Topiknyitó: Portfolio 2018. 03. 12. 22:59

Nézd meg, hogyan nyomtatnak lakást egy nap alatt  

Ugrás a cikkhez
Mindössze 24 óra alatt, alig több mint 2,5 millió forintnak megfelelõ összegért nyomtatja ki a házat egy 3D technológiával foglalkozó cég az alábbi videóban. Az Apis Cor szerint a projekt áttörést hozhat az építkezésekben - de
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
dbjoex 2018. 03. 13. 02:12
Előzmény: #3  Vortex
#4
Háááát... szerintem a fal pont a legszaporább és talán a "legolcsóbb" része az építkezésnek, főleg a mostani nagy blokkos tégláknál, néhány jól képzett gyakorlott ember se perc alatt felhúz egy szintet családi ház méretben. utána meg jön a födém amit a robot nem tud (még) illetve nem látszik a videón hogy a nyomtatott fal mennyi kötési idő után terhelhető a födémmel, na meg a robotot ki is kell szedni a ház közepéből. Megkockáztatom hogy magyar viszonyok között egy ekkora ház hagyományos technológiával is elkészült volna kb ugyanennyiért.
Tetszik a 3D nyomtatási technológia és a robot technológia is, de ebben az esetben nem látom a forradalmi előrehaladást, mert se olcsóbbnak, se kisebb élőmunka igényűnek nem tűnik a dolog, sőt kvalifikáltabb csapatra van szükség, mert kb kőműves helyett cnc programozóra és képzett kezelőre lesz szükség. Ja és valaki lesimította a falat, szóval a kőműves se lett megspórolva.
Ok kekeckedés, mert minden forradalom így indul, majd ha több fázis is automatizálható lesz akkor jön szerintem a házépítés forradalma, de kezdetnek ígéretes.
Ja még valami, a csúszózsalus technológia már régi és azzal is elég gyorsan lehet falazni.
Vortex 2018. 03. 13. 00:15
Előzmény: #2  dbjoex
#3
Egyelőre még nem lehet mindent automatizálni. Az autógyártáshoz is kell emberi munka, de egyre kevesebb.
Az egyszerűen programozható feladatokat lehet robotra bízni. Viszont azokat a robot gyorsabban, pontosabban és olcsóbban végzi el.
Egy ház építésénél is rengeteg időt és pénzt meg lehetne spórolni, ha "csak" a falakat raknák robotok.
dbjoex 2018. 03. 12. 22:59
Előzmény: #1  portfolio
#2
A 3D nyomtatás a videón csak a fal rakását váltja ki, minden más munka ugyanúgy megmarad.
Egyébként van már robot ami a falazást csinálja (vagy prototípus).

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek