Topiknyitó: Portfolio 2014. 03. 02. 18:14

Ez a hidegháború óta a legnagyobb fenyegetés Európára  

Ugrás a cikkhez
Szombaton rendkívül kiéleződött a helyzet Ukrajna körül. Az oroszok bekeményítettek, Vlagyimir Putyin elnök délutáni kérésére az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén. Erre reagálva Olekszandr Turcsinov, Ukrajna...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=196016
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2014. 09. 03. 00:38
Előzmény: #958  Törölt felhasználó
#960
Ez a hatás persze az eurót használó de gyengébb gazdaságú országokra érvényesül túlnyomóan. Érthető, ha pl. a görögök erősen kiharagudtak a németekre, akik még "jótanácsokkal" is bőven ellátták őket.

Szvsz az eu gazdaságának jót tenne egy kis kgst-szerűsödés, azaz teret kellene hagyni a gyengébb gazdaságok termékeinek is a belső piacon -bizony bizony a szabad verseny fétisének szabályozásával- és szándékoltan bevonni a munkamegosztásba a periféria országok gazdaságát is.
Mi a fenének kell például a németeknek fetasajtot exportálni lenyomva a görögöt vagy miért kell holland paradicsomot exportálni a déli országokba is több mint 2000 km-t szállítva azt?

Törölt felhasználó 2014. 09. 03. 00:30
Előzmény: #957  szivacs
#959
Hát igen.
Amőgy a cikk usa gazdaságpolitikát cikiző része mellé érdemes beírni google-be, hogy
"united states of america gross domestic product"
és ránézi a grafikonra.
Nekem eléggé úgy tűnik, hogy elég jól menedzselte magát eddig az az ország gazdaságilag.
Törölt felhasználó 2014. 09. 03. 00:26
Előzmény: #956  szivacs
#958
Köszönöm. Tényleg így van elvileg közgazdaságilag (itthon is devizát gyengít a kormány egyrészt adósságinflálás, másrészt remélt exportnövelés céljából). A Németek gyakorlatilag folyamatosan (a gyengébben teljesítő országok által) gyengített devizát élvezhetnek, míg a periféria az erősebb gazdaságok által folyamatosan "erősített" (exportversenyképessígüket automatikusan csökkentő) hatással néz szembe.
Persze van abban is igazság, hogy nem rossz, hogy van egy erős motorja za EU gazdaságnak, de ehhez ideálisan központi gazdasági kormányzásnak is kéne társulnia, hogy a hasznok szétterüljenek.
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 23:55
Előzmény: #952  szivacs
#957
"A Spiegel értesülése szerint az IMF alelnöke, David Lipton a múlt héten a német szövetségi pénzügyminisztériumban tett látogatásán azt javasolta, hogy Németország kötelezze el magát a külkereskedelmi többlet csökkentése mellett. A német kormánynak egy konkrét határértéket kellene kitűznie az exportra, amit később sem léphetne át. Az amerikai pénzügyminisztérium a nemzetközi gazdasági és árfolyam-politikáról a múlt héten szerdán kiadott kongresszusi jelentésében éles kritikával illette Angela Merkel kancellár gazdaságpolitikáját. Eszerint Németország rekord nagyságú külkereskedelmi többletével az egész Európai Uniót megterheli. Az euróválság idején a német külkereskedelmi többlet csak tovább duzzad, és Németország 2011-ben és 2012-ben Kínát is megelőzve a világ legnagyobb exportőre lett.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet adatai szerint Németország az idén is rekordösszegű, 200 milliárd eurós külkereskedelmi többletre számíthat. Az első félévben a többlet 96 milliárd euró volt, a GDP 7,2 százaléka. A globális pénzügyi válság kialakulását számos szakértő a külkereskedelmi egyensúlytalanságokra vezeti vissza. Az, hogy az Egyesült Államok Németországot ennyire éles szavakkal pellengérezte ki, az a pénzügyminisztérium korábbi, áprilisban kiadott kongresszusi jelentésében alkalmazott visszafogott hangvételhez viszonyítva egyenesen inzultusszámba megy - írja a Spiegel Online.
Növekedés tekintetében az Egyesült Államok meglehetősen ingatag lábakon áll, és gazdaságpolitikája sem igazán tekinthető követendő példának. Az amerikai bruttó hazai termék csak vontatott ütemben kezd kilábalni a pénzügyi válság után kialakult helyzetből. A legutóbbi, még a globális pénzügyi stabilitást is veszélyeztető költségvetési csatározások pedig csak tovább tolták ki a fellendülés lehetséges kezdetét. A Fed emiatt laza, likviditásnövelő monetáris politikájának folytatására kényszerült.

A német gazdasági szereplők felháborodással fogadták az amerikai részről érkezett bírálatot. A VDMA gépipari szakmai képviseleti szervezet vezetője, Hannes Hesse "komplett badarságnak" nevezte az amerikai vádakat. Szerinte a német gazdaság sokkal inkább "az a fundamentum, amelyre Európa gazdasági stabilitása támaszkodhat". A német gazdaság ereje nélkül még egész Európa válságban lenne - mondta. A BGA (Bundesverband Großhandel, Außenhandel und Dienstleistungen e. V.) német szövetségi nagykereskedelmi, külkereskedelmi és szolgáltatási szakmai szervezet elnöke, Anton Börner a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos taktikai manővernek tartja a német kereskedelmi többletet amerikai részről ért kritikát. "Azért van többletünk, mert jók vagyunk" - jelentette ki.

A német szakszervezetekhez közel álló Instituts für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) gazdaságkutató intézet vezetője, Gustav Horn viszont "teljesen jogosnak" tartja az amerikai részről érkező bírálatot. Szerinte Németország gazdaságpolitikával csak magának okozott kárt, mivel a külkereskedelmi többletből származó bevétel oroszlánrésze tőkeexport formájában szintén külföldre távozik." link
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 23:54
Előzmény: #955  Törölt felhasználó
#956
Ez jogosnak tűnő felvetés.
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 23:49
Előzmény: #954  Törölt felhasználó
#955
egyebkent ezt nem csak az usabol mondjak, hanem az eubol is neha.neha, hoyg nemetorszag unfair elonyhoz jut az exportban pusztan az eurobol kifolyolag es osztozni kene a hasznan.
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 23:47
Előzmény: #953  Törölt felhasználó
#954
amúgy nekünk mint európaiaknak, csak a mi szempontunkat nézve jó az erős német export, ha a gyenge devizából származó többletüket visszaadják a szegényebb tagországoknak transzferként.
USA-nak nyilvan nem jó, ha deficit van valakivel szemben (hiszen ezzel kuzdenek), nekik jobb az usa iranyaba kisebb export mindenkitol.
EU+USA makroszinten egyutt meg nem mondom mi a jobb.. Az export joresze ezen a blokkon kivul megy, szoval lehet, hogy blokk szinten is elonyosebb az eros nemet export. Nem tudom.
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 23:43
Előzmény: #952  szivacs
#953
Ez nem támadás, valamilyen szinten potyautas magatartás, ha valaki nem fogyaszt csak exportál és az egyensúlytalanság hosszútávon a többletet exportálónak sem feltétlenül jó. Németország ráadásul duplán potyázik ezen felül, ha úgy vesszük, mert az euro miatt van egy a teljesítményéhez képest alulértékelt devizája.
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 23:36
Előzmény: #949  Törölt felhasználó
#952
"Amerika globális támadása a német export ellen

Az IMF is aggodalmaskodik a magas német kivitel miatt, és önmérsékletre inti Berlint

Rossz szemmel nézik külföldön a magas német külkereskedelmi többletet. Az amerikai pénzügyminisztérium után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is aggodalmának adott hangot a magas német kivitel miatt, és önmérsékletre intette Németországot annak további növelésében.."
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 23:35
Előzmény: #950  Törölt felhasználó
#951
Naiv es idealista én vagyok :-)
Te szerintem csak elhamarkodottan és némi prekoncepcióval alkotsz véleményt...
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 23:19
Előzmény: #949  Törölt felhasználó
#950
De hangsulyozom, h ez az en velemenyem. Lehet hogy naiv es idealista vagyok.
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 23:18
Előzmény: #948  szivacs
#949
Szerintem meg nem, csak jogosan nagyobb gyüttműködést várnak (pl. nem tetszik nekik, hogy nincsen meg a 2% katonai költés a nato tagoknál). Ha lent akarnák taratani az eu-t, akkor pl. nem erőltetnék a 2%-ot sem.
Egyébként is önmagában az US kevés kínával szemben, az EU-val együtt van egy félkínányi népességű és 2-3x akkora gazdaságú blokk. Elemi érdekük, hogy erős legyen az EU hasonlóan Japánhoz ls a többi (more or less ideológiailag kompatibilis) szövetségeshez a világon.

Ami nem jó az USA-nak az a béna kacsa eu, amiben egyes piszkafányi államok saját érdekből torpedózhatják meg az összérdeket (vagy zsarolhatnak ki dolgokat).
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 22:40
Előzmény: #947  szivacs
#948
Már meg is indították a támadást a világ legnagyobb exportőre, a Kínát és őket is lehagyó Németország ellen.
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 22:34
Előzmény: #946  Törölt felhasználó
#947
Az usákoknak egy tőle függő és őt mindenben támogató Európa az érdeke nem pedig egy független, potens és vele versenyképes Európa.
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 20:46
Előzmény: #933  Bekre_Pal
#946
Ertem mire celzol, de szerintem az usa-nak ponthogy erdeke egy ideologialiag kb kompatibilis es eros Europa.
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 20:25
Előzmény: #943  pampa
#945
Majd az oroszok adnak hitelt arra, hogy a saját maguk által okozott balhé költségeit állják, egy bábért cserébe... ráadásul tiszta haszon, mert még kamatokat is kapnak.

Így tiszta haszon balhét generálni. :D
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 20:02
Előzmény: #943  pampa
#944
majd a következő hitelből - ahogyan ez szokás...
pampa 2014. 09. 02. 18:46
Előzmény: #942  _pampa
#943
Miből és mikorra fizetik vissza?

"IMF: további pénzügyi segélyre lehet szüksége Ukrajnának
2014. szeptember 02. kedd 17:56
Share on facebookShare on google_plusone_shareShare on twitterShare on emailMore Sharing Services
Napi Gazdaság Online | MTI
Ukrajnának több milliárd dollárnyi további támogatásra lesz szüksége, ha elhúzódnak a harcok az ukrán kormánycsapatok és az Oroszország támogatását élvező kormányellenes erők közt - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közölt új jelentésében.
Az IMF áprilisban döntött úgy, hogy 17 milliárd dollár támogatást ad Ukrajnának, de a szervezet jelentése szerint még így is komoly kockázatok fenyegetik az ukrán gazdaságot.
Az IMF szerint a keleten folyó harcok befolyásolták Ukrajna folyó fizetési mérlegét, az ukrán gazdasági aktivitás alakulását és a költségvetésben szereplő tervek kivitelezését. Elmondható, hogy az ország keleti részében jobban csökken a gazdasági aktivitás, mint Ukrajna többi régiójában.
A jelentés szerint az ukrán bankszektornak a korábban vártnál nagyobb pénzkivonással kell megküzdenie, növekszik az infláció, és az ukrán hrivnya a vártnál jobban gyengült a külföldi devizákkal szemben. Az IMF segélycsomagjáért cserébe vállalt idei célkitűzések közül néhány teljesíthetetlen lesz, ezért az IMF engedélyez pár eltérést, de később szükség lesz az elmaradások pótlására - figyelmeztet az IMF.
A jelentés szerint az egész IMF-program sikere azon múlik, hogy a következő hónapokban enyhülnek-e az Ukrajna keleti felében zajló harcok, de az ukrán bruttó hazai termék még ebben az esetben is 6,5 százalékkal csökken 2014-ben. Piaci elemzők szerint folytatódnak a harcok, így ennél nagyobb recesszióval kell számolni.
A legrosszabb forgatókönyv szerint 2015-ben se szűnnek meg a harcok Ukrajna területén, az IMF számításai szerint ekkor további 19 milliárd dollárnyi támogatásra lesz szüksége Kijevnek 2015 végéig. Ha nem oldódik meg a gázszállítási vita Oroszországgal, az tovább növelheti az ukrán gazdaság terheit.
A jelenleg zajló IMF segélyprogram következő részletét, nagyjából 2,7 milliárd dollárt, december közepén kaphatja meg Ukrajna."
_pampa 2014. 09. 02. 10:34
Előzmény: #938  pampa
#942
"A szerző úgy véli: ezzel a lépéssel Oroszország saját pozícióját veszélyeztetné mint az EU hosszú távú legfőbb gázszállítója, ha az európai energiapiacon tartósan sikerül megvetnie a lábát Amerikának, Ausztráliának és Mozambiknak, "

Lassan "csöpögnek" az infók.
szivacs
szivacs 2014. 09. 01. 14:00
Előzmény: #939  Törölt felhasználó
#941
Fico ideologia toprongy ?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek