Topiknyitó: Portfolio 2016. 12. 17. 11:29

Tévedés, hogy az alacsony adó segíti a gazdaságot  

Ugrás a cikkhez
A természettudományok sajátossága, hogy tudományos megismerés tárgyának törvényszerűségei függetlenek az azokat megismerni vágyó kutatók értékeitől és érdekeitől. A társadalomtudományokban, így a közgazdaságtanban nem ez a helyzet. Ott függnek. Ott...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=241568
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 18. 17:55
Előzmény: #12  elemes
"Az USA-t ma a korlátlan lehetőségek hazájának tartják, de valójában sokkal nehezebb feltörni, mint pl. az EU-ban."

Szólni kéne a Prezinek is, mert ők még ezt nem tudják :)
Amúgy ez a "ma" ez meddig visszamenőleg értendő? Csak mert van "pár" cég, ami az utóbbi években ill. évtized(ek)ben tört fel. A teljesség igénye nélkül: Google, Amazon, Amgen, Netflix, Apple, stb. (OK, ez mind technológiai, de ez nem véletlen...)
pitcairn2 2016. 12. 18. 17:32
Előzmény: #17  lzoli41
"mert szerintem az ipari forradalom kiindulópontjának tényezői ma már nem relevánsak"

teljes mértékben relevánsak

Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 12. 18. 17:24
Előzmény: #14  pitcairn2
Vicces vagy
lzoli41 2016. 12. 18. 17:22
Előzmény: #10  pitcairn2
A napokban jelent meg egy rövid tanulmány, a mai kornak megfelelő alkalmazkodásról, szerencsére magyar szempontok is vannak benne, habár a megvalósulás esélye csekély. Azért írtam a hozzászólás válaszára, mert szerintem az ipari forradalom kiindulópontjának tényezői ma már nem relevánsak. Az UK a BREXIT miatt illetve az USA a kilátásba helyezett protekcionizmus okán(ha lesz is belőle valami) veszíthet a dominanciájából.

link

Remélem nem tolakodtam.
szivacs
szivacs 2016. 12. 18. 08:59
Előzmény: #15  pitcairn2
Ne zavard meg a narratívát adatokkal! :-)
pitcairn2 2016. 12. 18. 00:02
az USÁ-ban különben már 40% fölött van a GDP arányos állami újraelosztás

link

a monetáris bázist meg röpke 8 év alatt az ötszörösére cseszték fel

link

1913 óta pedig kb. a 4000-szeresére nőtt
pitcairn2 2016. 12. 17. 23:58
"Az USA-t ma a korlátlan lehetőségek hazájának tartják, "

az USA ma egy fasizálódó kollektivista rémálom

pitcairn2 2016. 12. 17. 23:57
a progresszív(en magas) adók nem csökkentik a társadalmi egyenlőtlenségeket,
elemes
elemes 2016. 12. 17. 23:45
Előzmény: #10  pitcairn2
Nem hiszem, hogy erről van szó :)

Piketty azon filózott, hogy a progresszív(en magas) adók csökkentik a társadalmi egyenlőtlenségeket, könnyebb a társadalmi rétegek közötti váltás. feltörekvő vállalkozóknak sokkal nagyobb esélye van sikert elérni. Sokféleség, változatosság, rugalmasság, alkalmazkodóképesség.

Az alacsony adók a tőkekoncentráció révén gyorsítják az ADDIGI innovációk kiaknázását, tehát néhány éves távlatban még előnyösek, megnehezítik az új innovációk előretörését -- homogenitás, rugalmatlanság, a megváltozó környezet az ilyen szerkezetű gazdaságot sokkhatásként éri.

Az USA-t ma a korlátlan lehetőségek hazájának tartják, de valójában sokkal nehezebb feltörni, mint pl. az EU-ban.

A nyugati országok elitjén már nagyon látszik a homogenizálódásnak ez a kártékony hatása.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 12. 17. 23:41
Előzmény: #5  elemes
Ezt a pikettyes tamás benézte rendesen. Nem hiába nem tényező a csávó.
pitcairn2 2016. 12. 17. 23:11
óh jee mint köztudott az USA és az UK is ménkű magas adókkal és központi tervezéssel robbantotta ki az ipari forradalmat ás lett domináns a világgazdaságban:)
elemes
elemes 2016. 12. 17. 19:20
Előzmény: #6  sanka
én ilyent nem mondtam.
Phylaxa 2016. 12. 17. 19:02
Előzmény: #7  totoro
Tegyük fel, hogy nincsen semmilyen adó. Nem létezik állam, a piacon mindenki megvalósítja a lehetőségeit.

Legyen ez mondjuk Pitcairn-féle kiindulási alap. :)

Még mielőtt elkezdünk kijelentgetni dolgokat, vegyük figyelembe, hogy ide el kell jutnunk, mivel sehol sincs ilyen, tehát el kell kezdeni leépíteni mindent. Tévedés ne essék, nem privatizálni, hanem leépíteni. Ugyanis ma a privatizációk 90%-a az államon élősködés tovább, csak piacnak címkézve.

Nem is tudom, hogy hol kezdjem a pozitívumok felsorolását. :)
totoro
totoro 2016. 12. 17. 18:34
Még szerencse, hogy nálunk magasak az adók. Ez mindent megmagyaráz, ezért dübörgünk ennyire.
sanka 2016. 12. 17. 18:17
Azt mondod, hogy a magyar nép sötét és hülye!
elemes
elemes 2016. 12. 17. 17:52
Előzmény: #4  Bekre_Pal
amilyen a nép, olyan a kormánya, mint már írtam :)

Egyébként Thomas Piketty is hasonlókat írt: az alacsony (és lineáris) adók stagnálás / recesszió felé tolják a gazdaság trendvonalát, és gyengítik a nemzetgazdaságot (versenytársakkal szemben).
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 12. 17. 15:40
Előzmény: #2  lzoli41
nálunk inkább a 3. az állam, friedman elmehet a valahová, itt vadkeleten megbukott a kategorizálása ;p
elemes
elemes 2016. 12. 17. 13:58
Előzmény: #2  lzoli41
Jó ez a csoportosítás
lzoli41 2016. 12. 17. 12:30
Előzmény: #1  portfolio
Milton Friedman a pénzköltést csoportosította.

1. saját pénzét magára költi

2. saját pénzét másra költi

3. más pénzét magára költi

4. más pénzét másra költi

A fenti egy hatékonysági sorrend és az utolsó az állam. Az adóztatás szempontjából az lenne a legfontosabb, hogy onnan szedjék be, ahol az a legkevesebb hasznot hozná. A pénzügyi válságokból való kilábalás egyik fontos eszköze, hogy az adóterhelést tolják át a szegényekről a gazdagok irányába. Ennek elmaradása miatt is húzódik a kilábalás és gyalulják a demokráciát.

Az előzőek után az adó felhasználása is fontos, sőt fontosabb, ugyanis ennek mind a rövid, mind a hosszú multiplikátora meghatároz egy gazdaságot. A magyar makroközgazdászok ezzel foglalkoznak a legkevesebbet, pedig ennek elhanyagolásából ered a leszakadásunk, hisz a modern gazdaságokhoz például hiányzik a humán tőke is. A kiadásokat szükségességi és multiplikátor rangsor szerint kellene összeállítani. Nem bonyolult ez, csak már túl kellene lépni a fiskális alkoholizmusból való kilépés miatti örömünnepből, mert ez okozza a tisztánlátást.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek