srácok, ha határidős ügyleteket köt az ember, akkor nem azon az áron számolják el a tranzakciót, amin veszem, meg eladom a brókernál a határidős részvényt? mer vazze küldött elszámolást a bank, oszt nem elég, hogy magán a tranzakciókon is súlyos veszteségeim voltak, hanem még nem is azon az áron zártak. Vettem én állat pl. annak idején otp-t 7900-en, eladtam 7460-on, tehát a minuszos különbségem 440ezer. Erre a mocsok bank mit csinál? Vétel neki: 8048, eladás 7600, különbség 448 ezer. Szóljatok már skacok, hogy mi a bánat ez. Köszi.
Hatikifutáskor elszámolják a nyerőt/bukót elszámolóáron (ugyanúgy, mint ahogy minden nap végén megkapod/levonják az aznapi nyerőt/bukót). A hatikifutás napja: minden hónap harmadik péntekje.
Tehát BUX0512 dec. 16ám fut ki.
Törölt felhasználó2005. 11. 20. 13:43
Hali!
Ez az első évem, kérdezném, hogy mi van, amikor kifut a bux hati? És mikor fut ki? Egyszer hallottam, hogy ilyenkor vagy lezárják a pozit és elszámolják a nyereséget/veszteséget, vagy átkötik 2006-osra, tehát BUX0612 lesz belőle.
Hogy megy ez?
penznyelo szeva! köszi. haver ne rágjál már be, csak már mindentől be vagyok szarva, hogy így jártam, aztán mostmár rákérdezek inkább mindenre ami eszembe jut. azér rendes csóka vagy.
Gentlemanus, nem tudom megmondani, hogy 38.25-ös eredményre 7320 vagy 7120 lesz az OTP ára hétfőn. Mert nem vagyok jós. Lejjebb leírtam a gondolataimat. Ennél pontosabban nincs aki megmondja neked, mi lesz, vagy ha van, akkor az hazudik.
A pontjaidra pedig:
1.) Ha ránézel a napi chartra, mit látsz? Reggeli nyitóban para, sokan mindenáron beadtak, erről hirtelen pattanás, majd egész nap forgalommal eladás és eladás. És majdnem minimumon zártunk. Ez a lényeg.
"hirtelen felment": persze, a napon belüli -500-ból visszajött egy 100-ast.
2.) Nem feltétlenül. Azt is mondhatjuk, nem véletlenül voltak negatív tartalmúak, mint ahogy nem véletlenül vagyunk a csúcstól se jóval lejjebb, nem véletlenül vagyunk a térségben alulteljesítők, a piac okos volt, beárazta a szar eredményeket (meg a szar makrókat).
3.) Amióta van az opciós program, évek óta állandóan lehívnak, amiket azután a tőzsdén eladnak, hogy aztán újra lehívhassanak... Se a lehívásba nem kell belemagyarázni, hogy ha Kiss Géza igazgató lehív, akkor biztos jó az eredmény, se a tőzsdei eladásba nem kell belemagyarázni, hogy ha Kiss Géza eladja a korábban lehívott csomagját, akkor biztosan szar a cég.
4.) Nem tudom, ezt honnan veszed. Vigyázni kell az ilyen kijelentésekkel, mert könnyen becsaphatod magad. Egy nap pontosan annyi eladó van mint vevő (különben nem születne kötés). Így aztán mindig mindent bele lehet magyarázni. Ami tény: a szentiment negatív, az eredményektől tart mindenki, az árak az eredmények előtt estek. Emiatt írtam lejjebb, amit írtam, hogy már egy elfogadható OTP eredményre is felpattanás lesz, mert megnyugszik a piac. (átmenetileg szvsz).
penznyelo, köszi.
Megítélésed szerint, az említett eredmény alternatívákra mik lennének körülbelüli számadatok otp esetében: szar, elfogadható, kiváló?
Ezek nagyjából jók? szar: 37 millard alatt, kb elfogadható 38-40, 41től kiváló? Azt látom, hogy 2Q05 38,06 lett a vége, de itt is alatta volt az elemzői várakozásoknak ( 38,783 ). Akkor hogy fogadta a piac a hírt, hogy rosszabb lett egy kicsit, mint az elemzői várakozások?
Egyébként több dolog merült fel bennem hétfői gyj előtt:
1) zárás előtt hirtelen felment tőzsdeindex, ha nem is sokat - vajon miért?
2) kicsit negatív tartalmúak az elemzői jelentések a gyj előtt, sokan tudni vélnek rosszabb számokat
3) voltak a napokban hirtelen sajátrészvény opció lehívások vezetőség részéről?
4) sokan zárták a longokat pénteken
Én azt gondolom, középtávon nézve, hogy túl van ez a gyorsjelentésszezon misztifikálva meg parázva. OTP nyilván hoz egy elfogadható szintet, nem lesz überjó, meg simán lehet, hogy picit várt alatti lesz, de nem lesz fos. Az viszont tény, hogy az a növekedés ami az elmúlt években volt a blue-k eredményeiben, ahogy lehetett sejteni, most megtorpant. Így ha totál bear nem is lesz, a nagy bullnak szvsz vége. Sokáig nem lesz 23k az index és ha az elkövetkező hónapokban esetleg (egy nemzetközi részvénybull mentén) a BUX vissza is menne ide, nagy száguldás, sok ezer pontos újabb csúcs szerintem már nem lesz.
Az Egis és Ricsi helyzete ebben az összképben kicsit árnyaltabb. Egisnek jó a gyj-e, növekedése nem torpant meg + segíti őket az erősödő $, stb stb.
Ezek amiket írtam, középtávra vonatkoznak. A te pozidnak a jövő hét a lényeg (annak is az eleje inkább).
1. Ha az OTP eredménye fos lesz, akkor ki kell szórd, mert csúnyán megönthetnek minket, ebből az Egis sem fog teljesen kimaradni.
2. Ha az OTP enyhén minusz, akkor hétfőn még nem dől el semmi, az Egis meg tarthatja a szintjét.
3. Ha vártnak megfelelő, az már az egész pacra nézve megkönnyebbülés lesz, tehát enyhe +, viszont középtávon nem elég a bullhoz, mert a megtorpant növekedés tény marad.
4. Ha viszont pozitív a dolog, akkor az OTP felránthatja a piacot az elkövetkező napokban és a középtávú negatív kilátások is mérséklődnek.
penznyelo, persze, csak ne lenne e hétfői istenverte nap előtt még egy rakás nyitott egis-szem. milyen taktikát javasolnál egis rv esetében hétfőre? Van egy istenverte 20225-ös istenverte minimumom.
1) ha otp fel, akkor gondolom húzza fel egis-t is, nem? végül is a minimumig "csak" 3,9% hiányzik
2) ha gap downnal kezdünk, akkor aztán otp visz mindenkit a lecsóba. Vagy utána a V jobb oldali szára megint jobban feltörhet? Milyen taktika szerint cselekednél?
Gondolom az első óra történései számítanak nagyban.
Ezért volt jó döntés kiszállni. Ilyen pozinál nincs idő, nincs kiüljük, nincs hátha, nincs reménykedés, semmi. Egy jó belépési setup kell. Aztán ha iigazolódik, nyerőben, hanem nem, bukóban de gyorsan zárni kell.
prfecó,
Brókerekről ne is beszéljünk inkább. Ettől már az is jobb, ha egy gépen keresztül trédelgetek, mondjuk ebroker vagy valami más, mert attól nem várhatom, hogy az mondja, hogy ne így csináljuk, hanem amúgy. De ilyen rövidlátást ritkán lát az ember; mert ha igyekszik felelősséggel trédelgetni akkor az ember ott marad nála hosszú távon, ő is több lét tudna leakasztani rólam, meg én is elégedett lennék. De fasz, mert ez nem jut el a tudatáig. Bezzeg ha Csányi kariberű potenciális befektető jelenne meg nála, vigyázba állna előtte. Én ezt az ügyet úgy fogom a továbbiakban kezelni, hogy" aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli". Én a lémet, úgyis vissza fogom szerezni, de innen lécelek.
Lennél szives elmagyarázni, hogy mi az a negatív kamattartalom, mert nem vágom? Köszi.
penznyelo haver, vazze én is ezt akartam. Csak 1-2 napra, semmi többet, és gyorsan kiszállni... csak éppen a irány lett eltévesztve, hogy csányi lefelé ment, nem felfelé.
Sajnos a brokiknak csak az általad generált forgalom számít - tisztelet a kivételnek - az elején szvsz mindenki megszopja valamilyen mértékben.Ha ilyen kockázatokat ki akarod kerülni figyeld a negativ kamattartalmat. De a likvid a 0512 BUX, igaz legnagyobb lét egyedi részvényen eltalálva lehet megkeresni.
"Én sose nézem ezt, hogy most elbukom a KT-t, nekem a lényeg, hogy magasabb áron tudjam eladni".
Heesh. Pont ezt írtam én is. A BUX-nál mindegy (meg amúgy se tudnál mást tenni) az a -1 és +6% közötti kamattarcsi, ami ez évben jellemző volt. De a hatira átkötött részvénynél az a 14-20%-os gyakorlatilag hitelkamat (amit a tőkeáttétel miatt a pénzed többszöröse után fizetsz) nagyon nem mindegy. Ha rosszkor szálltál be, és nem azonnal nyerő a cucc, szinte már baszhatod is, hamar stoppoldnod kell, mert kiülhetetlen a dolog, ketyeg a nagyon drága kamat a tőkeáttétellel meg minden költség, kamat (+bukó) sokszorozódik. Én hatin átkötött részvényt két esetben használok: pár napos, hetes short (shortolni napon túlra máshogy nem tudok), vagy rövid, néhánynapos gyors long, pl. egy.egy kitörést megvéve, olyan belépési pontot keresve, ahol szinte csak az a lényeg, hogy minél nagyobb eséllyel azonnal nyerő legyen a pozi, és ezen megfogni egy értelmezhető hasznot és az első bizonytalan jelre vagy már nagyobb nyerő esetén rögtön realizálni.
Heesh, dehogynem tájékozódtam, de csak minimális mértékben, sajnos. Nekem is az lenne a lényeg, hogy jóval magasabb áron tudjam eladni a pozikat, de vazze, olyan magas áron lett belenyúlva minden ügyletbe, hogy képtelenség azoktól magasabb árat elérni. Pl. Egis: 19800 vétel+ugye ht banki díj, tehát a minimum értékem 20225. attól félek, hogy nem lesz képes átlépni ezt a szintet ezekben a szar napokban. Anyám, rá se merek gondolni, ha otp borít hétfő reggel.
Én sose nézem ezt, hogy most elbukom a KT-t, nekem a lényeg, hogy magasabb áron tudjam eladni, mint ahogy megvettem. Pl. azzal a 15 ezres vétellel is most 5e pont nyerő lenne KT ide vagy oda. 2K-nál az 1 milla. Sőt, már márciusban elérte a 18k-t a prompt(nem tudom, a hati akkor mennyi volt).
Persze lehet hogy nem jól látom, kezdő vagyok :)
penznyelo, köszi a felvilágosítást. mellesleg elkeseredett dühömben felszívtam magam, és apránként szépen lassan értelmezem a tőzsdei kereskedelem alapvető dolgait, fogalmait. Azt hittem, ezt elkerülhetem, ha profi brókercéghez megyek, azok ellátják az embert olyan javaslatokkal, ötletekkel, melyekkel mindenki jól jár: a bank is, a brókercég is, meg én is. Aztán rádöbbentem, hogy ez volt életem legnagyobb melléfogása. Ezek leszarják az embert magasról, és otthagynak a pácban. Nem érdekli, hogy te veszítessz, a piaci folyamatokkal abszolut ellentétes dolgokat vállaltatnak be: ha elemeznének látnák, hogy abszolut short folyamat van, erre longoltat veled. persze én vagyok a hülye, hogy hagyom.
Ha az, aki tőzsdézni akar nincs tisztában az alap dolgokkal, az jobb ha messzire elkerüli ezeket. Neked kell átlátni a szitán, és ezeknek a véleményét meg abszolut figyelmen kivül kell hagyni. Úgyhogy mindenki gondolja meg, mennyire bízik egy brókercégben.
Nagyon röviden válaszolok, mert oldalakat lehetne írni neked eleve az alapokról (azonnali, határidős piac, ügyletek, termékek, összefüggések, pl. kamattartalom, stb.).
Erre itt nincs hely és idő. Ezért csak a kérdéseidre válaszolok.
Részvény daytradenél az azonnali piacon adsz/veszel. Ezért itt nincs kamat bukó (napon belüli ügyletről lévén szó, amúgy is értelmezhetetlen lenne). A legtöbb brokicégnél van lehetőség max. 5-szörös tőkeáttételre, és a jutalék is olcsóbb általában, mint napon túlra. (és shortolni is lehet, mert nap végén úgyis zárják a pozit).
BUX hati: 1 konti 100, olyan mintha egy kontival lenne 100db most kb. 20.000Ft-ot érő papírod. 1 kontival tehát 2 milliónyi BUX-ot követő befektetésed van. Ezt azonban közvetlenül a határidős piacon adod, veszed. Így itt vétel esetében a kamat bukó szintén megvalósul. Mert a határidő kifutásáig eltűnik a kamattartalom (ami az utóbbi időben BUX esetében eddig is 0 körüli, ha nem egyenesen minuszos volt). De év elején 14.000 pontnál, aki határidőt vett, decemberit, mert az az egyetlen likvid, az kb. 15.000 ponton tudott venni. Ha év végéig vár, illetve már most is, azt az 1000 pontot elbukja, elbukta. Csakhogy itt mivel ennek önálló, működő és viszonylag likvid piaca van, a kamattartalom normális (nem tér el jelentősen az alapkamattól felfelé, sőt általában kisebb is). Míg a határidős részvénynél nem közvetlenül a határidős piacon kötsz, mert az illikvid, hanem az azonnalin és a brokicégek, meg a bankok neked gyakorlatilag hitelezve fizetik meg az azonnali papírt és kötik át hatira. A BUX-nál nem hitelez neked senki, itt viszont igen. A hitelért meg a finanszírozó persze, hogy megkéri az árát. Itt ezért elég magas (még most is minimum az alapkamat duplájának megfelelő) kamattal kötnek át.
penznyelo, köszi szépen. hát sajna erre már én is rájöttem. kiszámítottam, hogy kb 1,8%-os havi kamaton ketyegteti neked a bank az irdatlan pozícióidat. persze egyértelmű a minél hamarabbi zárás. daytrade esetében ugyanez a helyzet? ekkor is lehet tőkeáttétel kereskedni, csak esetleg magasabb a kamat? lehet tőkeáttéttel kereskedni napi buxindexváltozásra ( short vagy long? ) Hogy lehet azt venni? mer otp pl. 1k az 1000, 1k bux az mennyi egység?
Tboly rossz magyarázatot adott.
Azért van különbség, mert a nyitás és zárás között eltelt idő alatt a kamattartalomból leketyegett valamennyi. Minél később zársz annál többet buksz a kamattartalmon (ha az átkötés határidejéig vársz, akkor az egész kamattartalmat elbukod, tehát konkrétan 8048 feletti OTP-nél realizálsz nyerőt).
Ez a tőkeáttétel ára, mivel nincs pénzed az egész pozira, gyakorlatilag olyan, mintha az adott brokicég, vagy a finanszírozó bank a pozíciónak megfelelő összeget kölcsönözne neked a kamattartalomnak megfelelő kamatért.
Végül pedig egy jó tanács: ilyen ügyletbe (határidőn átkötött részvény vétel/eladás) amíg olyan alapvető vonzataival, mint KÖLTSÉG (bukod a kamattartalmat, tehát elég drága mulatság, vaktába ilyen pozit nyitni elég durva, csak "biztosra" érdemes menni) és KOCKÁZAT (a tőkeáttétel miatt) nem vagy tisztában, addig ne is köss ilyet. Ez nem csesztetés, hanem jó tanács.
Az utóbbi két szám az első két szám kötési napjain érvényes legközelebbi határidejű határidős ár. Ennyi ingadozás bőven belefér 8k a 440-hez képest. Ez ennyi erővel lehetett volna 432 is. Ez hozzátartozik az ügylet kockázatához.
Határidős ügyletek elszámolása