Janiii

Regisztráció: 2021-01-28 22:27:35

Hozzászólások száma: 12

Utolsó hozzászólás: 2021-03-10 17:41


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Financial Forecasts 2021. 03. 10. 17:41
ABML-re vigyázni, lehet gond van ott...
https://www.sprucepointcap.com/
Financial Forecasts 2021. 02. 27. 19:39
OFF
Túl sok a nyávogás.
Faékegyszerű a politika.
Ha elmész szavazni a fideszre, akkor a fideszre szavazol.
Ha elmész szavazni az ellenzékre, akkor a fidesz ellen szavazol.
Ha nem mész szavazni, akkor a fideszre szavazol.
És, el kell dönteni, hogy elviseled-e a tekintetes urak  (grófok, bárók és a király) ingyenélését cserébe a 15%-os szjaért vagy szabad és ember akarsz lenni kicsiny Hazánkban.
Financial Forecasts 2021. 02. 09. 09:59
ZOM már csak azért is volt izgalmas spekuláció, mert - amikor 1 dodo alatt volt - azt nyilatkozták, hogy a cégnek 22 végéig elegendő készpénze van.
Vagyis nem várható tőkepuffer.
Ehhez képest higítanak.
A kapitalizációra érdemes figyelni, jelenleg kb 1,6 B.
A tevékenységének a piaca kb 2 - 2,5B USD világszinten.
Financial Forecasts 2021. 02. 09. 00:02
Egy hete (is) azt nyilatkozta Musk, hogy „mi autókat építünk...“, mint ha tisztázni kellene mivel is foglakozik. Ehhez képest kiderül, hogy BTC-vel spekulál, nem is kicsiben, hanem nagyban.   
De, miért most? Mire ez az időzítés? Miért nem vette évek óta? Most vesz bele, 20-30K között, mint a kitörésre váró momo speki.   Pont most, amikor felerősödik a coinokkal szembeni kormányzati, monetáris fellépés kockázata. Akkor, amikor India megszellőzteti, hogy készül a tiltást elfogadó jogszabály, amikor a német hatóságok nem tudják az adócsaló btc-jét lefoglalni, mert nem tudják a jelszót és a többi.   
Az a gyanúm, hogy tudja, ismeri, mert van rálátása, hogy a kormányok, szabályozó hatóságok tiltó törvénytervezetei hol és milyen állapotban vannak. Szerintem ketyeg az óra, és ezt megelőzendő, kvázi tiltakozásképpen (fricska), a középső ujjának felmutatásával együtt, elkölti a cége pénzét BTC-re.   
Mert ez a jövő, a BTC, és neki ne mondják meg hogy mit lehet, meg mit nem, mert azt majd ő tudja és egyébként is bekaphatják...   
Mert a btc a jó, mert emelkedik, folyamatosan, igaz ugyan, hogy néha esik 10-20 %-ot, de ne izguljon senki, hiszen garantált a folyamatos emelkedése, ráadásul tud ez 10-20 %-ot emelkedni is akár napon belül is ám!
  
Mert a volatilitás kell a népeknek, de nagyon, mint egy falat kenyér.   
Aztán meg milyen paradicsomi állapotok lesznek, ha mindenki ezt használja, mint valami valódi devizát, szabályozás és felügyelet nélkül. Dollár és euro, ugyan már, nem kell ez akkor senkinek, talán a svájci frank, de inkább az sem, ki tudja, síelni is btc-ért lehet majd.   
És az, hogy már nem kell dollár és euro senkinek, akkor mit csinál Jenet és Jeromi meg a többi? És mi lesz a horror adósságokkal? Gondolom, visszafizetik az utódaink btc-ben.   
Talán mások már sejtették, én most jöttem rá, hogy Elonnak elmentek otthonról...   
A gőg, ami a monetáris szabályozók, döntéshozók, hedge fund vezérek, bankárok, m.nacionális vállalatok vezetői, politikusok stb legismertebb motívuma, és ami minden összeomlás közös biztosítéka, szerintem már statisztikailag igazolható módon uralja a gazdaságokat, de még talán nem visszafordíthatatlanul. 
  Gondoltam ezt eddig.   
Ma azonban, egy kicsit megijedtem, hogy hol is tarthat ez a folyamat valójában.
Financial Forecasts 2021. 02. 04. 10:37
Ha jól látom (Edgar filings), EVFM menedzsment munkavállalói részvényopciók keretében kaptak papírokat. Nekik bekerülés nulla. Opciók lehívása 3,25.
De van higítás is 2,73-on kb. 4m db.
Kellett nekik 10m cash, 40-60 M-t égetnek negyedévente., különösen most, ebben a negyedévben megy el sok a marketingre. Ha jól emlékszem szeptember végén volt kb. 100 M cash.
Kérdés, hogyan állnak az értékesítés számai?
Meg kérdés, hogyan áll a január elsejével indult (talán) 2-es fázis?
Meg a Blackrocknak lett 6%-a 12.31-én.
Financial Forecasts 2021. 02. 02. 17:23
A példaként felsorolt vállalatoknak is pénzben meghatározható vagyona és jövedelemtermelő képessége és jövedelme van, ezek alapján pénzben meghatározható értéke van. Van saját tőkéje és a várható vagyoni érték és jövedelmek alapján pillanatnyilag kialkudott - pénzben kifejezett - ára, árfolyama van (tőzsde).   
A devizák ára, egymáshoz viszonyított árfolyama a devizák mögött álló összesített csereügyletek, azaz termékek és szolgáltatások vannak, ezek által kialakult árfolyamok (Ha pl. Mo semmit nem importálna, csak exportra értékesítene, akkor - minden egyéb változatlansága mellett - igen erős lenne Forint.)   
A BTC-nek nincs vagyona, nincs jövedelemtermelő képessége, mert nem vállalat.   
A BTC mögött nincs csereügylet, nem kereskednek áruval és szolgáltatással BTC elszámolással, legalább is egyelőre ez igen csekély mértékű. A mai árfolyamát nem ez határozza meg.   
Hanem akkor micsoda?   
Hát, a remény, hogy majd egyszer eljő az idő, amikor sokan, egyre többen, bárki és mindenki csereügyletek elszámolására használja majd, egy szabványos, szabályozott piacon, ahol garanciák vannak (lásd devizák).   Na ez az, ami sosem fog eljönni, a pénznyomdák monopóliumai sosem hagyják, hogy ez megtörténjen (de ez csak személyes vélemény)   
Addig is bármennyi lehet az ára, pont azért mert semmilyen értéke sincs jelenleg, de a REMÉNY....
Financial Forecasts 2021. 01. 29. 15:23
Tipp: JPM, Morgan
Financial Forecasts 2021. 01. 29. 15:13
Azok az intézményiek, akik kölcsönadtak, alig várják, hogy visszakapják. Megkapják, azonnal borítanak.
A  kölcsönök lejárati időpontja a kulcs.
Aki ezt tudja, az napra meg tudja mondani, mikor szakad össze az egész.
A kölcsönök lehetnek 1-2 hetesek, de évesek is.
Financial Forecasts 2021. 01. 29. 15:02
Igen, de ki kell egészíteni a történetet azzal, hogy a kötelezett aki az opciókat kiírta, na ez a kör nem a RH, hanem a Citadell és társai. Tehát megint a tőkeáttétel, a kockázatkezelés teljes hiánya és a GŐG, ami dönti a fundokat.
IB nagyon óvatos, nem csak a saját, hanem a többi bróker fizetőképességét is figyelik amennyire lehet, legalább is én így értelmezem a nyilatkozataikat. IB-nél nem lehet fedezet nélkül kiírni opciót, de a többi bróker lazább lehet ezek szerint.
Financial Forecasts 2021. 01. 29. 11:51
Én mondjuk majd akkor aggódom, ha eljön az ideje. 
Aggodalom akkor lesz, ha a Reddit és tsai, meg RH-s spekik feltétel nélkül vállalnak közösséget egymásért és a közös fellépésért. Magyarán szekta lesznek, mert akkor az elmebaj ilyen koncentráltan veszélyes a társadalmakra. De egyelőre nincs szó ilyenről és nem is gondolom, hogy nagy esély lenne ennek kialakulására. Idővel a piac helyreteszi a szélsőséges folyamatokat.   
Összebeszélés, összehangolt piaci ár befolyásolás és beállítás, tisztességtelen piaci magatartás stb., törvénytelen piacbefolyásolás, szóval röpködnek a fogalmak.   
A socialmedia egyes megnyilvánulásai, ha azok nem zárt csoportban keletkeznek, akkor az nyilvános, bárki számára hozzáférhető információ.   Ha egy aktív tagja nyilvánosan kijelenti, hogy venni kell egy részvényt, mert szintén bárki számára hozzáférhető adatok, információ alapján megállapítható, hogy erős vételi érdeklődés várható a papír kapcsán, akkor ez eddig csak vélemény. Ha ez a tag már rendelkezik long pozícióval a kijelentése (ajánlás) előtt, akkor közvetlen anyagi érdeke származhat az információ közlésével. (Azért csak származhat, mert jogilag nem ilyen egyszerű ennek megítélése, de ez itt most nem lényeges.)
Ha ez a tag megegyezett a többi taggal abban, hogy mindenki azt teszi amit ő, akkor ezek itt összebeszéltek, összeadták az anyagi erőforrásaikat és együttesen, összehangoltan léptek fel a közös pozíciójukkal valaki ellen.   Ha a tagok és a tagokon kívüli más olvasók valójában semmiben nem egyeztek meg, nem vállaltak kvázi kötelezettséget arra, hogy a szócsövet tartó pozícióját mérlegelés nélkül felvegyék, akkor nem beszélhetünk együttes magatartásról. Nincs összebeszélés, valódi összehangoltság, mert minden pillanatban dönthet a tagok sokasága, hogy nem vesz GME-t. Minél nagyobb számú a közösség és a közösségi oldalaikon minél nagyobb számú ügylet vagy részvény adata jelenik, annál inkább nem lehet összehangolni semmit sem. 
De akkor mi folyik itt? 
Egyszerű momo effektus. Ha a nyilvános körben a pletyka tárgya valamely részvény és annak ára emelkedik (vagy esik), a spekulánsok azonnal rávetik magukat, hogy felvegyék az ezzel azonos irányú pozíciót. De ebben nincs büntetőjogi értelemben vett összehangolás, sokezer egyéni és intézményi befektető és spekuláns vásárlása nem egy előre eltervezett támadás. Van itt valaki, aki még nem vett részvényt csak azért, mert megugrott az ára (aztán utána azért megnézte milyen papír is ez, mi a sztori stb)   
Ha a Reddit tagjai és társai cselekménye összehangolt és ezért törvénytelen, vagy minimum etikátlan, akkor most bajban vagyok, mert egy kicsit én is leskalpoltam GME-t, tehát résztvettem a vételemmel a bűnbanda törvénytelen céljainak megvalósításában.   
A korábbi időszakokban - Bool példái is - történt durva törvénytelenségek mind zárt ajtók mögött, titokban, sunnyogva zajlottak, közös jellemzőjük, hogy kevés számú szereplő koncetrált, relatív nagy tőkével együttesen manőverezett ügyletei már képesek voltak nemcsak egyedi cégek papírjait befolyásolni, hanem a deviza és arany piacon is manipuláltak.   
És még egy dolog hiányzik a cselekményből, a bennfentesség. Nincs bennfentes információ, amivel a Reddit és tsai rendelkeznének, és az ügyleteik is gyakorlatilag a nyilvánosság előtt zajlanak, ha egyáltalán lehet erről beszélni. Mármint arról, hogy „ügyleteik“, hiszen a tweetek és fórumok alapján legfeljebb az állapítható meg, hogy mik a népszerű termékek, részvények stb. ebben a körben.     
Szóval a Reddit és társai és RH - részemről - nem tartozik az elítélendő kategóriába, egyszerűen a piaci mechanizmusok, az információs rendszerek stb fejlődésével létrejött új formáció, ami nem más, mint egyszerű spekulánsok sokasága.   Cserébe nőtt a piaci szereplők száma, az ügyletek száma, egyszóval az összes tőzsdei paraméter, vagyis hatékonyabb lett a PIAC. 
Ez persze együtt jár azzal is, hogy rosszul vagy nem eléggé szabályozott termékek, ügyletek a felszínre kerülnek. Mint mindig, most is a derivatívákkal és tőkeáttétellel van baj, na ebben van keresnivalója a hatóságoknak.   
De, és visszakanyarodva az elejére, idővel a piac helyreteszi a szélsőséges folyamatokat (GME és tsai). Nincs kétségem affelől, hogy nagy bukás lesz a vége, mert amikor eltűnik a sort-tömeg, azzal a vételt fűtő üzemanyag is elfogy, a beragadtak azonnal elvesztik a tőzsdére tett pénzük nagyon nagy részét. A ma még kevésbé óvatosak, akik megmaradnak, körültekintőbbek lesznek, tisztul a piac, még nehezebben lehet együttes fellépést generálni.   
problem solved  
Financial Forecasts 2021. 01. 28. 23:00
Nem vagyok egy írogatós típus, de nem bírtam ki.
Kinyílt a kalesnyikov a zsebembe...
Financial Forecasts 2021. 01. 28. 22:48
A Citadel és társai nem kell hogy viseljék a vállalt kockázatot, szemben a kisbefektetőkkel. 
A Citadel és társai annak tudatában nyitottak sort pozíciót, hogy az átlagos szinthez képest jelentősen magasabb sortállomány volt. Ezek az agyoniskolázott sztárbrókerek és alapkezelők abban bíztak (érted bíztak), hogy egy bizonyos ár fölé úgysem megy a részvény ára. Erre semmilyen kockázatkezelésük nem volt (exit ár stb.) Kockázatkezelés annyi csak, hogy majd lebeszéljük a vevőket a fórumokon a vásárlásról.   
Tehát ezen körülmények ismerete mellett benyitottak egy olyan pozíciót, amiben a veszteség értéke korlátlan. Pontosan ugyanolyan kockázatokkal, mint amivel általában a határidős ügyletek rendelkezhetnek. Potenciál a végtelen veszteség.   
Erre jön néhány spekuláns, akik felismerik a Citadel és társai ultragagyi pozícióját, mármint a brutális vételi kötelezettségből eredő hatalmas vevői potenciált és bevásárolnak. És hirdetik, hogy emberek venni kell a péjpört, mert venniük kell a Citadel és társainak is. 
És beindul a gőzhenger, amire valószínűleg senki sem számított egyik oldalon sem, hogy ilyen elképesztő árak is létrejöhetnek.   
Erre a vesztes , visszaélve a helyzetéből adódó erőfölényével, jogi eszközökkel lép fel a pozíciójának védelméért, betiltja a vételt, közvetve, de kényszeríti az eladást.   A tiltást persze a kisbefektetők védelmét szolgáló szabályokra alapítja, azonban nyilvánvaló, hogy ez nem a vevők védelmét, hanem a saját pozícióját szolgálja. Egy részvény vásárlásáról ugyanis nem tilthat le senkit csak azért mert szerinte túl drága az (legfeljebb felhívhatja a figyelmet az anomáliára). 
Ezzel szemben, a vesztesége csökkentése érdekében haladéktalanul zárni kellett volna a pozícióját, meggyőződésem, hogy ezt nem tette meg akkor amikor azt állították, hogy kiszálltak. Újra ráadtak, mint amikor a vesztes pozíciót higítjuk...   Joggal és erőfölénnyel való visszaélés ami itt látható a csoda alapkezelők részéről. 
Tipp: dollármilliárdokat fog megítélni a bíróság, ha egy pertársaság nekimegy ezeknek.   
Már csak egy kérdés maradt, amit az is aktuálissá tesz, hogy egyesek szerint szabálytalan, morálisan kétséges az "RH-horda" magatartása:
A Citadel és társai bevetették volna a kisbefektetők védelmében a részvényvásárlási tilalmat, ha az alapjaik ki lettek volna tömve az ominózus részvényekkel? 
Ne legyünk naívak...   
Ultra botrány, szvsz sokkal nagyobb a baj, mint azt a laikus gondolná.  

friss hírek További hírek