Titokban döntene a kormány az uniós helyreállítási alapról — hogy tisztán lássunk, a miniszterhez fordultam az adatok nyilvánosságáért. Néhány napja hallottam — „természetesen” nem a magyar, hanem a szlovák kormány képviselőjének közléséből —, hogy az EU-tagállamoknak október 15-ig kell elküldeniük Brüsszelbe az ún. helyreállítási terveiket, vagyis azt, hogy mire és hogyan használnák fel az uniós helyreállításra kapott támogatást. Ez az a csomag, amely a világjárvány okozta károk helyrehozásában hivatott segíteni az EU-t, miközben erősen támogatja a zöld és a digitális átállást.Mivel más tagországokkal ellentétben Magyarországon erről nemhogy társadalmi egyeztetést nem indított, de semminemű tájékoztatást sem adott a kormány, szintén Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter sajtótájékoztatója révén tudtam meg, hogy elvben a pénz 37%-át zöld projektekre, 20%-át pedig a digitális átállásra kell fordítani. Ismét egy hatalmas esélyt kapna tehát Magyarország, hogy a fenntartható jövő felé forduljon — és megint megy a titkolózás, hova megy majd a pénz, nyilván ismét arra készül a kormány, ahogyan az elmúlt tíz évben annyiszor, hogy gyakorlatilag titokban, lemutyizott projektekben, a saját cimborái között szétosztva költse el azt a pénzt, amelyet a társadalmi és gazdasági felzárkózás érdekében az európai adófizetőktől kapunk.Ami a helyreállítási alapot illeti, arról a legutóbbi információm még a fentieknél is aggasztóbb: Orbán Viktor azzal utazott el Brüsszelbe, hogy akkor sem hajlandó beleegyezni a kifizetések és a jogállam tiszteletben tartásának összekapcsolásába, ha ezzel elveszítjük az összességében ezermilliárdos nagyságrendű forrásokat. Vagyis az az ember, aki a nyilvánosság előtt mindig azzal henceg, hogy neki Magyarország az első, könnyű szívvel lemondana a jövőről, hogy cserébe az EU intézményei ne bolygassák a múltat, azaz továbbra se vizsgálhassák, mire fordítja a NER kleptokrata elitje a Brüsszelből érkező pénzeket, és hogyan gyűri maga alá a hatalom a szabad rablás fenntartása érdekében a sajtót, az igazságszolgáltatást vagy akár egyes egyházakat.Nekem viszont képviselőként kötelességem fellépni az ellen, hogy az „Új Generáció EU” elnevezésű helyreállítási alap felhasználása az előző években megszokott korrupt és belterjes pénzosztássá fajuljon a Mészáros-Garancsi-Tiborcz érdekkör javára, ellenben az egész magyar társadalom kárára. Látnunk kell, mi készül itt. Első lépésben írásbeli kérdéssel fordultam az illetékes miniszterhez, Palkovics Lászlóhoz, hogy haladéktalanul tájékoztasson róla: mikor tervezik benyújtani a helyreállítási terv előzetes koncepcióját, milyen szakmai munkacsoport, kiknek a részvételével és bevonásával dolgozik jelenleg a terv kidolgozásán, mikor és milyen körben bocsátják előzetes társadalmi egyeztetésre a tervezetet, milyen formában mondhatnak majd véleményt a választók a pénzügyi támogatás tervezett felhasználásáról, valamint milyen eszközökkel és milyen mértékben fogja Magyarország támogatni a zöld és digitális átállást a helyreállítási eszköz segítségével. Meggyőződésem ugyanis: azt a példátlanul nagy összegű támogatást, amelyet most ez EU-tól elnyerhetünk, sem veszni hagyni nem szabad, sem pedig lehetővé tenni, hogy kézen-közön eltűnjön Orbán Viktor és üzletfelei háza táján. Nincs szükségünk több kertvégi stadionra, néptelen kisvasútra és értelmetlen lówellness-központra: ennek a pénznek az összes magyar ember javát kell szolgálnia!
STOP fidesz! - Táncolj viki, búcsúbuli!