Erről beszélünk. 80 km-es töltetekkel (van ahol 70-et írnak). Az ukránok már azt mondják, hogy ez is "több mint elég". Az Usa nyilván az oroszokat próbálja nyugtatni, hogy nem lesz átlőve hozzájuk, tarthatnak az eszkalációtól, pedig simán át lehet ezzel lőni, sőt a 45 km-es eszközökkel is. (Azt hiszem ez nem ment át tőlem az előbb.)
de pont, hogy ad, erről szól a mai hír (olyat nem ad, amivel több száz km-re lehet lőne): "Az Egyesült Államok 11. biztonsági segélycsomagjának részeként nagy hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnának. Az amerikai tisztviselők szerint az M142 Magas Mobilitású Rakétatüzérségi Rendszer (HIMARS) segítségével az ukránok 80 kilométerre is képesek lesznek rakétát lőni. Ez jóval kevesebb a rendszerek maximális hatótávolságánál, ugyanakkor jóval messzebbre is képes lőni, mint azok az eszközök, melyeket eddig Ukrajnának küldtek."
80 km hatótávval már bőven át lehetne lőni orosz területen lévő utánpótlási bázisokra. De "valamiért" az Usa kiköti, hogy ilyet nem ad ... Nem tudom az oroszok átlőnek-e ukrán területre a határon, mert ha igen, akkor jogos a válaszcsapás (szerintem).
Nem hiszem, hogy mi ezt átlátjuk, hogy miért és milyen fegyvereket kapnak az ukránok. Az oroszok (legalábbis az állami média) egyre agresszívabbak, a seregük kétharmada Szeverodonyeck környékén van összevonva. A hajóik már nem nagyon közelítik meg és nem lövik Odesszát, nyilván ott vannak a dán Harpoon-ütegek, többszáz kilométeres hatótávolsággal. Vannak precíziós ütegeik az ukránoknak 45 km-re, az állóháborúra lehet, hogy ez is elég egyelőre. Ki tudja mennyi embert tudnak hirtelen kiképezni az új eszközökre. Szóval, én inkább megbízom a döntéshozókban, nyilván soktényezős játék ez. Csak egy kis adalék a rablóháborúhoz: Mariupolt elhagyta egy orosz teherhajó Rosztov felé, 2500 tonna fémtekerccsel.
Mondtam már, azokat az euró százmilliárdokat, amit Magyarország kapott volna, ha jogállam lenne, most majd szépen megkapja Ukrajna újjáépítésre. Meg még többet. Jóvana.
Az oroszok ezt a háborút sem az ukrán korrupció ellen indították. MIndenesetre ebben a háborúban óriási szenvedés közepette kialakult egy határozottabb ukrán identitás és az ország orosz orientációja Putyin jóvoltából hosszú távra lekerült a napirendről. Hogy pozitív forgatókönyv esetén a háború után az ukránok mit tudnak majd kezdeni, mennyi idő alatt és hogyan tudnak majd talpraállni, azt most még senki nem mondja meg. Ha Zelenszkijjel tele lesz a tökük, majd választások útján elküldik őt is, függetlenül háborús helytállásától. (Churchill is megbukott a háború után és sok szempontból a birodalmi identitás elvesztését a britek komoly százaléka máig nem dolgozta fel teljesen). Skandináv típusú demokrácia garantáltan nem lesz Ukrajnából.
Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik