Topiknyitó: minden6ó 2004. 12. 16. 10:17

Győzzön már meg valaki  

Sziasztok.
Valaki győzzön meg,hogy miért jó a gazdaságnak rövid ill. hosszútávon a gyenge forint?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 10. 20. 13:00
44
pFModi-1fsz-bsszakrvaanyjat2 2021. 01. 29. 05:25
Törölt hozzászólás
minden6ó 2004. 12. 17. 14:13
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Szia Kanyisz.
Úgy értettem,hogy nem azért garantál az állam ekkora hozamot az állampapírra,mert a gazdaság ilyen ütemben fejlődik,hanem mert ekkora hozam mellett hajlandóak a külföldiek állampapírba fektetni a pénzüket.
Törölt felhasználó 2004. 12. 17. 14:00
Előzmény: #37  minden6ó
Bocs minden6ó!
Az szpi=kanyisz, csak a fizetős, már megint grafikont nézegettem beírás előtt, mégegyszer bocs.
Azt nem értem, hogy mit értesz az alatt, hogy a hozamok nem azért magasak mert megtehetjük? Mit jelent, hogy megtehetjük?
minden6ó 2004. 12. 17. 12:31
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Kedves Morcos.
A következő sikerült:
1. A multik itthon szerintem csak kizsákmányoló tevékenységet folytatnak.
Itt gondolok elsősorban a kereskedelmi láncokra melyek ha itthon állítják elő
"gazdaságos termékeiket" akkor valóban szép hasznot érnek el,hát még ha ezeket a termékeket ki is viszi az országból.Viszont ezek egyedi megállapodás alapján adóznak.A profitot pedig egyértelműen kiviszik az országból.Ők nagyfogyasztók minden tekintetben,ezért lent tudják tartani az árakat az ő igényük szerint.
Így nekik nagyon jó a gyengébb forint!
Ők nem akarnak maradandót alkotni,ha rosszra fordul ,azonnal elhúznak egy másik fejlődő országba.
2. Ebben igazad van,viszont ez már egy következménye a gazdaságnak.
Mert ha jó lenne a forint,és alacsonyabb lenne az alapkamat,akkor abban adósodnának el!
3. Ezzel csak rövidtávon értek egyet,mert azért a kiadási oldal valakinek szintén
bevételi forrás,ezért ő is reagál a forint értékváltozására!
4. Egyet értek.
5. Milyen politikai érdek szól az erős forint mellett?
6. Lehet hogy betartás a kormánynak ezt én sem tudom.
Biztos hogy az is szerepet játszik.
Azért hangsújozom laikus vagyok úgyhogy nem mérvadó a véleményem!
minden6ó 2004. 12. 17. 12:03
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Kedves Morcos!
Köszönöm,még meg kell emésszem a
válaszodat.
Törölt felhasználó 2004. 12. 17. 11:40
Kedves Minden6ó!
(Marha jó, mintha a mikulásnak írnék, "Kedves Mikulás!")
A véleményem néhány megjegyzésedhez:
>>1 . A multikat nem azonosítanám a magyar gazdasággal...
Szerintem a Mo-on termelő multik árfolyammal kapcsolatos problémái (ha vannak) semmiben sem különböznek a kisebb cégek problémáitól. Valahonnan veszik az alapanyagot, itthoni energiával és munkaerővel hozzátesznek, aztán a terméket eladják itthon vagy külföldön...
>>2. És vedd figyelembe továbbra is a hitelállományt,amine k jó része nem forint alapú...
Azt gondolom, hogy aki nem képes deviza értékű munkát végezni, az ne vegyen fel devizahitelt, mert annak durva következményei lehetnek. Nehogy egyszer ott álljanak a Parlament előtt és az államtól követeljék a megemelkedett részleteik kifizetését, mint a Baumagosok.
>>3. Ha én termelő vagyok és keresek az exporton,mert gyengült a forint akkor az is emeli az árait akitől én vásárolok,mert az én beszállítóimnak ezzel emelkednek a költségei...
Ha az exportőr minden alapanyagot importál a később exportálandó termékéhez, és így minden alapanyag drágul a Ft gyengülésével, akkor is jobban kifizetődik a hozzáadott érték. Ha hazaiak az alapanyagok, akkor azok a legritkább esetben drágulnak a Ftleértékelés mértékében és az exportőr jól jár. Az utóbbi exportőr viszont nagyon rá tud faragni, ha a Ft felértékelődik.
>>4. A jó És stabil!! fizetőeszköz egy erős gazdaság tükre...
Biztosan így van, ha a fizetőeszköz árfolyamát alapvetően a gazdaság alakítja. Mi 15 éve évi 3-4-5 mrd Dollár/Euro hiányt csinálunk a külkereskedelmi áruforgalomban, azaz a tisztán gazdasági szereplőink ennyivel több Dollárt/Eurót vesznek ki a képzeletbeli devizazsákunkból, mint amennyit beletesznek. Ha ez a zsák mondjuk krumplit tartalmazna, annak piszkosul felmenne az ára, egészen
addig, amíg már nem akarnának többet kivenni belőle, mint amennyit beletesznek. Hogy az Euróé nem megy fel, annak az az oka, hogy a zsákba nem gazdasági szereplők is belenyúlnak, és ma alapvetően beletesznek. Azt gondolom, hogy ez nagyon rossz, mert fogalmunk sincs, hogy hol állna be az
árfolyam a gazdaság érdekei szerint.
>>5. Alaphelyzetben mindegy hogy hol áll a forint! Az számít hogyha azt el akarják onnét mozdítani,ráadásul politikai érdekekből...
Szerintem már durván el is mozdították politikai érdekekből az erős irányba.
>>6. Az hogy az állampapírok hozama magas,én abból azt olvasom ki,hogy az államnak igen nagy szüksége van kp-re,hogy a költségvetési hiányt fedezni tudja...
Alapvetően biztos így van, de! Ha jól emlékszem korábban az MNB olyan 255-260 Ft körüli Eurót tartott kívánatosnak. Szerintem, ha ilyent mondanak, akkor 270-re gondolnak. Ennek ellenére extra
kamatot fizetünk azért, hogy az árfolyam a kívánatosnál erősebb legyen. Biztos, hogy ennek a költségvetés éhsége az oka és nem betartás a kormánynak (na meg a gazdaságnak)?
Ez túl hosszúra sikerült, bocs.
minden6ó 2004. 12. 17. 11:11
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
Szia Szpi.
Az eredeti kérdés az volt,hogy miért lenne jó a gazdaságnak és Magyarországnak,ha gyengítenék a forintot.
Törölt felhasználó 2004. 12. 17. 11:06
Előzmény: #35  minden6ó
Nem értem a kérdést.
Üdv.
minden6ó 2004. 12. 17. 10:20
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Azt hiszem 3.7-3.8 ,ami kevés egy un. fejlődő gazdaságnak.Egyébkén t igazad van,rengeteg összetevője van a dolognak.
Ebből azért le lehet vonni azt a következtetést,hogy az állampapír hozamok nem azért magasak,mert megtehetjük!
Nem?
Törölt felhasználó 2004. 12. 17. 09:34
Előzmény: #33  minden6ó
kedves minden6ó!
Mekkora a GDP?
A magas hozamoknak sok-sok tényezője van: Járai, jelzálog bumm, forint árfolyam, nemzetközi pénzpiaci környezet..., persze a költségvetési igény is.
Hogy ebből ki-mit tart legfontossabnak izlés, vagy érvelési szándék kérdése.
minden6ó 2004. 12. 16. 17:03
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Tisztelt Belga!
Az hogy az állampapírok hozama magas,én abból azt olvasom ki,hogy az államnak igen nagy szüksége van kp-re,hogy a költségvetési hiányt fedezni tudja.
Jelenthetné azt is,hogy a gazdaság szárnyal,de akkor miért ekkora a GDP?
Törölt felhasználó 2004. 12. 16. 16:35
Kedves minden6ó !
Amennyiben a 14 óra 20-as leveledre gondolsz, akkor néhány dologban nem értünk egyet.
Az helyes meglátás, hogy a jó és stabil fizetőeszköz az erős gazdaság tükre, de mit értünk jó és stabil fizetőeszközön?
Szer intem jó a fizetőeszköz, ha konvertibilis, ha nem ugrál +/- 10 százalékokat stb. ha a fizetőeszköz gyengül - pl. amerikai dollár az még nem jelenti feltétlenül a gazdaság gyengeségét - lehet, hogy a költségvetés deficites, de a gazdaság egészséges! A kínai yüan a dollárhoz van kötve évek óta. Ennek megfelelően a kínai deviza évek óta gyengül a többi devizához pl. EURO-hoz képest. Meri valaki azt állítani, hogy gyengül a kínai gazdaság?!
Más: írod, hogy a forint gyengítés miatt nem fektetenek a külföldiek a hazai fizetőeszközbe. Árfolyam veszteség éri őket... Ez így önmagában megint téves állítás. Jelen pillanatban egy hosszútávú befektető, aki vett pl. 5 éves állampapírt 9,4 % hozammal a nyáron minden kamatcsökkenésen árfolyam nyereséget ér el! Ma ugyanis az 5 éves papírt már 8,4 % -os hozammal is megveszik, azaz a 9,4 % hozamú papír ma már többet ér.
Aki veszit az a rövid távú spekulációs befektető (un. forró pénz)mert a rövid időtávú befektetései gyorsan kifutnak és a következő alkalommal már csak alacsonyabb hozammal tud állampapírt venni. Tény, hogy ezek a rövid távú befektetések ma jelentős arányt képviselnek, ezért egy gyors kamatcsökkenés veszélyeket is hordoz.
Belga
minden6ó 2004. 12. 16. 16:34
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
Nem akadékoskodni akartam,hanem tisztábban látni a helyzetet.
Lehetőleg politika mentesen!
Törölt felhasználó 2004. 12. 16. 16:28
Előzmény: #29  minden6ó
Reagáltam:)
Ennyi volt a hozzáfüznivalóm=igaz ad van.
Gyurcsány ott téved, hogy nem lehet helyre tenni a 2-3 évvel ezelőtti hibákat most. Ezért a forintot piszkálni ma életveszélyes.
minden6ó 2004. 12. 16. 15:37
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Nem akarom politikai oldalról közelíteni,mert nekem mindegy,de a "gyengébb forint" jelszót eddig legtöbbször Gyurcsánytól hallottam.
Ha akarod sorold a fideszhez, vagy az mszp-hez.
Az előző hozzászólásban leírtakra nem reagáltál,így nem tudom,hogy az megállja-e a helyét.Ha viszont az jó,akkor Te is csak a dolgok egyik oldaláról írsz és amit írsz abban igazad is van.
Törölt felhasználó 2004. 12. 16. 15:02
Előzmény: #25  minden6ó
A kérdés most már csak az, hogy az alaphelyzet, a forint mai állapota miért olyan amilyen?
Törölt felhasználó 2004. 12. 16. 14:59
Tisztelt kétkedő !
Az az alapvető probléma, hogy a gazdasági alapkérdések hazánkban párpolitikai hozzáállás alapján van megitélve.
Erős forint = fideszes
gyenge forint = mszp
Szerintem ez a hozzáállás egy rakást sz..t nem ér. A gazdasági, ahogy a fizikai törvényeket sem érdekli az aktuális politikai belharc...
Ha hosszabb távon fejlődő erős gazdaságot akarunk, akkor előbb helyzetbe kell hozni a gazdaságot és gyengíteni kell a forintot. Ha gyenge a forint (most leegyszerűsítem a problémát!), akkor nyereségesek a vállalataink, vállalkozásaink, mezőgazdasági termelőink, és nő a termelés lesznek munkahelyek!!!
Ha nincs termelés, nincsenek munkahelyek, nincsen adóbefizetés, nincs nyugdíj emelés, nincs kenyér és cirkusz az embereknek.
Természe tesen a gyenge forint nem jó a hazai fogyasztóknak és még sokaknak, de egy dolgot meg kell érteni: ha felszámoljuk a magyar ipart, akkor nincs miről beszélnünk.
Természe tesen az nem mindegy, hogy mennyire gyenge a forint... itt kell egy jó MNB elnök, aki a gazdaság és a pl. lakossági fogyasztás érdekeit össze tudja hangolni.
Belga
Phylaxa 2004. 12. 16. 14:25
Fizetik is az adópénzből rendesen...
Fű fa virág, mindenki itt kamatoztatja állampapírban!
minden6ó 2004. 12. 16. 14:24
Előzmény: #24  minden6ó
Még valami.
Alaphelyzetb en mindegy hogy hol áll a forint!
Az számít hogyha azt el akarják onnét mozdítani,ráadásul politikai érdekekből!
minden6ó 2004. 12. 16. 14:20
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
A jó És stabil!! fizetőeszköz egy erős gazdaség tükre.
Ha ezt elkezdik manipulálni akár pozitív,akár negatív irányba,az csak a spekulánsoknak és a forró tőkének kedvez.
Szerinted melyik befektető csoport fektetne hosszabb távon forintba,hogyha a kormány a gyengéb forint mellett ágál!? Hiszen az egy árfolyam veszteség nem?
Ha meg nem fektetnek forintba a nagyok,akkor kamatot kell emelni az MNB-nek hogy mégis megtegyék. Nem?
Ez pedig megint csak nem jó a magyar gazdaságnak. Nem?
Javíts ki ha rosszul látom.
Törölt felhasználó 2004. 12. 16. 13:57
Előzmény: #22  minden6ó
Kedves Minden6ó!
Nonó, ne arról beszélj mi van akkor, ha gyengül. Beszélj arról miért jó ha erős?
Ha lehet egyenlőre hitelállomány nélkül, elvégre az már egy rossz politika következménye.
És ne felejtsd el az országnevet sem.
Üdv
minden6ó 2004. 12. 16. 13:40
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
T Kanyisz.
A multikat nem azonosítanám a magyar gazdasággal,mert magyar multit csak a
szolgáltatóiparban ismerek(a többi szerintem nem számottevő)azok viszont szvsz könnyebben alkalmazkodnak a forint változásaihoz.
A magyar fogyasztókat meg nem választanám el a termelőktől,mert lényegében ugyanazokról az emberekről beszélünk,vagy tágabb értelemben a családjaikról.
És vedd figyelembe továbbra is a hitelállományt,amine k jó része nem forint alapú.Ezt sem csak a lakosság veszi igénybe!
Ha én termelő vagyok és keresek az exporton,mert gyengült a forint akkor
az is emeli az árait akitől én vásárolok,mert az én beszállítóimnak ezzel emelkednek a költségei.Nem?
Törölt felhasználó 2004. 12. 16. 13:09
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Hogy azért a véleményemet is elmondjam.
Az euro bevezetése mindenkit meghülyitett, egyszerre csak azt figyeljük, holott a magyar gazdaság 40-50%-ban nem euro függő, a dollárral viszont az történt ami.
Semmi baj nem lenne, ha a nemzetközi viszonyok másként alakulnak, de sajna nem így történt.
Nem az a baj, hogy a forint erős, az a baj, hogy mitől, és hogy milyen ütemben erősödött.

Topik gazda

minden6ó
3 2 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek