Vannak dollárért vásárolt amerikai részvényeim is, úgyhogy a forint gyengülés miatt annyira nem szomorkodok :) 320-as árfolyamnál vettem még. Persze az árfolyam romlása begyűrűzik az árakba, úgyhogy egyik szemem sír, de nem mindkettő.
Azért én nem lennék olyan optimista a vállalat értékével kapcsolatban. DIGInél masszívan túlárazott volt a vétel, itt kicsit tűnik annak, DE: apróbetűvel benne volt a Voda kommünikében, hogy a torony infrastruktúra, amit a Voda leválasztott (nem tudom itthon hol tartanak), továbbra is náluk marad (nem pont így írták, de ezt hámoztam ki belőle). Ráadásul ha jól néztem tavaly indult meg Mo.-n a leválasztás, kíváncsi lennék, hogy ennek milyen EBITDA és EV/EBITDA hatása lesz. Szinergiákról tapasztalt játékosok tudják, hogy csak utólag létezik, amit előre kiszámolsz az ritkán teljesül. Másrészt romlott a tőkepiac sokat a DIGI óta, már akkor is 6%-on bocsátottak ki kötvényeket MNB hátszéllel, most ez akár a duplája is lehet. Harmadrészt nem tudni, hogy a Voda mekkora hitelállományt hagy - és milyen kondíciókkal- , lehet hogy az EV nagy része átvett hitel lesz, mondjuk ez a Vevő szempontjából akár nagyon jó is lehet. Adná magát az is hogy az állam bevásárolja magát a 4IGbe, mondjuk tőkeemeléssel, így tisztán állami pénzből megcsinálják a tranzakciót, annak Brüsszelben biztos örülni fognak, annak tükrében hogy épp most kilincselünk az EUnál, adófizetőként meg nem is kommentálom. Szóval örülni szerintem ráér mindenki akkor, amikor kiderül hogy pontosan mit és miből vesz a cég. Amíg az nem tiszta, addig egy tranzakció lehet világbajnok és katasztrófa is. TSyses emlékeim kapcsán azt is megvárnám amíg a tranzakció lezárul. Illetve a végére; létrejön egy Telekom #2, a Telekom #1 értékeltségi szintje jelen állás szerint 3,6x EV/EBITDA (ugye az IT és a telekom cégeknek kicsit más a matekja, nem mondom hogy reális, de ez van). Hozzáteszem nincs (már) részvényem, piaci alapon nekem se a stratégia, se a cég pénzügyi része nem igazán érthető.
Majd meglátjuk. Mindenesetre a forintnál e hónap 22. után komoly esést vártam. Nos elindult. Ma már 409-410 az euró. Ha ilyen ütemben mennek a tárgyalások az eu-s pénzről akkor ha lesz is megegyezés az már 430as eurónál lesz. A megegyezés hatására visszamegy 400ra. Az meg édes kevés. 350ig visszakellene menni az lenne a jó. Szvsz.
Boldog születésnapot előre is!!pár hónappal vagy idősebb nálam!nem vagyunk öregek,de sajnos fiatalok se már!én úgy vagyok vele,lóvé legyen,a többit meg meg tudom venni!nagyon nem idegeskedek már semmin!lehet holnap is egy emelkedés,kérdés kik voltak ma a vevők,és kik az eladók?mindenki kíváncsi szerintem mi lesz itt holnap,én is!vissza is verhetik,de erre kisebb esélyt látok én is!de itt az ungárise tőzsdén bármi megtörténhet,majd a nagyok eldöntik!megy a telózás mi legyen,az tuti!nekem is szebb volt ma este a portfólióm értéke mint tegnap,nem kicsit!ne legyek szerény,többet kerestem ezzel a mai emelkedéssel,mint a 2021es rekord,121ft-os napi emelkedéssel,annyival több most a papírom...
Ezek az elvek addig fontosabbak, mint a gazdasági ésszerűség, amíg a hátországban a választók is támogatják. Hosszú távon nem fog működni, ha a választók a saját bőrükön érzik a következményeket. Márpedig fogják.
A 4iG számára a tranzakció a Digi felvásárlása után további nagy bővülést jelenthet vállalatértékben, a jelenlegi 680 milliárd forintos értékhez a 715 milliárdos tranzakció érték, és 150 milliárdos plusz szinergia hatás 51 százaléka jöhet hozzá a részesedések alapján. Nyilvánvalóan ennek egy része, amely a finanszírozási struktúrától is függ, ugyanis erről még nincsen pontos információ, a részvényesek számára is jelentős értéknövelő tényező. A finanszírozásban valószínűsíthetően a korábbi nagy felvásárlásokban is látott kötvénykibocsátásra, és/vagy részvénykibocsátásra kerülhet sor. Ennek részletei azonban nem ismertek. Emellett pedig a magyar piac telekommunikációs piac egyértelműen második legjelentősebb szereplőjévé léphet elő, illetve több szegmensben is a Telekomhoz hasonló kaliberű kihívó lehet.
Ha nem lesz igazam elismerem. Kértem én már itt bocsánatot mert tévedtem. Én úgy látom az eu-t most az elvek érdeklik, ez alá rendelnek mindent. Még mindig nem látják hogy a szankcióktól igaz hogy oroszország elszegényedik de ez nem vet véget a háborúnak. Márpedig a szankciók eredeti célja a háború megállítása volt. A háborúnak nincs vége, az euba meg recesszió lesz, gáz nem lesz elég, energia árak az egekben. Öntökön lövés. Értem én hogy meg kell állítani az oroszokat, de így? Szerinted ezek után érdekli az eu-t Orbán?
Na ebben viszont tutira nincs igazad. Pontosan most van az a helyzet, hogy az elveknek lesz a legkisebb szerepe. Majd most ne felejtsd el megírni, ha esetleg az a ritka pillanat fog elő állni, hogy nem neked lesz igazad!
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.