Topiknyitó: fxboy 2014. 03. 04. 17:36

Osztalék, árfnyer, Szja, ETÜ, Szocho, ...sáp  

Sziasztok!

Osztalék után kell-e a 14%-os EHO-t fizetni?

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Szabolcsi57 2025. 05. 16. 22:20
Előzmény: #319  Username001
na, szuper így foglalkoztál vele. Megszenvedtük a 2024-es adóévet több szempontból, az már biztos.Viszont, ha publikus és így idegennek is érthető a sheet-ed (nekem is van egy ilyen nagyon basic, szájbarágós cellamegjegyzésekkel), el tudnád küldeni nekem emailbe, abban az esetben ha a te koncepciód más vagy ha dobsz egy email cimet rad irok egyszer. Az én táblázatom:
https://imgur.com/a/NzoNacE
 Igényt tartanék rá, ha tényleg jól használható és modernebb mint az enyém, főleg ha abban a belföldi tőkejövedelmek sora is benne vannak. Vagy ha pro vagy, akkor az én korábbi táblázatom információit -már ha van új- is implementálhatod és majd elküldöd, már 10 hónapig amugy sem akarok ezzel foglalkozni. Te rutinosabb vagy mint én, és én csak akaratlanul folytam ebbe bele, miután a könyvelők kihullottak és jött akkor a most mi legyen. Táblázat félig az én érdemem, én csak csiszoltam rajta. Azóta is csinosítgattam kiegészítettem, de lényeg ugyanaz amit te is elértél, csak már lélekben letudtam a felkészülést a 25SZJA-ra, ha már benne vagyok. Főleg, hogy a NAV-nak is elküldöm szemlére majd decemberben, hogy már februárban legyen egy válasz jó lesz-e így és szerintem egy nap alatt le lehet majd reményeim szerint tudni a köv. bevallást. Illetve, itt vannak az ömlesztett szabályok, ami alapján készült az a táblázat, ez ilyen szöveges tényleg nekem dedós nyelven döntési fa és nem a sorokon volt a lényeg, hanem hogy álljunk neki a külföldi tőkejövedelmeknek:
https://imgur.com/a/ndkTOW1
Fura mód itt belementem a végén az ÉP-kölcsönzésbe, igaz a 185-ös sort nem írtam bele végül is, mert már akkor nagyon tele volt a.....hócipőm:) Egyébként szerintem az osztalékbevallás a legkacifántosabb, az kegyetlen sok idő volt mire kibogoztam, mit is kell nézni. Szerencsére nem volt osztalék, de akkor ha már belementem nyilván arra is felállítom a szabályokat és leírom, mert jövőre már nem igazán tudnám, ha nincs leírva. Osztaléknál majd egy jó excelt kell csinálnom, mert az sok dimenziós, azt majd meglátom, mert csak néha kapunk véletlenül osztalékot, mert azt jobb elkerülni, de legalább már nem rühelljük ha van.
Valaki, ha talál benne hibát szóljon nyugodtan, akkor már legyen tökéletes.
Username001 2025. 05. 16. 21:07
Előzmény: #318  Szabolcsi57
Így ,ahogy mondod!
Én csináltam egy jó kis Sheets-et,lebontva minden egyes bevallandó tétellel,magyarázatokkal ahova kell.Tavaly is megvolt ez,csak most jött be ez az értékpapírkölcsönzés,amit nem tudtam biztosan ,hova kell beírni.De innentől ez sem lesz gond.A 289-es sor is megvolt már tavaly is ,hogy 0/0,de most valamiért nem voltam benne biztos,hogy az lesz -e a jó megoldás!
A táblázatban meg az eszja-ban szereplő sorok is benne vannak,csak át kell másolgatnom az összes számot oda.
Szóval innentől már flottul megy addig,míg megint nem hoznak valami csavart bele.
Az a táblázat ,amit feldobtál nagyon szuper cucc amúgy!;)
Köszi még egyszer!

Szabolcsi57 2025. 05. 16. 16:15
Előzmény: #316  Username001
Nem tudom jól gondolom-e, de mi odakarcoltuk :)), hogy ne legyen sárga figyelmeztetés sem 289. sor miatt, ja meg én is olvastam valahol ezt a trükköt. A 185-ös sorttól csak azért odzkodtam, nehogy valami más kulcs vonatkozzón rá, de ha beírod hogy ÉP-kölcsönzés, akkor nem köthetnek bele, mert a 169. sor "külföldiesített" sora. A 183-as sort csak a lustaság szűlte, hogy a bróker egybevette a számlapénzre adott kamattal és akkor miért ne, ha a kulcsok ugyanazok, na meg az is kamat (ahogy Írod is). Az illetőt nem érintette a felső szocho plafon, tehát az is mindegy volt hogy 287-288 v. 293 (f) szocho szempontból. Ráadásul, igen, az szolgáltatótól kapott kamat. És a NAV logikáját nézve ez neki kamat lesz, ha valamit nem RT-től kapsz akkor neki az kamat. Kivéve az IBCE CYEP-jét ami meg neki 18. soros egyéb jövedelem??? Kiérti ezt:) NAV: Nem fogja nézegetni nagyon ez milyen program, ha az nem magyarul van leírva: vagy kamat vagy egyéb jövedelem. De a tied az elegánsabb és igen, amit nem tudsz hova sorolni mehet a 185. sorba. Az ilyen joker sor. Nálam is most áll össze. Mindent megér, hogy legalább aki próbálkozik az ne ostoba könyvelőkre pazarolja az energiáját, nagyon megdöbbentem a hozzáállásukon és "hozzáértésükön", ahogy így megmozgattam a szálakat. Egy két kivételtől eltekintve persze. Kis érdekesség: sikerült olyannal beszélnem aki megtalálta -ő is véletlenül- azt a személyt, aki a kiszamolora írta a wise-os kamatbevallás megoldását. Amugy könyvelő és valóban beszerzett pár NAV-os választ is, ezért is született az a táblázat, ami rengeteg NAV-os állásfoglalás alapján született. Kicsit könnyebb lesz jövőre, talán. Viszont ha valaki nem boldogul ő elvileg vállal Tőkepiaci és crypto bevallást. Zárójel: ezt amiről most írkálunk 2x annyiért vállalja mint a kryptobevallást állítolag. Vajon miért. Mondtam a gyereknek: figyelj ha elszánt vagy és tőkepiacozol, lényegében 15-20 sort kell megtanulnod 1x és évtizedekig kenni vágni fogod, max a sorok száma lesz más. Mert mi van? belföldi, külföldi. Etü, kamat, osztalék. 2 féle szocho, egt, nem egt, adóegyezményes nem adóegyezményes. Lényegében 90%-ban ennyi. Oké egy 5 dimenziós mátrix, de annyira nem megtanulhatatlan. szerintem.
Szabolcsi57 2025. 05. 16. 15:44
Előzmény: #315  Username001
szuper, köszi. Így akkor már kezd összeállni, legalábbis amiben érintettek lehetünk.
Username001 2025. 05. 16. 15:43
Előzmény: #291  Szabolcsi57
Most néztem meg újra a statement-et,és ők értékpapírkölcsönzés kamata-ként jelölték-magyarul.
Úgy rémlett ,hogy csak simán értékpapír-kölcsönzésként tüntették fel.
Szóval simán lehetne a kamattal egybevenni,ahogy írtad is elsőre!:)
Megnevezésnél szerintem maradok a te verziódnál.Jónak tűnik.
Én is 0/0-át írtam 289-be ,de nem voltam biztos ,hogy jól gondolom-e.
Szóval köszi szépen a sok segítséget (a többiek nevében is)!!
Username001 2025. 05. 16. 15:33
Előzmény: #303  Szabolcsi57
Én úgy tudom,hogy 286-ba a 22. sor összegét kell beírni.
Sas1973 2025. 05. 16. 15:10
Előzmény: #313  HPHP
Tbsz-en
HPHP 2025. 05. 16. 15:08
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a TBSZ számlán lévő részvények után kifizetett osztalék a TBSZ számlán jelenik majd meg, vagy egyéb megtakarítási/alap befektetési számlán kerül jóváírásra?
xy2003 2025. 05. 16. 14:59
Előzmény: #308  xy2003
Igen meg.
Szabolcsi57 2025. 05. 16. 14:51
Előzmény: #304  Donqatto
nem mert a kínai nyelvben van logika, a magyar adórendszerben meg nincs:). Ugye a nemmegszorítás és a fehéroroszítás jegyében mondják fel az országok az adóegyezményeket, meg ilyen olyan sápot vetnek ki erre arra, tehát pl. az osztalék bevallása lényegében lehetetlen 100%-ban végrehajtani egy diverzifikált osztalékportfolionál. Nem véletlen hogy nem vállalják a könyvelők, de nem azért mert "kínai", hanem mert ott fetrengés van és csak azt vállalják amit át kell írni eszja-ból ányk-ba csak (10-20e-ért) vagy a szokványos vízvezeték szerelő, fodrász, futár könyveléseket (havi 50e-ért). Itt a tőkejövedelmeknél elvárhatóan kéne gondolkodni, de az meg felelősség és munka. És akkor nincs fetrengés, meg sablon munka. Könyvelők vallották meg, meg a NAV (hogy lényegében eszja-ból átmásolva az értékek ányk-ba). Viszont a 286. sor tényleg értelemszerű. Lényegében az A vagy a B lap valamelyik összesen rovata kerül a 286. sorba szerintem. Illetve a NAV a 18. sorba írta az IBCE CYEP programját, így az a gyereknél megjelent a 286. sornál, meg ugye mint belföldi kifizető minden sápot intézett. Ne kérdezd miért nem a 170. sorba írta a nav. Mivel a lényegen nem, változtatott elfogadtuk.
Donqatto
Donqatto 2025. 05. 16. 14:42
Előzmény: #308  xy2003
Nah akkor Én is beírom azt, aztán ágyesz bugyesz
Szabolcsi57 2025. 05. 16. 14:40
Előzmény: #305  xy2003
és amit beírtál a 286. sorba az megegyezik vagy a 22. vagy a 40. sor összegével? Még a gyerek tanul így neki egy tétel volt, de az nem alkalmazotti jövedelem.
xy2003 2025. 05. 16. 14:39
Előzmény: #307  Donqatto
Igen,azt az öszeget ami munkaviszonyból származott,1.sor a bevallásban és az ,M30as lapon.
Donqatto
Donqatto 2025. 05. 16. 14:33
És te a végén írtál oda valamit?
Donqatto
Donqatto 2025. 05. 16. 14:29
Nekem is üres volt és nem is dobott fel narancs hibát amíg a 287 nem lett kitöltve
xy2003 2025. 05. 16. 14:28
Nem tudom kinek mi szerepel a 286.ban,de nálam alapban üres a tervezetben.
Donqatto
Donqatto 2025. 05. 16. 14:28
Ugye hogy kínai? XD
Szabolcsi57 2025. 05. 16. 14:20
Előzmény: #299  xy2003
most nézem, hogy a magyar bevallásban a B lapon is folytatódik egy az összevont adóalap, van egy csomó kedvezmény. Akinél volt ilyen, annak lényegében vagy 40. sor vagy a 22. sor összege szerepel a 286. sorban? Ez lehetséges? Kemény ez a magyar adóbevallás amúgy. Elég bátorak a magyarok nagy része, hogy utolsó héten kezdenek vakarózni, hogy ide vagy oda mit írjak. Lesznek ott cifra bevallások.  tyűűűű. Ez intenzív több hetes felkészülés. Nem véletlen nem vállalják könyvelők.
Szabolcsi57 2025. 05. 16. 14:09
Előzmény: #297  Donqatto
Megnyitsz egy adóbevallási sablont. Az lapokból áll. Illetve sorokból. Van olyan lap a bevalláson belül hogy 24SZJA-A Lap. Abban van az hogy I. csoport az összevont adóalapba tartozó jövedelmek, ami 1-28. sorból áll. Nézd végig ott mi van (nekem magyarul van, nem tudom neked miért kínaiul:)). Az csakis a te feladatod, hogy összeszedd ide milyen jövedelmeket kaptál. Én honnan tudjam oda kell-e írni valamit?Ezekhez tartozik a 286. sor szochoja. Ha nincs ilyen jövedelmed, akkor beírsz nullát értelemszerűen.
Illetve (a (2) *  Az (1) bekezdésben meghatározott jövedelmeken kívül adófizetési kötelezettség terheli az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony alapján fizetett ösztöndíjat és a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére levont (befizetett) tagdíjat. (3) *  Adófizetési kötelezettség terheli az Szja tv. szerinti önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem esetében az Szja tv. szerinti adó (adóelőleg) alap hiányában a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerint a) biztosítottnak minősülő személy részére juttatott olyan jövedelmet, amely a Tbj. 27. § (1) bekezdés b) pontja alapján, b) a Tbj. 30. §-a alapján)
Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
De ezt nem hiszem ezt kaptál.
Egy biztos: 286-os sorban nincs osztalék. Az a fura, hogy a 286-os sor főleg alkalmazotti, őstermelői, belföldi jövedelem lényegében nagyon leegyszerűsítve és 1-2 kivételtől eltekintve. Szóval ha dolgozol valahol belföldön vagy őstermelő vagy akkor az eSZJA-ban szerepelnie kell. 
Osztalék, ÉP-kölcsönzésből származó jövedelem szochoja>>>>>>>>287-288-as sor
Külföldi kamat>>>>>>>>>293 (f) sor
Bírjuk ezeket a hozzászólásokat, ide mit írjak milyen jövedelmet? Tőlem kisvirágot is rajzolhatsz oda. Egyébként az SZJA útmutató világosan leírja mit hova kell és szerintem nem is kínai. Az M30-as lapok is segítség. Most mondanám, hogy fordulj "szakértőhöz" de ahogy a blogban is írták, akkor garantált lesz a NAV ellenőrzés. Szóval még mindig jobb ha te csinálod és rászánsz pár napot vagy hetet erre. És akkor évtizedekre magad fogod érteni.
xy2003 2025. 05. 16. 14:09
Előzmény: #300  Donqatto
Ha csak a tegyük fel 1 millió volt akkor azt 

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek