Cimballi

Regisztráció: 2010-03-21 02:12:50

Hozzászólások száma: 620

Utolsó hozzászólás: 2024-02-27 19:48


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Tréder Topik :o) 2024. 02. 27. 19:48
Igen a második részben beszéltünk a technológia közgazdasági szerepéről.
És az is igaz - ebben a részben van szó róla - hogy aggódom, amiért 2008-ban és 2020-ban átléptek egy politikai határt. Ez a kultúraváltás majd a vesztét okozza a jelenlegi felállásnak, de lassabb a folyamat, mint ahogy azt a fórumokon téma, vagy ahogy a károgó, beszélő fejek prognosztizálják. Szvsz
Tréder Topik :o) 2024. 02. 27. 19:26
Igen, a médiával szemben az elvárás, hogy magyarázza meg, mi történik. Lehetőleg olyan hangzatos címen, ami átüti a zajt és felkelti az érdeklődést.
Ezért mondjuk mindig, hogy az árfolyamgrafikon kell, illetve itt ebben a beszélgetésben behozom a kötvénypiacot / kamatpiacot, ami nagyon nehezen tud hazudni és rendelkezik prediktív erővel. Szerencsére a média kevésbé kommentálja ezt a szegmenst. ;) mert a kutya nem foglalkozik vele. Úgy értem a mainstream befektető nem.
Tréder Topik :o) 2024. 02. 27. 18:45
Hahó mindenkinek! - de rég nem jártam erre. A 2024-es kilátásokról fundamentális alapon, a dollár hegemóniáról, államadósságról és a huzamgörbék viselkedéséről beszéltünk Keny-vel az itt hallgatható podcast első felében:
https://youtu.be/bmpTwQdG6F8?si=Jb_ySmt6HLrOb3Wb
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 08. 15:02
Coal Harbour, Vancouver
Akkor még talán az is okoz meglepetést, hogy a Herschel (népszerű hátizsákok, táskák Mo-on is), vagy Aritzia is innen van. De most már úgy nagyjából tényleg kifogytam...
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 08. 01:03
No-no, szeretem az akadémiát, de még egyszer nem - - - inkább foglalkoztatok doktoranduszokat a helyi két egyetem egyikéről.
És igen, Lululemon, RYU, Kit and Ace, Reigning Champ, Arc'teryx mind Vancouverben készülő márkák.
Az elsőt, legismertebbet nem is tudom, hogy van-e valaki aki nem hordja itt; nekem nem nagyon tud olyan nap lenni, hogy ne legyen rajtam valami LULU darab 😉
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 07. 19:19
😉 Inkább úgy mondom, hogy ha visszamennék időbe, akkor ebbe az irányba tennék még magamra diplomát a meglévő(k) mellé. Köszönöm.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 07. 15:36
Köszi. Igen, nincs túl sok számozgatás, itt-ott felismerek momentum karakter alapján egy hullámot és akkor az elég, hogy a következő lépést tudjam és/vagy eldöntsem, melyik idősíkra kalibráljak...
A közösségi élő piacos videóba betettem neked egy horgony pontot
https://youtu.be/jmd-ePoZ5wU?t=583
itt látható, hogy mennyire keveset számozok. Az RSI viselkedéséből két idősíkról összeállítom, hogy ott lehet egy b hullám és belövöm, hogy a felfelé az indulóban lévő c mekkora nagyságrend lehet. De a 20 percből szerintem ha 30 másodperc szól Elliottról. Mégis az ő modelljéből indulunk ki - ha ő nincs ó, akkor nem fedezem fel a módszerem.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 07. 15:21
Két szakma találkozása: kereskedés és felnőttoktatás.
Ehhez a kettőhöz értek máshoz nem 🎈 vagy legfeljebb még a data sience-hez szeretnék jobban.
Mindkettőt tanulni kellett, volt szerencsém dr. Barlai Robi trénerképző iskolájába járni. Nagyon hiányzik, amióta nincs...
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 07. 15:17
Offshort, az emberekkel van a gond, nem az EW-vel. Előrejelzésre használják és kereskedésre.
📌
Kereskedésre nem jó, mert nincs benne definiálva setup, vagy szignál. Az EW a trend állapotáról szól, arról, hogy milyen stratégiával nyúljunk bele, nem kell ismernünk ehhez, hogy épp pontosan melyik hullámban vagyunk.
📌
Másrészt a kereskedés nem előrejelzés, mert a piacokat nem lehet előrejelezni. Inkább arra törekedjünk, hogy ha egy irány valószínűségét magasnak tudjuk mérni és az elmozdulás már épp csak folyamatban van és van egy olyan pont az árfolyamon, ahol minimalizálni tudjuk a kockázat oldalt, akkor cselekszünk. Na ezt nem csinálják így ahogy elmondtam a hullámok alapelvét használók túlnyomó többségben. Helyette a szubjektív véleményük alátámasztására csűrik-csavarják a szerencsétlen felfedezést, ami szerintem óriási, ha valaki megérti a fraktálszerkezetet és átlátja, hogy az idősíkok miként fonódnak egymásba. Totál olvasni lehet a grafikont és érzékelni a bikák és medvék törekvéseit, a csomópontokat, a csatákat, a kapkodást,  hibás döntéseket, mindent.
🎞
Végül egy példa: az EW pontosítja a klasszikus TA-t. Például a támasz fogalmát. Klasszikus TA-val találgatnak, minden idősíkon minden kis korábbi megtorpanást, hogy majd ez , vagy majd ez lesz a támasz, amíg el nem fogy a pénzük. Azért választottam, hogy közzéteszem a 12-es lecke
https://youtu.be/04uvK80T2ok
elvi (absztrakt modell) kiadását, mert az épp arról szól, hogy Elliott egy egymondatos vezérlőelvével meg lehet mondani, hogy melyik támasz kitartására "érdemes" számítani és hol nyílik meg tér a grafikonon egy jelentősebb elmozdulásra.
És íme a párhuzamba állítás 😉 TA vs. EW
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 07. 03:46
Hová jutunk...
Végül egy videóban a program után a Cimballi közösség keretein belül dolgozunk élő piacokon, valós időben. Megmutatja, hogy mi a reális kép a piacok olvasása és helyzetek szintetizálása közben (meghökkentő lehet, tessék az öveket becsatolni) 😉
Megmutatja hová lehet eljutni a majdnem három hónapon át tartó program végén. (Nem tréning anyag, hanem korábbi résztvevőkkel követjük a piacot, csak elétettem egy kívülállóknak szóló felvezetőt):
https://youtu.be/jmd-ePoZ5wU
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 07. 03:40
Ha szeretnél betekintés, akkor ez egy minta az 55 videóleckéből. Éppen Elliott, ám ez a lecke is rávilágít, hogy csak azt használjuk, ami praktikus belőle.
https://youtu.be/04uvK80T2ok
A program megalkotásához az indulás óta eltelt 14 év tapasztalata kellett, valamint számtalan olyan tudományos kutatás eredménye nyomán kialakított elv, amivel a felnőtt ember tanulási hatékonyságát megsokszorozzuk.
Észre sem veszed, annyira apróságok, de például nincs feleslegesen beszélő fej, csak akkor jelenek meg, ha valamit ismételten hangsúlyozni szeretnék – a beszélő fej az egyik legnagyobb felesleges kognitív terhelés, amit előadók jellemzően a hallgatókra tolnak. A képernyőn megjelenő anyag nem ugyanaz, amit mondok, végképp nem felolvasás, hanem a hangsúlyozás, a könnyebb átlátás szolgálatában áll. A visszautalások sűrűsége és helye, példák mennyisége és sorrendje sem esetleges, nem öncélú választás. Mind azt szolgálja, hogy a tananyag a legjobb eséllyel jusson be a hallgatók hosszú távú memóriájába...
Hogy nemcsak az én példáim és megoldásaim szerepelnek, hanem hallgatóké is motivációt, inspirációt ad, mert láthatod, hogy milyen nehézségek árán jut el egy korábbi résztvevő a megoldásig.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 07. 03:35
-F-J-06
Nem bújjuk az Elliott-szakirodalmat. Azt előre elolvasod 64 oldalban, utána a program első 10%-a segít a feldolgozásban, de az anyag 90%-a arról szól, hogy ebből stratégiát építünk, de nem jelölgetünk grafikonokat, hanem egy olyan módszert alkalmazunk, amivel ha egy nevezetes tájékozódási pontot 10-25 másodperc alatt nem tudunk találni és kibontani, akkor megyünk is tovább.
Április első napjaira már a részvevők maguk kútfőjéből, menet közben befolyó adatból egészen rövid gondolkodási idővel kötik, amit én kötök. Konkrétan abban a gyertyában, ahol az ideális.
Modern, flipped classroom, azaz fordított tanterem megoldással dolgozunk, vidd el haza a tananyagot, dolgozd fel és gyere vissza, hogy kérdezz-feleleket tartsunk és problémákat oldjunk meg közösen, vagy oldjatok meg ti magatok a társakkal szakmai felügyelet mellett egy kockázatmentes tanulási környezetben.
Február 21-ig lehet becsatlakozni, jelenleg 3 hely van még szabadon.
https://youtu.be/dkNQWWnhFT0
Interactive Brokers 2023. 01. 29. 15:37
Részletes videóleckénk Tomasszal a pozíció méretezéshez szükséges kalkulációkhoz az Interactive Brokers spot devizapiacára. Legyen, itt mert jól jöhet annak, aki forexel szeretne foglalkozni. Az IdealPro Cash piac jelentősége, hogy stabil és hiába dolgozik jutalékkal, mégis az egyetlen olcsó, megbízható szolgáltatás, ha néhány százezer dolláros, vagy eurós tételeket kötsz. Ez első pillanatban hatalmas összegnek tűnik, de nem az... ott van a kalkulációban.
https://youtu.be/sQP5d3DAC4s
EURHUF és minden más 2023. 01. 26. 16:19
Köszönöm az ivitálást.
EURHUF és minden más 2023. 01. 26. 16:18
Bocs, abban az értelemben viszont igen a válaszom az eredeti kérdésedre, hogy válhat érzelmessé a piac egy hírre, de a hír nem adja meg a trendet, vagy az irányt, vagy a setupot... csak használhatóvá gyúrja a piacot technikai kereskedésre, mert lesz olyan bőven, aki butaságot lép.
Nézd ebben az értelemben...
EURHUF és minden más 2023. 01. 26. 15:46
Hajrá, köszönöm. 👍
EURHUF és minden más 2023. 01. 26. 15:45
Nem. Semmilyen fundamentumot, vagy hírt sem szükséges használnunk, mert nem tudunk belőle statisztikát építeni. Nem tudunk egyetlen hírtípusból sem elővadászni 10000 példát, hogy statisztikailag elemezzük. Másrészt csak elvonja a figyelmünk, mert pénzt az ár elmozdulásával keresünk, az az elsődleges indikáció. Minek figyelni valami mást, ami nem az ár és a momentum?
Momentum = érzelmesség index.
Itt egyébként az érzelmesség bedobását azért tettem, mert két napja rengeteg a forintos cikk és sok fórumon a minden tényadatot mellőző érzelemnyilvánítás, kapcsolódó politikai indulat.
EURHUF és minden más 2023. 01. 26. 15:40
Így van... erőt vártam 377-ig, és így van nem azonnal. Maga a videósorozat is kiemeli egy ponton, hogy szokatlanul hosszú a az elmúlt év "minden, amit mondtam bejött" szériája, nem lesz mindig így, lesz ennek böjtje, amikor semmi sem jön be. A tanulság nem a széria hossza, hanem, hogy sohasem szabad úgy gondolni, most már a bab is hús. Ezért nem kereskedünk ötleteket, hanem csak setupokat, ahol már mozgások folyamatban vannak és fel tudjuk mérni, be tudjuk állítani a kockázatot. A piac váratlan húzásaiban ezért nem vagyunk benne, nem tudunk belőle profitálni. Véletlen nem nyerünk... 😉
Közben az is tény, hogy az általam fontosnak tartott 395-397-en nem épített semmilyen fordulós jelzést. Eltáncolgatott rajta és egy kulcsfordulós napon átment egy lefelé klimaxba.
EURHUF és minden más 2023. 01. 26. 03:39
Két részben a forintról - szigorúan technikai alapon két részben. Azért hangsúlyozom ezt a technikai alapon dolgot, mert ahogy tavaly nyáron, ezen a héten is kezd sok lenni az "érzelem" a forintban. A második videó alatt a hozzászólásokban van a friss helyzet értékelése is:
I. rész: https://youtu.be/HcgMeF3M6gY
II. rész: https://youtu.be/pfJHpPs2PQ0
Tréder Topik :o) 2023. 01. 09. 19:53
😉
Érdekesség: az első erősödő kör októberből 21 nap volt, a mostani holnap (kedden) lesz 21 napos. Talán erre várunk. A mai 393,7 erős pont több mint elég hosszra.
Amint közben a chat-ben írtam, az első felfelé körből még nem feltétlen a teljes rekord begyengülés jön. Lehet olyan forgatókönyv, ami a második, kék útvonal mentén 377-es nagyságrendre erősíti a forintot. Nagyjából május lehet erre reális időpont.
Technikailag nem szabad elmennünk amellett, hogy a háromszög ún. ortodox végpontjától, az ’e’ hullám minimumról nem tud erősödés irányába elszakadni a forint. Az elmúlt négy napban mindig érintkezik vele, mindig van rajta kötés. Akinek sürgős forint váltása van, annak nem hiszem, hogy rövid távon ad a piac jobb helyet.

friss hírek További hírek