Topikgazda: matgab 2005. 05. 13. 07:40

MOL és az égig érő fa  

Ugrás a cikkhez
A fák nem nőnek az égig. Elvileg. A gyakorlatban rekord szintre emelkedő EBITDA mellett 10.7%-kal a várakozásokat meghaladó üzemi eredményről (91.6 mrd Ft, +48%) és 8.1%-kal a konszenzus feletti nettó profitról (71 mrd Ft, +37%) számolt be a MOL. A fa további növekedését illetően a társaság változatlanul magas olajárra és finomítói marginokra számít (kereslet-kínálati tényezők drasztikus változása nem várható).
A 2005-re vonatkozó EPS várakozás 38%-a teljesült az első negyedévben, konzervatív megközelítésben is a profit várakozások enyhe emelkedésére lehet számítani a gyorsjelentés hatásaként. A külföldiek tulajdonaránya az utolsó három hónapban tovább nőtt. 7 éves mélypontra esett az eladósodottság.

A rendkívül jó teljesítmény mellett szükségesnek tartjuk kiemelni, hogy az eredményszerkezet módosult; az előző három negyedévhez képest a feldolgozás-keresked elem súlya számottevően mérséklődött, azaz a finomítói sikerek mellett a vegyipari szegmens és a gázüzletág teljesítménye dinamikusan javult.

A teljesség kedvéért szükségesnek tartunk kiemelni két negatív tényezőt is:
1., a magyar és a szlovák termékértékesítési volumen érzékelhetően (2-7%) csökkent (ezzel párhuzamosan azért a termékszerkezet szerencsére pozitív elmozdulást mutat)
2., gázüzletág teljesítménynövekedé sében szerepet játszott a tárolói párnagáz számviteli elszámolásának megváltozása (sajnálatosan ennek pontos mértéke nem derül ki a jelentésből)
(3., feldolgozás-keresked elem tiszta, újrabeszerzési árakat figyelembe vevő profit növekedése 26% szemben a kimutatásokban szereplő 59%-kal. Számukra egyelőre kérdéses, hogy ezen jelentős különbség milyen mértékben fog hatni az elemzői értékelésekre)

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=54108
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 22:48
Neked igazad lehet de ne felejtsd el a mólnak már nincs hová fejlődni.magas az árfolyam kevés a hozam.
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 15:52
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Nem kell 100 ezerig, de egy 16500-17000 már meg felelne nekem!
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 14:44
Nem most kell bízni a mólban.Eddig 7300-ft-ról rendesen felemelkedett.Most persze hogy nem megy az árfolyama mert hová menjen 100000ft-ig?Meg kell várni egy jelentõs esést.
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 12:34
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Na, egészen eddig bíztam a MOL emelkedésben délután, de mostmár nem hiszek benne.
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 10:45
Előzmény: #9  matgab
Matgab, hozzád hasonlóan tömegközlekedek én is. Viszont, ha kinézek az ablakon látom, hogy rengeteg az autó, és ebből sok új fut.
Azt hiszem, aki meg tudja engedni magának, az vesz autót, akár többet is. Az hogy mennyi az üzemanyag, nem igazán érdekli (még!). Legfeljebb tankol Ro-ban, Ho-ban, Ukr-ban, traktoros, buszsofőr, stb. Kinek mi jut, mi adatik meg.
Az elmúlt évek autó eladásai emelkedést mutattak.
Az emberi kényelem és gyarlóság nagy úr.
Ezért, vagy ettől még a "MOL-fa" égig ér.
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 09:54
Előzmény: #10  bpmcwap
ha szerzel még 9999 megrendelőt, én legyártok Nektek egy szériát. :)
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 13. 09:51
Előzmény: #9  matgab
Tud valaki haza napellemmel kűködö autó forgalmazót??? érdekelne egy ilyen masina!
matgab 2005. 05. 13. 09:32
Előzmény: #8  zborde
Aki autót vesz milliókért, fizeti a kötelezőt, cascot kutyafülét, az nem fogja letenni az autóját...
Aki meg felméri, hogy mennyibe kerül egy autó használata, az meg már ma is bkv-val jár...mint én.Nem vagyok hülye, hogy még ezzel is szopassanak.És nagyokat vigyorgok reggelente, mikor a buszsávban elhúzok az ideges autósok mellett a 200 millás verdámmal a Rákóczi úton...:)
zborde
zborde 2005. 05. 13. 09:26
Előzmény: #6  matgab
matgab,
tökéletesen egyetértek az olaj ár növekedésével hosszútávon, rövidtávon lehet csökkenés is.

viszont van egy olyan mellékhatása, hogy ha nagyon drága, akkor az emberek otthon hagyják az autójukat, ez viszont kereslet csökkenést okkozhat, tehát az ideális (a MOL szempontjából) a mostani állapot, amikor nagyon magas, de még nem jár kereslet visszaeséssel.
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 09:18
Előzmény: #6  matgab
maciiiiiiiiii :)
Matgab, nem hallgattál rám, most aztán szívunk :) (illetve én már nem) ilyen jelentés után bemegy nyitó alá = dobni kell.
matgab 2005. 05. 13. 09:16
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Szerintem a cím után az következett, hogy rekord eredmény, fentartható növekedés stb.stb.
Vagy nem ugyanazt a cikket olvassuk?
Megkérdője lezi a cikk az olajár növekedést, emiatt bizonytalanabbnak látja a helyzetet...Szerinte m az olajár trendje egyértelműen növekedés, márcsak a világgazdaság növekedéséből is kiindulva...A kereslet ugyanis egyre nagyobb lesz, a készletek pedig egyre kisebbek...Ergo az olajár nő...Legalábbis addig, amíg az alternatív üzemanyagok nem hódítanak teret, az meg nem ma lesz, amíg ennyi lóvé van az olajiparban, addig az olaj lobby el tudja folytatni az alternatívákat...
Sz vsz fundamentálisan semmi gond, mert a magyar állam meg van olyan béna, hogy %-os margint enged a molnak...Javíts ki ha valamiben tévedek, mert csak a paraszti eszemet használtam...
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 09:14
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Wazze
Megint melléfogtam
Aszittem , nyitásból megy vagy 300-400 pontot a MOL, ezért nyitásban vettem, erre nesze... :(
Meglátjuk, ha elindul 15K felé, hajaj:(
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 08:59
Előzmény: #2  matgab
matgab Úgy látom, hogy a címnél tovább nem sikerült elolvasni. Okoskodás előtt érdemes azért megnézni, hogy miért is amortizálod a billentyűzetedet...
Törölt felhasználó 2005. 05. 13. 08:57
Előzmény: #2  matgab
Matgab,
finoman megkérnélek, hogy sürgősen add el moljaidat, a profiton osztozunk :) (ami majd az enyémeken keletkezik :)
matgab 2005. 05. 13. 08:54
Előzmény: #1  portfolio
Na lássuk az árfolyamban azt az égig érést...Nehogy égig égés legyen...

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek