Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 03. 29. 08:12

DAX  

Minden ami DAX.

Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.

Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2026. 02. 20. 17:31
Még mindig ezen a dax tüskén kattogok ráadásul  nagy pénzmozgás nem volt benne ekkor..ez mi a tkm? 
DAX 40 (DAX 30) Index Today (GDAXI) - Investing.com
feketemelos
feketemelos 2026. 02. 20. 17:30
Előzmény: #298758  feketemelos
Gemini:
A Nasdaq 100 (NDX) a világ egyik legérzékenyebb indexe, ahol a technológiai túlsúly miatt a növekedési kilátások és a kamatkörnyezet dominálnak. Itt a „hibás” reakció sokszor nem logikátlanság, hanem a rövid távú algoritmusok és a hosszú távú fundamentumok összecsapása.Íme a leggyakoribb szituációk, amikor a tréderek (vagy a robotjaik) látványosan mellényúlnak:1. A „Jó hír, az rossz hír” csapdája (NFP és GDP)Ez a leggyakoribb hiba. Jön egy bivalyerős foglalkoztatottsági adat (NFP) vagy várt feletti GDP növekedés. A kezdő tréder veszi a Nasdaq-ot, mert „erős a gazdaság”.
  • A hiba: Elfelejti, hogy az erős gazdaság = magasabb kamatok hosszabb ideig.
  • A reakció: A piac pillanatok alatt beszakad, mert a tech cégek értékeltsége (DCF modell) rendkívül érzékeny a kamatemelésre. Itt a jó hír valójában méreg a Nasdaq-nak.
2. A CPI „Headline” vakságAmikor kijön az inflációs adat (CPI), az algoritmusok a főszámra (Headline) ugranak rá ezredmásodpercek alatt.
  • A hiba: Csak a főszámot nézni a maginfláció (Core CPI) helyett.
  • A szituáció: Tegyük fel, hogy a főszám alacsonyabb lett (éljen!), de a maginfláció (ami nem tartalmazza az energiát és élelmiszert) emelkedett.
  • A kimenetel: Egy hatalmas „spike” felfelé (vétel), amit 2 perccel később egy brutális zuhanás követ, ahogy az elemzők átolvassák a részleteket. Aki az első gyertyára ugrott rá, azt gyakran "kistoppolják".
3. „Priced in” – Amikor a rekord profit is kevésA Nasdaq óriásai (Apple, Nvidia, Microsoft) jelentésekor gyakran látni, hogy a cég minden várakozást megver, mégis esik az árfolyam.
  • A hiba: Azt hinni, hogy a múltbeli siker (múlt negyedév) garantálja a jövőbeli emelkedést.
  • A valóság: A piac már beárazta a sikert. Ha a menedzsment jövőbeli előrejelzése (guidance) csak egy milliméternyit is bizonytalan, a tréderek eladni fognak. Itt a „vétel a hírre” taktika gyakran bukó.
4. Az FOMC „Kétlépcsős Pofon”A Fed kamatdöntésekor (20:00 óra) kijön a közlemény. A piac elszáll felfelé. 20:30-kor elkezdődik a sajtótájékoztató.
  • A hiba: A közlemény hangvételéből levonni a végső következtetést, mielőtt Jerome Powell megszólalna.
  • A szituáció: A közlemény galamb (dovish) hangvételű, de Powell a beszédében szigorú (hawkish) marad. A Nasdaq képes 2%-ot emelkedni, majd 3%-ot esni egyetlen órán belül.
Miért történik ez?
Hiba típusaMi váltja ki?Következmény
Térdreflex (Algo)Algoritmusok kulcsszavakra reagálnak.Hatalmas kanócok a grafikonon, irányváltás nélkül.
FOMO (Tréder)Félelem a lemaradástól egy nagy mozgásnál.A mozgás legtetején való vásárlás.
Logikai rövidzárlatA gazdasági összefüggések (kamat vs. tech) figyelmen kívül hagyása.Meglepettség, amikor a "jó hírre" esik az árfolyam.
Pro tipp: A Nasdaq-on az első 5-15 perc reakciója egy adatközlés után gyakran a „kamu” irány. A profik megvárják, amíg a por leül, és a piac eldönti, valójában mit is kezdjen az adattal.
feketemelos
feketemelos 2026. 02. 20. 17:28
Előzmény: #298757  tom122
Feketemelós – nézzük meg konkrétan milyen hibás, adatra adott kereskedői reakciók szoktak megjelenni a Nasdaq-100 (NAS100) esetén, és miért rosszak ezek valójában. Hosszú, közvetlen, és konkrét vélemény jellegű válasz jön.🧠
 1) Azonnali reakció „vétel / eladás” a hírekre – anélkül, hogy értenék mit mérnekTipikus példa:
  • Bejön egy makroadat (pl. infláció, PMI, munkaerőpiac), azonnal „printfelve” buy vagy sell gombot nyomnak Nasdaq-on.
  • „Mer’ jött a jó adat → megvettem”
    vagy
    „Rossz adat → kiszálltam rögtön.”
Miért rossz?
  • A Nasdaq-100 technikai trendekre és likvid eszközár-reakciókra épül, nem arra, hogy egy adat jó vagy rossz.
  • Sok adat már beárazott – ha mindenki azonnal „reakciót” vesz, akkor valójában csak másokat vesz.
  • Short tőkeáttétel + volatilitás = gyors stopok.
➡️ Ez olyan, mint fékezés előtt a kormányt húzni: nagy mozgás, rossz irány.📈 2) FOMO vétel a 1–2 perces „felugrásnál”Tipikus viselkedés:
  • Jön egy pozitív nyitás ±1–2%
  • Tömeg rárepül “mert mindenki így csinálja”
  • Ahelyett, hogy kivárná a trend folytatását vagy korrekcióját
Mi a baj?
  • Þetta nem trend követés, hanem áttörés nélküli FOMO.
  • Nasdaq-on a volatilitás miatt gyakori a fake breakout: 1–2 perces rángatás, majd vissza az előző range-be.
➡️ Ebből legtöbbször stop-hunthoz, majd veszteséghez vezet.📊 3) Egyszerű korrelációt tényként kezelnekPélda:
  • “Esik a tech → esik a Nasdaq.”
  • “Emelkedik a 10 éves hozam → eladok Nasdaq-ot.”
Probléma:
  • Valójában korreláció ≠ okság.
  • Sok adat csak nyers statisztika, nem makro-ok, amik mozgatják a piaci pszichét.
  • Pl. a hozam és Nasdaq kapcsolata változó lehet ciklusonként.
➡️ Ha klasszikus „szabály → trade” gondolkodást használsz, túl egyszerűsítesz.🧨 4) Stop-hunt pánikreakciókAmikor jön egy hír, kijelölik a stop-szinteket:
  • 0.5–1% alá/hátra esés → sok stop megüt → még nagyobb rúgás.
Tipikus reakció:
  • „Na most jön a crash, eladok mindent!”
Probléma:
  • Ez technikailag várható piaci mozgás, nem crash jele.
  • Nagyon olcsón adod el, majd visszapattanás következik → regret.
➡️ Türelmetlenség = veszteség.📉 5) Overtrading / „mindig nyitni kell valamit”Tipikus:
  • Minden adatnál pozíciót nyitnak:
    • Infláció jött → vétel,
    • munkanélküliség → short,
    • PMI → long…
Mi a baj?
  • Az adat nem minden.
  • Sok adat zaj, nem signal.
  • A Nasdaq trendje ritkán fordul minden egyes adattól.
➡️ Ez a „lövöldözés minden adatnál” gyakorlat lefárasztja a számlát és a pszichét.🔄 6) Kevésbé hangsúlyozott, de nagyon gyakori: horizonális gondolkodásPéldául:
  • „Ha tegnap emelkedett, ma is emelkedni fog.”
Ez ugyanaz a hiba, mint amit a news-event tradingben látsz: sablon-reakciók, nem adatelemzés.🥊 Vélemény:A legtöbb rossz reakció nem azért történik, mert rosszul értelmezik az adatot, hanem mert rossz gondolkodási sémát használnak arra, hogy az adatból tradelhető jelet csináljanak.A helyzet:📌 Nasdaq-100 nem lineáris, nem egyszerű RULE-based instrument.
📌 A volatilitás összetett, strukturált – technikai szintek + piaci pszichéje nagyobb súlyú, mint egy adott adat.Amit valóban látnod kell:✔ Milyen a nyitási reakció 5–15 percen belül?
✔ Történik-e átütés helyett fake breakout?
✔ Más indexek, hozamok, volatilitás mit csinálnak?
✔ A reakció tartós vagy reakció-korrekció?📌 Összegzés – hibás reakciók listája
Hibás trendMiért nem működik?
Azonnal buy/sell adat utánNem veszi figyelembe a beárazottságot
FOMO rövid kitörésnélGyakori fake breakout
Egyszerű korrelációk tradeOksági logika hiánya
Pánik stop-reakcióTechnikai rangerek
Overtrading minden adatnálZaj vs. signal
Ha akarod, át tudom szűrni konkrét Nasdaq100 adatreakciókat (például CPI, NFP, PMI) 
tom122 2026. 02. 20. 17:23
Én meg közben Al-lal beszélgetek :))
.anyád ,vissza ment :)) Milkyen feszültségről beszélsz ember
Jogos a reakció, az NQ tényleg tud "anyátlanul" viselkedni! :) A Nasdaq a világ legnagyobb szívató gépe: épp amikor mindenki elhiszi a világvégét a rossz adatok miatt, képes egy 200 pontos "short-squeezet" (visszahúzást) csinálni, hogy kivesse a shortosokat, mielőtt tényleg elindulna lefelé.
.
Volt egy longom,és azt mondta,hogy az adatok alapján jó lehet,gyakorlatilag a jelenlegi szintre nulla százalék esélyt adott :)) Mondjuk a százalékos változást azt eltalálta,csak az irányát nem :)))
Megnyugtatott,hogy ez csk visszahúzás,hogy a nagyok fentről adjanak el ,háát ezek után azért annyira nem bizok ebben a kis köcsögben :)))
ktamask 2026. 02. 20. 17:09
NQ szintek.
25270
25080
25040
25000
24980
24920
24880
24850
24800
24750
24700
bőven lenne mit visszatöltenie.
1 óra alatt +500
ktamask 2026. 02. 20. 17:08
Előzmény: #298754  csdobos

2026. február 20. 15:34 Megosztás
 Esnek az amerikai tőzsdék Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,4 százalékot esett, míg az S&P 500 és a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb. Az esés mögött részben a nyitás előtt érkezett makroadatok állnak, egyrészt a negyedik negyedéves GDP-adat jelentősen elmaradt a várakozásoktól, másrészt meglepetésre emelkedett a Fed által figyelt PCE infláció. A befektetők eközben a Legfelsőbb Bíróság esetleges döntését várják Donald Trump vámtarifáiról.
Tessék, itt volt a hír, már 15:30-kor.
"Várják a döntését", ja, 250pontot már ment a nasi, amikor jött még a döntés szele.
ne mondd azt, hogy "nem tudta sekki"
PCE infláció meg a kutyát se érdekli,h kamatemelést kellene csinálni lassan.
MA ennek örülnek.
csdobos 2026. 02. 20. 17:07
Előzmény: #298752  ktamask
Mindenki a saját kárán tanul szerintem..
Én már leszoktam arról,hogy várjak bármit is..
Sokszor csak délután a csendes lenyugodott sávozgató nasival szoktam 50 pontokkal le-fel kötögetni,és a kisnyereményeket gyorsan realizálni..
Spiller 2026. 02. 20. 17:07
a mai napot elbénáztam a tegnapi shortommal. valamiért azt érzem 7végén nem lesz semmi és dax meg gappal nyit.
ktamask 2026. 02. 20. 16:59
Előzmény: #298749  csdobos

egyetértek veled, de így hogy vársz bármit is?
Trump megtámadja iránt hétvégén, a mai+1%ból lesz -2%, mert kivették a stopokat.
...
ktamask 2026. 02. 20. 16:57

a tegnapi min 24680 alatt indított 24600-al.
"stoppok még csak véletlenül sem voltak".
amikor megnyitsz egy pozit, és hirtelen +200
tudod mit szoktál írni, a stop megvéd a profittól, na ilyenkor a cumitól védett volna meg, de nem, "stop" nem volt a barátom, és hibáztam.
feljött a korábbi napos csúcsig 25060.
ktamask 2026. 02. 20. 16:54

24600-25060 alakul.
csdobos 2026. 02. 20. 16:52
Előzmény: #298742  ktamask
820 volt nálatok amikor beírtam. Már előtte is néztem,hogy Dax miért nem esik. Aztán pedig pont ezt kérdezted amikor éppen beleolvastam a fórumba,hogy miért nem esik a Dax? A két inverz fej váll már előtte is látható volt,nem csak utólag. Megint a full shortos várakozásról volt szó,amit még megerősített a két adat..
Próbáltam válaszolni,hogy én mit vettem észre,hátha elkerülte a figyelmedet..
De ha zavar,akkor nem irkálok ide. Eddig sem hiányzott..
Ma volt 6 pozim,shortom is longom is..Rövid időkre ugrottam csak be.
Az hogy mikor mit játszik meg valaki,vagy mit hagy ki,az nem érdekes..
Inkább a várható irányokra,ill.irányváltásokra kellene odafigyelni..
ktamask 2026. 02. 20. 16:47

dow jones nem lőtt ki, sem az S&P.
ktamask 2026. 02. 20. 16:46
Előzmény: #298743  csdobos

amúgy furcsaáltam is, miért csak NQ esik, a többi szinte meg se mozdult.
DAX meg.. a világba longolt, 5 pötyit nem esett...
tudták, hidd el, aki közel volt a tűzhöz, tudta.
ktamask 2026. 02. 20. 16:45

Az se zavarjon senkit, hogy az embereknek adta a vámosztalékot, 2000 USD-t / kopf, akkor ezt most vissza kell adniuk? Vagy ezt a költséget ki állja? USA?
Érted.......
ktamask 2026. 02. 20. 16:44

Aha, és mikor jön ki a hír? amikor az NQ "éppen " szeli a habokat 24600-nál, akkor eltörlik a vámokat.
Kicsit sem átlátszó.
Persze "inverz fej váll", persze, ez a kamu.
Green Friday, szokták írni a fórumokban, ez a megtervezett mutyi zöld friday.
Viszont.
"Buy the DJ" +8% nap után estek 5%-ot.
nem zárom le.
letpztem 24800 alatt picivel.
ktamask 2026. 02. 20. 16:42

Elkaszálta Trump importvámjait az amerikai Legfelsőbb Bíróság Van olyan becslés, amely több mint 175 milliárd dollárnyi amerikai vámbevételt kell visszatéríteni az importőröknek.
Ezt ki fogja megtéríteni?
Szerinted?
így is mínuszban voltak.
csdobos 2026. 02. 20. 16:30
Kijött egy olyan hír is,hogy a legfelsőbb bíróság eltörölte Trump vámjait..
Ez is segítette a longot szerintem..
Aztán majd jön Irán,stb.
Nasival csak pár perces trédeket érdemes nyitni,és azonnal zárni..Igaza van feketemelósnak,nem úgy mozog mint a Dax..
ktamask 2026. 02. 20. 16:21
Előzmény: #298732  csdobos

csdobos, végülis longoltad? 
Ezt mire beírtad, már 24900-ig felment 600-ról. "inverz fej váll," én is látom utólag .
ktamask 2026. 02. 20. 16:20
csinálják a pici kupolákat 24800 talppal. nevetséges.

Topik gazda

birkanyiiroo
4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek