Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kawaszabi77 vasárnap, 19:05
Idáig kolbászból volt igérve a kerités is.
Kawaszabi77 vasárnap, 19:04
Ingyen kenyér nincs!/M.P/
Kawaszabi77 vasárnap, 18:54
Előzmény: #99410  rice2
Gyenge muzsikus ez a Ruszin is!Petiről ne is beszéljünk!Ez mindenkit most elintéz,4IG,BYD,Merci,aki csak a láthatáron van!Volt egy ilyen haverom,az is mindenkivel keménykedett,azt mikor harcra került a sor,akkor egyedül volt mindenki ellen!2 hónapig utána tejbegrízt evett,akkorra lettek kész a fogai!Ez nem jó politika!Sok lúd disznót győz mindig!Most van 2 tüz között a gyerek,a szavazóinak is kéne villantani,meg a nagy semmiből is kéne osztogatni legalább annyit,mint a Viktorék!Ez ilyen 2 szék közt a padlóra esek sztori lesz!A lidlibe meg ugyanannyi a pikok virsli,mint a fidesz alatt volt,nagyon jólét ebből nem lesz!
rice2 vasárnap, 14:08
Előzmény: #99409  asphalt

Rheinmetll 25% portugál 5% felett, törökök 3% felett és Jászai 50% felett, aminek a nagy része az államé.Csak kérdem, hogy a BÉTen, hány cégbe van ennyi nagy szerinted???
Pont azért esett ekkorát, mert a kisbefektetők úgy ítélik meg, hogy nagy a politikai kockázat.
MP és Ruszin erre még rá is játszik. Gyakorlatilag tőzsdei manipuláció amit tesznek, tények, bizonyítékok nélkül. Az, hogy Ruszin szerint nagy kockázat, hogy NATOn kívüli nagy tulajdonos van a cégben, tuti szándékos pánikkeltés. Jelenleg nincs nagy NATOn kívüli tulaj a cégben. 
Valószínű nem is lesz, mert a nagy 5% felett kell, hogy legyen és az arabok majd 1,5%-nyi részvényt kapnak a bejelentés szerint 4e feletti árfolyamon 2029ben. 
Mivel tőzsdei cégről közszereplőként hamis információkat közölt, ezt az MNBnek büntetni kellene. 
MP féle kemény nyilatkozatokat is. pl. Gondosóra program "full lopás", stb. (Ha full lopás lenne, EU már visszakérte volna a pénzeket, amit a programra adott. 4 éve megy.)
Az elején még 1000!!!milliárdot is írtak, hogy elloptak, majd kiderült, hogy 4 év alatt a 4IGhez kb. 65milliárd!!! kerülhetett és az egész program során.
"projektre fordítható keretösszeg 108,9 Mrd Ft!, amely keretösszegből lényegesen kevesebb került felhasználásra a Program megvalósítása során. A Program megvalósítása pedig a szigorú európai uniós és hazai szabályozásoknak megfelelően történt."    (Ezt 07.17.-én írták a felelősök, akik felszólították a média szereplőit, hogy tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól erre MP beböfögte, hogy full lopás. 
Lehet valamelyik hírportálon olvasta?)
Szerintem szándékosan próbálnak a cégről minél rosszabb képet festeni, hogy az árfolyam is minél gyengébb legyen. Így könnyebben tudnak majd Jászaival tárgyalni. Megegyezés után pedig majd mondhatják, hogy a céget ők segítették, meg nekik köszönhető a magas árfolyam, stb.
Egyébként most a hadiipari és az űripari cégek szárnyalnak, amiknek mind nagy politikai kitettsége van szvsz.
asphalt
asphalt vasárnap, 12:15
Előzmény: #99392  87654321
Az intézményi befektetők esetében jelentési kötelezettség van küszöbátlépés esetén, elsőként 5%-nál. Tudsz ilyen jelentésről a 4Ig esetében? Én annyira nem követem, de nem tudok róla, hogy jelentett volna intézményi befektető.
Leminősítés: tudtommal nem minősítették le az országot legutóbb, tehát ez nem lehet ok az esésre.
A tőzsdetörténelem valóban tele van kiváló, nyereséges cégekkel, amelyek árfolyama nagyot esett, csak éppen arról nem érdemes megfeledkezni, hogy ezeknek az eséseknek jellemzően külső okai voltak (például OTP esetében, ahol a Covid vagy az ukrán háború jól betett az árfolyamnak) és nem a cég működésében vagy jövedelmezőségében voltak a bajok. Egy jó cég árfolyama beszakadhat külső okokból ( ez jó alkalom a vételre ) de helyre is áll, ha a cég jó. Véleményem szerint ha egy cég politikai kitettsége nagy, az már régen rossz. 
sprint53 vasárnap, 08:47
Előzmény: #99405  Kawaszabi77
Nekünk van, mert a zasszonynak novemberben volt sajnos egy "infrastruktúrája" és akkor jól jött volna,  mert a 112 nem nagyon akarta felvenni a telót és a mentők a cuccaikkal, kb. fél óra múlva értek ide, pedig 2 utcára van a mentőállomás ! Szóval, azóta én inkább töltögetem, bár ne kelljen használni !
Kawaszabi77 szombat, 22:37
Nekem jó lett volna,mert rokinyugger vagyok,de én meg nem kapok,mert nem vagyok 65!Úgyhogy én meg vettem a fiamnak egy BMW-t,azt egész nap itt van velem,ha bármi van,én meg neki szólok!Mondtam ha eldobom a kanalat hivom,nehogy lelopják az aranyórámat ha valaki előbb megtalál,meg az ékszereimet!
Kawaszabi77 szombat, 22:32
Előzmény: #99404  sprint53
Nálunk a fater visszaküldte,azt mondta még csak 74 éves,neki nem kell,majd 90 felett ha már benne lesz a pakliba hogy rosszul lesz,akkor lehet majd visszakéri!Utána tovább gondolta,mondta ha rosszul lesz szól nekem,én hamarabb beugrasztom a kórhiba,mint a mentök!Ha meg nagyon rosszul lesz,akkor meg tökmindegy,hogy a mentők indulnak el érte,vagy én úgyis meghal!Úgyhogy neki hülyeség az egész!Anyukám meg azt mondta,hogy ő ha szarul van szól nekem,én 1 perc alatt kiérek mert 1km-re lakok,azt a mentők se überelik!Meg töltögetni se akarta,úgyhogy bukott ez az okosóra projekt nálunk!
sprint53 szombat, 20:46
Előzmény: #99400  hocus-opus
Ennek ugye az a lényege, hogy mindenki megveheti. A Gondosóra programosat, pedig csak a 65 éven felüliek vehetik igénybe ( ingyenesen ) !  
tschi- szombat, 20:38
Előzmény: #99402  hocus-opus
Az viszont tényleg full lopás :)
hocus-opus szombat, 19:50
Előzmény: #99401  hocus-opus
Visszavonom! 
Helyesen: a magán kerül dupla annyiba.
hocus-opus szombat, 19:47
Előzmény: #99400  hocus-opus
Kimaradt: ami duplája , mint a "magán...
hocus-opus szombat, 19:45
Előzmény: #99398  tschi-
Azaz bruttó 2205 Ft/hó/felhasználó-ba kerül a rendszer működtetése, mint a "magán konkurenciánál" (br.4500 ft)
https://www.soskozpont.hu/maganszemelyek
nyugdijas szombat, 18:23
Előzmény: #99398  tschi-
Valahogy úgy van ahogy írod. Nem a gondos orán él vagy hal a 4iG. 
tschi- szombat, 17:00
Előzmény: #99384  nyugdijas
A Gondosóra programról sokmindenki mondott már mindent az elmúlt két évben (Hadházy, Korózs Lajos (MSZP), Dobrev Klára, Juhász Péter volt politikus). Konkrét számok, szerződéses adatok soha nem kerültek a nyilvánosság elé, pedig a közbeszerzési szerződések nyilvánosak. Érdemes azokat elővenni és belenézni.
Hadházynak hogyan jött a 71000 Ft/db egy készülékre? Fogta és elosztotta a teljes projektköltséget (107 mrd Ft) 1.500.000 fő nyugdíjassal (107 mrd Ft/1500000=71.333 Ft/db). És ebben benne van az Áfa is, azaz 56.167 Ft + áfa/db. Azaz, úgy vette, mintha csak eszközöket szereztek volna be a projektből, ami nyilván nem igaz. Hiszen fejlesztettek hozzá rendszer, weboldalt, applikációt, diszpécser központot állitottak fel, regisztrációs és adatellenőrző rendszert alakítottak ki, kommunikációs szolgáltatásokat vettek igénybe, megszervezték a kiszállítást és 3+1 év opció üzemeltetésre leszerződtek közbeszerzési eljárás keretében (2026. december 31-én jár le, ezért jelennek meg cikkek most arról, hogy másként tervezik majd a szolgáltatást).
.
A 4iG menet közben vette át a céget, aki az eszközöket szállította. A sajtó szerint 65 mrd Ft a szerződött összeg, ami a 4iG-t érinti. A diszpécser központtal kapcsolatos szolgáltatási szerződés alapján a rendszer kialakítása 1,5+2,5 mrd Ft, a felhasználók egyszeri regisztrációs díja (adategyeztetés, validálás, jelzőeszközzel összerendelés, aktivált állapotban történő kiszállítás, átadás) 14.800 Ft+áfa, a teljes rendszer működtetése (24 órás diszpécser szolgálat, jelzőeszközökkel és telekommunikációval kapcsolatos szolgáltatás, informatikai rendszer működtetése) 1.736 Ft/felhasználó/hó+áfa.
És ebben benne van a jelzőszköz biztosítása és cseréje meghibásodás esetén. Mindenki döntse el, hogy ez sok vagy kevés.
.
A 4iG feladata:
- jelzőeszközök biztosítása és csatlakoztatása a diszpécserszolgáltatáshoz (jelzőeszközök beüzemelése és aktiválása),
- jelzőeszköz logisztika es bevezetési feladatok (szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszközök felhasználókhoz történő eljuttatása, kapcsolódó regisztráció elvégzése, üzembehelyezéssel és használattal kapcsolatos leírás es oktató videó vagy azzal egyenértékű média biztosítása),
- jelzőeszközök naprakész nyilvántartásának biztosítása,
- jelzőeszközök visszavételével kapcsolatos feladatok ellátása, csereeszközök biztosítása,
- jelzőeszközök tulajdonjogának átruházása Megrendelő részére a szerződés lejártakor (!).
.
Az Integritás Hatóság vezetőjének állítását, hogy ez egy 1000 milliárdos ügy lenne, még senkinek nem sikerült alátámasztania. A Telex is megjelentetett egy cikket arról, hogy nem jön ki a matek. Nem lennék meglepve, ha csak a sajá stiklijeiről próbálta volna meg elterelni a nagyot mondasával.
.
Több politikus is nyilatkozta korábban, hogy propagandacélokra használták az eszközöket (OV beszélt állítólag a gondosórából). Erre vonatkozóan nem találtam egy videót sem, hozzászólók is tagadták, hogy ilyen lett volna. Az eszközön keresztül elvileg csak és kizárólag a diszpécserközpont és a 112 gyorssegélyhívó központja tud kommunikálni. Ha valaki talál olyan videót, amin propaganda zajlik a Gondosórából, az linkelje be ide nekem. Engem is érdekel.
.
Összegezve: szerintem nem teljesen fekete-fehér a történet, mint ahogyan egyesek állítják. Érdemes az EKR-ben nézegetni a közbeszerzési dokumentumokat.
DrWatson szombat, 16:07
Én úgy tudom, hogy a gondosóra céget (nem emlékszem a Kft nevére) megvette a 4ig egy akvizíció keretében, miután már kiosztották az órákat.
DrWatson szombat, 16:02
Előzmény: #99395  nyugdijas
Azért tegyük hozzá azt is, hogy a ner óta nincsenek körbetartozások se. Mindenki ki lett fizetve.
nyugdijas szombat, 14:59
Előzmény: #99393  Nacsi
Ne hasonlítsd magad az államhoz. A saját pénzeddel azt csinálsz amit akarsz de egy miniszter eskut tett arra, hogy a nép érdekében fog dolgozni legjobb tudása szerint és az állami pénzt huen fogja kezelni. Es itt a probléma. A NER korupcion alapult. 
Kawaszabi77 szombat, 14:37
Előzmény: #99393  Nacsi
Vigyázz Nacsi!20 millióért vettél Teslát?Végén meglincsel ez a sok felhergelt tiszás,hogy fideszes vagy te is!Biztos loptál,vagy adócsaló vagy,ha nem a fidesz csurgatta a pénzt!Aki becsületes,az csak csóró szarházi lehet!Munkával meg vállalkozásokkal nem lehet pénzt keresni,csak ha visszaosztás van,vagy állami megrendelés!Jelenleg igy állunk!
Nacsi szombat, 14:25
Gondosóra nyilván profittal lett eladva.
De !!  Vettem egy Teslát 20 misiért tavaly.
Ázsiában ez 11 misi, névre írva.
De mondhatnék márkát is ,  BYD seal, Mazda6 ev szintén itt duplája mint pl Thaiföldön.
Akkor engem MEGLOPTAK ?
A kormányzati autóvásárlásoknál is indít Hadházy vizsgálatokat hogy hovs tünt a fele pénz ?
Ez Europa , itt fizetni kell a sápot mindenkinek....
87654321 szombat, 13:42
Előzmény: #99389  asphalt
Három olyan feltételezést tesz, amelyek a magyar piacon és ezen a papíron nem állják meg a helyüket:
A) „Senki nem igyekszik szabadulni egy jó cég papírjaitól” — A nagy tévedés
Ez a kijelentés feltételezi, hogy a szereplők kizárólag a cég jóságát/fundamentumait nézik. 
A valóságban az intézményi befektetők számtalan olyan okból adhatnak egy egyébként stabil céget, aminek semmi köze a cég teljesítményéhez:
Mandátum- és indexváltás: Ha egy nemzetközi alapkezelő leminősíti Magyarországot, vagy csökkenti a kelet-európai/emerging market kitettségét, akkor az alapkezelő minden magyar papírt elad, függetlenül attól, hogy az adott cég jó-e vagy sem.
Hitelátütemezés / Belső kockázati limitek: Ha egy cég adósságállománya vagy politikai kitettsége átlép egy belső intézményi küszöböt,  a kockázatkezelési osztály elrendeli az eladást. Ebben az esetben nem „a jó cégtől szabadulnak”, hanem a kockázati szabályzatot követik.
B) „Egy jó cég papírjait a piac felszívja, mert likvid” 
A valóság: A BÉT nem a Wall Street vagy a Londoni Tőzsde. Még a hazai Bluechip-eknél (OTP, Mol) is előfordulnak likviditási hiányos időszakok,  a másodvonalbeli vagy növekedési papírokról nem is beszélve.
Attól, hogy egy cégnek nagy az árbevétele vagy jó a száma, a tőzsdei közkézhányada és a napi lakossági/intézményi vételi ereje lehet kifejezetten vékony. 
Ha ezen a vékony vevői oldalon megjelenik egy közepes eladói csomag, nincs ami „felszívja”, így az árfolyam kénytelen leesni a következő létező vételi szintig.
C) „Nem negyedel le, vagy zuhan a mélybe egy jó funda” — A piacműködés tagadása
A tőzsdetörténelem tele van olyan kiváló, nyereséges, növekedési cégekkel (akár az USA-ban is), amelyek árfolyama egy-egy ciklusban 50–70%-ot esett, miközben a cég üzletileg nem ment tönkre. A tőzsdei árfolyam ugyanis nem a jelenlegi állapotot, hanem a jövőbeli várakozásokat és a jelenlegi likviditást árazza. 
Ha a várakozásokban bizonytalanság van (pl. állami szerződések átvilágítása, kamatterhek), a piac hatalmas diszkontot/áresést pakol a papírra.
Pingvin007 szombat, 13:18
Előzmény: #99389  asphalt
Gondolatmenetedet követve akkor arra jutottam hogy a 4ig nem jó cég. Egyébként az is érdekes amikor egy cég éven belül ötszöröz, hatszoroz, kb 2 hónap alatt dupláz, csak az nem fájt senkinek. A 4ig a politikai turbulenciának erősen kitett, nincs mese villantania kell vmit ellenszélben is, különben nem lesz itt emelkedés.
nyugdijas szombat, 13:13
Előzmény: #99388  ANTARES
A kozbeszerzések Orbán vezérunk alatt általánosan túl voltak árazva. Balásy néha 14x ,  Orbán Gyozo, tiszta hazaszeretbol , néha csak 4x árazta túl a kovet az állami építkezésekre. A túlárazás volt a NER alapszabálya. Es ha a hergelés csak buta embereknek szol, miért olvasod. Netán megszolitva érezted magad?
asphalt
asphalt szombat, 11:39
Előzmény: #99382  87654321
Nem ez a tőzsdei kereskedés legfontosabb szabálya.  A tőzsdei kereskedés legfontosabb szabálya a tőke védelme, és a diverzifikáció. Ez segít a piacon maradni és csökkenteni a kockázatokat.
De visszatérve a felvetésedre, eladói nyomás soha nem keletkezik véletlenül. Senki nem igyekszik erőteljesen szabadulni egy jó cég papírjaitól, ha egy jó cég papírjait valamilyen okból adja valaki, azt a piac felszívja, ehhez természetesen likviditás szükséges, ami ismét csak egy jó cég  papírjainak ismérve. Az árfolyam csak akkor tud emelkedni, ha több vevő van a könyvben, mint eladó, és megveszik az eladói oldalt, egyre magasabb árfolyamon. Ha több a vevő, teljesen mindegy, hogy ki
milyen okból és mennyit ad el, az árfolyam emelkedik. Ez viszont valóban alapszabály. Lehet egy árfolyamot rövid távon befolyásolni, de egy likvid piacon egy jó fundával rendelkező cég árfolyama vagy stagnál vagy emelkedik,  vagy alacsony volatilitással mozog fel és le, de aemmilképpen nem negyedel le, vagy zuhan a mélybe. 
ANTARES szombat, 11:29
Előzmény: #99387  Schmidt
Csak hergelés, a buta embereknek szól.. 
Schmidt
Schmidt szombat, 11:05
Előzmény: #99386  ANTARES
2026. július 15-én tette meg a feljelentést az Integritás Hatóság
ANTARES szombat, 10:18
És ezt te hogy számoltad ki, hogy "tularazott" ? 
Mert ha biztos vagy benne, akkor jel ntsd fel a céget! 
Vagy csak úgy mondtál valamit, amit hallottál valakitől? 
Falsoo szombat, 10:04
Igazad lehet, de mindeddig a pontig én egyáltalán nem látom a 4iG, mint piaci szereplő hibáját, amit számon lehetne kérni rajta. Gondolom az üzlet úgy zajlott, hogy kiírtak egy pályázatot, (aminek "ki tudja miért", csakis a 4iG felelt meg.) Majd láss csodát, egyedüli pályázóként végül megnyerte. Ha ezután nem történt visszaosztás, meg bennfentes kereskedés, akkor a 4iG szerintem makulátlan. Ha volt is visszaélés, a felelősség itt a megbízó oldalán van. A kérdés, hogy miért éri meg neki, hogy irányított pályázatot írjon ki. Itt lesz a kulcs és ezt mindeddig nem firtatták. Vagy csak én vagyok tájékozatlan.
nyugdijas szombat, 08:28
Előzmény: #99383  Rellim
Abban az értelemben volt a gondosora program  full lopás, hogy az orákat kozvetíton keresztul kb 3x feláron adták el az államnak és azután politikai uzeneteket kuldtek segítségukkel orbánék a használonak. Lehet a program uzemeltetése és karbantartása is túlárazott volt. Itt jon a képbe a 4iG. Szvsz. 
Rellim
Rellim szombat, 07:50
Ott tartok, hogy jobb nem gondolkozni, mert úgysem értem az egészet...Eddig a gondosóra program nettó lopás volt.Vagy valami ilyesmit nyilatkozott róla MP.
Most meg tovább fejlesztik. A fene sem érti...
https://divany.hu/mindennapi/2026/07/23/gondosora-program-valtozas-nyugdijasok/
87654321 péntek, 22:17
Előzmény: #99381  Rellim
Nem az a kérdés, ki önti, hanem az, hogy mikor fogy el.
Ez a tőzsdei kereskedés egyik legfontosabb alapszabálya.
Amíg egy intézményi szereplő (vagy egy algoritmus) megbízást teljesít és adja a pakkot, 
addig a fundamentumok ideiglenesen zárójelbe kerülnek. 
Hiába jelent be a cég jó híreket (Microsoft-partnerség, újabb védelmi megállapodás), 
az eladói nyomás mint egy állandó gát, nem engedi át az árat.
Viszont amint az a bizonyos nagy eladói csomag elfogy, a piacon hirtelen kínálati vákuum keletkezik.
Ha ekkor a fundamentumok (pl. a közelgő augusztusi féléves gyorsjelentés számai) rendben vannak, 
az árfolyam képes meglepően gyorsan, szinte rugószerűen visszapattanni, mert a vevők már csak lényegesen magasabb áron találnak eladó részvényeket.
Rellim
Rellim péntek, 21:00
Előzmény: #99368  Kata726
Igen, megválaszolom előre. 
Annak ellenére, hogy régóta tőzsdézek, amatőr vagyok. Leginkább Bluechip papírjaim voltak, most először tévedtem a kockázatosabb papírok felé.
Talán ez az oka annak, hogy ezt a "lenyomást" sosem értettem...
Ki az aki szándékosan lenyomja? És miért?
Miért/kinek az érdeke, hogy a MA 180 alacsonyabb legyen?
A short fogalma világos. De szerintem ezt a papírt  azonban nem shortolják. Módszeresen adják, öntik a vevőkre, egyre alacsonyabb áron. 

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek