Trump azt mondta, rengeteg pénzt fog keresni. Azon gondolkodom reggel óta, hogy hogyan, min. első: benézi a helyzetet. Irán közel sem kapitulált, meglepődnék, ha az olajból bármit is átadnának. Akkor hamar újra kezdődik a tánc. Kettő: beállnak lesarcolni a hajókat, közösen Iránnal. Ebben lenne logika, mert újjáépítési pénzt Trump biztos nem fog fizetni. Három, és lehet a kettő együtt lesz igaz: lesarcolják a szorost, és fizikailag befolyásolják az olaj kínálati oldalt. Lelassítják. Pont annyira, hogy szép megtérülés legyen az olajon. Irán örül, Trump örül, mindenki más fizet...fontosnak tartom, Macronék miért is indulnak meg felügyelni a szoros békéjét. vagy mert ők is kérnek belőle, vagy pont valami hasonlót megakadályozni. Nincs ez lefutva.
ha nem kezdenek a nem baráti hajók pár napon belül közlekedni a szorosban, akkor ez megint egy Trumpos visszatáncolás/iráni ügyeskedés volt. Igen, itt lehet , adni kell, és lehet a short állomány épülni fog, nem csökkenni. Ha megindulnak a nem baráti hajók is, akkor jöhet a shortzárás. Valós nettó 15-20 M short részvény esetén ez 12-13 köré simán mehet, főleg, ha megkergetik őket.
de lehet, csak a helyzet az, hogy nem csak ez emelkedik. ha drágul a rezsi, az élelmiszer, az üzemanyag azaz úgy általában az "élet", akkor a repjegy 30% emelkedés jobban fáj. szerintem érdemes a 2008-2011 időszakot mintaként figyelni.
ráadásul a 15 millió db short állomány, csak azon shortolók összesítése, akik legalább a wizz részvényeinek a 0,5%-át shortolják (azaz 0,5 millió darabnál nagyobb a short pozijuk), így a valós szám simán lehet, hogy inkább a 20 millió db-hoz közelít. annyi rossz hír van azért szerintem,, hogy amikor 14,5 fontra felment az árfolyam még az iráni háború előtt, akkor nem remegett talán egy intézményi shortolónak sem a keze, inkább brutálisan még tovább növelték a short állományukat.
legutóbbi 8,5-ről volt egy felpattanás talán 10,3 font körülig is napon belül, valami tárgyalunk Iránnal bemondásra, és akkor utólag kiderült, hogy a short állomány még jobban nőtt aznap, de ezúttal ne legyen így
Wizz Air részvényesek topikja
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.