A Macquarie Communications Infrastructure Group az Antenna Hungária 75%-os tulajdonrészének megszerzésével törne be a magyar műsorszórási piacra - írja mai számában a Világgazdaság. Az írás szerint a Macquire a pénzügyiek befektetők mellett az egyetlen szakmai érdeklődő az Antenna Hungária iránt.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=53739
Én még mindíg nem értem, egy alig 3E Ft-ot érő, monopóliumból élő, fejlesztések területén totál elhanyagolt céget miért akarna bárki is 4200 ft-ért megvenni. Nagyon az a sejtésem, hogy a világpiaci környezet ősszel lényegesen rosszabb lesz, mint most, és könnyen lehet, hogy 180 napos átlag és a kötelező ajánlat miatt nem fogják tudni eladni a céget.
Tegnap a határidőn nyári lejáratú hónapokra 4600 forint körül (fölött) születtek üzletek. Ez azért elgondolkodtató. Jövő héttől osztalékszelvény nélkül forog a papír, tehát 4-500 forintot esik az árfolyam (legalább). 180 napos átlagár 4100 körül van most. A fórumon nálam okosabbak megmondták hogy az árfolyam osztalékfizetés előtt 4600 forint körül alakul, 10 %-os nagytulaj átkötése esetén a 4700 is szóba került (köszönet nekik, mert amikor a 460 ft-os osztalék kiderült én az esésben 4400 felett egy picivel vettem és 4600-on kiszórtam). Az új tulaj minimum a 180 napos átlagáron lesz köteles ajánlatot tenni, tehát az már szinte biztos, hogy az átlagszámításban csak 4000 feletti tételek lesznek benne. Osztalékszelvény nélkül a papír értéke 4600-460= 4140 Ft (mondjuk) ami durván a 180 naposnak felel meg, tehát aki jócskán ezen ár felett vesz nagy kockázatot vállal, logikusan a 4100-4200-as sávban kell(ene) mozognia az árfolyamnak privatizációig. Csakhogy volt cca 3 hónap amiben ezen sáv fölött mozgott a papír, tehát amíg az idő múlásával a régebbi (4000 alatti) tételek kiesnek (és így egyre nagyobb súlyt képvisel a 4300-4600 közötti forgalom) a 180 napos tovább fog növekedni. Ha hinni lehet a cikk írójának – márpedig miért ne lehetne, mert ugye a portfolio.hu egy mértékadó, megfelelő szakmai tapasztalatokkal rendelkező….. újság :) – akkor a 10%-os nagytulaj átkötése osztalékfizetés előtt (a 180 napos átlagár emelése miatt) nem várható, ugyanis ha az Antenna új tulajdonosa várhatóan csak az év végén teszi meg ajánlatát akkor a május eleji kötések nagy valószínűséggel kiesnek az átlagszámításból. Ha pedig ez így van akkor az árfolyam szépen rásimul a 180 napos átlagra és azzal húzza végig a privatizációig nagy befektetői fantázia tehát nem lesz benne. Tegyük fel hogy szakmai befektető (pénzügyi befektetőből csúnyább dolgokat is kinézek)veszi meg a céget és a 180 napos átlagárra ráad 1-2%-ot még akkor sem lesz benne fantázia. Ki akar tartani olyan papírt ami akkora hozammal kecsegtet mint egy állampapír? Szerintem senki. Ha viszont mindenki elad akkor bekövetkezhet, hogy 4000 ft alá esik az árfolyam ezzel csökkentve a 180 napos árfolyamot is. Nekem tehát sehogy sem jön ki a nyári lejáratú 4600 ft körüli határidős ár. Azért ami miatt mégis lehet fantázia a papírban az a 10%-os nagytulaj (Kafijat Kft. mögött álló/k). Ha nem születik külön alku közte és az új tulaj között akkor van a kisbefektetők is kereshetnek egy kicsit ezen a privatizáción, viszont ha különalku születik (pénzügyi befektető esetén erre nagyobb esélyt látok) akkor jaj a kicsiknek. Lényeges lesz az ÁPV Rt.-hez beérkezett vételi ajánlatok száma és összege is.
Ki veheti meg az Antenna Hungáriát?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=53739