Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 16. 11:22

Miért alacsonyak a béreink? Válasz a Portfolio írására  

Ugrás a cikkhez
A Portfolio oldalain nem régen egy írás jelent, meg, ami azt boncolgatja, miért alacsonyak a magyar bérek. Az írásának keretes része azzal kecsegteti olvasóit, hogy ha “biztos tudást" szeretnének kapni az “összeesküvés-elméletek és...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210244
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pf2 2015. 02. 16. 21:06
Előzmény: törölt hozzászólás
#20
Cikk nyomokban megfontolandó.
Pl ahol erős Magyarországon a szakmai szakszervezet ott a bérek magasabbak . Pl Mozdonyvezetők , Erőművek Mérnök Szervezetei , Légiközlekedési Irányítók. Persze ezekhez speciális szaktudás a lényeg.

Államapparátusban Pedagógusoknál akármilyen erős lehet a Szakszervezet kijátszhatóak az emberek , ráadásul könnyen pótolhatóak máshonnan.
jumbo2 2015. 02. 16. 20:47
Előzmény: #18  jumbo2
#19
Németországban ugyan erősek a szakszervezetek, de a bérek nem rakétáztak az elmúlt 10-15 évben. Sőt, a válság egyik okának éppen azt tartják, hogy a német bérek nem nőttek annyira, mint a PIIGS bérek és így a PIIGS elvesztette a versenyképességét.
jumbo2 2015. 02. 16. 20:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#18
A cikk rólunk szól, lásd a címét. Meggyőződésem, hogy nálunk a szakszervezetek jelenléte rontana a helyzeten, mert kevesebb új munkahely létesülne.

"Egy erős szakszervezeti rendszer valóban a bérnövekedés irányába hat."
Én még ebben sem hiszek igazából. Egy darabig ez valószínűleg igaz, de hosszútávon a szakszervezetek rombolnak, mint a szocializmus.
Törölt felhasználó 2015. 02. 16. 20:26
Törölt hozzászólás
#17
totoro
totoro 2015. 02. 16. 20:21
#16
A munkaerő ugyanolyan árucikk mint bármi más. A kereslet-kínálat határozza meg az értékét. Az egyes országok eltérései a fizetőképes kereslet különbségei miatt jönnek létre. Egy gazdag országban nagy a fizetőképes kereslet a munkaerőre, ezért a bérek magasabbak, a szegényben meg kisebb ezért alacsonyabbak. (az, hogy bizonyos termékek árai közel azonosak nem jelent semmit, hiszen azok a termékárak a globális piacon alakulnak ki. Viszont a szolgáltatások árai már viszonylag jól leképezik a keresleti különbségeket)

Szóval kurva egyszer a képlet: gazdag ország->nagyobb kereslet->nagyobb bér és fordítva.

jumbo2 2015. 02. 16. 20:15
Előzmény: #13  kardkovacsi
#15
Pontosan. És aki ezt nem látja, annak lövése sincsen a gazdaságról.

"mondjuk egy jó szoftver mérnök 1 milliós bruttó fizetést is elkérhet"
Ne becsüld alul a jókat, ennél simán lehet többet kapni itthon is:) 1 millió bruttó kevesebb, mint a kezdő német bér.
jumbo2 2015. 02. 16. 20:10
Előzmény: #1  Portfolio
#14
Ekkora nagy hülyeséget régen olvastam. Az a konklúzió, hogy azért alacsonyak a magyar bérek, mert nincsenek szakszervezetek? Nevetséges.

Ha lennének szakszervezetek, akkor pl. a német cégek tuti nem ide jönnének. Pontosan tudják, milyen idióták a szakszervezetek és vezetőik, ezt otthon pontosan megtapasztalták. Ha mennek valahová munkahelyet teremteni, akkor egy biztos, elkerülik a szakszervezetek, ahol lehet.
kardkovacsi 2015. 02. 16. 20:08
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Szerintem meg a Pogátsa simán hülyeségeket ír. Nem tudok erre mást mondani. Egy szociológusnak nem kéne a közgazdaságtanba beleszólnia. A bérek alapvetően a kereslet kínálat függvényében változnak mint minden közgazdasági termék. Nem pedig a szakszervezeteken múlik, hogy mennyi lesz valakinek a fizetése hanem elsődlegesen azon, hogy mennyire keresett vagy sem a szakmája és hányan vannak még ugyanolyan képességekkel a munkaerőpiacon (aztán az országhatás a következő).
Nem véletlen, hogy mondjuk egy jó szoftver mérnök 1 milliós bruttó fizetést is elkérhet pedig nincs semmilyen szakszervezetük csak egyszerűen kevés van belőle a kereslethez képest. Viszont egy 8 általánost végzett ember akiből Magyarországon több millió van (bizony a teljes munkaképes lakosság 30%-ának semmilyen képzettsége sincs!!!) az örülhet ha minimálbért kap. De legtöbbször még ennyiért se tud munkát vállalni a szegényebb megyékben.
Törölt felhasználó 2015. 02. 16. 17:14
Előzmény: #1  Portfolio
#12
Nagyon jó a cikk.És megfelelő válasz az előző "fizetett hirdetésre".Aki érti,érti.Aki nem,nem.
Törölt felhasználó 2015. 02. 16. 16:24
Előzmény: #10  signal2
#11
De azért sincs erős szakszervezeti kultúra, mert olvashatod, hogy mit írnak lejjebb a potens tagok. Persze a kifogás lehetne az is, hogy nem bíznak a tolvaj, korrupt élősködő szakszervezetisekben sem. Róka fogta csuka.
signal2
signal2 2015. 02. 16. 16:11
Előzmény: #2  S52Raptor
#10
A cikk azt mondja, hogy ha erős szakszervezeti kultúra lenne, akkor lenne arányos a megtermelt értékkel a jövedelem a magas szakszervezeti kultúrával rendelkező országokéval.
Törölt felhasználó 2015. 02. 16. 16:01
Előzmény: #1  portfolio
#9
Én is mindig azt gondoltam, hogy a gyenge és/vagy korrupt szakszervezetek miatt tartunk ott, ahol.
watson
watson 2015. 02. 16. 14:50
Előzmény: #6  Credit0012
#8
Tényleg vicc ez a bugyutaság a szakszervezetekkel... nem a munkabéren tudnának dobni, hanem a maradék állást is kinyírnák a követeléseikkel...

én hozzá tenném hogy a megoldás: nem kell annyit lopni a hűbéruraknak és kegyeltjeiknek! ;)
mindjárt több tér marad munkaerő és produktum finanszírozására is...
de nem elhanyagolható a kisebb állam, liberális demokrácia, piaci verseny... stb.
Dodo34
Dodo34 2015. 02. 16. 14:35
#7
a jelenlegi Munkatörvénykönyve és a hazai szakszervezeti és általános közhangulat mellett minden munkaadó azt csinál, amit akar. Én 20 évig voltam Mo. második legnagyobb létszámú cégénél alkalmazásban, 20 év munkaviszony után a szabadságom alatt rúgtak ki. Műszaki és közgazdasági egyetemi diplomával 26-ik hónapja vagyok munkanélküli. Éppen ma is kaptam újabb elutasítást e-mailben. Az eltelt idő alatt lehettem volna közmunkás (fel voltak háborodva, hogy nemet mondtam, pedig azt se tudták megmondani, mi lenne a munka), illetve egy helyre vettek volna fel próbaidőre heti 50 óra munkáért szakmunkás minimálbérért. A próbaidő után se adtak volna többet, és 0 mellékes. Sőt már előre közölték, hogy ha az első hónapban nem értékesítek annyit, amit előírnak, akkor már az 1 hónap után kirúgnak.
Credit0012 2015. 02. 16. 14:11
Előzmény: #1  portfolio
#6
Ez vicc. Talán dobhatna egyes területeken akár 10-30 %-ot a munkabéreken, ha jól szervezett érdekképviseletek, szakszervezetek működnének nálunk is. És most nyílván nem a pedagógusokra és a tűzoltókra gondolok. De szerintem ennyi. Ma, a tőke szabad áramlásának korában, nem gondolom hogy egy nyugati, de akármilyen befektető megszeppenve emelné a \'hazai\' közelébe a magyar béreket. Valószínűbb, hogy fogná a sátrofáját és továbbmenne, akár Kínáig is, vagy maradna otthon. Sokkal inkább emelhetné a béreinket a magasabb foglalkoztatás a piaci ágazatokban, a magasabb hozzáadott érték termelése, ami képzettebb munkaerőt igényelne, stb. Szóval amit a cáfolni kívánt cikkben, tanulmányban egyébként körbejártak a szerzők.

jancsika 2015. 02. 16. 13:51
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Azért ne bízzunk már ennyire a bérstatisztikáknak ennyire.

Kacagok, a számok láttán, hiszen az evés, katás jövedelmek nem szerepelnek bennük, amik azért valljuk be szignifikánsan növelnék ezeket a számokat. ( szerintme minimum dupláznák)

Ezen azért gondolkodjunk el egy icipicit, nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy egyszerűen saját vállalkozásban nincs értelme egy bizonyos szintig a bérként leadózni a jövedelmeket...

számolgassatok elemezzetek nyugodtan, úgyis mindig mindenkinek igaza van...

Törölt felhasználó 2015. 02. 16. 13:34
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Másrészt szerintem az erős szakszervezetek is inkább következmény, nem pedig ok. Következménye annak, hogy magas hozzáadott értékű gazdasági tevékenység van az országban, így van mit méltányosabban elosztani.
Törölt felhasználó 2015. 02. 16. 13:33
Előzmény: #2  S52Raptor
#3
Szerintem valahol a kettő álláspont között lehet az igazság. Az erős szakszervezetek a bér/gazdasági teljesítmény arányt javíthatják némileg, illetve ~10%-ot +/- jelenthet a tevékenységük, de alapvetően nem határozzák meg a béreket, a jelentős emeléshez és annak fenntarthatóságához ugyanis kell lennie gazdasági teljesítménynek is mögötte.
S52Raptor 2015. 02. 16. 13:21
Előzmény: #1  portfolio
#2
Már bocsika de szvsz ez qrvára nem magyarázat. Ennek a logikának ugyanis továbbgondolva az kéne az eredménye legyen, hogy ha nálunk is erősek lennének a szakszervezetek (ágazati illetve szektorális szinten), akkor a nyugat-európai-hoz hasonló mértékű béreket is el lehetne érni.

Pedig azt még egy hozzám hasonló laikus is látja, hogy - nem.

Miért nem? Mert a kelet-európai munkaerő árát alapvetően beárazza az, hogy talál-e a tőke olyan más termelő régiókat, ahol ugyanakkora szaktudással bíró munkavállalók még olcsóbb bérért is hajlandóak lennének ugyanazt a munkát elvégezni.

Ugye nem kell messzire mennem példáért, amikor azt mondom, hogy a Mercedes nem véletlenül jött Magyarországra új zöldmezős beruházást indítani, hiába kérlelte az otthonmaradásra a szakszervezet és a német kormány.

Az sem véletlen ugyanakkor, hogy a Mostnemjuteszembemelyik cég megszüntette magyarországi tevékenységét és egy lukkal - igaz jó nagy lukkal - arrébb vitte a termelését; Kínába.

Szarná le a globalizálódott tőke a szakszervezeteket meg a bérköveteléseiket; ha azok bármely ágazatban elkezdenének keménykedni, rövid úton elhúznák a belüket keletebbre.

Más kérdés, hogy a bejáratódott nyugat-európai piacon, egy lényegében hosszú távra berendezkedett cég, amely folyamatosan ki tud egyezni a szakszervezetekkel nem mozdul csak azért, hogy 1-2%-kal magasabb profitoot érjen el. De az új beruházások szinte kivétel nélkül olyan országokban történnek - nem véletlenül Kína a GDP világrekorder évek óta - amelyek olcsó munkaerőt tudnak kínálni.

Majd ha Kínában, Indiában meg a többi ázsiai országban erősödnek meg a szakszervezetek, akkor húzogathatja a nyuszi is a hózentrógerét, addig viszont nix ugribugri, mert a valami mindig több a semminél.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek