintem nem teljesen megalapozottak, de azt el tudom képzelni, hogy ha terveztek giga-tőkeemelést, akkor elvégeztek egy mozgóátlag-modellezést, és akkorra időzítették az aláírását.
Hát én most csak egy pl....33millio reszvény volt eredetileg...20×alaptokeemelesnnel keletkezik 660 millio reszvény.(igy 1ft 660 milliot jelent)ha pl 322 on keletkeztet az 660 millioval tobb mintha 321en.Kerdes a tokeemeles mikéntje mert csakugy mint az srv ez is igen széleskoru.Kicsit nezze az Kt Ur a 2024 aprilisi kozgy hatarozatokat.Ez az srv ugy oktoberig ketyeg a masik jovo aprilisig.
Nem haragszok. 1 forinttal magasabb árfolyam ~1 milliárddal nagyobb tőkeemelést jelent, amiért cserébe ~1 milliárddal nagyobb értékű részvénycsomagot kapnak. A két ~1 milliárd közötti különbség a kisebbségi részvényeseknél megjelenő értéknövekedés. Levezettem alább a számítást, 100e forintos nagyságrend jött ki különbségnek. Ha hiba van benne, elfogadom a korrekciót.
Sztrókot kaptam, vagy miért nem értek semmit ebből a kommentből? Ki ez az öntőmester és mit csinál? El nem ad, mert a tranzakciók többsége a 180 napos ablak elején vannak, tehát az átlag nem attól esik hogy most olcsó áron vannak tranzakciók, hanem mert kicsúsznak a régi 330 fölöttiek. 180 nappal ezelőtt 110e darab részvény cserélt gazdát 345 forinton. Tegnap 3e darab, 300 forinton. Ez lenne a leöntés?
1 hónappal ezelőtt 329 volt a magasabb mozgóátlag. Akkor 9.3 millió forintot veszített volna a tőkeemelő a kisebbségi részvényesek felé, 200e forinttal többet mint ma.
Megismétlem a kérdésem: Az a tézis, hogy hónapok óta húzzák a 300 milliárdos hipotetikus tőkeemelést, hogy a mozgóátlag manipulálásával pár százezer forintot spóroljanak?
Alapterület – bruttó vagy nettó?A Wing Zrt. lakóingatlan-fejlesztő üzletága, a Living szerint a 1,5 millió forintos árhatár a fővárosi újlakás-fejlesztések jelentős részét eleve kizárja a programból. A Világgazdaság megkeresésére azt közölték: Budapesten az új lakások átlagára meghaladja az 1,6 millió forintos négyzetméterárat, ráadásul az iparági gyakorlat az Otthon Start Programmal ellentétben nem a nettó-nettó alapterülettel számol, hanem az erkély 50 százalékát is hozzáadja a lakásterülethez. Ezzel szemben jelentős keresletnövekedést okozhat a használtlakás-piacon, ahol viszont hiány van a modern, energiahatékony lakásokból, mivel az elmúlt tíz évben nagyon alacsony számban épültek lakások. Ez nyilvánvalóan drágulást okozhat a használt lakások piacán, amely élénkítheti az eladási kedvet a jelenlegi lakástulajdonosok körében. Az így felszabaduló tőke a használt lakásokból az új fejlesztésekbe áramolhat, így elképzelhető, hogy 2026 második felében már az újlakás-piacon is érződik majd a keresletnövelő hatás. A Livingnél úgy látják, a vidéki nagyvárosokban mind az újlakás-, mind a használtlakás-piacot megmozgathatja a program, mert az árak jellemzően a 1,5 millió forintos árhatár alatt maradnak még az új lakások esetében is. Mivel az elmúlt tíz évben vidéken is visszafogott volt a lakásépítés, ezért a nagyvárosainkban is árfelhajtó hatása lehet a programnak, különösen a növekvő lakosságú régióközpontokban. A kisvárosokban és a falvakban valószínűleg a keresetek alacsony szintje korlátozni fogja azok számát, akik részt tudnak venni a programban.
Meszirol indult a 2 mutato nagy kulonbseggel...tobb honap volt míg osszeért....most kedvezo mert a magasabbikon kell megtenni....pár hét nyugvás utan ( a 2 mutsto egymas mellett pihen kb)..majd a 360 napos emelkedni kezd...igy most kedvezo a pillanat....eddig volt az ontomester aki biztosithatta ezt a mozgást hogy a 180 napost benyomja...most nincs ilyen ontomester...egy dolog a tokeemelés bejelentése es egy masik dolog a megvalosulása, attol fuggoen hogy mi lesz benne...kezdetben a megkeletkeztetésig Mi rajtunk keresztul fogja a piac kialakitani az arfolyamot.
Valószínűleg lassú vagyok, de ennek a jelentősségét még mindig nem értem, hogy miért kell tranzakciónként beírni a mozgóátlagokat. Ha most 321.56-on megcsinálják a gigatőkeemelést, és kibocsátanak 1000m új részvényt, akkor 321.56 milliárd forint tőkét hoznak be. Az új strukturában 1060m részvény lesz, ebből 1030m van a kezükben, tehát a behozott 321.56 milliárd forint * 30/1060 = 9.1 millió folyik át a kisebbségi (beleértve a B+N-t is) tulajdonosokhoz, ennyit veszít a Wing ezen az árfolyamon.
Ha megvárják amíg az átlagok lemennek 33 fillért, és majd 321.23-on csinálják meg a tőkeemelést, akkor 321.23 milliárdot hoznak be, amiből 9.09 millió folyik át a kisebbségi tulajdonosokhoz.
Az a tézis, hogy VT hetek óta minden órában mozgóátlagokat számolgat és icebergeket rakosgat ide-oda hogy megspóroljon pár százezer forintot a 300 milliárdos tőkeemelésen? Vagy nem értek valamit? Rosszul számolok?
Akko fórum