Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 10:31

Továbbtanulás  

Tisztelt Fórumozók! Lenne egy igen fontos kérdésem:

Éppen érettségi előtt állok és nem igazán tudom hogyan tovább. Vagyis egy dolgot biztosan tudok: a tőzsdével szeretnék foglalkozni, mármint fő foglalkozásban. Csak éppen azt nem, hogy hogyan juthatok el odáig. Két sulit néztem ki igazából, a SZTE-t és a Corvinus-t.

SZTE: Pénzügyi és számviteli szak. Elolvastam a szakleírást, hát pénzügynek pénzügy, de a tőzsdéről meg a befektetésekről egy mukkot sem ír...

Corvinus: Pénzügyi szak. Igen, ez már tetszik. Tőzsde, befektetések, portfolió- és kockázatkezelés stb.. Csak ezt nem értem, hogy ez a szak lehet-e alapképzés vagy csak kiegészítő alapképzés. Ha vki tud pls help: link /képzések.

A harmadik lehetőség a www.brokerkepzo.hu Talán érettségivel ez is elég lenne? Vagy valamelyik korábban említettel kellene kombinálni?

Válaszaitokat előre is köszönöm
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 18:35
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
ufff, h mi is a feladata? a bróker hivatalosan ügyfél megbízását teljesíti ép bizományosi szerződés keretében, ugye, nem úgy van, h saját szakállára ad-vesz, és akkor egyszer csak 3 hónap múlva telefonál, h bocsi, elment a lóvéd, utalj már még át 3 millát:)) (alapkezelők, állampapírosok nyomhatják így)
tehát ha ép számlát nyitsz, és kapsz egy kapcstartó brókert, akkor vele telefonos kapcsolaton keresztül érdeklődsz, infót szerzel, stb, majd belátásod szerint adsz neki pontos megbízást telefonon keresztül, ill személyesen is tudsz természetesen.
hogy mi a dolga, hogy néz ki egy napja?
nézzünk vmi sablont:
bemegy mondjuk f8ra, elolvas minden újságot, gyors köörültekintés, és f9kor, nyitás előtt reggeli értekezlet. ott meghallgatja, h mit mond a főnök, illetve az ún elemzői csoport aznapi/aheti nk-i és mo-i eleméseit.
és akkor már megy is a telefon ügyfeleknek, ill bentlévő mebízások ellenőrzése.
9h-kor kick-off, 2-3 monitor előtt (reuters panel, MMTS bizti) ad-vesz megbízás alapján. kötjegyet ír talán, helyettesít kollégának, ha kimegy slozira, v kajálni, kiabál adott esetben, mert infója van és nyomja szét az infót a dealing roomban (át a határidős kollégáknak), és folyik a folymatos meccselés, mert igen szép rivalizálás és sokszor ellentétes pozi felvét megy brókercégek között. sokszor "szövetségek" is letnek, szóval megy a hajtás.
délben lájtos, zárás előtt megint megy megint rendesen, nem is beszélve az amerikai nyitásról, amit úgy várnak, mint egy messiást:))))
mint a filmekben, öltönyös suhancok monitor előtt nyomják a telefonba, h most kell venni otp-t, sohha vissza nem térő alkalom, kiveszik az ügyfélből a megbízást, h 400 db 7200-on, napi vétel, mittomén.
zárás után még nagy adag cucc a személyes és céges forgalom zárása, ellenőrzése.
aztán vmikor 6 után léc haza, ez a mezei bróker.
elemzők, alapkezelők, tengerentúli kereskedésben résztvevők még nyomják nemtom, éjfél-kettőig :))
vmi ilyesmi.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 17:11
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Valaki felhomályosítana h egy brókernek mi a feladata?nagyjából persze vágom csak érdekelnének az apró részletek is!
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 17:06
Hogy bróker lehess a diploma jó,ha van,de nem feltétel,nem ez a szakma lényege.Az angolt tudd középfokon,egy szakvizsga,ha rátermett vagy úgyis bevállsz,ha nem lehet akárhány dipid.Pesze a dipit ne vesdd el,de nem ez a jó bróker lényege.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 16:58
*fejlődni
Csak félrenyomtam :D
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 16:57
Nagyon szépen köszi a válaszokat (Ppup-nak külön köszönet, tényleg sokat segített). Azt nem tudom, hogy brókerekre meddig lesz még szükség, de ha azt nézzük hogy Mo-n mennyien tőzsdéznek akkor szerintem mondhatjuk azt, hogy még eléggé gyerekcipőben járunk, tehát van még hová felylődni. És ha éppen állás nélkül maradnék, akkor sem kellene aggódnom, mert ugyebár a saját pénzemet is befektetem.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 13:33
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
hát ha a jövőt nézzük akkor nem lesz itt bróker

az internet és a technikai fejlődés megöli ezeket a szakmákat.
ha tudományosan megalapozott szakma lenne és nem fikciózás akkor talán.
a romai csillagászok akik megjosólták a jövő évi búza vagy árpa termést ......kb. ennyit fejlödöt a szakma.
mára csak annyival ér többet hogy kell hozzá egy
csomó papír.tehát mire végigmész a ranglétrán
addigra az öreg jozsi bácsinak is több pénze lesz!
persze lehet szeretni és nem szeretni ezt a szakmát!
mint amikor szerelmes leszel egy lányba de azt nem nézzed meg előtte ,hogy mennyi pénze van.
szóval sok szerencsét hozzá!
de ha így leszel boldog az életben ,akkor ki ne hagyd!!!
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 12:47
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
figyu:
ahhoz, h bróker lehess, rendelkezned kell az un tőzsdei szakvizsgával. ezt ma Mo-n egyedül a brokerképző adhatja. van tanfolyama is, kb 250e, és egy 4-5 modulos vizsgát jelent a vizsga, a honlapjukon minden fent van.
ehhez csak érettségi kell. egyáltalán nem kell közgazdasági felsőfokú tanulmány hozzá, mármint papír szinten. amikor én bróker voltam, sok kollega vegyészmérnök, ex-tanár, építőmérnök, meg miazisten volt.
persze nem mondom, h ez így helyes, én is a közgázon végeztem.
mindenféleképpen ajánlom, h végezd el a corvinus pü szakát, megfelelő elméleti és gyakorlati hátteret kapsz, és az 5 év alatt folymatosan végezd a brókerképző szintjeit: azaz (ld honlap) először csináld meg az értékpapírjogi vizsgát mondjuk (ez sok banki ügyintéző v ép forgalmazó cég back office területéhez kérik) harmadév tájékán. utána a tőzsdeit 4-5ödév alatt, és frissdiplomásan nyomulj brókercéghez kereskedni.
efölött vannak a határidős és opciós vizsgák, azok már elég kemények, és nem sok bróker rendelkezik velük.
vhogy így, addig úgyis sok víz lefolyik még a Dunán, meglátod, h tetszik-e, mert sztem egy dolog az, h vmi érdekel, más az, h még akkor is tetszik, amikortanítják, és megint más, amikor mondjuk 4edévesen egy 3 hónapos gyakorlaton meglátod, h hogyan is dolgoznak a brókerek, mit cisnálnak bent konkrétan a monitorok előtt.
mindenesetre jó, h már most így érdekel vmi. olvass sok könyvet, ha van zséd, kis tételben próbálgasd.
hirtelen ennyi.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 10:34
Bocsi a link

Topik gazda

nyenyeC-88
4 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek