Topiknyitó: Portfolio 2016. 01. 11. 00:28

Máris bővítenék az otthonteremtési programot  

Ugrás a cikkhez
Amíg polgári kormány van, biztosan lehet számítani az otthonteremtési programra - hangzott el egy fontos üzenet vasárnap a Fidesz részéről azoknak, akik még gondolkodnak, hogy igénybe vegyék-e a kibővített CSOK-ot és ha igen, mikor éljenek ezzel a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=59&i=225168
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2016. 01. 11. 10:03
Előzmény: #9  xmann
"esetén"

"amennyiben"

stb

ez nem hatástanulmány,hanem egy szorzás.

hatástanulmány az, amikor valaki egy kicsit nekifekszik és utánanéz, hogy ténylegesen mely szegmensek tudják igénybe venni és hogyan, majd ebből elkezd számolni. épp a portfolión olvastam ilyent a múlt héten, járom év alatt 250-300 milliárd, ami három év alatt a GDP 1%-a.

inkább erre költsék, mint stadionra.
elemes
elemes 2016. 01. 11. 10:00
Előzmény: #7  sanka
sőt. a KHS szerint 2.7 millió család él az országban, ők mind igényelhetnék a 10 milliót.

nade. a rendszerváltáskor három gyerekre 600 ezer forint volt a szocpol (tehát az akkori minimálbér kb 120 szorosának megfelelő összeg). bedöntötte a költségvetést?

tavaly decemberig, a 10 milliós CSOK bejelentése előtt tudod mennyi vissza nem térítendő lakástámogatást kaphattak a háromgyerekesek? 5.8 milliót. bedöntötte a költségvetést?

értem én, hogy utálod a fideszkormányt, sokan vannak ezzel így, de érdemes ezzel vigyázni, mert az erős érzelmek blokkolják a racionális gondolkodást.
sanka 2016. 01. 11. 09:55
Előzmény: #8  elemes
de lehet.
xmann 2016. 01. 11. 09:54
Előzmény: #8  elemes
kicsit elfogultnak tetszik lenni. Ebben a cikkben elég pontos adatok vannak:

link

És habár azt állítod, hogy "a portfolió stáb...a másik fele meg kiszámolta és egyáltalán nem olyan veszélyes. " ennek ellenére a cikkben ez van:

"Amennyiben a 200 ezer nagycsaládos többsége bejelentkezne a 10 milliós támogatásért, és további 100 ezer ember a következő 10 évre vállalná a három gyereket, akkor hirtelen 3000 milliárdos forintos költségvetési igény keletkezne. Ez még három évre elosztva is akkora tétel, ami felborítaná a költségvetést."

100 000 nagycsaládos már MOST simán fel tudja venni, teljesen realisztikus a 100000-es szám, ami a GDP 3%-a.

elemes
elemes 2016. 01. 11. 09:49
Előzmény: #7  sanka
miért nem rögtön egymillió?
sanka 2016. 01. 11. 09:23
Előzmény: #6  elemes
számold már ki százer igénylés esetén mekkora összeg terheli a költségvetést.
elemes
elemes 2016. 01. 11. 08:58
Előzmény: #3  sanka
"mire a csok felfut, megint egy másik kormány nyakába szakad, mint a 2000 rendszerük bevezetése."

proprímó először, volt már CSOK nagyságrendű szocpol három gyerekre. sőt, arányaiban magasabb. nem szakadt senkinek a nyakába, egyszerűen csak az infláció megette.

proprímó másodszor, a portfolió stáb fele abajog a CSOK költségvetési hatásai miatt, a másik fele meg kiszámolta és egyáltalán nem olyan veszélyes.

proprímó harmadszor, a 2000-es kamattámogatás speciel a jóléti rendszerváltás miatt lett aránytalanul költséges.

az akkori szabályok szerint a kamattámogatás mértéke az 5 éves államkötvények referenciahozamának 4% fölötti része volt. ha 2002-ben folytatódik a kamatkonvergencia, néhány év alatt nullára futott volna a költségvetés ebből adódó terhe.
elemes
elemes 2016. 01. 11. 08:54
Előzmény: #4  Bekre_Pal
minden politikai garnitúráról ezt szokta mondani az ellenzéke, aztán amikor nyernek, a biztonság kedvéért válogatás nélkül kirúgnak mindenkit és berakják a helyére a saját embereiket.

szóval ez csak PR, nem kell nagyon elhinni.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 01. 11. 07:15
Előzmény: #2  elemes
szerintem pont annyira szénné lopták magukat és beszálltak minden ellenőrzőpontra hogy pont tökmindegy lesz nekik, hogy nyernek-e
sanka 2016. 01. 11. 06:36
Előzmény: #2  elemes
aztem én is, viszont ha veszítenek, akkor mire a csok felfut, megint egy másik kormány nyakába szakad, mint a 2000 rendszerük bevezetése.
elemes
elemes 2016. 01. 11. 04:31
Előzmény: #1  portfolio
A rezsicsökkentéssel lehetett választást nyerni, mert az milliókat céloz meg, és a rövid időtávon gondolkodó embereket, akik (valljuk be) a magyar társadalom többsége.

A CSOK azonban csak tízezreknek szóló pozitív üzenet (háromgyerekes vagy három gyerekben gondolkodó viszonylag fiatal párok).

Nem azt mondom, hogy emiatt fog választást veszíteni a fidesz két év múlva, de kétlem, hogy emiatt nyerne.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek