Topiknyitó: Portfolio 2010. 12. 09. 10:06

Rogán Antal: a Moody's csak a kockázatot veszi észre  

Ugrás a cikkhez
Magyarország gazdaságának kedvező kilátásai hosszú távon a nemzetközi hitelminősítőket is meggyőzik majd - mondta az InfoRádióban az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. Rogán Antal szerint abban, hogy a Moody's mégis leminősítette...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=142653
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 11:00
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
szerintem tudja, hogy hülyeségeket beszél, de azt is, hogy lesznek olyan agyatlan barmok, akik beveszik

sajnos ezek épp csak annyira hülyék, hogy bele se merjenek vágni egy épeszű gazdaságpolitikai kurzusba, de annyi agyuk azért van, hogy sokakat félrevezessenek (mondjuk ehhez nem kell sok ész, de az a kevés megvan nekik :) míg másoknak még annyi sincs)

c'est la vie :(
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 10:55
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
szp még hülyébb a nyilatkozatai alapján, de petike "megbecsült tagja" volt a diákok közösségének, még speces is volt (na ennyit a bke értékítéletéről, a 60 mio DM-es buktáról meg már ne is beszéljünk) :)

lehet, hogy a kis gnóm tónival így (el)bántak, de a többi fidesz-vezér féreggel elég jól bántak (0viféreg pl. ösztöndíjat is kapott) aztán most meghálálják :(
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 17:50
Előzmény: törölt hozzászólás
Milyen padtársa? Ez a hülyegyerek mindenhol egyedül ücsörgött, még csocsózni is egyedül csocsózott a kólájával, az évfolyamtársai még arra sem méltatták, hogy adjanak neki néha egy-egy tockost... :)

Ezt persze csak hallottam, én idősebb vagyok, nem ismertem akkoriban... :)
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 17:47
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 17:37
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Mondom, hogy el kellene venni Rogántól a diplomáját, ha ilyen baromságokat beszél... gondolom szégyellik is magukat a tanárai, akik diplomát adtak a kezébe... :)

link

link
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 01:38
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
Bocs, én nem azt mondtam, hogy gond, hogy csökkenni fog, csak azt, hogy ez eleve csökkenteni fogja az állam kiadásait, és ennek semmi köze nics a kormány ny.reformjához. Ennek csak csendben haszonélvezője lesz (egyensúly és siker).

Egyébként, aki épp 2013-ba mehet csak nyugdíjba, annak elég nehéz lesz lenyelni, hogy mirt kap 25%-kal kevesebbet, mint a szomszédja, aki előző évben ment el (mint minden ilyen esetben szokott lenni).
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 01:21
Előzmény: #55  szivacs
Jó éjt!
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 01:21
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
Ezzel nem az a gond, amit írsz, hanem az, hogy csak 3 év múlva kezdik csökkenteni a nyugdíjak kifizetését és nem 13 évvel ezelőtt kezdték...
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 01:19
Előzmény: #54  szivacs
szivacs,

A költségvetési egyensúly, azaz a folyó kiadások és a rendszeres bevételek egyensúlya ettől az egyszeri lopott pénztől vajon mitől is állna helyre?

Erre válaszolj, ne mellébeszélj!

"Folyó kiadásokat vagyonból fedezni bűn!" pláne, más vagyonából...

Nem én mondtam, ha nem tudod ki, nézz utána...

Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 01:19
Előzmény: #51  szivacs
Szerintem, ahogy írtam az előbb, úgy lesz kevesebb, hogy 2013-tól sokkal kisebb lesz százalékosan a kifizetés az állami pillérben a ma élő törvény szerint, és megkezdődik a fokozatos korhatáremelkedés is (előző kormány által hozott intézkedés). Persze, ez nem Orbánék megszorítása, de kapóra jön. :)

Persze, 3-4 év múlva a nyugdíjkassza rendbetétele csakis a mostani kormány sikereként lesz hirdetve (megmentettük, egyensúlyba hoztuk, stb-stb).
szivacs
szivacs 2010. 12. 10. 01:17
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
No, hát igy működik a pártokrácia. Hatékony és gyors is tud lenni, ami elsülhet jól is, de eddig még nem sokszor láttuk azt a mutatványt. Reméljük most másképp lesz...
No, jó éjt!
szivacs
szivacs 2010. 12. 10. 01:12
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
No végre, konkrétumok, akiről lehet beszélni!

"A felhalmozott magánnyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit"

Úgy tűnik, most ez a terv:
1. a nyugdíjalap hiányát pótolják ki, így azt nem a költségvetésből kell megtenni, aminek hatására a költségvetési deficit és ezzel a hitelfelvételi kényszer csökken.
2. közvetlenül az államadósságot csökkentik a másik részével, ami egyrészt maastrichti előírás, úniós túlzottdeficit eljárási követelmény, másrészt évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit, ami megintcsak csökkenti a a költségvetési deficitet és ezzel a hitelfelvételi kényszert.
Ez pozitív visszacsatolást eredményez az adósságspirál visszafordítására, az államadósság és az adósságszolgálat csökkentésére, ami egyrészt cél, másrészt külső kényszer is.
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 00:52
Előzmény: #49  szivacs
Ezzel, amit írtál, egyetértek.

Bocs, de épp az előbb hallottam Szíjjártó Péterrel való, ma reggeli m1-es műsor ismétlésében (Szó szerint nem tudom, mert nem vettem fel, ezért nem idézőjeles):
Azt mondta a szóvivő, hogy megmondta a kormányfő, hogy a mnyp-hozamoknak adómentesnek kell lennie, és módosítottuk is a tv.javaslatot.:)

Sajna, az eddigi, ellenkezést kiváltó döntések is így dőlhettek el, mert széles bázisú egyeztetésnek csírája sem volt. Egy-két fideszes képviselő benyújtott javaslatokat, majd sürgősséggel, a többség által (kötelezően) megszavazva elfogadtak.

Igaz, Orbán Viktor megmondta, ha elég nagy felhatalmazásunk lesz, akkor gyorsan haladunk.
Ezt betartotta, söpörnek végig, mint egy orkán. Csak nehogy olyan pusztítást is eredményezzen, mint az szokott!

Még nem adtam fel a reményt, hogy jól is elsülhetnek a dolgok, csak egyre kevésbé. :(
Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 00:37
Előzmény: #50  szivacs
"Összetettebb a kép, ha a magánkasszák vagyonából várható pénzt nézzük, s nem csak azért, mert még nem lehet tudni, hogy hányan fognak visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, s mekkora értékállományt hoznak magukkal. Függetlenül attól, hányan döntenek az átlépés mellett, a kormány 530 milliárd forintot tüntet fel ebből származó bevételként a büdzsében (450 milliárd a Nyugdíjbiztosítási Alap bevételei között, 78 milliárd önállóan szerepel). Ez a teljes nyugdíjpénztári vagyon kicsit több mint 15 százaléka, ennyit költene el tehát a kormány 2011-ben a nyugdíjkassza hiányának pótlására. A 15 százaléknál azonban a minisztérium és az elemzők is jóval magasabb átlépési arányokat jósolnak, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 90 százalékot emlegetett (ez 2500 milliárd forintnyi bevételt jelentene), és a legpesszimistább elemzők is 30 százalékot mondtak (840 milliárd). – Minél hamarabb rendbe kell tennie a nyugdíjrendszert a kormánynak, át kell alakítani például a rokkantnyugdíj-folyósítást azért, hogy a magánpénztári vagyont ne nyeljék el az időseknek járó kifizetések – erre hívta fel a figyelmet érdeklődésünkre Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.
Az államhoz visszatérő magánpénztári vagyon 530 milliárd feletti részét a jelenlegi tervek szerint az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) kezelné, ahol létrehoznának egy külön alapot erre."
forrás: Magyar Nemzet
link

"A felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét a Nyugdíjbiztosítási Alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárd forinttal csökkenti a költségvetés kamatterheit - magyarázta a miniszter."
forrás: Napi Gazdaság
link

"A magánnyugdíjpénztári vagyon államhoz való irányításával sincs minden rendben. Mint ismert, a kormány úgy állította össze a büdzsétervet, hogy jövőre 450 milliárd forinttal stafírozza ki a nyugdíjkasszát a magánpénztáraktól átlépők áthozott vagyonából. (További 78 milliárdot pedig a központi költségvetésben élnek fel.)"
forrás: Index
link

"A nyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszatérőktől remélt 2500 milliárdból 530-at jövőre elkölt a kormány a költségvetési törvényjavaslat szerint."
forrás: Gazdasági Híradó
link

stb. stb.
Tehát 530 mrd Ft jövőre FOLYÓ KIADÁSOKRA MEGY EL az MNYP vagyonból.
szivacs
szivacs 2010. 12. 10. 00:25
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
Nono! At állami nyugdíjkasszába pont annyival folyt be kevesebb, mint amennyi a manyubpa ment.
Lehet, hogy anélkül is volt hiány, de a manyup erre jócskán rátett az elmúlt 12 évben.
A hónapról hónapra kifizetendő nyugdíjak akkorák, amekkorák. Ha véleményed szerint sok, akkor javasolj valamit! Mi legyen velük?
Hogyan legyen kevesebb? Hogy ne legyen hiány?
Ha meg van hiány, akkor miből legyen pótolva? Most és januárban és februárban és tovább ?
szivacs
szivacs 2010. 12. 10. 00:20
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
"Te komolyan azt gondolod, hogy egy olyan pénzmennyiséget, vagy annak egy részét, amelyet még csak most próbál megszerezni a fidesz, és egyenlőre fogalma sincs arról, hogy valóban megszerzi-e és mennyi részét, azt a pénzt már most leírja, hogy mire fogja költeni? Tervei vannak vele, különben nem akarná megszerezni, de le konkrét költségvetést nem fogsz látni, pláne nem előre..."

Ne szomoríts már engem, meg pénznyelőt azzal, hogy linket kérsz arról, ami nincs leírva... mert nem is lehet..."

No akkor most hümm-hümm vagyon!
Eddig azt mondtátok, hogy már jövőre el kezdik költeni. Sőt, pny 12-szer írta le november eleje óta, hogy ez a felélés biza' 530 mrd lesz jövőre. Hát akkor most ne higgyek neki. Pedig annyira biztos volt benne!
Én kértem már pár hete, hogy mutassa már be, hogy honnan és hová megy az az 530 amit állít, de erre csak annyit írt, hogy: "költségvetés". Megint kértem, de nem tudta bemutatni az elillanást.
Akkor most azt mondod, hogy ez nem tényadat, hanem csak részetekről egy várakozás?
Jó rendben van, csak akkor, ha kérhetem a jövőben amit leírtok, tegyétek már hozzá, hogy EZ szvsz, AZ meg tény: link !
Csak hogy tiszta legyen és ne kelljen a költségvetést bogarásznom az 530 mrd elillanásának nyomát kutatva!
szivacs
szivacs 2010. 12. 10. 00:05
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
"nem lehet arrogánsan izomból "nagy dolgokat " csinálni" - ebben egyetértünk.

Én az önálló (nem báb) érdekeltek konstruktív egyeztetése után, a lehető legszélesebb egyetértéssel, közös döntéssel megalkotott, akár még kevésbé jó megoldások pozitív hatásában is jobban bízom, mint a kiválasztottak szűk körében megszületett esetleg sokkal jobbnak tűnő megoldásokéban.
Szvsz ha valaminek a létrehozáskor módodban állt ahhoz valóban szabadon és érdemben hozzászólnod úgy, hogy ténylegesen megpróbálták a lehető legtöbb véleményt és érdeket összeegyeztetni, akkor a meghozott döntést sokkal többen fogják magukénak érezni és nem külső kényszer, hanem belső azonosulás okán közreműködni annak végrehajtásában.
szivacs
szivacs 2010. 12. 09. 23:52
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Nem, nem. Ez most egy cashflow szemléletű elemzés. Ugyanazt a pénzt ide vagy oda + itt, - ott. Nem kavarjuk. Egyszerre csak egy paramétert változtatunk, hogy tisztán látsszon annak hatása.
Ez most nem az a téma, hogy mit kellett volna tenni.
szivacs
szivacs 2010. 12. 09. 23:49
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Aha, eddig jó.
És teszel is (mármint végtaghasználattal) valamit azért, hogy ez változzon, vagy kényelmesebb beletörődni és majd legközelebb is okosan elmondani, hogy má' megen elszúrták a cuccot!
Törölt felhasználó 2010. 12. 09. 21:35
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
Bocs, de azt hittem nem ment át, hibát jelzett. :(
Törölt felhasználó 2010. 12. 09. 21:34
Ezt inkább kérdezem, de gyanús...
Tudvalevő, hogy 2013-tól lecsökken a %, a keresetre vetítve (Bajnaiék hozták azt hiszem). Én úgy számoltam nagyjából, hogy 40 év szolgálati időnél, 14%-kal lesz kevesebb a kifizetés. Még 10 évet kell ahhoz dolgozni, hogy elérje a mostani 80%-ot.
Nem lehet, hogy erre számít a Fidesz, amikor azt mondja, hogy zárt lesz a nyugdíjkassza? (2 évre meg van pénz a mnyp-ből? + elkölthető erre-arra?)
Törölt felhasználó 2010. 12. 09. 21:33
Ezt inkább kérdezem, de gyanús...
Tudvalevő, hogy 2013-tól lecsökken a %, a keresetre vetítve (Bajnaiék hozták azt hiszem). Én úgy számoltam nagyjából, hogy 40 év szolgálati időnél, 14%-kal lesz kevesebb a kifizetés. Még 10 évet kell ahhoz dolgozni, hogy elérje a mostani 80%-ot.
Nem lehet, hogy erre számít a Fidesz, amikor azt mondja, hogy zárt lesz a nyugdíjkassza? (2 évre meg van pénz a mnyp-ből? + elkölthető erre-arra?)
Törölt felhasználó 2010. 12. 09. 21:22
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
A nyugdíjkassza NEM a manyup miatt hiányos, hanem azért, mert a GDP-hez képest az egyik legmagasabb arányú nyugdíjvolument fizetjük... mert az a legnagyobb választói réteg, és egyetlen egy kurmány sem meri csökkenteni jelentősen a számukat és a nyugdíjukat...

Kivéve a bajnaiékat, de ők talán kevéssé ragaszkodtak a hatalomhoz, mint elődeik és utódaik...
Törölt felhasználó 2010. 12. 09. 21:19
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Volt egy színvonal a vitában, amiben érdemes volt megnyilatkozni. :)
Törölt felhasználó 2010. 12. 09. 21:18
Előzmény: #31  szivacs
szivacs,

""Na nem mindet, egy részéből az adósságot is csökkentik majd, de a megtakarítás szőrén-szálán elillan majd.... :( "
- ezt mutatná már egyszer ki végre valaki, hogy mire illan el a megtaki?
De konkrétan: AZ a megtaki bemegy és ERRE megy ki. Hol van ez kimutatva? Link"

Te komolyan azt gondolod, hogy egy olyan pénzmennyiséget, vagy annak egy részét, amelyet még csak most próbál megszerezni a fidesz, és egyenlőre fogalma sincs arról, hogy valóban megszerzi-e és mennyi részét, azt a pénzt már most leírja, hogy mire fogja költeni? Tervei vannak vele, különben nem akarná megszerezni, de le konkrét költségvetést nem fogsz látni, pláne nem előre...

Ne szomoríts már engem, meg pénznyelőt azzal, hogy linket kérsz arról, ami nincs leírva... mert nem is lehet...

Egyenlőre csak politikai nyilatkozatok vannak, hogy államadósságot csökkent (ez hangzik jobban), és arról is, betömik a nyugdíjkassza hiányát - azaz nyugdíjakat fizetnek belőle, hogy ne a kp-i költségvetést terheljék meg. A terv az, hogy 2-3 érve osztják el a bevételeket, de ennél konkrétabbat még ők sem tudnak, hiszen nem tudják, hogy menyi lesz az annyi.

Ha valódi választás lenne, azaz a visszalépésről kellene nyilatkozatot tenni, és nem - amúgy jogellenesen - fordítva, akkor alig lenne visszalépő. Így pedig még korántsem biztos, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját. Meg az sem biztos, hogy kiállja, hogy elveszejtenék a maradóknak az állami nyugdíját. Ha ezt sem veszi be a nemzetközi jog gyomra, akkor aztán tényleg nem tudom, hogy ki az, aki visszalépne, ha ezt eddig sem tette meg... még Matolcsy sem lépett vissza tavaly... :) pedig lehetett volna.... Biztos, neki is megérte :)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek