Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 09:37

Zuhanhat a forint  

Ugrás a cikkhez
A magyar gazdaságot terhelik a legjelentősebb lefelé ható kockázatok a kelet-európai EU-térségben - áll az Economic Intelligence Unit (EIU) elemzésében. A világgazdaság növekedése jelentősen lassul, de még mindig robusztus marad.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=60666
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 11. 03. 19:30
Előzmény: #22  elemes
Nem, CHF erősödésre látok esélyt, de nem számítok rá, csak figyelek. FX-n elég újonc vagyok, de amilyen alakzatot felvett az ECU-EUR/CHF havi chartja az másutt nagy mozgások előszele szokott lenni., és a CHF erősödésnek nagyobb esélyét látom (fundamentálisan viszont fel nem tudom fogni minek vesz valaki CHF-t::o), úgyhogy meglehetősen zavarban vagyok a témában).
elemes
elemes 2005. 11. 03. 15:42
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
márminthogy a CHF gyengülésére számítasz?
Törölt felhasználó 2005. 11. 03. 13:59
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
"Akkor mostmár emelkedhet."

És lőn....
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 23:29
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Nincs alternatívája a devizahitelnek, ha a forint zuhanni fog a forintkamatok az egekbe fognak szökni, ugyanúgy jár mindenki (támogatott kamatok kivéve).

Én kb a legrosszabkor vettem fel CHF hitelt, bár volt néhány pozitív hónapom is, időnként nagy áttétellel adok el HUF-t, fedezésként max arra vigyázok, hogy ne bukjak, nyereség nem számít (minimális van). Azért csinálom, hogy ha ne adj isten mégis jönne a farkas, akkor a nagy mozgásban null szaldóra kijöjjek.

Figyelni viszont szerintem nem az EUR/HUF-ra kell, hanem közvetlenül a CHF/HUF-ra, főleg mivel úgy néz ki nagy esélye van egy hosszútávú, erőteljes EUR/CHF gyengülésnek.

Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 14:05
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
"Zuhanhat a forint"

Akkor mostmár emelkedhet.
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 12:51
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
"miert csak 2006 vegeig mesz a forint ellen?"

Csak később kerül döntéskényszerbe a kormány. 2006 végéig be lehet tömködni a lyukakat airporttal, postával, pakssal, mittomén mivel.
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 12:40
Előzmény: #16  prfecó
En kb. arra gondoltam, hogy beultetik mondjuk Suranyit, aki csinal egy jo kis arfolyamrendszermodositasos leertekelest.
prfecó 2005. 11. 02. 12:38
Szerintem a mai felállásban sem Járay dönt , mert bekerült egy-két nem csak szakmai alapon álló uj fiu is.Verbálisan Járay mond néha orbitális dolgokat. Jót is , rosszat is, azért én Megyot nem sírom vissza, mert az IEB elnökeként , mint részvényes elég nagyot buktam rajta.Draskovits meg ugyanazt csinálta, mint elődei. Volt más MNB elnöknek is annyi vaj a füle mögött , mint Járaynak.Egyébként J. -t ismertem akkorról amikor az MHB tönkrement ,keresett ott mindenki ,kivétel az állam és a lakosság.(pl Erőss ,Rejtő E.)
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 12:30
Előzmény: #14  prfecó
jb=jegybank
En ugy tudom, hogy 2007-ben jar le Jarai mandatuma.
prfecó 2005. 11. 02. 12:20
Ne haragudj , mi jb elnök és 2007-ben miért váltunk. ( Járay MNB?)
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 11:59
Előzmény: #12  prfecó
Ertem. En arra gondoltam, hogy 2007-ben, egy esetleges jb elnokvaltas utan is lehetnek esemenyek.
prfecó 2005. 11. 02. 11:54
mert senki nem volt hajlandó 2006 06.30 re kötni , csak az évvégére.
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 11:48
Előzmény: #8  prfecó
prfecó,

miert csak 2006 vegeig mesz a forint ellen?
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 11:29
ha van mód kamattámogatottra, akkor azt játszanám meg a helyetekben

a CHF-kal szemben szerencsére elég stabil a HUF (ha jól emléxem, feleakkora volatilitás jött ki, mint EUR esetén)
DE EZ A MÚLT, ÉS A JÖVŐ MÁST IS HOZHAT!!!

ha személyi hitel, akkor nincs más mód, de ha lakáshitel, akkor vmit ki kellene találni, hogy HUF alapú kamattámogatott legyewn, mert a jelzálog már nem annyira "laza ügy", ha mégis elszállnak az árfolyamok... (vki írt 20 évet, na az tutira lakáshitel, ott meg kellene nézni, van-e kerülő út)

azt is figyelembe kell venni, hogy amennyiben elszáll az EUR, a CHF is jelentősen erősödne a HUF-tal szemben, különben a keresztrárfolyamokban lehetne arbitrálni, márpedig az arbitrázs meg is szünteti saját maga alapját

tehát ha a CHF jelentősen gyengülne a főbb devizákkal szemben, akkor még az EUR ill. USD erősödése a HUF-tal szemben se lenne nagy para... csakhogy a CHF egy tipikus menedékvaluta, és ha az USA-ban kidurran egy lufi, az gáz lenne: CHF fel, hülye kormányunk miatt HUF le...
mondjuk ez nem lesz tartósan így

sztem ameddig csak tudjátok, késleltessétek, hátha addigra szakad egyet a HUF, és akkor még jobban is jártok, ha stabilizálódik

mindenesetre most nagyon gáz a HUF, nem túlzás a 300 körüli euróárfolyam sem a választások utánra ceteris paribus (naja, ha rendbeteszik a dolgokat még idejében, az ok, de ha nem, akkor a MNB tartalék nem lesz elég a stabilizáláshoz
+ még 2 tényező: FED kamatemelési sorozat nem állt le és az ECB is készül emelni
MNB vagy elkezd emelni (és akkor megint jön be a lé) vagy veszi (9 mrd. EUR tartaléka van, ami egy-két hullámra elég is, de ha a HUF ellen tartósan megkezdődik a spex, nem ér sokat vele)

ha rekord mennyiségű működőtőke (FDI) jön be, akkor még akár ellentételezheti is az FPI-t

azt is nézzétek, hogy az MNB most ellenetek "interveniál", és ha elfogy neki, akkor duplán szivat meg mindenkit:
1. nem hagyta elszállni az árfolyamot, hogy legalább gyenge HUF mellett vehessetek fel devizahitelt
2. fogy a tartaléka, ami később még jól jönne neki - megnő a HUFzakó veszélye

mindezt úgy kell értelmezni, hogy amennyiben megállították a kedvezőtlen folyamatokat ezzel a beavatkozással, akkor ok, de egyelőre nem úgy néz ki, hogy ennyivel megúsztuk

az osztályzataink egyre romlanak, mindenki szapul minket, mi lettünk a fekete bárány... ha ez ellen nem sikerül vmit tenni, ez elmúlt hetek HUF gyengülése ízelítő volt csupán

ijesztgetni senkit se akarok, csak elmodntam, hogy ha..., akkor...
sajnos nem úgy néz ki, hogy végleg elült a vihar meg hogy olyan frankók lennénk...

nézzétek azt is, hogy mekkora a hitelösszeg miatti kockázat... kis tartozásnál át lehet vészelni még a nagy eséseket is - szóval puffereket feltölteni, ha belevágtok! szükség lehet a tartalékokra, amíg normalizálódunk (más kérdés, hogy meddig tarthat egy ilyen... 1 évben érdemes számolni a mélyponttól számítva)
minden6ó 2005. 11. 02. 11:12
Előzmény: #7  bpmcwap
A hitelt 20 évre veszem fel,ez természetesen nem azt jelenti,hogy addig akarom hízlalni a bankot..(max 5 évig.)Gondolkodtam én is hogy lefedezem,de lehet,hogy jobb üzletet is talánék a pénznek...
Amúgy nem kell bonyolultan gondolkodni,mert ha esik a forint,akkor meglódul az alapkamat is,és fedezheted állampapírral is a chf hiteledet...
Én azért tőkeáttétellel nem fedezném,mert azon nagyobbat bukhatsz,még ha jól is jársz a hiteleddel,ráadásul finanszíroznod is kell...
prfecó 2005. 11. 02. 11:10
Én 2006 végéig nyitott árfolyammal játszom a Ft ellenében Eu alapon , majd csak zuhan. Mint magánember nem tünik rossz ötletnek CHF - ben - kizárolag ebbeb a devizában - hitelt felvenni 5 évre , addig belépünk az EU II árf. sávban , azzal is lehet kaszálni.A hitelt meg ugyis Ft - ban kapod most meg , arra költheted pl. felvásárlód a svájci konkurrenciát pl. Antenna tulajdonosát. Az a baj nagy kölcsön kell , de megkaphatod Te is. Más cégek is hitelből vásárolnak fel , és a cég nyereségből fizetnek vissza lásd EON felvásárlások.
bpmcwap
bpmcwap 2005. 11. 02. 10:53
Előzmény: #6  minden6ó
azért annyira nem bolondultam meg hogy 20évre vegyek fel hitelt ,de ha te 20évre szeretnél felvenni minden6o akkor magadra ne vedd, ellenben szvsz naggyon nagggyon gondold végig!!!!!!Én bizok benne hogy az általam felvett hitelt kidolgozom 4-5év alatt...
Igazándibol mint velejemig romlott spekuláns azon gondolkodok hogy xszeres tőkeátétellel megjátszom a chfhuf-ot... kérdés hogy lenne e értelme probálkozni ezzel az esetleges gyengulés kompenzálására...
minden6ó 2005. 11. 02. 10:49
Előzmény: #4  minden6ó
Ja amit még hozzáfűzhetek az előbbihez,hogy idén 4 alkalommal verdeste pár percig a chf a
164-165-öt.Tehát már ezt is jó beszállónak tartom,persze ez édeskevés egy 20 éves futamidőhöz...
tko_ 2005. 11. 02. 10:47
Előzmény: #3  bpmcwap
Én is egy nagyobb összegű (mondjuk mihez képest) CHF alapú hitelt vettem fel, kíváncsian várom, hogy mi lesz ebből a nagy rémisztgetésből.

Én nem vagyok egy nagy devizaguru, de kiszámoltam, hogyha 190 Ft lesz a CHF (amire azért én nem sok esélyt látok), akkor sem lesz sokkal nagyobb a havi törlesztőrészletem, mint max egy jobb étteremben elfogyasztott vacsora ára.

Az megint más kérdés, hogy mi lenne ha elveszíteném a munkámat, de hát akkor ezt a jelnelegit sem tudnám fizetni.
Azért egyenlőre én nem parázok.
minden6ó 2005. 11. 02. 10:45
Előzmény: #3  bpmcwap
Szia Wap.

Én hót ugyanebben a cipőben járok,nekem decemberre kéne hogy zuhanjon egy jót a forint,azt még ki tudom várni...
Sajnos én is elfogadnék tanácsot, mert rámfér devizahitel ügyben.
Úgyhogy várjuk az észrevételeket .
És én is köszönnék minden hozzászólást a témához...
bpmcwap
bpmcwap 2005. 11. 02. 10:32
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
konkrét tényeket várok segitségképpen azoktól akik devizában utaznak illetve értenek az ilyen dolgokhoz!
Fel kell vennem egy nagyobb hitelt!Annyira még én is felvagyok homályosulva hogy ne HUFEUR hanem HUFCHF legyen,tehát svájci frank alapu hitel... figyelem a grafikont,5évesen 175 volt a plafon ami a mostanihoz képest 8% ot jelent, ami nem kevés, ellenben ha figyelembe veszem azt hogy ha forint alapu hitelt vennék fel akkor egyből van ekkora kulonbség akkor nem tudom mitől kéne parázzak, ha csak nem várjátok a svájci frankot mondjuk 180ra vagy fölé... Erre most nem látom tul sok lehetőséget, de én nem is értek ilyen szinten a devizákhoz....
Esetleg segithetnétek a témában!!!
matteo?Minden6o???Guruk???
THX!!!!
Törölt felhasználó 2005. 11. 02. 10:11
Előzmény: #1  portfolio
egész fél 10-ig kellett várni az újabb zuhanásig!!!
Az eddigieket összeadva már kb 600 Ft az euro!!

Topik gazda

samsam
4 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek