Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 06. 27. 12:24

Felmentették Bitvai Miklóst, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatóját - a GKM sikkasztással v  

Ugrás a cikkhez
Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a tegnapi napon, 2003. június 26-án azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntette Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatójának munkaviszonyát.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=31233
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 12. 22:57
Törölt hozzászólás
macmacus2002 2003. 06. 30. 08:36
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Kedves Laurion!
A portfolio és a gkm cikkeire gondoltam. Egy ekkora horderejű ügyben amíg még az sem bizonyos, hogy kit mivel kell megvádolni, vigyázni kell a nyilatkozatokkal, mert ha nem találsz telibe a másik feléért a jogvédők neked ugranak.
Jancsika!
K ösz!
jancsika 2003. 06. 28. 16:49
Előzmény: #7  macmacus2002
Én úgy tudom, hogy az új Gt szerint lehet egy cégnek is büntetőjogi felelőssége.
Törölt felhasználó 2003. 06. 27. 18:15
Előzmény: #7  macmacus2002
Kedves Macmacus!
Kinek címezted, hogy egy jogász sírva fakadna?
macmacus2002 2003. 06. 27. 17:00
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Szerintem egy jogász sírva fakadna. Én nem vagyok az, de HA bebizonyosodna mindaz, amit leírtatok (95%), az Equitiest elmeszelheti a TpT megsértése miatt a PSZÁF (jól meg is büntetheti, de nem a Btk miatt), de az Equities (valamelyik) alkalmazottját lehet csak sikkasztással vádolni (Btk. Ezért folyik máris belső vizsgálat - gondolom).
Viszont ha nem (5% - szerintem), akkor a fenti cikk miatt kártérítési perek zúdulhatnak a Gkm-re (a portfolio.hu-ra, aki csak idézte, talán nem) a jó hírnevek miatt.
Az első esetben ráadásul a feljelentést szerintem az Equitiesnek magának kell megtennie...
Na, jó hétvégét!
Törölt felhasználó 2003. 06. 27. 16:28
Előzmény: #5  portfolio
akkor azt hiszem, a gm vádaskodása kissé elhamarkodott volt!
(Ha egy későbbi vizsgálat eredményétől teszik függővé a bj eljárás megindítását) - a minősítésben igazatok van, ez olyan, mintha sikkasztással vádolnák őket!
Portfolio
Portfolio 2003. 06. 27. 16:14
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
A GKM közleményt mi mail-ben kaptuk meg a Minisztériumtól.
A cikk a zárójeles Btk-s idézetet, a címet és a vastagításokat kivéve a teljes közlemény szó szerinti copy-paste-je.
Törölt felhasználó 2003. 06. 27. 16:08
Előzmény: #3  portfolio
OK, köszönöm!
Nem tudom: a közlemény tartalmaz bármilyen állítást ennek alátámasztására?
Iga zán megvárhatták volna, amíg a PSZÁF lefolytatja az ÁAK által (közvetve általuk) kezdeményezett vizsgálatát.
Ha pedig már most vannak bizonyítékaik, akkor rögtön tegyenek is feljelentést!
Ha viszont még nincs semmi konkrét, csak a belső vizsgálat alapján feltehető valami visszaélés, akkor addig ne maszatoljanak be egy fokozottan bizalmi tevékenységet folytató gazd szereplőt!
(max ide a fórumba írjon vmelyik jogi főosztályos :)
Addig azért nem vádaskodnék a GKM helyében, mert a brókercégnek is van jó hírneve, épp úgy, mint a Bodnáros cikkben leírtak szerint az ÁAK-nak.
(mert aztán kapnak a nyakukba egy akkora kártérítési pert, ami tovább növelheti majd a büdzsében a szakadékot! :)
Na mindegy, abban biztos vagyok, hogy az ügynek még komoly folytatása lesz...
(nem találom a közleményt a gm honlapján, hol lehet felelni?)
Portfolio
Portfolio 2003. 06. 27. 15:04
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Kedves Laurion!
A "sikkasztás" szót a GKM közlemény nem használta.
A zárójeles részben közzétettük azt, hogy a Btk. miként értelmezi a "sikkasztás" definícióját: "aki a rábízott dologgal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el" .
A GKM közleménye szerint a K&H Equities az ÁAK Rt. tudta, és előzetes jóváhagyása nélkül valamint az ÁAK Rt. nem teljeskörű és valótlan tájékoztatása mellett a saját céljainak megfelelően használta a megbízó pénzeszközeit. (teljes szöveget lásd a cikkben).
A fentiek alapján a jogászunkkal is konzultáltunk, aki megerősítette nekünk, hogy a GKM fenti mondata megfelel a sikkasztás tényállásának.
Erre utalhat egyébként az is, hogy a GKM közleménye végén utasította az ÁAK igazgatóságát, hogy a vizsgálatok eredményeinek alapján döntsön az esetleges büntetőjogi felelősségrevonás kezdeményezéséről.
Törölt felhasználó 2003. 06. 27. 14:54
Előzmény: #1  portfolio
Portfolio!
A sikkasztással így kimodva Csillag vádolta a brókercéget, vagy Ti szubszumáltátok a tényállást, az alapján, amit ő mondott?
előre is köszönöm

Topik gazda

Laurion
Laurion
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek