Topiknyitó: Portfolio 2010. 02. 18. 14:18

Jobbik: "Nem akarjuk, hogy az ország beledögöljön az IMF-hitelbe"  

Ugrás a cikkhez
Nem tervezi a Jobbik, hogy megtagadnák az IMF-hitel visszafizetését, egyszerűen csak nem akarják, hogy "beledögöljön" az ország az adósságteherbe - olvasható a Jobbik gazdasági kabinetfőnökével készült interjúban a párt gazdasági programjáról a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=128838
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 22:57
Előzmény: #592  Törölt felhasználó
#600
manci, és penznyelo,

Kérlek, tiszteljetek meg azzal, hogy nem vagdostok a fejemhez újra és újra olyanokat, amiket nem írtam, amelyekkel ellentétes álláspontot igyekszem megfogalmazni - nyilván nem elég pontosan ahhoz, hogy Ti is megérthessétek!

Olyan apróságokra gondolok, hogy miközben azzal érvelek számos alkalommal, hogy NEM végzettség alapján tartom kívánatosnak a hitelfelvétel és a befektetések szabályozását, hanem teszt alapján, akkor ne ismételgessétek folyton, hogy értelmiségi kiváltsággá tenném a hitelt, meg, hogy hány diploma kell a tőzsdézéshez.

Továbbá, amikor számos alkalommal leírtam, hogy nem csupán a hitel, mint pénzügyi termék visel externális (a szolgáltató és ügyfél érdekkörén túl nyúló) kockázatokat, hanem számos más szolgáltatás és termék "fogyasztása" is - példának (nyilván nem teljeskörű fölsorolásnak) hoztam az autóvezetést, a befektetési szolgáltatásokat (a bankbetétet szándékosan nem, de ez ez másik nyitott vitánkhoz is kapcsolódik droppal), az alkoholt és a cigarettát -, és nyilván ezeket szükséges fogyasztói oldalról is és nem csupán szolgáltatatói oldalról szabályozni, korlátozni.

Továbbá láthatóan azt sem vagytok hajlandóak elfogadni, megérteni, hogy a hitelezés kockázatai nem csupán a bank érdekkörében merülnek föl - amit nyilván maguknak a bankoknak kell kezelniük, eszem ágában sincs önmaguktól megvédeni a bankok nyereségességét -, hanem a hitelfelvevő, és az egész bankrendszer érdekkörében is, és nem elvárható sem a banktól, hogy az ügyfele, és pláne nem a hitelfelvevőtől, hogy bank kockázatát, vagy a bankrendszer kockázatát fölmérje és csökkentse. A bank kezelje a saját kockázatát, a hitelfelvevő meg a sajátját, a bankrendszer kockázatát pedig a bakfelügyelet/állam/nemzetközi pénzügyi szervezetek.

A hitelezés hosszú távú kockázatát pedig - ahogy leírtam - a mai bankrendszer nem képes kezelni, mert semelyik bankvezetőnek, és semelyik banktulajdonosnak nincs érdekkörében 20-30 évre kockázatot kezelni. A jelzálog hitelezés pedig jellemzően ilyen hosszú időre szól. Ezt a kockázatot nem tudja, de meggyőződésem, hogy nem is akarja a piac kezelni. A piac rövid távon gondolkodik, nem csupán a jelzáloghitelezésnél, de az életbiztosításnál is. Higyjetek nekem, ebben a hosszú táv-rövid táv ellentmondással közel 20 éve foglalkozom a nyugdíjak és életbiztosítások kapcsán. Egészen közelről...

"Az pedig még nagyobb butasáág, hogy a válsághoz az vezetett volna: egyre több bank "csábult" el, vállalt volna felelőtlen kockázatot. A bankok többsége prudensen működött, konzervatívan hitelezett, csupán az USÁ-ból indult ki az értékpapírba csomagolt rossz hitelek értékesítése, amely botrány kibukása felborította a normális pénzpiacokat (de ezt már többször világosan elmagyaráztam neked)."

Én is elmondtam már többször, hogy a becsomagolt rossz hitelek csupán a szikra volt, amely begyújtotta a válságbombát, a válság tényleges oka nem ez, hanem a rossz hitelezési, jelzáloghitelezési és bankközi hitelezési gyakorlat. Az igaz, hogy nem minden bank unyanazt a hibát követte el, voltak prudensebb és kevésbé prudens bankok, és voltak kifejezetten a falnak rohanók és csalók is szép számmal. Az is igaz, hogy a mérgezés az USA-ból terjedt el, ezt sem vitattam sosem, kár ezt magyaráznod újra és újra.

De a világválság nem azért volt, mert néhány bank értékpapírba csomagolta a rossz hiteleket és ráírta a csomagolásra, hogy első osztályú hitel. Azért, mert a kockázatkezelés a bankok közötti pénzpiaci kereskedelemben is megbukott, meg a jelzáloghitelezésben is. Azt mondod, nem licitáltak egymásra a bankok - elfelejtkezve a kockázatokról? Akkor miért adtak 80-90-100 majd pedig már 120%-nyi hitelt ingatlanfedezet mellett, hogy rendezze is be abból a 20% többletből? Nem azért mert egymással versenyeztek? Nem azért, mert háttérbe került a kockázatkezelés, és előtérbe a piaci részesedés növelése?

Nem folytatom, így is elkanyarodtam az eredeti témától...

A lényeg, hogy valós érveket hozzatok, ne azzal dobálózzatok, hogy butaságot beszélek, meg, hogy elképesztőek a gondolataim.

Na, jó éccakát...

Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 22:51
Előzmény: #591  Törölt felhasználó
#599
Egyetértek a kiegészítéssel. Egyébként amire reagáltál az is egy felsorolás akart lenni, amiben ezek is benne vannak, de valamitől lehagytam végül.
Phylaxa 2010. 02. 26. 21:59
Előzmény: #583  Törölt felhasználó
#598
"Az pedig még nagyobb butasáág, hogy a válsághoz az vezetett volna: egyre több bank "csábult" el, vállalt volna felelőtlen kockázatot. A bankok többsége prudensen működött, konzervatívan hitelezett, csupán az USÁ-ból indult ki az értékpapírba csomagolt rossz hitelek értékesítése, amely botrány kibukása felborította a normális pénzpiacokat (de ezt már többször világosan elmagyaráztam neked)."

Nos, ha a bankok prudensen működtek volna akkor ma nem mondanák a szigorításra, hogy innentől nincs hitel. Ugyanis minimálbérre nem lesz hitel ezentúl. Tehát nemcsak adtak, hanem egyenesen ennek a lehetőségnek a megszűnésével már nem is látnak fantáziát a hitelezésben. Kemény dolgok ezek. Valós információt ma így tudsz szerezni a bankok működéséről. Mindenesetre még mielőtt ezt valami hazai dolognak állítaná be valaki, a fejlett civillizációkban bizony szigorú kritériumok vannak. Nem véletlenül.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:54
Előzmény: #583  Törölt felhasználó
#597
manci,

Ezek viszont a te szavaid:

"Az utolsó bekezdésben írtak meg annyira elképesztőek, hogy azokra már nincsenek szavak. Nézz utána, mert valamit nagyon alapvetően félreértettél!"

Erre írtad, amik az enyémek:

"Nem tudom, olvastad-e a legújabb tervet, miszerint az ügyfeleket minősíteni fogják életkor, végzettség, munkahely, beosztás, stb szerint, és az alacsony "kasztba" tartozók egyre magasabb kakamtra kapnak majd hitelt. Ezt egy bank már alkalmazta magától, de az egész piacra csak most lesz érvényes. Ha azt lehet, hogy Te 10%-ra kapsz hitelt, mert közgazdász vagy, Pista bácsi pedig 15%-ra, mert villanyszerelő, az nem gáz? Szerintem az elv nem sokban különbözik attól, ha azt mondom, itt van egy teszt, ha kitöldöd és átmész, akkor kapsz hitelt, ha nem mész át, elmehetsz egy tanfolyamra, ahol elsajátíthatod azokat a minimális ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek hogy hitelt vehess föl... A magad, a bank és az egész bankrendszer, az egész társadalom érdekében."

De úgy állítod be, mintha ezek a szerinted "elkéspesztő gondolatok" az enyémek volnának. Pedig - és most kapszkodj meg - a piac alakította ki, pontosabban egy piaci szereplő már alkalmazza, és a szabályozó át kívánja venni.

Emésztgesd:

link
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:46
Előzmény: #595  Törölt felhasználó
#596
manci,
nem ezek penznyelo szavai arról, amit az én írásomról gondolt - nem mellesleg helytelenül :)
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:40
Előzmény: #588  Törölt felhasználó
#595
"azzal már nem értek egyet, hogy egy termékkört kiragadva, kvázi értelmiségi kiváltsággá tegyük annak lehetőségét."

Ezt nem én mondtam (ezek akira szavai), az én véleményem ezzel ellentétes - lásd alant.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:31
Előzmény: #577  Törölt felhasználó
#594
Mondom, határozottan közelednek gondolataink, már csak a megfelelő eszközöket kellene megtalálni. Akira, te az adminisztaratív korlátozások híve vagy, mi meg a piaci szereplőket cselekvőképes felnőtt polgároknak tartjuk (tartom), akik saját érdekeiknek megfelelően képesek cselekedni. Ebben kell őket segíteni oktatással, nem korlátozni kizárással, tiltással, stb....

"kíváncsi lennék, hogy melyik bankos vett már föl piaci kamatozású és piaci költségszerkezetű hitelt," - Nevetni fogsz, ez jogszabályi előírás...
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:23
Előzmény: #575  Törölt felhasználó
#593
Teljesen egyetértek a közvetítők matartásának megítélésével.

A 10-20 éves hitelek kockázatát azonban nem lehet előre felmérni, akármennyire is brilliáns elme a kockázatkezelő (kivéve, ha a GVH-nál dolgozik az illető), ezért alkalmazzák itt a változó kamatozású kölcsönöket, amikor a piaci változásokhoz igazíthatók a kondíciók. Ez nem becsapás, ez kockázatkezelés. Ez mindkét fél javára-terhére változtathatja feltételeket. Mi van akkor, ha megtáltosodik a futamidő alatt a magyar gazdaság (:-))? Ha 250 alá megy az euró? Akkor a változó kamatozás miatt csökkenhet a törlesztőrészlet!
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:14
Előzmény: #574  Törölt felhasználó
#592
Na közeledünk egymáshoz. De:
"Evvel egyet is értenék, ha bizonyos lennék abban, hogy a bankok és közvetítők ezeket a kockázatokat JÓL mérik föl, és a közvetítők nem kizárólag az értékesítben, hanem a kockázatok kezelésében is érdekeltek lennének. Ebben azonban - lásd a pénzügyi válság egyes okait - nem bízom."

Bizonyos nem lehetsz ebben, mindig és mindenben lehetnek rossz piaci döntések - gondolom (tudom), hogy a biztosítóknál is van ilyen. A közvetítők egészen más tészta, hiszen ők mindig is az értékesítésben lesznek érdekeltek, de ez nem is baj, hiszen ők csak közvetítenek. A termékeket a bankok, kockázati értékelést követően alakítjak ki, ott kell észnél lenni. De ennek tényleg semmi köze a válsághoz - ahogyan én is többször mondtam neked :-)
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:05
Előzmény: #572  Törölt felhasználó
#591
"Hogy a hitelközvetítők képzettségét szigorítanám, azzal egyetértek." Ez ugyan egy más téma, alapvetően egyetértek veled, de ez nem elég. Szigorítani kell a felelősségüket, biztosítást előírni számukra, ahogyan szeptembertől ez már kötelező is lesz.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:03
Előzmény: #580  Törölt felhasználó
#590
Akira, egyrészt ne csak az árfolyamot nézd, hanem a kamatfelárakat is. Másrészt z eredeti szöveged azt sejtette, hogy a válság előtti szinteken van a CHF (törlesztő 60-ról 90-re, majd vissza 60). Ezzel szemben a CHF hitelt legtöbben 2006-2008 között vették fel, jellemzően 140-160 közötti CHF mellett, most meg 185 a CHF közepe és közel 190-en törlesztesz az eladási árat nézve ugyebár. Tehát a számod helyesen kb.: 60-ról fel 100-120, majd vissza 80. De ez csak részletvita, mert az alap mondandóddal egyetértettem, miszerint a 100e-s havijú Ft-osnál még mindig olcsóbb. (ehhez képest is az én számaim mutatják jobban a viszonyokat).
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 21:01
Előzmény: #571  Törölt felhasználó
#589
Hidd el, egyetlen bank sem ad hitelt olyannak, akiről előre látszik, nem tudja majd visszafizetni. A pénzzel bánásra oktatás nem a bank feladata, mint ahogyan írni-olvasni sem a biztosító tanítja ügyfeleit.

A bank pénzt (betétet) gyűjt, és pénzt (hitelt) helyez ki. Nem ingatlankereskedő, nem utazik élből a fedezetekre, azt pénzzé tenni számára nyűg és plusz kockázat.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 20:56
Előzmény: #585  Törölt felhasználó
#588
Manci, ezt már én is kérdeztem, hogy a betételhelyezéshez nem kell hozzáértés, a hitelhez meg kelljen?

Tovább megyek, BÁRMILYEN instrumentumban van a pénzed, akkor valamilyen kockázatot vállalsz. Ha otthon a párna alatt tartod, azzal is ugyebár, mert bukod az inflát. Így tehát MINDENHEZ pont annyira szükséges a pénzügyi ismeret, mint a hitelhez. Ezért értek egyet azzal, hogy az általános ismeretek részéve kell tenni a pénzügyi/gazdasági ismeretek alapjait. Ez tényleg fontos lenne. De azzal már nem értek egyet, hogy egy termékkört kiragadva, kvázi értelmiségi kiváltsággá tegyük annak lehetőségét.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 20:55
Előzmény: #568  Törölt felhasználó
#587
"Sajnálatos, énekzenét tanítanak most is az iskolákban , de a mindennapi életet sehol sem képzik. Pénzügyi tantárgy is kellene.

Ezzel teljes mértékben egyetértek, többször megbeszéltük itt már."

Ezzel én is teljesen egyetértek.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 20:52
Előzmény: #566  Törölt felhasználó
#586
Egyszerű áruvásárlási hitelt (LCD TV-hez) fel lehet venni 8 általánossal? Lakástakarékpénztári betéttel kombinált lakásvásárlási hitelhez elegendő-e a szakmunkásvizsga, vagy már emelt szintű érettségi kell? Értékpapírügyletekhez már egyetem kell? Hány diploma kell a tőzsdézéshez?
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 20:45
Előzmény: #562  Törölt felhasználó
#585
Az iskolázottság nem feltétele a hitelfelvételnek, míg az áltgalad komplexnek nevezett feltételek vizsgálata szükséges ahhoz, hogy megítélhető legyen, visszafizetésre kerül-e a hitel.

" A hitel az egy tartozás, mig egy anno deviza betét, igaz árfolyamkockázatos volt, de a többi általatok felsoroltakhoz képest- azok egyike sem tartozás volt." De az árfolyamkockázat létét, működését már ismerték az emberek. Nem lehet azt mondani, hogy a devizahitelnél találkoztak volna ezzel a fogalommal először.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 20:36
Előzmény: #557  Törölt felhasználó
#584
akira,

ijesztőek a gondolataid, ráadásul logikátlanok is. minden szerződéskötéshez tesztet végeztetnél? ha négy zsemlét akarok vásárolni, milyen tesztet kell előttte megcsinálnom? Hogy bonyolítsuk a helyzetet: mire kell válaszolni, ha avalaki egy laptopot, autót, házat akar venni? Más teszt kell-e ha vásárolni akarok házat, vagy ha építeni? Ha suszterhez viszem a cipőmet, milyen teszt kell? Ki és mlyen alapon határozza meg a tesztet?
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 20:19
Előzmény: #556  Törölt felhasználó
#583
akira,

már megbocsáss, de butaságokat beszélsz.

"nem elegendő a piacra/bankokra bízni a kockázatkezelést" - ezzel azt mondod, nem lehet egy vállalkozásra bízni, hogy köt-e üzletet vagy sem. A legegyszerűbb termelő is felméri, mit érdemes termelni, amit a piacon is megvesznek majd. A kereskedő, hogy mit vegyen, amit haszonnal eladhat majd.Mind-mind kockázatelemzést végez, nemcsak a bank, mielőtt dönt a kihelyezésről. A termelőt és a kereskedőt is el akarod tiltani, hogy önmagában vizsgálják a kockázatokat? Szerinted jobban ért az állam, a jogi szabályozás a piaci kockázatok meghatározásához, mint a piaci szereplők? Vagy csak a bankosok olyan hülyék, hgy maguk nem tudják felmérni a kockázatokat (ismerve gondolkodásodat, ez utóbbi véleményedet gyanítom :-))

Azt pedig honnan veszed, hogy egy bankban a marketingesek döntenek egy üzletről? Mint minden rendes válallkozásnál, a banknál is üzleti, kockázati, jogi, stb. területek együttműködése szüli a döntéseket. Akkor van üzleti lehetőség, ha reális kockázat mellett érhető el megfelelő nyereség. A jó és a rossz döntéseket is közösen hozzák, tehát ne gondold, hogy valamilyen összesküvés folytán a válságot megelőzően a marketing átvette volna bankrendszer irányítását, ez vezetett volna a válsághoz.

Az pedig még nagyobb butasáág, hogy a válsághoz az vezetett volna: egyre több bank "csábult" el, vállalt volna felelőtlen kockázatot. A bankok többsége prudensen működött, konzervatívan hitelezett, csupán az USÁ-ból indult ki az értékpapírba csomagolt rossz hitelek értékesítése, amely botrány kibukása felborította a normális pénzpiacokat (de ezt már többször világosan elmagyaráztam neked).

Az utolsó bekezdésben írtak meg annyira elképesztőek, hogy azokra már nincsenek szavak. Nézz utána, mert valamit nagyon alapvetően félreértettél!
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 13:45
Előzmény: #579  Törölt felhasználó
#582
214- 141 a két szélsőérték 5 évre visszamenőleg.

Ha csak árfolyamkockázat miatt változhatott volna a törlesztő, akkor az max 214/141 arányában nőhetett volna. vagy tévedek?

Egyébként igazad van, ez 51%, nem 50, mint ahogy fejből sejtettem.

Pontosítom, a 60 ezres törresztő 90,600 Ft-ra nőhetet volna, ha valaki 141-es CHF-nél veszi föl, és pont 214-nél kalkulálták neki a csúcstörlesztőjét...

:)

Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 13:45
Előzmény: #579  Törölt felhasználó
#581
214- 141 a két szélsőérték 5 évre visszamenőleg.

Ha csak árfolyamkockázat miatt változhatott volna a törlesztő, akkor az max 214/141 arányában nőhetett volna. vagy tévedek?

Egyébként igazad van, ez 51%, nem 50, mint ahogy fejből sejtettem.

Pontosítom, a 60 ezres törresztő 90,600 Ft-ra nőhetet volna, ha valaki 141-es CHF-nél veszi föl, és pont 214-nél kalkulálták neki a csúcstörlesztőjét...

:)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek