Közel bizony. Megnéztem. LM csoportban hányan vannak? :D "Valaszadok számától és eloszlasatol függően alacsonyabb számhoz konvergal tuti ez a matek modell, de most ezt nem fogom megfejteni hogy mi a limes :)"
Már nem emlékszem én pontosan mit írtam de hasonló logika mentén mentem úgy rémlik. A kísérleti hátteret nem ismertem, nem is googliztam meg. Holnap megnezem mit tippeltem :) kockanak grat! Jó kis kezdeményezés volt, kár hogy kevesebb embert érdekelt mint Éva kötései, vagy indexes pro kontra. Ez valahol elszomorito egy tőzsdei fórumon.
Nahát! Köszönöm. :) A sörözést majd egyszer többekkel közösen megejtjük, remélem. :) Azt elárulod, hányan tippeltünk? Az előzőekben remekül leírtad a gondolatmenetet, ami vezérelt (valszeg mindenkit ezen a fórumon). Ha többen veszünk részt, lehet a 13 lett volna nyerő.... Érdekes lenne ez a kísérlet olyanok közt, akik nem fogadnak amúgy is mások tétjei ellen napi szinten. :)
Ennek ellenére a végeredmény a "20" lett. Gratulálok "kockaveto" kollégának! Az ő tippje volt a legközelebbi! Természetesen a felajánlott sörözés is jár, ha igény van rá :) ( ui: ha jól emlékszem a FT-s kísérletben a "13"-as szám lett a nyerő! Köszönöm mindenkinek a tippeket és sok sikert a valódi "játékban" ! :)
Név nélkül idézném az egyik kedves válaszadó megoldását: "Ez nem matematikai hanem viselkedési közgazdaságtan jellegű kérdés, matematikai megoldása nincs. A feladat gyökere a keynesi szépségverseny nevű jelenség. Keynes egy fiktív újság szépségversenyéhez hasonlította a tőzsdei hatásokat, ahol 6 képből kell kiválasztani a legszebbet. A példában az az olvasó kap nyereményt aki a győztesre szavaz. Egy átlagember talán arra szavazna, akit ő a legszebbnek gondol. De Keynes szerint annak több esélye van nyerni aki nem a saját véleménye alapján szavaz, hanem az alapján amit szerinte a társadalom szépnek gondol. De ennél is több esélye van annak aki még ezt is továbbgondolja, és figyelembe veszi, hogy minden versenyzőnek saját véleménye van arról, hogy a társadalom mit gondol szépnek. Amint látjuk rekurzió történik, ahogy a másik, tippelős példánál is. Az első tippelő joggal gondolja, hogy nulla és 67 között tippel mindenki, hiszen a 0-100-ig tartó tippek átlagának kétharmadát kell megtippelni és ezért nem lehet a végösszeg nagyobb mint 67. Hiszen a maximum tipp 100 lehet legfeljebb, a kétharmada ennek pedig 67. Viszont a következő tippelő már figyelembe veszi, hogy az előző tippelő 67 alatt tippelt, tehát ő jobb eséllyel indul ha a 67 kétharmadát tippeli. A következő tippelő figyelembe veszi, hogy a másik kettő 67 illetve egy még kisebb szám alá tippelt ezért ő is alá tippel a korábbi játékosnak. Ez a rekurzió korlátlan játékos esetén a nulla felé viszi a helyes megoldást. Ha minden játékos tisztában van a szabályokkal és feltételezi, hogy a többi játékos is logikusan dönt, akkor a helyes tipp a nulla. Ezt a fajta megoldást Nash-egyensúlynak nevezzük. A wiki szerint a Nash-egyensúly a résztvevő játékosok egyéni stratégiáinak olyan stratégia-együttesét jelenti, amelyre igaz, hogy minden egyes játékos aktuális stratégiája egy parciálisan legjobb választ ad a többi játékos aktuális stratégiájára. Másképpen: amennyiben a többi játékos egyike sem változtat az aktuális stratégiáján, akkor az adott játékosnak sem érdemes változtatnia, mert nem járna jobban a változtatással. Ennek a feladatnak nem feltétlenül van helyes megoldása, de a helyes stratégia egy nullás tipp lenne."
Opus Global Nyrt Forecast