Topiknyitó: Portfolio 2017. 11. 22. 09:47

Rákkeltõ anyag került az IKEA bútoraiba, matracaiba - Magyarország is érintett  

Ugrás a cikkhez
Egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgezõ diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag felhasználásával készült termékek több
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2017. 11. 22. 19:22
Előzmény: #6  kiegyezo
#7
" elsősorban légfrissítők és különböző rovarirtószerek hatóanyagai között lehet megtalálni, bár WC-tisztítók is tartalmazhatják ezt az anyagot. Mivel a vegyület károsíthatja az idegrendszert, a májat és a veséket, rákkeltő anyagként tartják számon a szakértők."
"Korábban az azóta már betiltott DDT nevű rovarirtószert is klórbenzolból gyártották."
Annyira nem tűnik kismiskának...
kiegyezo 2017. 11. 22. 13:01
Előzmény: #5  szivacs
#6
Mondjuk azert, mert nem nyalogatod le az alapozo festeket.
Ez csak tipp, ilyesmi lehet az oka.
Termeszetesen van olyan lehetoseg is, hogy nem igaz az allitas.
szivacs
szivacs 2017. 11. 22. 12:50
Előzmény: #4  szivacs
#5
"rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás."
"a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot"
Azt ezért kifejthetnék bővebben, hogy egy méreg miért is nem jelent egészségügyi kockázatot azoknál a termékeknél, amelyekbe belekerült?
szivacs
szivacs 2017. 11. 22. 12:45
#4
"Megszólalt az IKEA a rákkeltő anyagot tartalmazó matracokról, bútorokról
2017. november 22. 12:20 
  

 Új információkat közölt az IKEA a termékeit is érintő BASF ügy kapcsán. A vállalat közlése szerint bizonyosságot nyert, hogy ilyen termékek nem kerültek a magyarországi áruházakba. Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt, nem szenvedhetett semmilyen egészségi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon - fogalmaztak.
Kereskedés BASF-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!
 
Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek - áll a társaság közleményében.
Mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségi kockázat - fogalmaztak, ismét hangsúlyozva, hogy a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot.
Amint arról a Portfolio beszámolt, egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag felhasználásával készült termékek több bútoráruház, így az IKEA kínálatába is bekerültek. Az ügyben az IKEA által megindított vizsgálat jelenleg is tart."
szivacs
szivacs 2017. 11. 22. 10:15
Előzmény: #2  szivacs
#3
"rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag felhasználásával készült termékek több bútoráruház, így az IKEA kínálatába is bekerültek."
- vajon a 2 minuszolónak mi lenne a véleménye, ha netán az ő gyerekeik s ilyen matracokon aludnának hónapok óta??
szivacs
szivacs 2017. 11. 22. 09:47
Előzmény: #1  portfolio
#2
"Rákkeltő anyag került az IKEA bútoraiba, matracaiba - Magyarország is érintett

2017. november 22. 05:25    


 
Egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag felhasználásával készült termékek több bútoráruház, így az IKEA kínálatába is bekerültek. A vállalat több országban azonnal leállította a szóban forgó termékek árusítását, a vásárlók pedig visszaválthatják a már megvett termékeket; bár az ügy Magyarországot is érinti, a vállalat itt egyelőre nem léptetett életbe hasonló intézkedéseket és tovább vizsgálódik.
Kereskedés BASF-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!
A számos területen aktív BASF egyebek mellett matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretán habot is gyárt, amelyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja - így európai társaságoknak is. Ennek gyártásába csúszott hiba nyár végén, amelynek eredményeképpen a termékben alaposan megnövekedhetett egy bizonyos komponens jelenléte.
A szóban forgó anyag a diklórbenzol, amely egyebek mellett a légfrissítő termékek összetevőjeként használatos, erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegetédeseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.
A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához; a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A hiba konkrétan a toluilén-diizocianát (TDI) gyártási folyamata során lépett fel - ez az anyag több típusú poliuretánhab-fajtának is alapanyaga. A BASF közlése szerint a TDI-t 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok gyártásához, a fennmaradó részben pedig olyan egyéb termékek előállításához használják mint például autóalkatrészek.
Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországbana, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.
Úgy tűnik azonban, a hír mintha csak a német nyelvű sajtóban kapott volna helyet az ügy kirobbanása után közvetlenül, máshol, például Lengyelországban csak jóval később, november közepén jelentek meg az ezzel kapcsolatos első cikkek. A lengyel Fakt24.pl írása szerint a lengyel fogyasztóvédelem egy franciaországi civil szervezettől értesült a problémáról, az ennek nyomán indított vizsgálat eredményéből derült ki, hogy a szóban forgó termékek Lengyelországban is piacra kerültek. A magyar sajtóban pedig cikkünk megjelenése előtt látszólag egyáltalán nem volt nyoma az esetnek.
A mérgező anyagből gyártott matracok azonban bizonyos bútor- és lakásfelszerelési áruházak - így az IKEA kínálatában is felbukkantak, több országban is.
HAFSLO matrac (IKEA)
Annak ellenére, hogy a termékek az egészségre a BASF szerint sem veszélyesek, a bútorgyártók igyekeznek megszabadulni a szennyezett habtól, illetve az ebből készült termékektől. Több gyártónál a probléma után leállították a termelést, erre hivatkozva például a svájci Riposa matrac- és ágygyártó bejelentette, bepereli a BASF-ot kártérítésért.
A lengyel média szerint a termékekből az IKEA is kapott, amely több matractípust is eltávolított ottani üzleteiből, így a Hafslo, Hövag, Hyllestad, Matrand, Morgedal és Myrbacka nevű termékeket is. Az információáramlás ezzel együtt e téren sem tűnik tökéletesnek, a portál szerint nem egyértelmű például, hogy tájékoztatták-e azokat az ügyfeleket, akik vásároltak az eladásból kivont termékekből. Németországban mindenesetre már az eset napvilágra kerülését követő napokban közölték, a vásárlók visszavihetik az érintett termékeket, pénzüket pedig visszatérítik. Az esetről értesülve az IKEA további hat országban - Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban - azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve.
Bár eddig a pontig semmilyen erre utaló információ nem jelent meg, az ügy a magyar piacot is érinti - derült ki a megkeresésünkre a társaság magyarországi kommunikációs ügynökségén keresztül kapott válaszból; azt azonban az IKEA még vizsgálja, hogy a szóban forgó termékek mely áruházakba kerülhettek be.
EKERÖ fotel (IKEA)
A kérdéseinkre adott válaszaik szerint a vállalatot 2017. október közepén a néhány IKEA beszállító albeszállítójaként tevékenykedő BASF cég képviselői tájékoztatták arról, hogy egy általuk feltárt gyártási hiba miatt termékeikben megnövekedett a diklórbenzol szintje. Az IKEA által megindított vizsgálat, mely tehát jelenleg is tart, első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet.
Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.
Tájékoztatásuk szerint az IKEA "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát; ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Mivel az IKEA elsődleges fontosságot tulajdonít a termékek biztonságának és minőségének, a gyártási hiba és annak kivizsgálása jelenleg is tart, a vásárlókat folyamatosan tájékoztatjuk - fogalmaztak, hozzátéve, hogy amennyiben szükséges, a társaság kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.
Az ügy kapcsán megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, amelybe tavaly év végén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot beolvasztották. Amint választ kapunk tőlük kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.
Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre"

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek