Jelentős érdeklődés mellett tegnap megnyílt Miskolcon az első szociális bolt. A Magosz által megszervezett hálózathoz már 600 vállalkozó jelezte, hogy szívesen csatlakozna a programhoz. A csak magyar árukat forgalmazó üzletek kínálata jóval olcsóbb,...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=112504
Szerintem az osztrákok csinálják nagyon jól a kiskereskedelemben a dolgokat. Adott egy bolt valahol Ausztriában. Ha árulni akar valamilyen árucikket, körül kell néznie az adott tartományban (mondjuk pl. Nieder Österreich, Steiern, vagy bárhol máshol). Ha van, akkor az adott tartománybeli gazdától/termelőtől kell megvennie az árut. Ha nincs, akkor körülnézhet beszállítók után Ausztria más tartományaiban. Na, ha egész Ausztriában nem talál, akkor vehet külföldről.
Egyébként a szociális boltok hálózata pl. Svájcban óriási sikert aratott, ott az egyik legnagyobb kiskereskdelemi lánc ezekből a boltokból nőtte ki magát.
végre egy jó kezdeményezés, aminek őszintén örülni lehet.
és ez lesz szerintem a járható út, ami kivezetheti az országot ebből a posványból, jelesül ha a civil szféra a lehetőségein belül elkezdi megszervezni önmagát, ilyen-olyan kulurális, gazdasági, szakmai, társadalmi önszerveződsek a kereteken belül összefognak, javítanak, reformálnak. És az innen kitermelődő vezetők nagyobb léptékű szervezetekben is folytatnak egymással párbeszédet, és országos politikai szervezetek is létrehoznak. És hiteles, alulról ellenőrzött, választott és felfelé tolt emberek kerülnek a megfelelő döntéshozói helyekre. Aztán x év, évtized alatt nyilván megint elkorcsosul a rendszer, vagy nem, ha jól lesz összerakva, és szilárd az alsó talapzata, az alulról szerveződés, a demokrácia ugyanis enélkül csak délibáb, de hogy másképp ebből a válságból és társadalmi kettéosztottságból nem lehet kijönni, abban biztos vagyok.
a topkihoz visszatérve: ott a magyar gazda, termelne, ott a magyar vásárló, megvenné tőle, a gazda többet, a vásárló kevesebbet fizetne, mint most , mind2 jobban jár, a 20 Ft-on felvásárolt almát nem 200-300-ért venné a vásárló, mert ez döbbenetes árrés, ami a kereskedőknél eltűnik. ha mindenki csak 20%-ot tenne rá, akkor is kaphatna a gazda 100-at, a kereskedő ktsége 30 +20% haszon, lehet adni 150-ért a fogyasztónak. Közben a gazda meg tud élni, mert a nevetséges 20 helyett 100-at kap, megél a kereskedő is, a fogyasztónak is több marad a pénztárcájában, vagy többet fogyaszt, és eközben a magyar gazdaság erejét fokozza és természetes körülmények között termő ételeket fogyaszt, nem hajón ideszállított paradicsomot. Tesco-ban tegnap néztem, makói forgalmazó cég osztrák vöröshagymát árul Magyarországon. agyrém. Amit mi tehetünk: ha már hipermarketben vásárolunk, akkor is legalább a magyar termékeket preferáljuk! rá van írva: származási hely Magyarország. Még ha drágább is, akkor is, inkább kevesebbet vegyünk. Aki mellett meg lesz ilyen bolt, az éljen vele! Az ilyen kezdeményezés, nemhogy kezdeményezés hanem megvalósítás egy agrár adottságú országban, Közép-eu éléskamrájában első számú állami feladat kéne hogy legyen. de ha már az állam töketlen, legalább csináljuk meg mi, emberek. Mindenki amit tud, a maga helyén.
bocs, de ki vagyok borulva attól, ami ebben az országban megy. még mindig keresem a kandi kamerát.
Magyar franchise: már 600 vállalkozó nyitna szociális boltot!
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=112504